Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. /
Épülettervek

Corvin sétány - közterületi koncepció - Műszaki leírás

1/5

?>
?>
?>
?>
?>
1/5

Corvin sétány - közterületi koncepció - Műszaki leírás
Épülettervek

Corvin sétány - közterületi koncepció - Műszaki leírás

2005.03.29. 15:03

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Dévényi Sándor

Dosszié:

A sétány a Corvin-Szigony projekt keretén belül kerül kialakításra az elkövetkezendő években, minimum három ütemben.

A sétány a Corvin-Szigony projekt keretén belül kerül kialakításra az elkövetkezendő években, minimum három ütemben. Mivel az építészeti tervek folyamatosan készülnek, a sétány tervezésénél az épületek esetleges egyedi kapcsolati igényeit nem kell figyelembe venni. A sétány melletti épületek kialakítása a Közti által készített és átadott beépítési terv szerint történik. Az épületek a mellékutcák felől közelíthetők meg. Önálló épület a sétányra nem nyílik. A sétány északi oldala végig árkádos. Az épületek előtt kiülő teraszok számára helyet kell hagyni.

Az építész tervező a fenti kötöttségek figyelembevételével a 2/2002. (I.23.) BM rendelet szerinti (középmagas beépítettségnél) tűzoltási felvonulási területet kijelölte. Ezek szerint terepszinttől eltérő vagy parkosított felület csak a fennmaradó területen alakítható ki. Kivéve: 15 méterenként 1 fa ültethető homlokzati sík előtt kb. 5 méterrel. A tűzoltási felvonulási terület az épület összhosszának 2/3-a, 11,05 m szélességben az épület homlokzattól mérve. Két felvonulási terület között a tűzoltó gépjármű átközlekedését biztosítani kell.

A sétány a keresztutcák által 6 szakaszra osztatott. A sétány középső szakasza a Futó utca és a Bókay utca között 36 m szélességű promenád. A nyugati vége a Corvin mozitól a Kisfaludy utca és a Futó utca között, valamint a keleti vége Bókay utca és a Szigony utca között keskenyebb, 18 m-es.

A sétány alatt mélyparkoló garázsok létesülnek, mégpedig az 1. szakasz (a Kisfaludy-Vajdahunyad utca között), a 3. szakasz alatt (a Futó utca és a Nagytemplom utca között) a 6. szakasz alatt (a Bókay és Szigony utca között). Ezeken a szakaszokon a garázsfödémből adódó kötöttségeket (pl.: földtakaró vastagság, növények gyökérzete korlátozott) figyelembe kell venni.

A területen a szinte teljes bontás miatt építészeti hagyományokkal nem lehet számolni. Mitók Béla okleveles mérnök úr szíves közlése, a terület korabeli hidrogeológiai térképe azonban izgalmas felfedezéssel kecsegtet. A területen valamikor a Dunának mellékágai és fattyúágai húzódtak. A sétány tervezésénél ezt a karakteres adatot fel kívánjuk használni.

Mivel a szabványszerinti tűzoltási felvonulási terület kialakítása igen nagy alapterületet igényel, s nagymértékben korlátozza a sétány építészeti kialakítását, ezért a tervező kísérletet tett arra, hogy a tűzoltási felvonulási terület szélességét az előírásos, homlokzattól mért 11,05-ről 8,00 méterre csökkentse. Így lényegesen nagyobb zöldfelület és a közösség számára hasznosabb elrendezés lenne kialakítható. A tűzvédelmi hatósággal egyeztetéseket kezdeményeztünk felmentés megszerzése céljából, azonban a felmentést csak a majdan megépülő lakóházak műszaki kialakítása terhére lenne megoldható, amelyet a beruházó nem kíván.Fenti kötelmek figyelembevételével az építész tervező a következő javaslatot teszi a sétány architektúrájának kialakítására:

Nyugat, 1. 2. szakasz (Corvin mozi - Futó utca között):
A keskeny utcán csak a tűzoltási felvonulási területen kívül lehet fákat és növényeket telepíteni. Ezek között egyedi épített pihenőpadok, utcabútorok készülnek.

Közép, 3. 4. 5. szakasz - Promenád (Futó utca - Bókay utca között):
Ezen a sétány szélesebb szakaszán a burkolat intenzitása keletről nyugatra (a belváros felé), a zöldfelület intenzitása nyugatról keletre (a természeti környezet felé) növekszik.
A promenád nyugati pontja, a Futó utca környéke, a rendezési terv által is sugallt módon dísztér jellegű kialakítást kapna (3. szakasz). Nagy burkolt összefüggő felületekkel, kevesebb zölddel, rendezvények, korzózás céljára alkalmas módon. Ehhez csatlakozna a térsíkból kiemelkedő színpadszerű képződmény. A színpad fapadozatú, plasztikai értékű hangvetőkkel keretezett. A tér ezen a szakaszán lehetőleg nemesebb burkolóanyagot (kő) használnánk. A burkolat mintája a dísztér egységességét szolgálná. Úttengelyben, a tér súlypontjában nagyobb szobor készül.

Kelet felé tájképi elemek jelennének meg az épületek előtt, kötelezően kialakított burkolatsávok között. Ezek lehetőség szerint nagy vízfelületeket (kb. 25 cm-es mélységű és helyenként 5 m szélességű) folyószakaszokat jelentenek zöldbe ágyazva.

A 3. szakasz a színpadtól keletre, Ős-Duna-ág híddal, a zöldben kis lakkal.

A 4. szakasz folyómeder hidakkal, partján fákkal, szobrokkal, víz alatti fény.

Az 5. szakasz fattyú-ágak dombos zöld felületek, Jancsi és Juliska háza, süllyesztett favilágítások.

A 6. szakasz újabb kis dísztérrel indul, kőburkolattal, szoborral (szigonyos vizafogó), kis-vízmedencével, majd kelet felé beszűkül a tűzoltó felvonulási út által szabott kereteken belül maradó zöldfelületekkel, faültetéssel, pihenőpadokkal.

A Nagytemplom tér: a háromszögletű tér egységes burkolatú, délen fákkal határolt, súlypontjában oltárkő plasztika.

Szólni kell még a Leonardo da Vinci utca és a Tömő utca kereszteződéséről, mely mindmáig híven őrzi a 19. századvég Józsefvárosának hangulatát. Itt az eredeti nagykockakő útburkolatot, mauthauseni diorit járdaszegélyt, andezit járdaburkolatot kell megőrizni, pótolni.

A két dísztér kivételével a burkolatok előregyártott műkő elemesek. A házak előtti egybefüggő felületek saját anyagból, "brokátszerű" mintával készülnek. A felbontott nagykockakő burkolatot vissza kell építeni, pl. a parkolósávokban. A vízmedencék kőanyagúak. A medencék vize forgatott, tisztított, szakaszonkénti gépészettel.

A sétányt keresztező utcák gépkocsi forgalmát döntött szegéllyel felemeljük a sétány díszburkolatának szintjére, s azon átvezetjük. A gépjárművek mozgását boulderekkel korlátozzuk, az ideiglenes és szolgálati forgalom részére megnyitható módon.

Világítás: A közvilágítás közepes fénypontmagasságú kandeláberekkel történik.
Díszvilágítások: díszterek burkolatába süllyesztett pontszerű fények, szobrok célzott megvilágítása, színpadvilágítás, víz alatti fények, favilágító süllyesztett fényforrások.

Pécs, 2004. június 3.

Dévényi Sándor DLA
építész vezető tervező

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk