Épülettervek/Tervpályázat

Bemutatjuk a KÖZTI nyertes tervét – a soproni multifunkcionális konferenciaközpont pályázata

1/10

A soproni multifunkcionális konferenciaközpont látványterve. Forrás: KÖZTI

?>
A soproni multifunkcionális konferenciaközpont látványterve. Forrás: KÖZTI
?>
A soproni multifunkcionális konferenciaközpont látványterve. Forrás: KÖZTI
?>
A soproni multifunkcionális konferenciaközpont látványterve. Forrás: KÖZTI
?>
A soproni multifunkcionális konferenciaközpont látványterve. Forrás: KÖZTI
?>
A soproni multifunkcionális konferenciaközpont látványterve. Forrás: KÖZTI
?>
A soproni multifunkcionális konferenciaközpont látványterve. Forrás: KÖZTI
?>
A soproni multifunkcionális konferenciaközpont látványterve. Forrás: KÖZTI
?>
A soproni multifunkcionális konferenciaközpont látványterve. Forrás: KÖZTI
?>
A soproni multifunkcionális konferenciaközpont látványterve. Forrás: KÖZTI
?>
A soproni multifunkcionális konferenciaközpont látványterve. Forrás: KÖZTI
1/10

A soproni multifunkcionális konferenciaközpont látványterve. Forrás: KÖZTI

Bemutatjuk a KÖZTI nyertes tervét – a soproni multifunkcionális konferenciaközpont pályázata
Épülettervek/Tervpályázat

Bemutatjuk a KÖZTI nyertes tervét – a soproni multifunkcionális konferenciaközpont pályázata

2021.08.10. 14:37

Projektinfó

Szerzők:
Tima Zoltán

Földrajzi hely:
Sopron, Magyarország

Építészek, alkotók:
Közti Zrt.

Soproni Multifunkcionális Konferencia- és Rendezvényközpont

URL:
KÖZTI Zrt.

Tervezés éve:
2021

Stáblista

Építészet: KÖZTI Zrt.

Tima Zoltán

Peschka Alfréd
Márk Péter
Szabó Máté
Tóth Balázs
Öcsi Gabriella
Libertiny Anna


Tájépítészet: S73 Kft.
Mohácsi Sándor
Takács Dániel


Látványtervezés: Axionart Kft.
Varkoly Márton
Kozma András

Letölthető dokumentumok:

A KÖZTI által tervezett konferenciaközpont terve nyerte azt a nyílt pályázatot, melyet áprilisban írt ki a Sopron-Fertő Fejlesztő Nonprofit Zrt., a Modern Városok Program részeként. Az első díjjal jutalmazott pályaművet a tervezők szavaival mutatjuk be.

Helyszín

A tervezésre kijelölt terület a soproni Lővérekben található, ennek megfelelően erdős természeti környezet jellemzi. A faállomány körbeveszi a meglévő leamortizálódott szállodaépületet (Maroni Hotel), mindkét határoló utca felől intenzív zöldterületi látványt képezve. A telek északi részén megtartandó szállásépület és az elbontandó hotelépület között a terület és a növényállomány erősen elhanyagolt, mert az épületetek több éve lakatlanok, a területet nem használják.

Koncepció

A konferenciaközpont épülete az elbontásra ítélt hotelépület helyére kerül. Az épület elhelyezésekor figyelembe kellett venni a funkcionális egységek megközelítésére, feltárására vonatkozó eltérő igényeket, illetve a különböző funkciók egymáshoz való kapcsolódásának módját.

A nagy alapterületet igénylő funkciók elhelyezésekor (700 fős nagyterem, összesen cca. 500 főt befogadó szekciótermek) alapvető cél volt, hogy a közöttük lévő terek fellazítsák az épület tömegét. A nagy üvegfelületeknek és felülvilágítóknak köszönhetően a köztes terek megtelnek fénnyel, intenzív átlátások alakulnak ki a Lővér körút és a hátsó telekrész között, a publikus tér „átfolyik", mindkét irányból nézve érzékelhető a másik oldal. A funkcionálisan több blokkra tagolt épület külső megjelenésében tisztább képet mutat, csupán a nagyterem tömbje emelkedik ki a többi funkciót lefedő alacsonyabb, lapostetős épületrészből. A nagyterem közel 15 méteres tömege minden irányból nézve visszahúzott helyzetben van, az épülettömeg külső látványában a magasság nem bántó, ugyanakkor az előcsarnok nagy üvegfalai és a nagyterem körüli felülvilágító segítségével közvetetten érzékelhető a nagyterem teljes magassága, tömbszerűsége. A nagyterem és a szekciótermek közötti előcsarnok képezi a közönségforgalmi főbejáratot, összekapcsolja a két funkciót; a térben álló szigetszerű, felülvilágítós kiszolgáló blokk kétfelé osztja az előcsarnokot, biztosítva az egyidejű zavartalan működés lehetőségét.

A soproni multifunkcionális konferenciaközpont látványterve. Forrás: KÖZTI
2/10
A soproni multifunkcionális konferenciaközpont látványterve. Forrás: KÖZTI

A másik fontos szempont éppen a konferenciaközpont korszerű működésének, flexibilis üzemeltethetőségének biztosítása volt. Részben ezt segíti a fentebb már említett szigetszerű, a funkciókat szeparáló kiszolgáló blokk az előcsarnokban, de ezt a szándékot fejezi ki a nagyterem technológiai és építészeti kialakítása is. Az előcsarnokkal a nagyterem összenyitható a terem közel teljes szélességi méretével, mely kapcsolat lehetővé teszi sík padlós kialakítás esetén a multifunkcionális rendezvény alapterületének akár megduplázását is. A teremben ültetéses rendezvény tartható, melyet büféasztalokkal berendezett előcsarnok egészít ki.

Ebben az elrendezésben opcionálisan a nagyterem oldalsó bejáratai zárva is tarthatók. Az épületek környezetének rendezése szintén fontos tervezési szempont. A meglevő faállomány nagyrészét a terv megőrzi, és jelentős mértékű a fatelepítés is. A telek nagyrésze érintetlen marad, értékes sétapark alakítható ki az erdős területen keskeny sétautakkal, kisebb pavilonszerű megálló, pihenőhelyekkel. A sétapark publikus, bárki által látogatható, de ideális hely egy konferencia szüneteiben is a résztvevők számára. Mivel az úthálózat kiköt a Lővér körútra, északon pedig kapcsolódik a megmaradó szállásépület előtti burkolt területhez a szálló vendégek is ezt az úthálózatot használják a konferenciaközpont hátsó bejáratának megközelítésére. Ugyancsak koncepcionális alapvetés volt a közel 3 százalékos tereplejtés kihasználása. A gazdasági bejárat és a parkológarázs bejáratának keleti oldalra helyezésével és az épület észak-keleti sarkának a meglevő terepszintre történő helyezésével a garázs szint kialakításához minimális földmunkára van szükség, a garázs bejárata a keleti oldalon a terepszintről történik, ez által a garázs hő és füst elvezetése is jóval egyszerűbbé válik. A garázs bejárat felett a színpadtér padlójával egy magasságban egy rámpa segítségével a kamionos feltöltés is ezen az oldalon, a publikus közönségtől szeparáltan megoldható.

A soproni multifunkcionális konferenciaközpont látványterve. Forrás: KÖZTI
4/10
A soproni multifunkcionális konferenciaközpont látványterve. Forrás: KÖZTI

Anyaghasználat

Az épületen jellemzően a Sopronra jellemző természetes anyagok használata dominál. A tömör fafelületeken megjelenő vertikális kerámia lamellázat, a nagyterem külső falára tervezett égetett eljárással (shou sugi ban eljárás) felület kezelt, illetve tartósított faburkolat az egykori soproni téglaépítészet és a hagyományos faépítés mai átiratai. Az előcsarnok két oldalán nagyméretű hőszigetelt üvegezésű függönyfalak biztosítják a megcélzott transzparenciát, a külső és belső tér közötti vizuális korlát minimalizálását. A belső térben az épületszerkezetek felülete semleges, világos, festett pillérek és homogén öntött padló, sötétebb árnyalatú, nagy táblás tömör fém álmennyezet készül. A nagyterembe lépve az atmoszféra melegebbé válik, nagy felületen lamellás falburkolat jelenik meg és a padlóra is szalagparketta kerül. Az alacsonyabb épületrész tetejére zöldtető épül, a nagyterem tetejére lamellaként átfordul az égetett fa homlokzat burkolat. A megmaradó épület külső falaira fehér, az erkélyek hátsó falfelületeire sötétszürke vakolat kerül.

Nagyterem

A tervezett létesítmény elsősorban konferenciaközpontként fog üzemelni, de a belső kialakítás lehetőséget biztosít hangversenyek, színházi előadások megrendezésére is. Ennek megfelelően a nagyterem alatti pinceszinti térben foglal helyet a nézőtér emelőberendezése. a technológia segítségével a széksorok padozata vízszintes helyzetbe hozható a terem padlószintje ebben az esetben megegyezik az előcsarnok padlószintjével. Ezáltal lehetőség nyílik a teremben akár ültetéses fogadás megrendezésére sőt az előcsarnok tere a nagyterem falában létesített széles nyílásnak köszönhetően a rendezvény alapterületét tovább növelheti. A ferde síkú nézőtéri kialakítás esetén a terem előcsarnok felőli bejárata értelemszerűen nem nyitható. Ebben az esetben a két hosszanti oldalon beépített két kétszárnyú ajtón keresztül érkeznek a nézők.  A karzatra való feljutás a keleti oldalon kialakított lépcsőházakban történik. A déli oldali lépcsőházhoz lift is tartozik. Ez a közlekedő szolgál a VIP vendégek számára. Mind a lift, mind a lépcső a pince szintről indul, a karzat szinten pedig külön VIP helyiségcsoport fogadja a vendégeket. A terem belső burkolata az akusztikai igényeket kielégítő hangelnyelő tulajdonságú faburkolat, ezt egészíti ki 3,60 szint felett a külső homlokzatra utaló függőleges lamellázat. A lamellázat az álmennyezeten és a karzat alsó síkján is megjelenik, egységes képet adva a terem felső részének. Az alsó zónába sötét tónusú, nagytáblás akusztikai lapburkolatot építünk be.

A soproni multifunkcionális konferenciaközpont látványterve. Forrás: KÖZTI
7/10
A soproni multifunkcionális konferenciaközpont látványterve. Forrás: KÖZTI

Tájépítészet

A kertépítészeti koncepció több pillérre épül. Egyrészről kifejezet célként került felvázolásra a meglevő értékes növényállomány minél nagyobb fokú megtartása. Másrészt a markáns kertépítészeti elemek és burkolt felületek a tervezett épületek közvetlen környezetében koncentrálódnak ezáltal kinyitva és teret hagyva a kert elsősorban lombkorona szinttel borított ligetes zöld felületeinek. A koncepció alapján a kert az építészeti és az ezekhez kapcsolódó épített elemekből oldódik fel a természet közelibb nyelvezetű fásított zöldfelületekben, a megtartott és telepített fákkal megerősített „parkerdőben".

A projekthez tartozó alaprajzok és metszetek a mellékletekből letölthetők. 

Tima Zoltán


Szerk.: Paár Eszter Szilvia

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk