Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. /
Közélet, hírek

Az Építészet Világnapja alkalmából Miskolcon adták át a 2004. évi Pro Architectura Díjakat

1/10

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/10

Az Építészet Világnapja alkalmából Miskolcon adták át a 2004. évi Pro Architectura Díjakat
Közélet, hírek

Az Építészet Világnapja alkalmából Miskolcon adták át a 2004. évi Pro Architectura Díjakat

2004.10.06. 09:19

A díjazottak: Bodonyi Csaba, Lantay Attila és Sebestyén Péter, Marosi Miklós, Földes László és Pethő László, valamint Tima Zoltán

A díjazottak: Bodonyi Csaba, Lantay Attila és Sebestyén Péter, Marosi Miklós, Földes László és Pethő László, valamint Tima Zoltán

Hagyományosan minden évben október első hétfőjén tartják az Építészet Világnapját, melynek alkalmából hazánkban kiosztják a Pro Architectura díjat. Az idei ünnepséget Miskolcon tartották meg két helyszínen. A hivatalos díjátadó ünnepséget a Miskolci Egyetem nem régen elkészült új központi csarnokában rendezték, míg azt megelőzően a miskolci építészek házában nyílt kiállítás, aminek címe: Fiatal borsod-abaúj-zemplén megyei és ide kötődő építészek kiállítása a Kós Házban. A Görgey Artúr utca 32. szám alatti Kós Házban Weiler Árpád, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke nyitotta meg az 50 fiatal építész tablóit bemutató kiállítást. A házigazda Bodonyi Csaba volt, díszvendég Plesz Antal, és beszédet mondott Fegyverneky Sándor, az OLÉH elnöke.

Az Egyetemen tartott ünnepségen a Pro Architectura Díjat Lamperth Mónika belügyminiszter távollétében Fegyverneky Sándor, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal elnöke adta át a kitüntetetteknek:

Bodonyi Csabának - a Miskolc-Tapolca, Barlang- és Gyógyfürdő rekonstrukciójáért;
Lantay Attilának és Sebestyén Péternek a Somogyvár Romnéző Kilátóért;
Marosi Miklósnak az Uzsoki utcai kórház új manuális tömbjéért (Budapest, XIV.);
Földes Lászlónak és Pethő Lászlónak a pilisszentiváni W.E.T. Kutató-fejlesztő épületért;
Tima Zoltánnak a Riverside apartmanházért (Budapest, XIII.).

Az Építészet Világnapja alkalmából a Miskolci Egyetem csarnokában három kiállítás nyílt: a korábban a MÉSZ-ben bemutatott Az Ybl Miklós-díj 50 éve, valamint két kamarakiállítás, az egyetem fejlesztési tervei illetve válogatás a magyar építészet 1000 éves múltjából készített hallgatói makettekből.

A belügyminiszter által adományozott Pro Architectura Díjak hivatalos indoklása:

1. Bodonyi Csaba építésznek
a Miskolc-Tapolca, Barlang- és Gyógyfürdő rekonstrukciójának tervezéséért.

Magyarország egyik legrégibb fürdőjének rekonstrukciója az 1939-40-ben épült régi fürdőépület karakteres kupolás előcsarnokának megtartásával és felújításával készült, megőrizve az épületegyüttes és barlangtér hagyományos értékeit. Kihasználta a terület természeti és építészeti adottságait, új funkcióval a mai igényeknek megfelelő fürdő kialakítással fogalmazta újra a régi tapolcai fürdőépítészeti kultúra sajátos hangulatát. Anyaghasználatában figyelembe veszi a természeti feltételeket és a környezeti esztétikai követelményeket. Az együttes az igényes fürdő kialakítás mellett attraktív elemeket alkalmazva nyújt magas színtű esztétikai élményt.

2. Lantay Attila és Sebestyén Péter építészeknek
a Somogyvár Romnéző Kilátó tervezéséért.

A somogyvári bencés apátság alapfalakban, jelekben fennmaradt maradványai hazánk műemléki állományának féltett, jeles kincse. Építő tevékenységünk és kultúránk egy olyan időszakáról ad jelet az idelátogatóknak, mely periódusból alig maradtak fenn térbeliségükben is érzékelhető, élményt adó emlékeink. Annak érzékeléséhez, hogy valójában mi állhatott itt, a földből alig kiálló falazatok fentről, az egészet együttlátó áttekintése szükséges az elrendezés, az alaprajz legalább gondolati rekonstrukciójához. Ezt a didaktikus bemutatást szolgáló funkcionális igényt szolgálja a "romnéző kilátó", ahonnan egyébként a pannon táj jelentős része is feltárulkozik. A tudatosan megmutatott, és önálló építészeti tartalommal is felruházott acélszerkezethez jól illeszkedik a lépcsőtorony hangsúlyozottan tömör, és sima felületet adó kő alapszintje és az ugyancsak sima, és tömör gyalult fa korlátrendszer. A meglehetősen kényes és nehéz feladatot a tervezők minden szempontból kiérlelt, korszerű szemlélettel, sikeresen oldották meg.

3. Marosi Miklós építésznek
az Uzsoki utcai kórház új manuális tömbjének tervezéséért.

A kórház új épülete mind funkcionális, mind városképi tekintetben kitűnően sikerült alkotás. A beépítés helye, az épület megközelíthetősége, kapcsolata telken belül a már meglévő pavilonokkal és kórházi épületekkel mintaszerű. Az épület tömege jól illeszkedik, mind a meglévő közvetlen környezetéhez, a szomszédos épületekhez, mind pedig a korábbi és hosszabbtávú városfejlesztési elképzelésekhez. Az épületegyüttes jól oldja meg a Korong utca - Róna utca sarokcsatlakozását, és domináns mégis mértéktartó elemként jelenik meg mindkét utcaképben. A sarokátvezetés, illetve lezárás mind épülettömeg, mind homlokzatalakítás, mind a felhasznált anyagok tekintetében mintaszerű. A beépítés tipikusan jó példája annak a megújulási szándéknak, amely a jellegzetes zuglói építési-környezeti karaktereket megőrzi, ugyanakkor a kor szakmai kihívásaira előremutató válaszokat ad.

4. Pethő László és Földes László építészeknek
a Pilisszentiván, W.E.T. Kutató-fejlesztő épület tervezéséért.

Az egykori PEVDI területén megvalósított épület ipari építészetünk legjobb hagyományait követi. Az épület tömege összefogott, egyszerű, alaprajza logikus: országút felé eső traktusában irodák, a középsőben a közlekedés, majd a kiszolgáló helyiségek sávja következik, utóbbiak mögött található a prototípus-gyártó üzem. Az épület külső homlokzatait az egyszerűség, visszafogott elegancia jellemzi, kiemelést érdemel az irodák racionális szerkesztésű klímahomlokzata. Belül az építészek a szokványos, végeérhetetlenül unalmas közlekedő folyosó helyett egy felülvilágított, három szint magasságú, hidakkal, lépcsőkkel, térbeállított tárgyaló dobozokkal és fényekkel tagolt, megkapóan változatos és izgalmas élményt nyújtó, inspiratív teret/téregyüttest hoztak létre.

5. Tima Zoltán építésznek
a Budapest, XIII., Népfürdő u. 1-13. Riverside apartmanház tervezéséért

A XIII. kerület átalakuló ipari területei kiváló lehetőséget adnak a napjainkban jelentős nagyságrendet képviselő befektetői lakásépítések megvalósítására. A felszámolt ipari üzemek helyén kialakított építési telkek között különösen szerencsés adottságúak azok a Duna-part közelében fekvő építési telkek, amelyek beépítése során a feltáruló látvány is értéknövelő szempontként jelentkezik. Ezek egyikén épült a Riverside appartmanház egy helyi védettségű gyárépület Vizafogó lakótelep szomszédságában. Dicséretes, hogy a természeti adottságai mellett a tervező súlyt helyezett az épített környezethez való városképi alkalmazkodásra. Éppen ezért a panelos lakótelepi környezetben a funkcionális szempontokat helyezte előtérbe, látványos formai megoldások helyett egyszerű és letisztult építészeti eszközöket alkalmazott.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk