Egyéb cikkek

Épületegyüttes terve az Újpesti-öböl és a Duna Plaza közötti területre

1/12

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/12

Épületegyüttes terve az Újpesti-öböl és a Duna Plaza közötti területre
Egyéb cikkek

Épületegyüttes terve az Újpesti-öböl és a Duna Plaza közötti területre

2006.03.07. 15:04

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Vadász György

A pályamű szerzői Vadász György, Kovács Miklós és munkatársaik

A Transelektro Csoport tulajdonában álló Budapest, XIII. kerületben, az Újpesti - öböl és a Duna Plaza közötti területen fekvő ingatlanokon megvalósítandó épületegyüttes kialakítására kiírt, meghívásos ötletpályázat.

A pályamű szerzői

Vadász György
Kossuth-, Ybl- és Steindl díjas építész
DLA egyetemi tanár

Kovács Miklós építész

Király Noémi építész munkatárs
Szabó Bálint építész – tervfeldolgozás
Szabó László építész – látványtervek
Gyarmati Tamás – tervfeldolgozás
ifj. Vadász György – statikus
Zöld Béla – épületgépész
Balogh Lajos – épületvillamosság
Kijátz Valér – költségbecslésA pályamű értékelése - részlet a Zárójelentésből

3. SZÁMÚ PÁLYAMŰ
A terv formai koncepciója egy metaforára épül: az Újpesti-öbölben működő hajógyár sugallta a Cserhalom utca mentén álló épületcsoportok „nagy hajó“ formáját. A „hajók“ hátsó, Cserhalom utca felőli oldala magasabb, ebben kaptak helyet az irodák, a Duna felé néző alacsonyabb szárnyakban lakások vannak. Alattuk 2-3 szintben parkológarázs húzódik, az északi, illetve a déli oldalon elhelyezett lehajtó rámpával. A „hajók“ belsejében üzletpasszázst, illetve a műleírás szerint virágoskerteket alakítanak ki. Az I. ütem „hajója“ előtt, a pályázó nagy önálló épületként javasolja megépíteni az A-változatban az Aquapark, a B-változatban a fittness—üzletház tömbjét. A II. ütem „hajójából“ organikus formájú alacsony tömbök nyúlnak ki: a levél alakú tömegekbe uszoda, teniszpálya, játszóház és egyéb sport-, illetve szabadidős létesítmények kerülnek. A Meder utca mentén egy hatalmas ék alakú tömeg mutat nyílként a víz felé. Szélesebb vége foglalja magában a műemlék csarnokot, amely fölé konferenciatermeket helyeznek, míg a tömeg kihegyesedő végében, a lejtős tető alatt apartment-szállót helyeztek el. A II. ütemhez még két hengeres (orsó formájú) lakótorony tartozik. Az I. ütem B-változatában a kikötő mellett egy „árbóc magasház“ áll, lakásokkal és irodákkal. A vízparti korzót változó szélességű parkosított sáv szegélyezi, a Meder utcát vízfelülettel gazdagított sétányként képzelik el.
A sajátos formavilág megjelenítése mellett, meg kell állapítani, hogy a beépítés terve számos megfontolandó elemet tartalmaz. Helyeselhető, hogy a tömegeket nem szórja el egyenletesen a rendelkezésre álló területen, hanem a Váci út felőli hátsó sávba koncentrálja a magas épületeket, és az öböl melletti sávot parkosítva szabadon hagyja. A parkba csak 1-2 szintes „nyelvek“ nyúlnak bele, illetve néhány ponton toronyszerű tömegek tagolják.
A „nagy hajók“ és a korzó közötti városi park jellegétől  idegenek a sportpályák és a fedett szabadidő létesítmények.
A gépkocsi forgalmat nem engedi be a területre, ez  annak reményével kecsegtet, hogy az Újpesti-öböl megőrizhető természetközeli állapotában.
Egyedül ebben a tervben néz valamennyi lakás az öböl felé. Igaz, hogy ennek ára van: a lakások többnyire komfortosnak nem igen nevezhető nyitott folyosóról közelíthetők meg.  Az irodaházaknak jó a második vonal is: az irodák fele parkosított csöndes belső udvarra néz, s a felső szintekről még a Duna felé is nyílik kilátás, hiszen a hátsó sáv épületei magasabbak a lakóházaknál. Az épületek elsősorban a Cserhalom utca mentén helyezkednek el, változatos, kissé magas homlokzatok néznek erre.
A Meder utcát szegélyező ék-alakú épület iránya, városszerkezeti-városképi szerepe elfogadható, de az a megoldás, ahogyan magába olvasztja a műemlék csarnokot – semmiképpen. Az oszloperdővel körülvett régi csarnokot agyonnyomja a fölé kerülő szárny, pontosabban a kettő között kialakuló sötét, bizonytalan üreg.
Az Aquapark, illetve a másik változat fittness-üzletháza idegen test az együttesben. Ugyanez persze elmondható az ék-alakú épületről is, mely megint másféle hangot üt meg. A terv három fő eleme három, egymástól élesen különböző nyelven beszél. Ugyancsak ellentmondás érezhető a „hajók“ organikus beépítési formája és alaprajza, illetve konstruktivista-metabolista felépítménye között.
A Meder utcát a hatalmas tömegű csarnoképület és a vízpartra kihelyezett magasház hangsúlyozza. Ilyen értékes természeti adottságú környezetben meggondolandó lakásokat magasházban kialakítani, ráadásul a Duna-partjára kihelyezett magasház a tájban kedvezőtlen megjelenést eredményez.
A tervben kialakított vegyes funkciók (uszoda – lakás – szabadidőközpont) erőteljesen keverednek, egymást is zavaróvá válnak. A teremgarázs alaprajzi szervezése zavaros.
A javasolt beépítési rend a tömbhatároktól elszakad. A beépítés javasolt karaktere egyedi, hátránya, hogy a 20-as tömb architektúrájával nem egyeztethető össze.
A terv erénye, hogy telken belül viszonylag sok zöldfelületet alakít ki.
A 18-19. sz. tömbben 71.000  (változatként 81.000) m2 bruttó szintterületet tervez.
A javasolt beépítés szoborszerű monumentalitása esélyt sem ad arra, hogy a városépítészeti együttes otthonos  városrésszé váljon. 


Részletek a Műleírásból

Városrendezés, a forma és funkció összefüggései

A Duna, a valamikor volt hajógyár "sugallták" a tervezett beépítés formavilágát. A magas épületek „hajói" a Cserhalmi utca mentén sorakoznak: a Duna felé az alacsonyabb lakóépületek, a Cserhalmi utca felé az irodaházak. A hajók belsejében reprezentatív gyalogos passzázsok alakulhatnak ki. A magas épületek alatt és a Duna felé 1-2 szintes, zöld vagy üvegtetős épületeket javasolunk, aquapark – üzlet – fitness, wellness – szabadidős funkciókkal. A „hajók" mozgalmasságát a műemlék csarnok fölött és folytatásában tervezett épület ellensúlyozza, „irányt mutatva" a Meder utca vízzel gazdagított sétányának – szökőkútjának, a Duna-part - Népsziget felé. A Duna-parton „árbóc magasházak" cövekelnek, iroda vagy lakás funkcióval.
A közúti forgalom az I. és II. ütem területét határoló utakra korlátozódik – mélygarázsok megközelítése is innen történik. A Cserhalmi u. és a Duna-part között gyalogos – szervízutak hajlékonyan vezetett hálózata alakulhat ki. A lépcsős Duna-part mellett yacht kikötő, hajóbárok, szabadtéri hajó-színpad sorakozhatnak.

Közlekedés, parkolás

I. ütem „a" változat
Az ütem teljes területét egységes tömbként terveztük. A közúti kiszolgálás-feltárás a Cserhalmi és a déli határoló utcák felől lehetséges.
A lakó – iroda - „hajó" – magasházak és az aquapark alatti 3-2 szintes mélygarázs lehajtó és szinteket összekötő rámpája a déli útból nyílik. Itt autóbusz parkolóhelyeket is kijelöltünk.
A gazdaságos kiszolgálást a leállósávos Cserhalmi út, a Meder u. és a „hajó" belső gyalogos szervízútjai és az aquapark -3,60m-re süllyesztett bejárati-kiszolgáló útja biztosítja. A terület 70%-a alatt minimálisan 3 szintes mélygarázst kell kialakítani. Az összefüggő garázsszintek lehetővé teszik a parkolóhelyek jobb kihasználását (különidejűség).
Tervezett parkolóhelyek (mélygarázsban):
    lakások - 108 gk
    irodák - 644 gk
    üzletek - 100 gk
    aquapark - 251 gk
    összesen: 1103 gk
A gyalogos – szervízutak burkolata fehér viacolor ill. természetes kiskockakő.

I. ütem „b" változat

Az ütem teljes területét – az „a" változathoz hasonlóan – egységes tömbként terveztük. A közúti – gyalogos – szervízutak hálózata, a mélygarázs megközelítése, az autóbusz parkolók szintén az „a" változattal azonosak. A terület 80%-a alatt 3 szintes mélygarázs alakítható ki. Az összefüggő garázsszintek lehetővé teszik a parkolóhelyek jobb kihasználását (különidejűség).
Tervezett parkolóhelyek (mélygarázsban):
    lakások - 108 gk
    irodák - 1051 gk
    üzletek - 400 gk
    fitness, wellness - 100 gk
    összesen: 1659 gk
A gyalogos – szervízutak burkolata fehér viacolor ill. természetes kiskockakő.

II. ütem – Meder utcától északra
Az ütem teljes területét – belső feltáró közút nélkül – egységesen alakítottuk. A közúti feltárást – kiszolgálást a leállósávos Cserhalmi utca és az északi határoló utca felől terveztük – a mélygarázsok is innen közelíthetők meg. Az északi határoló út mellett autóbusz-parkolókat jelöltünk ki (szabadidőközpont!).
A „hajók" belsejében és a Duna-part felé – felfűzve a mélygarázsok bejárati lépcső-lift üvegdobozait – hajlékonyan vezetett gyalogos passzázsok hálózata alakulhat ki az üzletsorok és a szabadidős területek megközelítésére. Ezek egyben szervízutak is.
A 3 szintes mélygarázs összefüggő szintjei lehetővé teszik a parkolóhelyek jobb kihasználását (különidejűség).
Tervezett parkolóhelyek (mélygarázsban):
    app. szálló és konferenciatermek - 276 gk
    250 lakás - 250 gk
    irodák - 982 gk
    üzletek - 160 gk
    sport, szabadidő - 240 gk
    összesen: 1908 gk
A gyalogos – szervízutak burkolata fehér viacolor ill. természetes kiskockakő.

Építészeti műleírás

Szívderítő, - szívmelengető feladat.
De óriási.
Majd 180.000m2 Építészeti TÉR.
Irodák, lakások, üzletek, éttermek és presszó-bárok, Aquapark és wellness-fitness, Apartman szálló, konferencia termek és meeting point, kis- és nagykereskedelem, sport és szabadidő, sétányok, - sétáló utcák passzázsokkal, - és szép legyen!
És eredeti.
És a meder utca és Cserhalom utca kereszteződése kaput adjon a Duna felé, - és a Duna felől nyissa a Váci utat.
A Dunacorsó partfala zölddel, - élettel és a vízen billegő álmokkal gyönyörködtesse a sétálót, - és a Meder utca két oldala a víz felé oszlopsorral vezessen a folyó fényei felé.
Megpróbáltuk.
A Meder utca déli oldala az I. ütem, északi oldala a II-III. ütem.
Az I. ütem M=1:200 feldolgozása a kiírás szerint, két variációban történt.
Az „A" variáció meghatározó építészeti jelenségként egy Ház-hajót jelenít meg, a Duna felé forduló, valamivel alacsonyabb és fegyelmezettebb lakás funkciókkal, - a Város, - a Váci út felőli oldala irodafunkciókkal, - szabad formálásában tengerjáró hajó érzetét kelti, vertikális törés vonalain más és más nyílásrendszerekkel, - legfelső emeletén ellipszis alakú „kapitányi híddal", - kilátó bárral, - földszintjén egyszintes, illetve galériás üzletekkel, - cukrászdával, étteremmel!
A Hajó orr és far szárnyként megjelenő rácsos szerkezetet „lenget" a magasban, - reklám és prestige jeléül a koncepció látványának.
A nyugati (lakóegységek) és keleti (irodák) „hajótest" virág-kertet ölel, - 20m-re növelve a távolságot a két test között, - nap-beragyogásával és növényeivel „függőkertté" varázsolva a belső teret.
Az „A" variációhoz tartozó „csomagként" megadott Aqua-park szinte változatlan alaprajzokkal helyezkedik el a területen, homlokzata és tömege új megfogalmazású.
A „B" variáció főépülete a Nagy Hajó" maradt, de az Aquapark helyét wellness és fitness egységek dobozai veszik át, - üveg architecturájukkal fénylőn és vibrálón merülve el a földközeli világba. A földszint és emelet a sport, - szórakozás, üzletek, kis éttermek és bárok, - különleges kiállító és bemutató termek sorát fűzi sétafolyosókra, - ahol a látvány, az érdekesség és meghökkentés paradoxonjai váltják egymást a megnyugtató, - és meditálásra késztető funkciókkal.
Az üvegkockológia szíve a kétszintes uszoda, - belső pihenő kertet zár körül, - a visszavonulást és nyugalmat keresőknek.
Egy reprezentatív irodaház magasodik csupán a parthoz közel, - harmadikként az északi területen megjelenő lakótömbökkel, - tetején különleges kilátású, körbeforduló meeting teremmel, - bemutatva a távolt és közelt.
A Meder utca északi oldala a „hajó elméletet" idézi, - lakó-iroda testjei tördeltebben, - szintén virág udvart vesznek körül, - irodaszárnyaikkal a Város, - lakóíveikkel a Duna felé nyitottan.
Földszintjeik üzletek, kereskedelem, vendéglátás egységeit sorolják, - zártsorú beépítést érzékeltetve a Cserhalmi utca baloldalán két, - a déli oldal parthoz közeli iroda tornyához hasonlóan lakótornyokkal, - a Duna partot végül is ritmizáló világító tornyokként, - mindegyik tetején kilátó bárral, látvány-örömökkel.
Érdekessége az északi oldal építészetének, - az ipari műemlék fölé emelt, a Duna felé csökkenő magasságú, háromszögletű tömb, - mely „fészkében" őrzi a műemléket, és föléje emeli a konferencia termeket és nagy belmagasságú nemzetközi összejöveteli fórumokat, - eléje helyezve, a Duna felé, az apartman szállót tetőéttermével és bárjával együtt.
A Meder utcai déli oldal „hajótestének orrszárnyai" és az ipari műemlék védett testje fölé emelt, - emeletnyi rácsos tartón emelkedő legfelső emelet szinte kaput alkot, - kétoldali oszlopsorral vezetve a látogatót a Meder utcán a víz felé, - egyedi jelet hagyva a sétálóknak.
Az egész területet a hajdani fáklya világításhoz hasonlóan alulról felfelé irányuló rejtett ragyogás fényesíti, - mely hol kibukkanva a növényzet közül, hol eltűnve az épített testek rejtekeiben, - varázslatossá emeli a vizuális élményt.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

Egy hely – A vizsolyi szeráf

2021.12.09. 13:25
00:06:38

Vizsoly neve ismert, ám leginkább Károlyi Gáspár magyar nyelvű teljes bibliafordításának nyomtatásával kapcsolatban említjük. Kevesen tudják, hogy református temploma középkori eredetű, azt pedig még kevesebb, hogy az épületben csodás freskók láthatók. Az Egy hely mai részében a szeráfot ábrázoló látványos falfestménnyel ismerkedhetünk meg.

Vizsoly neve ismert, ám leginkább Károlyi Gáspár magyar nyelvű teljes bibliafordításának nyomtatásával kapcsolatban említjük. Kevesen tudják, hogy református temploma középkori eredetű, azt pedig még kevesebb, hogy az épületben csodás freskók láthatók. Az Egy hely mai részében a szeráfot ábrázoló látványos falfestménnyel ismerkedhetünk meg.

Nézőpontok/Történet

Egy hely – a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum

2021.12.09. 13:22
00:06:40

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum nem csak a festőóriásnak állít emléket, de a város érdekes történetét is megismerhetik a látogatók. Az Egy hely legújabb része a nemrég újrarendezett állandó kiállítást mutatja be.

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum nem csak a festőóriásnak állít emléket, de a város érdekes történetét is megismerhetik a látogatók. Az Egy hely legújabb része a nemrég újrarendezett állandó kiállítást mutatja be.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk