Pályázatok

Budapest Építészeti Nívódíja 2009 — pályázati felhívás

1/1

Semmelweis Egyetem, előcsarnok

?>
Semmelweis Egyetem, előcsarnok
1/1

Semmelweis Egyetem, előcsarnok

Budapest Építészeti Nívódíja 2009 — pályázati felhívás
Pályázatok

Budapest Építészeti Nívódíja 2009 — pályázati felhívás

2009.09.28. 05:07

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Dosszié:

Letölthető dokumentumok:

A díjat Budapest közigazgatási területén megvalósult építészeti alkotások nyerhetik el. Beadási határidő: 2009. november 2.

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala meghirdeti a

BUDAPEST ÉPÍTÉSZETI NÍVÓDÍJA 2009

pályázatot

A Nívódíjat az arra érdemesnek talált megvalósult építészeti alkotások nyilvános pályázat keretében nyerhetik el.

A pályázat célja

 • az építészeti és környezetkultúra fejlődésének, új érték teremtésének, valamint a hagyományos értékek megőrzésének elősegítése,
 • a városképet formáló építészeti alkotások elismerése és megismertetése,
 • az igényesen megtervezett és megépített, illetve magas színvonalon, értéknövelő módon rehabilitált építészeti alkotások megvalósításában résztvevők jó együttműködésének ösztönzése.

A pályázatra benevezhetők
Budapest építészeti arculatát befolyásoló, megvalósult, új, illetve értéknövelő módon rehabilitált, a hirdetmény 6. pontjában felsorolt kategóriák közé sorolható épületek, épületegyüttesek, külső- és belső terek.

A pályázaton való részvétel feltételei
Pályázatot nyújthat be minden olyan személy, aki az épület megvalósításában felelős építész tervezőként, generálkivitelezőként vagy tulajdonosként közreműködött, és a pályázati kiírás feltételeit magára nézve kötelezőnek ismeri el. Az építészeti alkotás megvalósításában közreműködők együttesen jelentkezhetnek, egy épület, épületegyüttes csak egy pályázatként vehet részt a pályázaton. Amennyiben a tervező egyedül nyújtja be a pályázatot, akkor ehhez mellékelnie kell a tulajdonos, illetve annak képviselője írásos beleegyezését. Ha a tulajdonos nyújtja be a pályázatot, akkor az építész-tervező írásos beleegyezését kell mellékelnie. A kivitelezőnek az építész-tervező és a tulajdonos írásos beleegyezését egyaránt mellékelnie kell. A pályázatra csak olyan alkotással lehet jelentkezni, amelynek használatbavételi engedélyét Budapest közigazgatási területén adták ki 2007. július 1. után.

Nem vehet részt a pályázaton olyan épület, amelynek használatbavételi engedélye nem jogerős, vagy ahol szerzői jogi, vagy etikai vita áll fönn!

A pályázat benyújtói a jelentkezési lapon található nyilatkozatban szavatolják, hogy a pályázatra benyújtott épület a fent említett kitételeknek megfelel, valamint jelentkezési lapon nyilatkoznak arról, hogy vállalják-e a nyilvánosságot.

A pályázóknak kell biztosítaniuk a Bírálóbizottság számára a benevezett alkotás, annak belső terei valamint környezete megtekintését. A látogatás időpontjáról egy héttel korábban a Bírálóbizottság írásbeli értesítést küld.

A pályázati kiírás és a jelentkezési lap beszerezhető
2009. szeptember 28-tól a Főpolgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodájában (Budapest, V. ker. Bárczy István u. 1-3. H, Sze 8.00-18.00; K, Cs 8.00-16.30; P 8.00-14.00 óra között, vagy megtalálható a Fővárosi Önkormányzat honlapján is (www.budapest.hu) az „Aktuális pályázatok" rovatban. További felvilágosítás a Főpolgármesteri Hivatal Főépítészi Irodáján kérhető a 327-16-96-os telefonszámon.

A pályázat beadása
A pályázatot 2009. november 2-án, hétfőn 8.30 és 16.30 óra között adhatják be a pályázók személyesen a Főpolgármesteri Hivatal Főépítészi Irodáján (Budapest, V. ker. Városház u. 9-11. III. em. 360.) A Bírálóbizottság a határidő után érkezett vagy hiányosan benyújtott pályaműveket bírálat nélkül kizárhatja a pályázatból.

Kategóriák
Öt kategóriában lehet pályázni:

 • közhasználatú vagy közösségi célú intézmény
 • iroda-, szállás jellegű, kereskedelmi és vendéglátó épület
 • legalább négy lakást tartalmazó lakóház,
 • műemlék-helyreállítás és rehabilitáció,
 • egyéb, környezet-, és arculatformáló innovatív alkotás.


A jelentkezési lapon a választott pályázati kategóriát jelölni kell. Több kategória is jelölhető.

A pályázat elbírálása
A pályázatokat a Bírálóbizottság a benyújtott pályázati anyag, és a helyszíni bejárások alapján bírálja el. A Bírálóbizottság elegendő számú pályázó esetén kategóriánként egy győztest állapíthat meg, és a "Budapest Építészeti Nívódíja 2009" címet adományozhatja. Megfelelő színvonalú pályamű hiányában a díjat a zsűri nem köteles odaítélni. Egy-egy kategórián belül közel azonos értékelés esetén a Bírálóbizottság javaslatot tehet dicsérő oklevél odaítélésére.

A pályázatról zárójelentés készül, amely tartalmazza a pályaművek értékelését.
A pályaművek díjazására összesen 5.000.000.- Ft áll rendelkezésre, a díj összege 200.000 Ft.-nál kisebb nem lehet.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre legkésőbb 2009. december 11-ig kerül sor.

A Bírálóbizottság összetétele
A Bírálóbizottság elnöke:
Beleznay Éva mb. főépítész, Budapest Főváros Önkormányzata, Főépítészi Iroda
A Bírálóbizottság tagjai:
Várkonyi András Budapest Főváros Önkormányzata, Városfejlesztési és Városképvédelmi Bizottság
Bojár Iván András Budapest Főváros Önkormányzata, Városarculati Tanácsnok
Pongrácz Katalin Budapest Főváros Önkormányzata, Főpolgármesteri Hivatal Városrendezési Ügyosztály
Mórocz Tamás Budapesti Építész Kamara
Ráday Mihály Budapesti Városvédő Egyesület
Kálmán Ernő Magyar Építőművészek Szövetsége
Aczél Gábor Magyar Urbanisztikai Társaság
Csanády Pál Alaprajz folyóirat
Vargha Mihály Építészfórum (epiteszforum.hu)
Szegő György régi-új Magyar Építőművészet folyóirat
Torma Tamás MTV „Kultúrház"
Csontos János HÍR TV „Kő kövön"
Dr. Schneller István
Wesselényi-Garay Andor

A pályázatra benyújtandó munkarészek

 • a jelentkezési lap a pályázók nem titkos adataival és a jelen "Pályázati Hirdetmény" 3. pontjában megjelölt közreműködők által aláírt „Nyilatkozat"-tal,
 • az építési engedélyezési dokumentáció főbb munkarészei M=1:100 méretarányban, vagy léptékkel ellátva, kicsinyítve, (helyszínrajz, alaprajzok, metszetek, homlokzatok) és fotók (külső illetve belső felvételek) minimum 4 db 18x24 cm méretű kép, a lent részletezett formátumban papíron
 • a terv és képanyag nyomtatható minőségben képként elmentve, vagy PDF formátumban CD-n a kiállítás számára.
 • kivonatolt műszaki leírás (maximum 3 oldal)
 • a jogerős építési engedély és a jogerős használatbavételi engedély másolata
 • zárt boríték a pályázók azon adataival, amelyek a díjak kifizetéséhez szükségesek, és nem nyilvánosak. A zárt boríték csak eredményes pályázat esetén kerül kibontásra. A szükséges adatokra vonatkozóan lásd a tájékoztatót a díjak kifizetésének módjáról.
 • Adatlap és nyilatkozat az alkotás megvalósításában részt vevő tervezőkről (adatlap minta mellékelve)
 • A terv és képanyagot A3 vagy A4 formátumban kell elkészíteni, és a műszaki leírással, az alkotás megvalósításában részt vevő tervezőkről szóló adatlappal és nyilatkozattal, valamint az engedélyek másolataival össze kell fűzni. Más méretben és módon, pl. önálló lapokként, vagy habkartonra kasírozva nem lehet a pályázatot beadni. Ha az engedélyezési tervek a megadott formátumba nem illeszthetők, úgy kicsinyített másolat is felhasználható, a lépték feltüntetésével.

A pályázat nem titkos, de a pályázati dokumentációt az azonosíthatóság érdekében zárt csomagolásban kell benyújtani.

A csomagoláson belül, de nem befűzve kell elhelyezni a jelen kiíráshoz csatolt „Jelentkezési Lapot" és a „Nyilatkozatot". Külön, a pályázat megnevezését feltüntetve kell beadni egy zárt borítékot a pályázók személyes, a díjak kifizetéséhez szükséges, nem nyilvános adataival.

A pályaművek bemutatása
A díjazott pályaműveket az eredményhirdetést követően kiállítják. A médiapartnerség keretében a "Budapest Építészeti Nívódíja 2009" médiapartnerei közlik a díjazottak névsorát, valamint a Nívódíjban és dicsérő oklevélben részesült alkotásokat részletesen bemutatják. A díjazásban és jutalomban nem részesült tervek a kiállítás végétől számított 90 napon belül a benyújtás helyén átvehetők.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk