Közélet, hírek

Építészek kaptak egyetemi tanári címet

1/2

Vasáros Zsolt (Fotó: epitesz.bme.hu)

?>
Vasáros Zsolt (Fotó: epitesz.bme.hu)
?>
1/2

Vasáros Zsolt (Fotó: epitesz.bme.hu)

Építészek kaptak egyetemi tanári címet
Közélet, hírek

Építészek kaptak egyetemi tanári címet

2019.09.04. 09:01

A köztársasági elnök egyetemi tanári kinevezésekről szóló határozata értelmében, az emberi erőforrások miniszterének a fenntartóval egyetértésben tett javaslatára, egyetemi tanári címet kapott Anthony Gall, Szabó Levente, Vasáros Zsolt és Wesselényi-Garay Andor.

A kinevezésekről szóló köztársasági elnöki határozat a Magyar Közlönyben jelent meg.

Anthony Gall Phd ausztrál származású Ybl-díjas építész, építészettörténész 1993 óta él Magyarországon, nevéhez fűződik a Fővárosi Állat-és Növénykert műemlék állatházainak és a Clark Ádám téri Clark Hotel. 1985-87 és 1991-92 között a Queenslandi Egyetemen építészetet végzett, 1989-ben a Magyar Képzőművészeti Főiskolán festészetet tanult. 1988-ban a London Docklands Development Corporation-nél műszaki rajzoló; 1991-92 között tanársegéd a Brisbane-i Képzőművészeti Főiskolán; 1993-tól Magyarországon él és dolgozik. 1993-ban egyéves ösztöndíjjal kutatja Kós Károly munkásságát a Magyar Építészeti Múzeumban; 1994-től a Kvadrum Építészirodában dolgozik; 1996-tól a Fővárosi Állat- és Növénykert műemléki szakértője. Kós Károly munkásságának avatott szakértője, Fabó Beáta levéltárossal közös, Kós Károly világa című könyve 2014-ben jelent meg. A Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar Építészmérnöki Intézet Épülettervezési Szakcsoportjának vezetője.

Szabó Levente DLA a BME Középülettervezési Tanszékén 2001-től meghívott, 2007-től főállású egyetemi oktató, tanszékvezető helyettes. 2010-től az Építőművészeti Doktori Iskola titkára, témavezetője és előadója. 2008-tól több éven keresztül az ÉME-Mesteriskola mestere. Építész tanári munkája mellett saját irodát vezet. Társtervezőként készített első jelentős épülete – a Népliget Center irodaház tervezéséért megosztott Pro Architectura díjat kapott. Szinte minden munkája az építész szakma és a szélesebb közvélemény érdeklődésének középpontjába került. Ybl-díjas. A Móricz Zsigmond körtéri Gomba épületének rekonstrukciója, az ELTE Trefort-kerti emlékműve, a soproni Várkerület revitalizációja, vagy a reformáció 500. évfordulójára készült Kálvin téri köztéri installációja egyaránt emblematikus alkotások.

Vasáros Zsolt DLA építészeti tanulmányai közben az ELTE Egyiptológiai Tanszékének vendéghallgatója volt, majd a Kölni Egyetem Régészeti Intézetében kutatott, mely jól mutatja érdeklődésének kettősségét. A BME Ipari és Mezőgazdasági Épülettervezési Tanszékvezetőjeként egyiptomi és hazai régészeti munkák résztvevője. Építészeti és muzeológiai felkészültségét sikeresen ötvözte olyan jelentős munkáiban, mint a Rudabányai Rudapithecus Látványtár, vagy a most épülő Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási központ. Ybl-díjas. A régészeten túl a kiállítás-tervezés területén is számos sikeres feladatot oldott meg. Nevéhez fűződik a Sárospataki Vármúzeum, a Páva utcai Holokauszt emlékmúzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum állandó tárlatán túli időszaki kiállítások, pl. a Botticellitől Tizianóig, vagy a Cézanne és a múlt. Az ő tervei alapján készült többek között a Mi Magyarok látogatóközpont a Magyarság Házában és az 56-os Kossuth téri emlékhely.

Wesselényi-Garay Andor PhD 1969-ben született Szegeden. 1988-ban kezdte meg felsőfokú tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán. 1994-ben ugyanitt kapta meg Építészmérnöki Diplomáját kiváló minősítéssel. Diplomaterve a Magyar Építőművészek Szövetsége Diplomadíj Pályázatán III. díjat ért el. 1995-ben saját építészirodát alapított Osváth Gáborral GYÁR néven, 2001-től önálló irodát vezetett W-G-A PSYCHODESIGN néven és érdeklődése az építészet elméletei oldala felé fordult. Doktori fokozatát 2008-ban szerezte meg a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karán summa cum laude minősítéssel. 2012-ben habilitált a Pécsi Tudományegyetem, Pollack Mihály Műszaki Kara, Breuer Marcell Doktori Iskolájában. 2009-ben a MODEM-ben rendezett, A mindenség modellje című kiállítás, 2010-ben pedig Ferencz Marcellel a 12. Nemzetközi Építészeti Kiállítás – la Biennale di Venezia – alkalmával a Magyar Pavilonba tervezett installáció kurátora. 2008 és 2011 között a Debreceni Egyetem Építészmérnöki Tanszékén főiskolai-, 2011 és 2017 között a soproni Alkalmazott Művészeti Intézetében, 2018-tól a Metropolitan Egyetemen volt egyetemi docens.  2012-ben jelent meg Bazsányi Sándorral közösen írt könyve a Kalligram gondozásában Kettős vakolás címmel. A kötet esszéi az építészet és az irodalom kapcsolatait vizsgálják.

Az Építészfórum szerkesztősége szeretettel gratulál a kinevezésekhez!

(Források: Magyar Közlöny, Építészfórum, ymmf.hu, kozep.bme.hu, ipar.bme.hu, mma-mmki.hu)

Vélemények (2)
Katona Vilmos
2019.09.05.
19:07

Gratulálok, de ez a bejelentés helyreigazítást kíván. Dr. habil. Márkus Gábor is egyetemi tanári címet kapott (Soproni Egyetem, SKK, Alkalmazott Művészeti Intézet) 40 éves alkotói és 20 éves tanári tevékenység után. Ő milyen megfontolásból maradt ki a fenti arcképcsarnokból?

sk
2019.09.05.
20:28

@Katona Vilmos: Köszönjük, hogy felhívtad a figyelmet rá. Nem volt semmilyen megfontolás mögötte. Sajnáljuk, hogy kimaradt. Javítjuk. Szívből gratulálunk neki is.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk