Épülettervek

Esztétika és hasznos mérnöki megoldások a Lépték-Terv 2. díjas tervében

1/24

Funkcioséma. városszerkezeti kapcsolatok

?>
Funkcioséma. városszerkezeti kapcsolatok
?>
Parképítészeti terv
?>
Park részlet
?>
Térstruktúra koncepció
?>
Zene házához kapcsolódó teraszos tópart
?>
Madártávlati látvány a városligeti tóról
?>
Madártávlati látvány a városligeti tóról
?>
Városligeti tó részlet
?>
Termálvízhasznosítási koncepció (Biopolus kft)
?>
Energiaforgalmi rendszer
?>
Vízközpont látványterve
?>
Vízközpont metszet
?>
Öntözőház látványterve
?>
Öntözőház metszet
?>
Vízi közműhálózat kiépítési koncepció a vizes funkciók elérésére
?>
Vízi közműhálózat kiépítési koncepció a vizes funkciók elérésére
?>
ökoszisztéma szolgáltatás
?>
Kerttörténet
?>
Játszótér
?>
Vizes játszótér
?>
Promenád
?>
Vízjáték részlet
?>
A „7-es tabló”, Liget kompromisszumokkal
?>
1/24

Funkcioséma. városszerkezeti kapcsolatok

Esztétika és hasznos mérnöki megoldások a Lépték-Terv 2. díjas tervében
Épülettervek

Esztétika és hasznos mérnöki megoldások a Lépték-Terv 2. díjas tervében

2016.06.06. 13:25

Projektinfó

Városliget parkrehabilitációs tervpályázat

URL:
Lépték-Terv Kft.

Tervezés éve:
2016

Stáblista

tájépítész vezető tervező: Szakács Barnabás
tájépítész munkatársak: Fekete Albert, László Viktor, Turcsányi Katalin, Angyal Andrea, Rudd Mátyás, Galambos Máté, Horváth Bettina, Kelemen Edmond, Szilágyi-Nagy Anna, Kóbori Dorottya, Boda Ilona

szakági tervezők
vízgazdálkodási építészet: Németh Roland Dániel
vízgazdálkodás: Kenyeres István, Kenyeres Márton, Borbély Pál, Házi Ferenc, Poór-Pócsi Erzsébet, Vargha Sára, Biopólus Kft.

konzulens: Karkal Karthik, CPG Corporation - Szingapúr

látványtervezők: Vági Bence, Pazsiczky Péter, Berki Bálint
beruházó: Városliget Zrt. 

A Lépték-Terv tájépítész iroda pályázati anyagában lefektetett koncepció az esztétikára való törekvés mellett különös hangsúlyt fektet a hasznos mérnöki megoldásokra, ami a park fenntartásához járul hozzá és így hosszútávon is biztosítható szépsége. A Liget megújítására kiírt tájépítészeti pályázaton tervük 2. díjban részesült. 

Részlet a műleírásból

Bevezető gondolatok

A tájképi kert „lényege és alapja: a szabad, tiszta természetforma, amely a gazdaságosra és az esztétikaira való törekvés legintimebb kapcsolatából születik. E két törekvésnek (a kert esetében) oly szoros az összefonódása egymással, hogy az eredményük egyszerre és együtt jön létre, mindenhol az egyik a másikból születik, következésképp a Szép hasznosként és a Hasznos szépként nyilvánul meg." (Nebbien, 1816) 

A szépen megépített parkot evidenciának, a gazdaságos megoldást hasznosnak tartjuk. A pályázati anyagunkban lefektetett tájépítészeti koncepció az esztétikára való törekvés mellett különös hangsúlyt fektet a hasznos mérnöki megoldásokra, ami a park fenntartásához járul hozzá és így hosszútávon is biztosíthatjuk annak szépségét.

Zene házához kapcsolódó teraszos tópart
5/24
Zene házához kapcsolódó teraszos tópartKevés olyan közpark van a világban - ha van egyáltalán -, ahol naponta közel 3300 m3 termálvíz tör felszínre. A Széchenyi fürdő vízfelhasználását követően ma a Felső-tóba majd onnan hasznosítatlanul a csatornarendszerbe folyik a víz. A park felújításával, átépítésével kapcsolatos történelmi horderejű lépések megkívánják, hogy egységes összehangolt energiagazdálkodási koncepció készüljön, amihez a termálvíz hasznosítás nagyon hasznos módon hozzájárulhat.


Térstruktúra koncepció - élményelemek a parkban, a park maga az élmény

A „múzeumnegyed" program valamint a parkfelújítás következtében megnövekvő igénybevétel, az ökológiai értékek megóvásánál fokozott figyelmet igényel, ezért a park új térszerkezetét két fő részre osztottuk:

  1. A városligeti körút (Liget körsétány), és az általa határolt, belső „magtertület" kialakítása - ez a terület a passzív kikapcsolódás tere, ahol elsősorban az ökoszisztéma szolgáltatások érvényesülnek, azaz a park maga az élmény. Erről a területről a KRESZ pálya és a Vakok kertje kivételével száműztünk minden zajos rekreációs funkciót, amely a terület burkolásával, intenzív igénybevételével járna (pl. sportpályák, játszóterek).
  2. Liget körsétány - a park feltáró fő útvonala, ezen végigsétálva elérhető minden funkció. Logikus infokommunikációs rendszerrel, áltáthatóvá és könnyen elérhetővé teszi a park funkcióit. A körsétány alatt megépíthető a szükséges közművek gerincvezetékei, ahonnan a park minden része rácsatlakozhat. Amennyiben a költségvetés megengedi egy közműalagút kialakítását is javasolnánk.
  3. A városligeti körúton kívül eső területek - Ide telepítettük az összes olyan funkciót, amely az intenzív kikapcsolódást szolgálja: sportpályák, játszóterek, kereskedelmi és vendéglátó szolgáltatások stb.

Ezt a koncepciót javasoljuk rögzíteni az építési szabályzatban, hogy a jövőbeni változtatások ezt az elvet kövessék és a park ökoszisztéma szolgáltatásai ne csorbuljanak. 

Madártávlati látvány a városligeti tóról
6/24
Madártávlati látvány a városligeti tóról

Útvonalvezetés
A történeti kert alakulása során megfigyelhető a Nebbien által tervezett, tájképi kertekre jellemző lágy, Hogarth-féle szépségvonal-jelleg. Ez a hatás az 1885-ös Országos kiállítás, majd az 1896-os Millenniumi kiállítás létrehozásával sérült leginkább. A napjainkra számos új funkcióval bővült Városliget belső útvonalvezetése, külső kapcsolódásai révén a terület erősen fragmentálódott. Számunkra a történeti előképek közül az 1870-es állapot tükrözi az érett tájképi kert szabad, tiszta alaprajzi és térszerkezeti logikáját, amely ésszerűen párosítható a 21. századi területhasználati igényekkel is.

A meglévő faállomány némiképp akadályozza a lendületes ívek, a nyílegyenes tengelyek kialakítását, valamint a hajdani átlátások visszaállítását. A lágyan “hömpölygő" vonalvezetés képes azonban úgy követni és kerülgetni a meglévő értékes faállományt, hogy a vonalvezetés egy logikus, következetes és esztétikus képet mutasson. Az utak és fák találkozásából adódó konfliktushelyzeteket három jellemző megoldással oldhatók.Az útvonalvezetés és a fa találkozásának három jellemző konfliktushelyzet megoldását egy ábrán bemutatjuk, amikor a lendületes vonalvezetés útjában egy fa éppen a szegélybe, vagy az út kellős közepébe esik (lásd 5-ös tabló). Az ökológiai szemléletű koncepciónk megköveteli a BREEAM szemléletű anyaghasználatot, amit a parkrehabilitáció során alkalmazni kell.

Vízközpont látványterve
11/24
Vízközpont látványterveVárosszerkezeti összefüggések, közlekedés

Értékeltük a park turista és városnéző buszok fővárosi közlekedési rendszerével való összefüggéseit, ami alapján kialakítottunk 4 helyen rövid idejű le- és felszálló helyeket. A közúti közlekedéssel kapcsolatos változásokat a kiíráshoz csatolt anyag tartalmazza – ezért ezzel a résszel terjedelemi okokból nem foglalkozunk – ami alapján a park belső része mentesül a személygépjármű forgalom és parkolás alól.

Ligeti belső shuttle (elektromos) buszközlekedés - A nyomvonal kialakításának lényege az utasforgalmi célok közötti belső kapcsolat kialakítása környezetbarát közlekedési eszközzel. A Liget új múzeumainak, létesítményeinek és a parkolók, turistabusz fel- és leszállóhelyek, egymás közötti könnyű átközlekedés megkönnyítésére belső shuttle (elektromos autóbusz) buszközlekedés működtetése javasolt.

Kerékpáros közlekedés - A kerékpáros hálózat fejlesztésénél fontos a jelenlegi hálózathoz való kapcsolódás meghagyása illetve annak fejlesztése. Elsődleges, hogy a Kós Károly sétány közúti megszüntetése esetén a kerékpáros nyomvonalat szükséges megtartani, és csatlakoztatni kell a MÁV által tervezett aluljáróhoz.

Vízközpont metszet
12/24
Vízközpont metszet

Termálvíz hasznosítása a parkfenntartásban

A biotechnológia alkalmazásával mérnökcsapatunk kidogozott egy rendszert, amivel a fölös termálvizet a Városliget rekreációs célt szolgáló vizes elemeinek (tó, szökőkutak, vizes játszótér) szolgálatába lehet állítani. Ez lehetőséget ad arra, hogy a vizes elemeket az átlagosnál intenzívebben használjuk a tájépítészeti koncepcióban, a víz jelenléte a park ikonikus elemévé válhat.

Nemzetközi rangú oktató, bemutató, és szórakozási lehetőség

Az Élősziget-Vízközpont egyben egy innovációs mintapélda, a Városligetet és intézményeit kiszolgáló ökológiai rendszer, ahol a park látogatói beleláthatnak a biotechnológia titkaiba, melyben egy víz-energia-szervesanyag integrált biológiai rendszer él és lélegzik. A városligeti Felső-tó partjára tervezett Vízközpont épülete tartalmazza a főbb berendezéseket egy zöldház jellegű látogató központban ahol az ott működtetett technológia és a kapcsolódó fenntarthatósági elemek /funkciók kerülnek majd bemutatásra. A Vajdahunyad várral szemben egy kisebb, földalatti melléképületben jön létre a Ligeti oázis – Öntözőközpont melyben a park öntözővíz tároló és kiszolgáló egységei, valamint a Városligeti nagy-tó ökológia tisztításának főbb berendezései helyezkednének el. Ebben a kisebb épületben kerülne kiépítésre egy üvegház, kávézó, valamint napozó stég, kisebb vízi játékokkal.

Vizes játszótér
20/24
Vizes játszótérAz Élősziget-Vízközpont nem csak egy termálvíz-hasznosító rendszer, amely a használt fürdővízből vizet és hulladékhőt nyer ki, hanem annál sokkal több: egy egyedülálló technológiai megoldás arra, hogy a Városliget és intézményei hatékony élő, ökológiai rendszerré szerveződjenek, melyben a víz- és energiahasznosítás mellett az ökológiai szempontból fontos szerves anyagok körforgalma is egy biológiai rendszert képez.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk