Épülettervek/Hallgatói terv

Bevonni a közösséget: Czirják Róbert terve az Alföldi átmeneti szálló újragondolására

1/17

Helyszínrajz. Tervező: Czirják Róbert

?>
Helyszínrajz. Tervező: Czirják Róbert
?>
Koncepció. Tervező: Czirják Róbert
?>
Koncepció. Tervező: Czirják Róbert
?>
Pinceszinti alaprajz. Tervező: Czirják Róbert
?>
Földszinti alaprajz. Tervező: Czirják Róbert
?>
I., II. emelet alaprajza. Tervező: Czirják Róbert
?>
Szoba terve. Tervező: Czirják Róbert
?>
Homlokzat. Tervező: Czirják Róbert
?>
a-a metszet. Tervező: Czirják Róbert
?>
b-b metszet. Tervező: Czirják Róbert
?>
Az Alföldi átmeneti szálló bővítése és újjáépítése ötletpályázat 3. díjas terve. Tervező: Czirják Róbert
?>
Az Alföldi átmeneti szálló bővítése és újjáépítése ötletpályázat 3. díjas terve. Tervező: Czirják Róbert
?>
Az Alföldi átmeneti szálló bővítése és újjáépítése ötletpályázat 3. díjas terve. Tervező: Czirják Róbert
?>
Az Alföldi átmeneti szálló bővítése és újjáépítése ötletpályázat 3. díjas terve. Tervező: Czirják Róbert
?>
Az Alföldi átmeneti szálló bővítése és újjáépítése ötletpályázat 3. díjas terve. Tervező: Czirják Róbert
?>
Az Alföldi átmeneti szálló bővítése és újjáépítése ötletpályázat 3. díjas terve. Tervező: Czirják Róbert
?>
Az Alföldi átmeneti szálló bővítése és újjáépítése ötletpályázat 3. díjas terve. Tervező: Czirják Róbert
1/17

Helyszínrajz. Tervező: Czirják Róbert

Bevonni a közösséget: Czirják Róbert terve az Alföldi átmeneti szálló újragondolására
Épülettervek/Hallgatói terv

Bevonni a közösséget: Czirják Róbert terve az Alföldi átmeneti szálló újragondolására

2020.06.03. 07:21
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Czirják Róbert

Címkék:
RELOAD pályázat

Az Alföldi átmeneti szálló újragondolása és bővítése, hallgatói ötletpályázat – 3. díjas terv

Tervezés éve:
2020

Stáblista

tervező: Czirják Róbert

intézmény: Debreceni Egyetem Építészmérnöki Tanszék

MÉD:

Egyszerűség, tisztaság, nyers anyaghasználat, valamint a funkció és a helyszín összhangja jellemzi Czirják Róbert RELOAD – Az Alföldi átmeneti szálló újragondolása és bővítése ötletpályázatra elkészített tervét. Koncepciójában nyitottá teszi az épületet, ezáltal közelíti a járókelők és a hajléktalanok közötti kapcsolatot, mintegy teret ad a szociális cselekvéseknek. 

Januárban írta ki a BME Lakóépülettervezési Tanszéke a RELOAD – Az Alföldi átmeneti szálló újragondolása és bővítése című hallgatói ötletpályázatot, ahol a feladat a hajléktalanszálló magasabb igényszintre való átalakítása és a mellette lévő üres telek működésbe való bekapcsolása volt. A pályázatra 34 pályamű érkezett, melyek mindegyike érzékenyen, komplex megoldási javaslatokat adva foglalkozott a témával. Örömteli látni, hogy a hallgatókat megérinti és érdekli ez a téma. A díjazottak közül elsőként a 3. díjban részesült Czirják Róbert tervét mutatjuk be. 

Koncepció. Tervező: Czirják Róbert
2/17
Koncepció. Tervező: Czirják Róbert

Koncepció

A két telekrészből álló tervezési terület funkcionálisan egy privát és egy publikus részre tagolódik. A publikus telekrészre egy új, multifunkcionális épület kerül úgy, hogy előtte egy publikus udvar, egy közterületi zóna alakul ki. Ez a terület a találkozások pontja: az utcáról bevonzza az embereket, hiszen a konténerkávézó a bentlakók mellett kiszolgálja a járókelőket is. A graffitifalon keresztül a bentlakók üzenhetnek a külvilágnak. A terület egyaránt helyet ad ételosztásnak és figyelemfelhívó rendezvényeknek. A multifunkcionális közösségi épületrész feladata egy olyan hely biztosítása, ahol a bentlakó hajléktalanok és a nem hajléktalan emberek között kapcsolat jöhet létre, ezért az nem csak a bentlakók előtt áll nyitva. A különböző programok segítségével bevonhatók a helyi lakosok, önkéntesek, a hajléktalansággal foglalkozó kutatók (szociológusok, pszichológusok, stb.).

A telek másik része a privát rész. Ide kerülnek azok a funkciók, amelyek a bentlakást és az ott lakók ellátását biztosítják. A helyigény növekedését a tetőtér beépítésével sikerül kompenzálni. A meglévő födémre dobozszerű tömegek kerülnek, ezek jelölik a funkciókat, közöttük teraszok jönnek létre. Az épületszárnyakat egy új összekötő híd kapcsolja össze, itt történik a szintek közötti átjárás, és közösségi térként is funkcionál. A közösségi épület és az összekötő híd térelhatároló szerkezetei a földszinten harmonika ajtóként nyithatók, így a belső udvar teljesen átjárhatóvá válik, a közösségi épület pedig összekapcsolható az előtte kialakuló térrel.

Az Alföldi átmeneti szálló bővítése és újjáépítése ötletpályázat 3. díjas terve. Tervező: Czirják Róbert
12/17
Az Alföldi átmeneti szálló bővítése és újjáépítése ötletpályázat 3. díjas terve. Tervező: Czirják Róbert

Funkció

A meglévő épületrész pinceszintjén kaptak helyet a különböző tároló funkciók, ezek megkönnyítik a szálló működését. Az étel- és ruhaadományok, valamint egyéb adományok tárolása mellett az orvosi felszereléstároló és a hulladéktároló is itt van. Ezen a részen alakítottam ki a bentlakók számára a mosó-, a szárító- és a vasalószobákat is, illetve egy olyan helyiséget, ahol zárható szekrényben tárolhatják a vagyontárgyaikat. A földszinten történik a látogatók és bentlakók regisztrációja, valamint itt van lehetőség alapvető orvosi ellátásukra. A földszinten az orvosi szobák és a különböző irodák mellett csak az akadálymentesített helyiségek kaptak helyet, amelyekhez saját vizesblokk is tartozik.

Az első, második és harmadik emelet szolgál a lakók elszállásolására. Az állandó lakók és a párok kétágyas szobába kerülnek, míg az ideiglenesen beköltözők, vagy rövid ideje ott lakók három-, illetve négyágyas szobákba, melyekhez saját vizesblokk nem tartozik. Szintenként az összekötő híd és a délkeleti épületrész belsőudvar felé néző tere alkot egy összefüggő és flexibilisen használható étkező- és közösségi teret, ezekből szintenként két konyha nyílik. A harmadik szintnél, a földszinti udvartól való távolság miatt tetőteraszokat alakítottam ki, amelyek minden szobából könnyen megközelíthetők.

Az Alföldi átmeneti szálló bővítése és újjáépítése ötletpályázat 3. díjas terve. Tervező: Czirják Róbert
16/17
Az Alföldi átmeneti szálló bővítése és újjáépítése ötletpályázat 3. díjas terve. Tervező: Czirják Róbert

A közösségi épületrész pinceszintjén található olyan vizesblokk és zuhanyzó-öltöző, amelyet nemcsak a szálló lakói, hanem a közösségi épület látogatói is használhatnak, illetve a személyzet felügyeletével olyan hajléktalanok is, akiknek ez az egyetlen lehetőségük a higiénikus tisztálkodásra. A közösségi épület emeleti szintjei falazott szerkezet nélküli multifunkcionális terek, ezért mindegyik szabadon használható és berendezhető a különböző funkcióknak megfelelően. Oktatás, sport, kézműves foglalkozás, rehabilitációs tevékenység és egyéb rendezvények is helyet kaphatnak az épületben.

Anyaghasználat 

Az épület anyaghasználatában, hangulatában törekedtem arra, hogy a funkció és a helyszín összhangban legyen a megjelenéssel. Az épület minőségét nyers és tartós anyagok használatával emeltem. A betonburkolat, az acélszerkezetek és a tégla tűzfal dominál. A polikarbonát burkolat által megidéződik az ideiglenesség, a konténerkávézón keresztül pedig a bódéépítészet. A földszinti padlóburkolat a meglévő épületszárnyban az udvaréval megegyező, így az összenyitás még hangsúlyosabbá válhat, akárcsak a közösségi épületrésznél, ahol macskaköves járdaburkolat folytatódik tovább a közösségi épület padlóburkolataként. Az acélvázas épületkialakításnak köszönhetően a közösségi épület határolószerkezeteit a környező épületek vakolatlan tűzfalai alkotják.

Czirják Róbert

Az Alföldi átmeneti szálló bővítése és újjáépítése ötletpályázat 3. díjas terve. Tervező: Czirják Róbert
14/17
Az Alföldi átmeneti szálló bővítése és újjáépítése ötletpályázat 3. díjas terve. Tervező: Czirják Róbert

Részlet a zsűri értékeléséből:

„A tervezési koncepció átgondolt. A visszahúzott új épület létrehozta azt az új köztes teret, mely feloldja az utcafront zártságát, így annak részévé teszi. A régi épület keresztszárnyának elbontásával és újraépítésével lehetővé válik annak légies kialakítása. Ezzel egyidőben lehetőséget teremt annak flexiblis térként történő használatára. Ezzel összefüggésben a földszinti akadálymentesített lakóegységek kialakítása példamutató. A szálló tervezett lakószobái átgondoltak, jó minőségűek. A terv a foghíj telekre koncentrálja a közösségi terek zömét. Az itt kialakított új épület lehetővé teszi a külső használatot. A főbejárat védett elhelyezése tovább erősíti annak agora funkcióját is. A kötött, zárt alaprajzokat feloldja az oldalanként kialakított teraszokkal, melyek minden szinten megjelenhetnének. Jól használja a szálláshelyek variációit, létrehozva a bentlakók igényeinek minél alkalmasabb megfelelését. A közösségi terek koncentrálása az új épületben jelentkezik, miközben a régi épületben megteremti azok egyensúlyát is. Jól használja fel a pince adta lehetőséget is, elősegítve a szálló minél szélesebb szolgáltatását.

Az új épületszárnyból hiányzó vizesblokk megléte, illetve az új és régi épület összekapcsolása a használat életszerűségét jelentősen növelhetné. Anyaghasználata az egyszerűséget és a tisztaságot mutatja. Megvalósíthatósága reális. A visszahúzott új épülettömeggel és az egynemű transzparens homlokzatával alázatosan kapcsolja össze a zártsorú testeket. A terv alaposan átgondolt. A kidolgozottsága és szakmai nívója igényes. A Bíráló Bizottság a pályamű megosztott 3. helyezéséről döntött.

 

szerk.: Fürdős Zsanett

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

A MARRIOTT SZÁLLÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.08.11. 11:04
00:06:01

Elizabeth Taylor és Richard Burton nyitotta meg a híres vendégek sorát, de lakott itt Woody Allen és Freddy Mercury is. A háború előtti Duna-korzó híres szállodasorának örököseként az egykori Duna Intercontinental, ma Marriott ötvenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, és több felújítás után még mindig Budapest vendégeit szolgálja. De mennyire szeretik a budapestiek?

Elizabeth Taylor és Richard Burton nyitotta meg a híres vendégek sorát, de lakott itt Woody Allen és Freddy Mercury is. A háború előtti Duna-korzó híres szállodasorának örököseként az egykori Duna Intercontinental, ma Marriott ötvenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, és több felújítás után még mindig Budapest vendégeit szolgálja. De mennyire szeretik a budapestiek?

Épületek/Örökség

AZ ÓBUDAI FALUHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.08.11. 11:02
00:04:54

Szovjet technológiájú panelház. Magyarország legnagyobb épülete. Egy falunyi ember lakja – innen kapta közkeletű elnevezését is. Budapest városképének meghatározó eleme, remek kilátó, és nem utolsósorban a legutóbbi felújítás óta egy fenntarthatóbb panelkép közvetítője. Ez az óbudai Faluház, ahova Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében kalauzol el minket.

Szovjet technológiájú panelház. Magyarország legnagyobb épülete. Egy falunyi ember lakja – innen kapta közkeletű elnevezését is. Budapest városképének meghatározó eleme, remek kilátó, és nem utolsósorban a legutóbbi felújítás óta egy fenntarthatóbb panelkép közvetítője. Ez az óbudai Faluház, ahova Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében kalauzol el minket.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk