Technológia

Cube Berlin: fenntartható esztétika, egy kockába zárva

1/4

Cube Berlin- tervező: 3XN, forrás: Guardian

?>
Cube Berlin- tervező: 3XN, forrás: Guardian
?>
Cube Berlin- tervező: 3XN, forrás: Guardian
?>
Cube Berlin- tervező: 3XN, forrás: Guardian
?>
Cube Berlin- tervező: 3XN, forrás: Guardian
1/4

Cube Berlin- tervező: 3XN, forrás: Guardian

Cube Berlin: fenntartható esztétika, egy kockába zárva
Technológia

Cube Berlin: fenntartható esztétika, egy kockába zárva

2021.07.28. 14:07

Cikkinfó

Támogatott tartalom

Földrajzi hely:
Berlin, Németország

Építészek, alkotók:
Torben Østergaard

Cég, szervezet:
Guardian

Termék, technológia:
üveg, üvegtechnológia

Vélemények:
1

Az esztétika mellett az összetett mérnöki megoldások és az energiahatékonyság is egyre fontosabb szerepet kapnak a mai építészeti alkotások tervezésénél. Ezen két szempontot eggyesítő épület lett a Cube Berlin névre keresztelt tizenegy emeletes, 19 000 m2-es irodakomplexum is, amely Berlin Europacity városnegyedében helyezkedik el egy központi területen. 

A Cube Berlin tervezője a koppenhágai 3XN építésziroda volt, akik egy különleges geomatriai elemeket használó tükröződő üvegborítást terveztek az épületre, amelynek köszönhetően az irodaház beleolvad a környezetébe, mégis kitűnik a tömegből. A teljesen szabályos kocka alakú épületet különböző dőlésszögű háromszögekre osztott üveg borítja, ezáltal a környező házak és terek minden oldalról kaleidoszkóp-szerűen tükröződnek vissza, a tükröződések nyújtotta összkép pedig a látószöggel, az időjárással és a napszakkal együtt változik. Torben Østergaard, a 3XN tulajdonosa és a projekt vezető építésze szerint az volt az elődleges szempont, hogy összhangban legyen az irodaház a térrel és a környező épületekkel. „Annak érdekében, hogy az épület egy látványosságként is funkcionáljon, olyan fényvisszaverő üveget kerestünk, amely kiemeli magát a létesítményt, ugyanakkor vizuálisan illeszkedik a környezetéhez is."

A látszat néha csal

A 11 emeletes épület teljes külső felületét borító üveghomlokzat miatt távolról nézve úgy tűnhet, mintha az irodaház egy teljes mértékben zárt egység volna, azonban ez nem így van. A különböző dőlésszögű burkolati elemeknek köszönhetően az épület mind a négy oldalán és több szinten is teraszokat rejt magában. Ehhez a különleges megoldáshoz kéthéjú, energiaáramlást segítő üveghomlokzatot használtak, amely nemcsak esztétikai szempontból egyedi, de az energiafelhasználásra és szerkezeti tulajdonságokra vonatkozó követelményeknek is maradéktalanul megfelel. „Fontos elem volt a tervezés során, hogy maximálisra növeljük a beszűrődő természetes fény mennyiségét az épület belső tereiben. Ezért egy teljesen üvegezett homlokzat kialakítását céloztuk meg, ahol nemcsak a lehető legjobb nappali fényviszonyok elérése, hanem a padlótól a mennyezetig érő panorámás ablakszerkezet kialakítása volt a cél" – mondta el az építész.

Cube Berlin- tervező: 3XN, forrás: Guardian
2/4
Cube Berlin- tervező: 3XN, forrás: Guardian



Kéthéjú homlokzat: a tudatos megoldás

A Cube Berlin egyedi esztétikai megjelenése mellett abból a szempontból is eltér az átlagos irodaépületektől, hogy tervezői kiemelkedő figyelmet fordítottak az alacsony energiafelhasználású és fenntartható műszaki megoldások használatára. Ezen célok elérésében nagy szerepe volt az kivitelezésben használt kéthéjú üvegezésnek, amely a levegő célzott áramlását teszi lehetővé. Ez a speciális üvegkombináció biztosítja a természetes fény akadálytalan beáramlását, miközben hatékony védelmet nyújt a (nap okozta) felmelegedés ellen. A két üvegréteg között található légrés túlhevülésének elkerülése érdekében napvédő bevonattal és PVB fóliával egészítették ki a külső üvegréteget, így az épületben tartózkodók számára jóval kevesebb mesterséges hűtéssel is biztosított a természetes, hűvös levegő.

Matthias Schmidt, a fejlesztési vezetője is kihangsúlyozta: „A beáramló hőenergia visszanyerésével rendkívül hatékony energetikai megoldást találtunk. Ennek az okos megoldásnak köszönhetően teljes mértékben ellent tudunk mondai a meggyőződésnek, miszerint az üvegépületek nagy energiafogyasztók."

A közös munka gyümölcse

Az épület kivitelezésénél elengedhetetlen volt az építészek és mérnökök maradéktalan együttműködése annak érdekében, hogy az impozáns esztétikai elképzeléseket ötvözni tudják az „intelligens" kereskedelmi épületeknél elvárt szerkezeti és energiafelhasználási követelményekkel. Olivier Beier Costa, a projektben résztvevő Guardian Glass értékesítési menedzsere szerint ez jelentette a legnagyobb kihívást. A szakember elmondása szerint hosszú út vezetett mindkét fél számára a tökéletes üvegkombináció megtaláláshoz, ezért különféle tesztek és számítások elvégzésével, illetve sok-sok mintadarab legyártásával jutottak el ehhez az egyedi megoldáshoz.

Cube Berlin- tervező: 3XN, forrás: Guardian
4/4
Cube Berlin- tervező: 3XN, forrás: Guardian



A fejlesztési folyamatban nagy kihívást jelentett az üvegszerkezet megfelelő rétegezése is, ugyanis egy újabb fóliaréteg hozzáadására volt szükség, amelynek a PVB (napenergiát elnyelő) fóliával is kompatibilisnek kellett lennie. Az extra szerkezeti réteg hozzáadásával csökkent az üveg delaminálódási kockázata és sárgasági indexe, miközben növekedett az élszilárdsága. Ezt a technológiát teljesen az alapoktól fejlesztették ki, ezért az országos engedélyek megszerzésére is időt kellett szánni a tervezés során. Így elmondható, hogy ezen összetett épület megalkotásához valódi csapatmunkára volt szükség, amely az üveggyártó, a PVB-beszállító, az építész és a szerkezettervezők szoros együttműködésével tudott csak megvalósulni.

Kattintson és tudjon meg többet a Guardian Glass kéthéjú üveghomlokzatokról!

Inspirálódjon a Guardian projektjei között: www.inspire.guardianglass.com/en

Vélemények (1)
Reki
2021.07.29.
06:12

Nagyon jó! Egy egyszerű forma tükröződő üvegfelülettel. Sokat dobna a Duna Arénán is egy ilyen boritás.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A PÁCINI MÁGOCSY-KASTÉLY // Egy hely + Építészfórum

2021.09.08. 16:03
00:06:34

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

Épületek/Középület

KILÁTÓ A GALYATETŐN // Egy hely + Építészfórum

2021.08.26. 18:23
00:05:34

Az eredeti kilátó andezit falazata és a kerek ablakokkal ellátott beton ráépítés közötti kontraszt adja a Galya-kilátó jellegzetes hangulatát, mely két gyakorlott túrázó építésznek, Kovács Csabának és Vass-Eysen Áronnak köszönhető. Az Egy hely mai részében a 2015-ben MÉD győztes kilátóval ismerkedhetünk meg.

Az eredeti kilátó andezit falazata és a kerek ablakokkal ellátott beton ráépítés közötti kontraszt adja a Galya-kilátó jellegzetes hangulatát, mely két gyakorlott túrázó építésznek, Kovács Csabának és Vass-Eysen Áronnak köszönhető. Az Egy hely mai részében a 2015-ben MÉD győztes kilátóval ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk