Egyéb cikkek

Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont

1/19

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/19

Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont
Egyéb cikkek

Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont

2007.05.03. 10:18
MÉD

Díjazásban nem részesült pályamű, szerzői: tervezők: Mórocz Balázs, Vannay Miklós, Szász László, Hajnády Erzsébet

Díjazásban nem részesült pályamű, szerzői:
tervezők: Mórocz Balázs, Vannay Miklós, Szász László, Hajnády Erzsébet
társtervezők: Kuzniarski Tamás, Berényi Zsófia

 
 

Műleírás

1. TERVEZÉSI KIINDULÁS
A terület városban való szituációja összetett problémákat vet fel. A városias, zártsorú beépítés határán kialakult szabadonálló elhelyezésű épületek; a vasút; a főút közelsége, az épülni készülő forgalmi csomópontok elegye
markáns megoldást kíván. A városszerkezeti, történeti, minőségi rétegek sokféleségének egymásra rakódásával tisztában kell lenni és azt előnnyé kovácsolni egy új ház tervezésénél. Olyan ház kell ami elviseli a meglévő épületek különböző minőségű megoldásait, az adott és épülni készülő
közlekedési szituációkat, egy jel, mely egy primer geometria alapján szerkesztett épület és térszervezés. A hagyományos, városi zártsorú beépítés mellett kialakult újabb épületek szabadonálló elhelyezése a köztük lévő területet gyalogos zónává teszik, a város felől érkezők ezek között „sodródnak" a terület felé, hasonlóan érkeznek a 48-as tér felől többek közt az egyetemi hallgatók.

A tervezett épület egy jel-kapu, mely felhívja magára a figyelemet, a sodródó embereket magához vonza, s egyben bevezeti a könyvtár-koncertterem-Zsolnay művészeti negyed együttesébe.
Pécsnek, mint egyetemi városnak nincs egyetemi campus-a, a Jannus Pannonius Tudományegyetem a város területén szétszórt, különböző korokban épült, változó minőségű épületek halmaza. Ezért is tarjuk rendkívül fontosnak egy jól definiálható, 21. századi jel megalkotását, mely különösebb elvont, metaforikus utalások helyett mindenki számára közérthető és egyértelmű módon sugallja az egyetemes tudásközpont vizuális üzenetét.

Egy város vagy esemény jele általában valami emblematikus, épített tárgy, esetleg épület, mely vizuális asszociáció útján azonosítja a várost, az eseményt a jellel. Az általunk gondolt jel nem szobor, nem formai bravúr, hanem egy interaktív vizuális fal, - ha tetszik egy nagy könyvespolc – egy városi méretű kulturális faliújság, (2010-ben Pécs Kulturális Főváros esemény-naptára) mely informál, jelzéseket ad, két esemény között napról-napra fokozatosan vált át egyik képről a másikra, más- és más
módon szólítja meg a város lakóit, kijelöli a kulturális negyed helyét a városban.

2. JAVASOLT KONCEPCIÓ
Az épület elé megérkezve az addigi rendszertelen sodródó mozgásunkat rendezi az épület és becsalogat egy nagy „tömegelem" alatt a házba. Ez a kapu. Ekkor még csak a tömegét érezzük a toronynak. Javaslatunk egy olyan földszintes (néhol galériával) befelé forduló elrendezés, ahol a térsorok egymásra rétegződnek (lásd melléklet), a természetes megvilágítást adott helyeken belső átriumok biztosítják. Ennek tetején kert van, lekerített részekkel külön a gyerekeknek illetve a két könyvtárat használóknak egyaránt.

Dolgunk végeztével kifelé haladva újra a fogadótérbe jutunk, de a másik részébe, mint ahol beléptünk; ahol „felfedezünk" egy mozgólépcsőt és fellátunk a torony tetejébe. A mozgólépcsőn elindulva felfedező utunkra megláthatjuk a torony belsejét, egy „belső tornyot „ (a klimatizált könyvraktárt), a könyvespolcot, itt megmutatja az épület a legérdekesebb részét,ahol látjuk a működését, ahol akár automatizáltan működhet a könyvek szállítása, be-és kirakodása. Itt értjük meg teljesen a tornyot, eddigi jel, plakát, kapu jelentése mellé egy újjal társul. Felérve a mozgólépcsőn egy tetőétterem és terasz található, melyről totális panoráma nyílik a városra és a környező hegyekre. Kihasználva a meglévő szintkülönbségeket a parkoló ház alá helyezése nem jár plusszköltséggel és a talajmechanika is ezt támogatja.

3. FUNKCIONÁLIS ELRENDEZÉS
Pinceszint
A pinceszint a kiszolgálás tere, a szerviz útról elérhető gépkocsiparkoló 240 db. parkoló állást, valamint a könyvtár-buszok tárolását teszi lehetővé. A parkoló mellett gépészeti terek, valamint általános raktárak kerülnek
erre a szintre. A földszintet és a parkolószintet az épület hosszoldalán futó rámpa köti össze, de a földszinti előtérbe liften és lépcsőn is feljuthatunk.

Könyvár szintje
A tervezési koncepciónak megfelelően a könyvtár teljes szakmai programja a földszinten kerül elhelyezésre, egyes elemek galéria-szinten. Az általános terek tágasak, 7,0 m körüli belmagassággal, a galériával osztott terek átlagos belmagasságúak. A funkcionális rend rétegződéssel alakul ki, melynek a főbb állomásai a következők:

- Kiállítás – érkezés réteg
Az épület megközelítése a terület szintkülönbségének áthidalására és az érkeztetésre szolgáló sétányról nyílik. Ez az üveghomlokzatú fogadótér egyben a kiállítótér is, melynek hátsó fala mentén mozgólépcső indul a tetőszinten elhelyezett panoráma bárba. E térsor második rétegében kerül elhelyezésre a ruhatár, értékmegőrző, a Kulturális Ipari Kompetencia Központ, a Technikai forrás szoba, illetve innen nyílnak a konferencia-termek.

- Konferencia réteg
A réteg is még a könyvtári ellenőrzési pont előtti térsorokat tartalmazza, a két egyetemi előadóterem, illetve az osztható könyvtári konferencia-terem mellett a központi vizesblokkot, büfét, könyvesboltot. Az előadó-termek két részre oszthatók és lépcsős kialakításúak, míg a könyvtári konferencia-terem három részre osztható.

- Kölcsönzés rétege
Ez a zóna a beléptetés utáni első réteg, ahol az általános tájékoztatási pont – kölcsönzési adminisztráció folyik, mögötte található a nyilvános katalógus – és információs tér, túloldalán az automatikus kölcsönző terminálok. A terület természetes megvilágítását egy belső átrium biztosítja, kert kialakításával. Mellette található a folyóirat olvasó és a British Council, EU információs pont, valamint a nyelvi laborok és a PC terem.

- Társadalomtudományi szakgyűjtemény rétege
A tervezési programban megadottak szerint. A szakgyűjteményen belüli, térbeli lehatárolást igénylő részlegek vagy a homlokzat melletti zárt helyiségekbe kerülnek, vagy szigetszerűen úsznak a térben, paravános (csak vizuális) lehatárolással, mint az Európai dokumentációs – és terminológiai központ, vagy hangszigetelt (üvegfal, válaszfal) leválasztással, mint a PC terem, vagy a galéria szinten elhelyezett csoportos tanulószobák.
A belső átrium jelentős természetes megvilágítást tesz lehetővé, zöldfelületi kialakítása mellett szabadtéri használatra is lehetőséget teremt, illetve feljáratot biztosít a tetőn kialakított parkhoz.

- Közművelődési szakgyűjtemény rétege
A tervezési programban megadottak szerint. Belső térszervezése a Társadalom-tudományi szakgyűjteménynél leírtak szerint történik, a gyermekkönyvtár külön átriumot kap. Paravános leválasztással kerül kialakításra az „Ability" gyűjtemény, a Csorba Győző emlékszoba, illetve a galéria szinten a Nemzetiségi gyűjtemény. Hangszigetelt módon kerül leválasztásra a Zenei gyűjtemény, illetve a csoportos tanulási helyek.

- Irodák rétege
Az épület végében, önálló személyzeti bejárati lehetőséggel, az épület déli homlokzatán kerülnek elhelyezésre az irodák és az üzemeltetés helyiségei két szinten.

- Könyvraktár rétege
Szemben a korábbiakkal, a könyvraktár nem horizontálisan, hanem vertikálisan szerveződik, egyben az épület karakteres, jelszerű eleme. Könyvsíló, mely gépi mozgatással, akár később automatizált módon is működhet. A könyvlift egy belső közlekedő-folyosóra nyílik, melyen a teljes épület hosszában üzemi területen jut el a könyv a kölcsönző adminisztrációs ponthoz, vagy bármelyik szakgyűjteményhez, esetleg az irodablokkba.
A 6 raktári szint jól elkülöníthetővé teszi a tárolást, a könyvek eltérő rendszerű vagy igényszintű raktározását. A könyvraktár tömbjének tetején panoráma bár helyezhető el, ahova a bejárati fogadótérből egymenetes
mozgólépcső visz fel a tetőszintre, közben látható a könyvraktár rendszere.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Hilton szálló // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:37
9:40

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Nézőpontok/Történet

A Tóth Árpád sétány // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:34
9:25

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.