Programok

BME Alkotóhét 2007

1/2

?>
?>
1/2

BME Alkotóhét 2007
Programok

BME Alkotóhét 2007

2007.10.04. 08:38

Eseményinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Esemény kezdete:
2007.10.08. 06:00
Esemény vége:
2007.10.31. 15:00

Dosszié:

Letölthető dokumentumok:

A BME Urbanisztika Tanszék "Alkotóhét 2007" programsorozata október 8-tól a Gödör Klubban. Részletes nyitónapi program

1/2

Ebben az évben az Alkotóhét az Erzsébet téri Gödör Klubban kerül megrendezésre, és mivel kapcsolódik az Építészet hónapja programjához, a szokásosnál jóval korábban. Emiatt a Város 4-es tervezési tantárgy tematikájában is máshol lesz a helye, más lesz a feladata. A Város 4-es tervezési tárgyunk témája ebben a félévben: „Paneles lakótelepek fenntarthatósága". Éppen csak a tervezési helyszínek, azok problémáinak megismerésén és közös fenntarthatósági koncepciójuk megfogalmazásán lesznek túl a hallgatók, amikor következik az Alkotóhét, ami ebben a félévben tulajdonképpen az önálló alkotómunka az elindítása lesz.


Hogy ez az indítás intenzív és eredményes legyen, az Alkotóhét első napján (október 8.-án, hétfőn) a Gödör Klubban előadássorozatot tervezünk, ahol a lakótelepek problematikájának egy-egy – elsősorban nem építészeti - szegmensét ismerhetik meg a hallgatók „népszerű tudományos" formában, vetítettképes előadásokon, akár egy-egy film(részlet) levetítésével. Ugyanezen a napon nyílik a fotókiállítás (Hommage à Lucien Hervé), amelyen a nyáron meghirdetett, október elsejei beadási határidejű fotópályázat legjobb képei kerülnek kiállításra.

A részletes program csatolva! 


AZ ALKOTÓHÉT NYITÓ NAPJÁNAK RÉSZLETES PROGRAMJA AZ ERZSÉBET TÉRI GÖDÖR KLUBBAN 2007. OKTÓBER 8.

10.00 – 10.15 Az ALKOTÓHÉT ÉS A „LAKÓ-TELEPESEK" FOTÓKIÁLLÍTÁS MEGNYITÁSA PÁLFY SÁNDOR DLA
10.15 – 10.45 DR.FLEISCHER TAMÁS TUDOMÁNYOS KUTATÓ ELŐADÁSA : „A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSRŐL" CÍMMEL
10.45 – 11.15 DR. DÚLL ANDREA KÖRNYEZETPSZICHOLÓGUS ELŐADÁSA: „LAKÓTELEPEK KÖZTERÜLETEI KÖRNYEZETPSZICHOLÓGIAI MEGKÖZELÍTÉSBEN"
11.15 – 11.45 MEDGYASSZAY PÉTER ÉPÍTÉSZ ELŐADÁSA: „TELEPÜLÉSI ÖKOLÓGIA" CÍMMEL

11.45 – 12.00 KÁVÉSZÜNET

12.00 – 12.30 GERŐHÁZI ÉVA VÁROSKÖZGAZDÁSZ ELŐADÁSA: „A BUDAPESTI LAKÓTELEPEK RÉTEGZŐDÉSE" CÍMMEL
12.30 – 13.00 SZABÓ GÁBOR TÁJÉPÍTÉSZ ELŐADÁSA: „A LAKÓTELEPEK KÖZTERÜLETEI" CÍMMEL
13.00 – 13.30 NOVÁK ÁGNES ÉPÍTÉSZ ELŐADÁSA: „FENNTARTHATÓSÁG VAGY BONTÁS" CÍMMEL

13.30 – 15.00 EBÉDSZÜNET

15.00 – 18.30 AZ ALKOTÓHETI MESTEREK BEMUTATKOZÁSA ÉS A TÉMÁJUK RÉSZLETES ISMERTETÉSE A HOZZÁJUK JELENTKEZETT HALLGATÓKKAL

Basa Péter, Balogh Péter István:
Kőbánya blues – Közproblémák a lakótelepeken
Dévényi Tamás: Az én városom
Dömötör Tamás: Rákoskeresztúri lakótelep problémái
Ertsey Attila: Kőbánya, Állomás utcai tömb rehabilitációja
Golda János: A panel, mint életforma, életstílus - kollektív ház. A környezet, mint közösségi akcióprojekt. A sokféleség harmóniája
Kalmár László: 2030. Élet a panel után
Kapy Jenő: Visszabontás, újraépítés
Kerekes György: Békásmegyer 1↔2
Madzin Attila: A lapostetők a paneles lakótelepeken
Reischl Gábor: Fiatalok önfenntartó aktivizálása

19.00 – 22.00 DYGA ZSOMBOR FILMRENDEZŐ „TESÓK" CÍMŰ FILMJÉNEK VETÍTÉSE ÉS UTÁNA BESZÉLGETÉS AZ ALKOTÓVAL


Az Alkotóhét első napjának (október 8.) délutánján a Gödör Klubban találkoznak először a hallgatók az általuk választott mesterekkel és a szeptember 15-ig meghirdetett témájukkal. A témák valamilyen szállal kötődnek a Város 4-es tantárgy kitágított tematikájához. A tényleges alkotóheti munka az ezt követő három és fél napban, október 9-12. között (kedd-szerda-csütörtök-péntek délig) zajlik az egyetemen a kijelölt tantermekben. A készítendő munkarészek - amelyeknek egyetlen formai követelménye a kiállíthatóság - minél jobban mutassák be a három és fél napban felszínre került és körbejárt építészeti gondolatokat.

A kiállítás az alkotóheti munkákból október 12-én, pénteken délután 16 órakor nyílik a Gödör Klubban. A megnyitót követően a mesterek tartanak „tárlatvezetést" a kiállított anyaggal illusztrálva az Alkotóhét tanulságait. Az esti program filmvetítéssel és koncerttel záródik. A kiállítás október 31-éig tart nyitva. A nyitvatartás ideje alatt további programokat tervezünk, amelyek során kiosztásra kerülnek a fotópályázat és az alkotóheti munka díjai is, szakmai beszélgetéseket kezdeményezve. Terveink között szerepel olyan idősebb építészek meghívása és kerekasztal beszélgetésbe vonása, akik aktív szereplői voltak a budapesti paneles lakótelepek építésének.

Várunk minden további jó ötletet, hogy az idei Alkotóhét maradandó élmény lehessen ne csak a hallgatóknak, de mindenkinek, aki részese, vendége lesz. Reményeink szerint a Város 4-es feladat is megfelelő lendületet fog kapni ezen a héten, de titkon azt is reméljük, hogy az idei Alkotóhét híre és jelentősége túl fog mutatni a Város 4-es tantárgy és az egyetemi feladat keretein.


AZ ALKOTÓHÉT MENETRENDJE

2007. október 8-án (hétfőn) 10 órától: előadások, filmek, fotókiállítás, találkozás a mesterekkel a Gödör Klubban
2007. október 9-12. alkotóheti munka az egyetemen a kijelölt tantermekben
2007. október 12-én (pénteken) 16 órakor: az alkotóheti kiállítás megnyitója a Gödör Klubban
2007. október 12-én 17-22 óráig: az Alkotóhetet értékelő előadások, utána buli a Gödör Klubban
2007. október 19.-én 16 órakor az alkotóheti munkák és a fotópályázat díjainak a kiosztása
2007. október 12-31-ig az alkotóheti kiállítás nyitvatartása, melynek során további programok (kerekasztal beszélgetések, filmvetítések, stb.) a Gödör Klubban, amelyek egyben illeszkednek a MÉK Építészek Hónapja rendezvényeihez

Az Alkotóhét tanszéki felelőse: Vörös Tamás egyetemi tanársegéd.

ELŐADÁSOK A KIÁLLÍTÁS MEGNYITÁSAKOR
(2007. okt. 12.-én 16 órakor a Gödörben)


A mesterek a vitaindító „tárlatvezetők", akik a kiállított anyagokkal illusztrálva elmondják, hogy mi volt az elképzelésük a témájuk meghirdetésekor és végül mi jött ki belőle – előadások, beszélgetés.

Pálfy Sándor

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk