Nézőpontok/Kritika

Építő játékok 3.

1/2

Építő játékok 3.

?>
Építő játékok 3.
?>
1/2

Építő játékok 3.

Építő játékok 3.
Nézőpontok/Kritika

Építő játékok 3.

2014.04.15. 13:36

Nem egy könyvet, egy könyvbe rejtett csodát tart a kezében az olvasó. Megjelent az Építő játékok harmadik kötete.

Három évvel ezelőtt elvittem a kislányaimat a Hubay Jenő Zeneiskola első „Kreatív építészet" foglalkozására, majd megvártam őket a folyósón. Egészen átszellemülten jöttek ki a foglalkozásról, és már alig várták a szombatot, hogy újra mehessenek. Tudni akartam a titkot. Mi lehet az, ami egy hét és egy tízéves kislányt megfog az építészet számokkal, képletekkel, és geometriával teli világában? Benéztem a foglalkozásra és elképedtem. A kövekbe álmodott emberi lélek szólalt meg, az önmagunkat keresés labirintusába tévedtünk, szárnyaltunk a poézis szárnyán a lebegő szerkezetek között, elmélyültünk egy – egy adott építészeti stílus mély filozófiáján, a látványos elemek mögött rejlő emberi fantázián, a vonalakba rejtett humoron, és megannyi mindenen, ami ezelőtt titok volt számomra. Megnyílt a mélység és a magasság, és e kettő között szárnyalt az elme és a lélek, keresve önnön megvalósulásának a legmegfelelőbb formát.

Mindezek mellett a foglalkozások megtanították a gyerekeket és velük együtt a foglalkozáson résztvevő felnőtteket arra, hogy tisztelettel közelítsenek a természet felé. Megtanultuk, hogyan közelítsük meg azt a csodát, amiből az építészek, tervezők az ötleteiket merítik évezredek óta – hiszen semmi nincs, amit az ember talált ki, minden készen ott áll a természetben, csak le kell másolni, csak rá kellett jönni, miért is létezik, mi a szerepe a nagy egészben. Minden alaprajzot, minden konstrukciót, minden térbeli elrendezést, minden színt, és minden mintát megtalálhatunk a környezetünkben. Ha első ránézésre nem is tűnik fel, kinagyítva más, nem megszokott szemszögből megfigyelve mindenki számára nyilvánvalóvá válik az igazság, az ember nem tud tökéletesebbet alkotni, mint amit a teremtő megalkotott. Nem volt ez számomra mindig ilyen nyilvánvaló.

Építő játékok 3.
1/2
Építő játékok 3.

Ezekbe a titkokba, rejtelmekbe vezet be ez a különleges, könyve zárt foglalkozás-sorozat, amely úgy elkápráztat kicsit és nagyot, hogy miközben észrevétlenül elröppent az idő, sokkal okosabbak leszünk, mert megismerjük a minket körülvevő csodát, a teremtő által alkotott világot és ezen keresztül önmagunkat is.

Ez a könyv nem a szűken vett építészet ugyanis, hanem játék, a világ új megvilágításban történő felfedezése, ráhangolódás a fényre, a formára, a hangulatra, az anyagokra, és nem utolsó sorban kísérlet a test, és a lélek, külső és belső egyensúlyának megteremtésére a minket körülvevő világban.
A foglalkozásokon résztvevőknek nem csupán a tudása gyarapodott, de a lelke is pozitív energiákkal telt meg.

Külön öröm volt számomra, hogy a gyerekeimmel együtt fedezhettem fel a világ csodáinak egy részét, miközben megismerhettem olyan oldalukat is, ami eddig számomra rejtve maradt. Rá kellett ébrednem, mennyi rejtett kincs rejtőzik még a saját gyermekeimben azokon túl, amit eddig megismertem.
Hálás szívvel ajánlom ezt a könyvet mindazoknak, akik szeretnék továbbadni az építészet labirintusában belülről felfeslő és kibomló titkot, azoknak, aki szeretnék meglátni azt, ami eddig is a szemük előtt volt, de képtelenek voltak benne felfedezni a teremtett világ értelmét, és e teremtett világban önmagukat!

Barcs Endre
újságíró


Tisztelt Olvasó!

A házaknak lelkük van, sőt minden épület a benne élő által szinte élőlénnyé válik. Jó, ha erre már a ház megszületésekor gondolunk. Mert valójában nem téglát, áthidalót, ajtót, falat, födémet tervezünk, hanem elsődlegesen koreográfiát – az adott házban élők hétköznapi és ünnepi táncát, ami maga az élet -, egyént és közösséget, amit befogad a ház mintegy óvó, kincstartó edényként, ami életet, jelent és jövőt őriz, tart meg. Az Építő játékok harmadik kötete a ház lelkét, a természet, az ember, a közösség érintését veszi számba. Nem mechanikusan, mintegy száraz, tárgyilagos megközelítéssel, hanem szinte költészetként. A formák, az arányok, a fény és árnyék együttese, a színek egyaránt tárgya a kötetnek önálló fejezetekként. Kökény-Kovács Ildikó eljut a képzelet, a teremtés szintjéig, próbálja megérteni, megértetni ezek mibenlétét. Ezt a kötetet – amely immár a harmadik a sorban, és a 10-14 éveseket szólítja meg – egy figyelmes, szinte költői ihletettségű építész állította össze értő pedagógusok, szülők, de mindenekelőtt játékos, kreatív szellemű gyermekek számára. Felfedező útra hívó fejezetekkel találkozhatnak a világ és önmaguk felé. A könyvnek kimondatlanul a fő motívuma a kreativitás, az alkotó elem, ami azért is fontos, mert gyermekként általában nagyon kreatívnak tartjuk magunkat, felnőttként viszont már korántsem érezzük ugyanezt. Ez a kötet abban is segít, hogy megértsük a kreativitás lényegét, működését, az egyes gyakorlatok szemnyitogató módon és alázatosan ezt szolgálják. Azt kívánom, hogy forgassák alkotó módon a kötetet, fejlesszék tovább a helyhez, a gyermekek felkészültségéhez alkalmazkodva, de nem feledve a kötet célját: az építészet nemcsak ház, hanem lélek is!

László Tamás
építész
XV. ker. polgármestere
országgyűlési képviselő

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk