Közélet, hírek

"Az év akadálymentes épülete 2003"

1/1

?>
1/1

Közélet, hírek

"Az év akadálymentes épülete 2003"

2004.03.22. 23:00

Az építészeti nívódíj eredménye és díjazottai.

 

Az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal 2003-ben negyedik alkalommal hirdette meg "AZ ÉV AKADÁLYMENTES ÉPÜLETE" építészeti pályázatot. A pályázat előkészítésében és lebonyolításában a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Közhasznú Társaság vett részt.
Az építészeti pályázaton azokkal az újonnan megvalósult vagy felújított közhasználatú épületekkel, illetve azok építészeti-műszaki részletmegoldásaival (pl. bejáratok megoldása, nyílászárók kialakítása, szintek közötti közlekedés biztosítása, egészségügyi helyiségek kialakítása stb.) lehetett indulni, amelyeknél az akadálymentesség követelményét színvonalasan oldották meg.

Az ÉV AKADÁLYMENTES ÉPÜLETE pályázat nyertesei:

 

"Az év akadálymentes épülete 2003" címben és 1.500.000 Ft pályadíjban részesült a 10. számú pályázat:
Budapest Sportaréna
Az épület futurisztikus megjelenésével, szépen kialakított környezetével és lenyűgöző belső terével az utóbbi évtizedek egyik legkiemelkedobb építészeti alkotása.
Az ország legnagyobb befogadóképességű sport és kulturális rendezvények lebonyolítására alkalmas létesítménye és a megvalósításában közreműködők méltán érdemelték ki az építészeti nívódíjat. A Sportaréna a XXI. század építészetét képviseli.

1.000.000 Ft pályadíjat kapott a 4. számú pályázat:
Evangélikus templom és gyülekezeti központ
Budapest, XII. Kék golyó u. 17.
A templom építészeti megjelenése, a szakrális tér esztétikai és funkcionális kialakítása kiemeli az épületet a pályázatok sorából és a megvalósításában közreműködők díjazását indokolja.

1.000.000 Ft pályadíjat kapott a 2. számú pályázat:
150 férőhelyes idősek otthona
Tokaj, Bodrogkeresztúri út
A szép, emberséges környezetben található épület különféle ellátási szintek muködéséhez biztosít építészeti keretet és teljesíti az akadálymentesség követelményeit, így a megvalósításban közreműködők díjazása, elismerése mindenképpen indokolt.

500.000 Ft pályadíjat kapott a 5. számú pályázat:
Congress Park Hotel Flamenco
Budapest, XI. Tas vezér u. 3-7.
A kellemes környezetben található szálloda vezetősége példaértékűen törekszik a szálloda akadálymentesítésére, illetve a kiszolgálás kiterjesztésére a vendégek minél szélesebb köre, így a mozgássérültek számára is. A hazai szállodák gyakorlatát alapul véve a szemléletmód mindenképpen elismerésre méltó.

500.000 Ft elismerésben részesült a 6. számú pályázat:
Polgármesteri Hivatal
Székesfehérvár, Városház tér 1.
A Polgármesteri Hivatal olyan középület, amely műemléki védettség alatt áll, ezért az átalakítás legfőbb erényének az tekinthető, hogy műemléképületben sikerült az akadálymentes környezet kialakításának szempontjait érvényesíteni.

Díjazásban az épületek építtetői, tervezői és kivitelezői részesülhettek a Bíráló Bizottság döntése alapján, melynek munkájában az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal, mint a pályázat kiírója mellett részt vettek az Egészségügyi Szociális és Családügyi Minisztérium, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ), a Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara képviselői. A Bíráló Bizottság a pályaművek beérkezését követően első lépésként arról döntött, hogy melyik létesítmény érdemes helyszíni szemlére. A pályaművek részletes áttanulmányozását követően 7 épületet választottak ki, és ezek akadálymentes kialakításáról a helyszíni bejárás alapján alkottak véleményt.

A szemle célja elsősorban az volt, hogy az akadálymentesítés hatékonyságáról a Bizottság a gyakorlatban is meggyőződjön. E tekintetben a MEOSZ szakértőinek tapasztalatai voltak meghatározóak, akik közül az egyik - lévén maga is mozgáskorlátozott - kézi hajtású kerekes kocsival közlekedve járta végig az épületeket.

Az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal ebben az évben is tervezi "AZ ÉV AKADÁLYMENTES ÉPÜLETE 2004" építészeti nívódíj pályázat meghirdetését, melyre várja az építtetők, tervezők és kivitelezők megvalósult, közös pályamunkáit.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk