Design/Formatervezés

Beszámoló egy projekt blog születéséről

1/10

Érdeklődők figyelik a hídépítést - fotó: Gajdos Gergő

Érdeklődők figyelik a hídépítést - fotó: Gajdos Gergő

A projekt blog

A projekt blog

A projekt blog

Látogatottsági statisztika

Gajdos Gergő Márk

?>
Érdeklődők figyelik a hídépítést - fotó: Gajdos Gergő
?>
Érdeklődők figyelik a hídépítést - fotó: Gajdos Gergő
?>
A projekt blog
?>
A projekt blog
?>
A projekt blog
?>
Látogatottsági statisztika
?>
?>
?>
Gajdos Gergő Márk
?>
1/10

Érdeklődők figyelik a hídépítést - fotó: Gajdos Gergő

Érdeklődők figyelik a hídépítést - fotó: Gajdos Gergő

A projekt blog

A projekt blog

A projekt blog

Látogatottsági statisztika

Gajdos Gergő Márk

Beszámoló egy projekt blog születéséről
Design/Formatervezés

Beszámoló egy projekt blog születéséről

2011.02.23. 08:55

Cikkinfó

A Design rovatot támogatja a 

Földrajzi hely:
Szolnok, Magyarország

Építészek, alkotók:
Gajdos István, Gajdos Gergő Márk, Pálossy Miklós, Beretvás Krisztián

Vélemények:
2

A szolnoki Tiszavirág híd építkezését nyomon követő weboldal megszületésének körülményeiről, a hazánkban úttörő kezdeményezésnek számító projekt blog fogadtatásáról és az átélt tapasztalatokról számol be írásában Gajdos Gergő Márk építész, a blog főszerkesztője.

Tervezni nagyszerű érzés - közreműködni abban, amikor megépítik, amit az ember papírra vetett. Izgalmas az elkészült alkotást látni, felemelő érzés birtokba venni - mindig felér egy ünneppel. Mindezt megosztani azokkal, akik érdeklődnek, akik használni fogják - ez azt jelenti, hogy részessé tesszük őket a folyamatban, hogy első perctől kezdve értik, érzékelik és teljes mértékben magukénak érezhetik. Közösen követni az építők kitartó munkáját, közösen örülni a sikereknek… jó érzés volt. Azt igazolta, hogy az építészeknek -, az építészetet ebben a formában is kommunikálnia lehet és kell.

Minden építkezés, minden felújítás, minden változás izgalmas, mondhatni rejtélyes. Az ember kíváncsi, szeretné tudni, mi történik és természetesen érdeklődik, főleg, ha ez a változás a közvetlen környezetében történik. Mindannyian belestünk már kíváncsian építkezésekre, például a metróépítés kerítésén át a palánkon, mert a miénk lesz, mert nem is tudjuk, mit is kapunk pontosan. Minden nagyobb projekt olyan, mint egy ajándékdoboz - hosszú ideig várunk rá, tudjuk, hogy megkapjuk és nagy örömmel vesszük birtokba, amint lehetséges. Látjuk, hogyan készül, látjuk a munkásokat, látjuk az építőanyagok sokaságát érkezni, de csak az átadáskor lesz a miénk.

A Szolnoki kerékpáros- és gyalogos híd és a hídfőknél kapcsolódó terek tervezése még 2007-ben kezdődött egy tervpályázattal, amelyen az  I. díjat a Pont-TERV és az A.D.U. Építész Iroda közös munkája nyert el. 2008. februárjában elkészült az engedélyezési tervdokumentáció, amihez prezentációként elkészítettünk egy rövid számítógépes animációt is. Nagy sikere volt - a testületi ülésen tapsot kapott, a városi tv többször is leadta -, így a sikeren felbuzdulva készítettünk egy kis oldalt a hídnak. Felkerült a videó és a főbb adatok a szolnokigyalogoshid.hu és a videó megosztó oldalakra, hogy minél több emberhez eljuthasson a készülő híd terve. Már ekkor komoly érdeklődést tapasztaltunk a nézettségi és látogatói adatokat látva.

A Tiszavirág híd tervezése és építése mindannyiunkat nagy izgalommal és várakozással töltött el. Nap mint nap érdeklődtek ismerősök, kollégák, hogy halad a híd, mi a helyzet. Az építési terület szélén minden nap érdeklődő szolnokiak figyelték a munkálatokat és több országos fórumon is foglalkoztak a megkezdődött hídépítéssel.

 

Érdeklődők figyelik a hídépítést - fotó: Gajdos Gergő
1/10
Érdeklődők figyelik a hídépítést - fotó: Gajdos Gergő

Érdeklődők figyelik a hídépítést - fotó: Gajdos Gergő
2/10
Érdeklődők figyelik a hídépítést - fotó: Gajdos Gergő

 

 

Ezért gondoltuk, hogy létre kellene hozni egy olyan oldalt, ami részletesen bemutatja a projektet, a tervezés kezdetétől, az építkezést folyamatosan nyomon követve egészen az átadásig. Az oldal végül 2010. március 26-án indult el. Felkerültek rá a látványtervek és az animációk. A Szolnoki Önkormányzat és a kivitelező Közgép Zrt. munkatársai is partnereink voltak az oldal fejlesztésében, így a beüzemelt webkamerák is láthatóak lettek a honlapon, majd a folyamatos és kitartó munka meghozta a látogatókat. A projektblog szinte észrevétlenül megszületett, létrehozta az érdeklődők igénye, s visszavonhatatlanul útjára indult, kötelezettséget támasztva szerkesztői felé.

Folyamatosan töltöttünk fel anyagokat az oldalra. Felkerült a híd tervezésének összes előzménye, a fontos lépések. Tanulmányokat, mérési eredményeket, elemzéseket (széldinamika, gyalogos gerjesztések dinamikája, lengésalakok), műszaki leírásokat tettünk közzé képekkel és animációkkal illusztrálva, amelyek szakmailag is nagyérdeklődésre tartottak számot.

 

A projekt blog
3/10
A projekt blog

A projekt blog
4/10
A projekt blog

A projekt blog
5/10
A projekt blog

 

 

Az oldal ismertté vált, kérdések, észrevételek érkeztek és folyamatos párbeszéd alakult ki a tervezők és a „megrendelők", az emberek között. A honlap folyamatos fejlesztése, frissítése, ami kezdetben szinte csak egy naplóírás volt, immár igénnyé vált. A képeket és leírásokat folyamatosan készítették mind a Pont-TERV Zrt., mind az A.D.U. Építész Iroda Kft. munkatársai. Kaptunk képeket helyiektől, hajósoktól és a Szolnoki Repülő Egyesülettől is, így sokan részesévé váltak a blog írásának. A projekt blog sikeres lett, az Önkormányzat oldalán is helyet kapott. Közvetlen és naprakész információt szolgáltattunk, amit értékeltek az emberek. Ugyancsak ezt támasztják alá a látogatottsági statisztikák is, amelyek alapján már közel 33 ezer látogatója és majdnem 100000 oldalletöltése volt honlapunknak!

 

Látogatottsági statisztika
6/10
Látogatottsági statisztika

 

 

A blog révén dokumentálva lett az építés folyamata, minden főbb munkafázis bemutatásra került az oldal indulása után. A teljes hídépítés végigkövethető, tanulságai levonhatók, a későbbiekben is elérhető marad reményeink szerint. A blog révén az emberek talán jobban részévé váltak az építésnek, magukénak érezhették a projektet már a kezdetektől fogva. Virtuálisan bejárhatóvá vált a munkaterület, ami a valóságban csak keveseknek adatik meg. Megismerhették az építés folyamatát, szembesültek az építőket érő kihívásokkal, nehézségekkel. Rálátást kaptak az építés körülményeire, az építők állhatatos munkájára. A városlakók türelemmel viselték megpróbáltatásaikat, az időjárás okozta csúszásokat. A blog  - akár a híd - összekötött minden szereplőt.

www.szolnokigyalogoshid.hu/blog

Mi is az a blog?
A blog egy olyan periodikusan újabb bejegyzésekkel bővülő weboldal, amely ezek sorozatából áll, függetlenül attól, hogy mi az oldal témája, formája és hogy nyilvánosan elérhető-e. A bejegyzések leggyakrabban – de nem szükségszerűen – fordított időrendi sorrendben vannak. A blogok többsége nyilvános weblapként működik bármely internethasználó által elérhetően. Az eredeti weblog kifejezés a web és log (napló) szavak összetételéből keletkezett, ebből rövidült a mára bevetté vált blog avagy binarylog alak..

 

7/10

 

 

Témája sokrétű: lehet egyszerűen egy interneten közzétett személyes, egyéni napló, de lehet egyéni vagy csoportos politikai véleménynyilvánítás vagy üzleti jellegű kommunikáció eszköze is, és lehetségesek tematikus blogok is (például kifejezetten csak az irodalommal foglalkozóak). Ennek megfelelően a szerzők köre az alkalmi szerzőktől a nagy írói közösségekig, sőt vállalatokig terjed. Sok weblog teszi lehetővé a látogatóknak nyilvános megjegyzések írását az egyes bejegyzésekhez, ami közösségek kialakulásához vezethet.

A blogok gyakorlatilag semmiféle formai vagy tartalmi megkötéssel nem rendelkeznek, bár többségük továbbra is hosszabb-rövidebb, döntően szöveges bejegyzésekből áll. A blogok esetében – mint általában a weblapoknál – nagyon jelentős a linkelés lehetősége, amely a bejegyzések kontextusba helyezését segíti elő. A bejegyzéseknek tipikusan permalinknek nevezett saját, állandó és egyedi linkjük van, amelyen hivatkozhatóak."

Főbb típusai:

 • személyes blog
  A blog írója a vele napi szinten történő dolgokat írja le, véleményt nyilvánít, kritizál, barátairól beszél a blogon.
 • hobbi blog
  A legfontosabb téma az író hobbija. Tipikusan ide sorolhatók a recept blogok, számítógépes játékokról szóló blogok, illetve a különböző sportokhoz kapcsolódó blogok is.
 • közösségi blog
  A közösségi blog legfőbb jellemzője, hogy többen írják, mintegy online újságként. Ilyen csoport blog például Cserépfalu blogja.
 • szakmai blog
  A blogger szakmájának jellegzetességeiről, problémáiról ír, összegyűjti a tanulságos olvasnivalókat a netről a saját témájában. Ennek alfaja a projekt blog.

forrás: Wikipedia, internet

 

8/10

 

 

Összességében azt gondolom, hogy egy projekt megvalósulásának ilyen jellegű bemutatása fontos és előremutató példa. Remélem, a jövőben másokat is ösztönöz hasonló honlapok elkészítésére. Megérte, hogy irodánk önszorgalomból létrehozta a blogot, de azt gondolom, hogy ilyen léptékű projekteknél van létjogosultsága és talán megéri erre áldozni. A 21. század mindannyiunkat új kihívások elé állít és meggyőződésem, hogy az építészetnek és az építészeknek is élnie kell az internet adta lehetőségekkel. A projektjeinket kommunikálni kell és a közösség felé történő bemutatás leggyorsabb és legegyszerűbb módja az internet. Be kell vonni az embereket a megvalósítás folyamatába is, hiszen nekik, az ő pénzükből épülnek meg az elképzeléseink.

Gajdos Gergő Márk
9/10
Gajdos Gergő Márk

Gajdos Gergő
okl. építészmérnök
a szolnokigyalogoshid.hu blog főszerkesztője
társszerzők: Pálossy Miklós, Gajdos István, Beretvás Krisztián
A.D.U. Építész Iroda Kft.

Vélemények (2)
mB
2011.02.23.
09:52

nagyon jó és irigylésre méltó, bár minden közberuházás ilyen nyilvánosság mellett folyna, köszönet - egyetlen kritika a fenti cikkel kapcsolatban: most a szövegben egyedül a blog címe nem aktív link (!), nem mondom hogy nehéz megtalálni vagy elérni, de egy működő, direkt link csak-csak kézenfekvő volna. ;-)

balintcili
2011.02.23.
10:12

@mB: kedves mB, 

nagyon jó, hogy észrevetted, köszönjük! azonnal javítottuk, most már aktív a link :-)

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

Szenes-ház // Egy hely + Építészfórum

2023.08.30. 14:19
5:54

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Nézőpontok/Történet

A Margitsziget fái // Építészfórum + Egy hely

2023.08.20. 18:53
9:32

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk