Közélet, hírek

„Breuer Marcel Utazási Ösztöndíj 2008” — a pályázat eredménye

1/1

?>
1/1

„Breuer Marcel Utazási Ösztöndíj 2008” — a pályázat eredménye
Közélet, hírek

„Breuer Marcel Utazási Ösztöndíj 2008” — a pályázat eredménye

2008.04.30. 12:51

A beérkezett 21 pályamű szerzői közül a zsűri kiválasztotta a 4 győztest, akik elnyerték a jogot a nyári tanulmányútra, Breuer Marcel épületeinek tanulmányozására.

Kétlépcsős pályázat — „Breuer Marcel Utazási Ösztöndíj építész szakos III/IV. éves hallgatóknak"

előzmények
Pákozdi Imre üzletember utazási ösztöndíjat alapított az egyetemi vagy főiskolai tanulmányokat folytató építész hallgatók számára. 2008-ban az általa adott kétmillió forintot további félmillió forinttal egészítette ki a Summa Artium Alapítvány, mint a kezdeményezést kezelő szervezet. Így 2008-ban négy ösztöndíjas tíz-tíz napot tölthet az Egyesült Államokban, vállalva, hogy hét megadott, Breuer Marcel által tervezett épületből legalább ötöt megtekint, helyszínen tanulmányoz, és írásban számol be utazásáról. A négy hallgató kiválasztására az epiteszforum.hu 2008. március 21-én hirdetett kétlépcsős pályázatot nyolc felsőfokú szakirányú intézmény bevonásával. A hallgatók intézményen belül adták le pályázataikat a 2008. április 14-ei határidőre, és ott előzsűri válogatott a munkákból. A végső zsűrizésre így a következő számban érkezetek be pályaművek:

  • Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Kar 2 db
  • Budapesti Műszaki Egyetem, Építészmérnöki Kar 5 db
  • Debreceni Egyetem, Műszaki Főiskolai Kar, építészmérnöki szak 2 db
  • Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építész Tanszék, Budapest 3 db
  • Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Alkalmazott Művészeti Intézet, Sopron 2 db
  • Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar 3 db
  • Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar, Településmérnöki és Építészeti Tanszék, Budapest 1 db
  • Széchenyi István Egyetem Építési és Környezetmérnöki Intézet, Épülettervezési Tanszék, Győr 3 db

A zsűri a beérkezett pályaművek áttanulmányozása után úgy döntött, hogy hat pályázó közül választja ki azt a négy hallgatót, akik 2008-ban jogot kapnak 10 napos tanulmányútra a Breuer Marcel Utazási Ösztöndíj keretében. Ily módon, ha a rangsor nélkül kiválasztott első négy közül valamely hallgató mégsem tudna részt venni az utazáson, két további jelölt még elnyerheti az Ösztöndíjat.
A kiválasztott hat pályázó:
Majoros Ágnes / Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Kar
Rigó Bálint / Budapesti Műszaki Egyetem, Építészmérnöki Kar
Kovács Dobák Barnabás / Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építész Tanszék, Budapest
László Zsolt / Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar
Hollósi Krisztina / Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar, Településmérnöki és Építészeti Tanszék, Budapest
Nagy Zsuzsanna / Széchenyi István Egyetem Építési és Környezetmérnöki Intézet, Épülettervezési Tanszék, Győr

További áttanulmányozás után a zsűri döntése:
rangsorolás nélkül Ösztöndíjas 2008-ban
Majoros Ágnes
Rigó Bálint
Kovács Dobák Barnabás és
Hollósi Krisztina


„ötödik"-ként tartalékos jelölt az Ösztöndíjra László Zsolt
„hatodik" -ként tartalékos jelölt az Ösztöndíjra Nagy Zsuzsanna


rövid értékelés a kiválasztott hat pályaműről

Majoros Ágnes – munkájának címe: Mi történik itt? – Nekem nyolc. Mértéktelen városrehabilitáció a ’nyóckerben’
A településmérnöki szakon készített tanulmány igen érzékenyen vezeti föl azt a problémát, ami nem csupán a címben megadott területen, de számos más budapesti kerületben, hazai nagyvárosban, és globálisan is érzékelhető: a túlzott építési láz fokozottan veszélyt jelent sok-sok olyan épületre-körzetre – és természetesen az abban élő, tevékenykedő lakosokra is –, mely nem egy esetben már szinte elviselhetetlen. Nincs szó arról, hogy ne kéne újakat építeni, de minden új építést a meglévők „halmazába" kell belehelyezni.
Ez a fajta gondolkodás érzékelhető Breuer Marcel munkásságában is, tehetjük hozzá, és az Ösztöndíj éppen az ilyesfajta, „modern – a régivel összhangban" elv jegyében fogalmazódott meg.

Rigó Bálint – munkájának címe: Szemtől szemben – Nemzetközi modern és kortárs viszonyulás
A BME Építészmérnöki Karának hallgatója a pályázatra benyújtott munkáját az elmúlt félévben, Erasmus ösztöndíjasként, az Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne iskolában készítette. Egy, a „nemzetközi modern stílus csúcsidőszakában", az 1960-as években született iroda- és laboratóriumépület felújítási terveiről van szó, ami a jellegzetes építmény végigkísérését jelenti felmérési rajzoktól a bővítési tervekig. Ennyiből talán egyértelműen kitűnik, hogy a beadott munka talán még több is annál, mint amit mi várunk a Breuer épületekről, melyek voltaképpen azonos időben születtek a bemutatott házzal.

Kovács Dobák Barnabás – munkájának fejezetcímei többek között: forma-analízis; geometrikus rendszerek; bio-struktúrák; természetes formák; komplex geometria.
A pályázó szintén nem csak hazai, hanem Erasmus ösztöndíjjal külföldön folytatott tanulmányai eredményét összegezte a benyújtott lapokon, melyek egyértelműen bizonyítják felkészültségét. Főképp a legújabb, a természeti struktúrákon alapuló gondolkodási-rendszerek alkalmazásának lehetőségeit igyekszik megmutatni az építészetben, aminek kiteljesítéséhez igen hasznos lehet a Breuer épületek tanulmányozása.

Hollósi Krisztina – munkájának címe: Modernista formák különböző funkciójú épületek esetében és különböző beépítési helyzetekben.
Az összeállítás a sokféle feladatot egységes formában, igen szemléletesen mutatja be. Többnyire kisméretű épületekről, azoknak maketten is kidolgozott terveiről van szó, melyek a környezethez való alkalmazkodásról, arányokhoz és léptékhez igazodó tervezői érzékről tesznek tanúbizonyságot.

László Zsolt – munkájának címe: Ponte Leporello.
A római helyszínre készített terv egy információs pont és az ahhoz kapcsolódó kis kávézó kialakítására született műemléki környezetben. A „low-design" megfontolás alapján egy egyszerű geometriai test, a kocka adja az alapformát, ami a működés idejére nyitható, illetve egy leporello-szerűen működő kar nyúlik ki belőle, ami hídszerű összeköttetést ad a közeli partra. A szellemes megoldás már egy nemzetközi pályázaton is figyelmet keltett, és a Breuer pályázat zsűrije számára is meggyőzőnek bizonyult.

Nagy Zsuzsanna
– dokumentált munkáinak címei: Piac/Győr; Túrabolt/Győr; Lakóház és irodaház/Moson; Roma Kultúr Központ/Győr; Zsolnay formatervezői pályázat / 2007.
Amint a felsorolásból is kiderül, a pályázó változatos bemutatkozó anyagot állított össze, és mind az abban látható ábrákkal, mind a rövid leírásokkal jól érzékeltette a zsűrivel tehetségét és rátermettségét – bár a nyertes négy pályázó munkáinál talán egy fokkal halványabban.

összefoglalás
A zsűri a pályázatot – mint az Breuer Marcel Utazási Ösztöndíj lebonyolításának első fázisát – eredményesnek ítéli, és ezúton fejezi ki köszönetét mind a pályázóknak, mind az egyetemek/főiskolák közreműködőinek. Tanulságként leszűrhető, hogy a kiírásban célszerű lett volna rövid motivációs leírást kérni a hallgatóktól, melyben megfogalmazhatták volna személyes indítékaikat, ahogy ezt néhányan meg is tették, és pályázatukban tudomásunkra hozták, hogy miért is próbáltak szerencsét az idén első alkalommal meghirdetett Breuer Marcel Utazási Ösztöndíj pályázaton.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk