Közélet, hírek

Átadták a szegedi lézerközpont épületeit

1/1

forrás: eli-alps.hu

Hirdetés
?>
forrás: eli-alps.hu
1/1

forrás: eli-alps.hu

Átadták a szegedi lézerközpont épületeit
Közélet, hírek

Átadták a szegedi lézerközpont épületeit

2017.05.23. 09:11

Cikkinfó

Térkép:
ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet

Földrajzi hely:
Szeged, Magyarország

Építészek, alkotók:
Szőkedencsi Géza, Artonic Design

Vélemények:
4

Az öt épületből álló, mintegy 24,5 ezer négyzetméteres épületkomplexumot Szőkedencsi Géza (Artonic Design Építészeti Kft.) tervezte. A fejlesztés nem áll meg: a központ környezetében 70 hektáros tudományos ipari parkot alakítanak ki, a város fejleszti a terület közlekedési kapcsolatait, az egyetem és az önkormányzat közös cége pedig 4 ezer négyzetméteres inkubátorházat épít.

A központ az Európai Unió - a szegedi mellett prágai és bukaresti helyszínnel megvalósuló - tudományos nagyberuházása, az ELI (Extreme Light Infrastructure) magyar pillére. Az intézet a fizika, biológia, kémia, valamint az orvosi és anyagtudományok területén rendkívüli nagy időfelbontással végezhető alap- és alkalmazott kutatásokhoz biztosít a világon jelenleg egyedülálló infrastruktúrát. A projekt - az építészeti beruházás mellett a kutatási berendezések és eszközök beszerzését is tartalmazó - költségvetése több mint 70 milliárd forint, ennek 85 százalékát az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosítja.

A kutatóközpont az egyetlen európai tudományos nagyberuházás, amely Magyarországon épül - a projekt előkészítése egy évtizede indult el, az unió ekkor több tudományos fejlesztésről is döntött Európa versenyképességének javítása érdekében. A leendő helyszínek között komoly verseny volt, angol, francia, svéd nagyvárosok is jelezték érdeklődésüket, az EU versenyképességi tanácsa 2009. október 1-jén döntött Szeged mellett. A kormányváltást követően az előkészítés azonban megtorpant, a 245 millió eurós uniós támogatás lehívásához szükséges dokumentumok pedig csak 2012 decemberére készültek el. 2014. február 6-án azonban letették a központ alapkövét, és mára elkészültek az épületek.

Az épületkomplexum terveit Szőkedencsi Géza (Artonic Design Építészeti Kft.) készítette. A központ építését a Strabag-Swietelsky konzorcium végezte. A szegedi lézerközpont öt épületének alapterülete mintegy 24,5 ezer négyzetméter. Az A épületben a kísérleti területek, a B épületben a laborok, előkészítő műhelyek, kutatói irodák kaptak helyet, a tudásközpontként is szolgáló fogadóépületben található a konferenciaterem, a könyvtár, a szeminárium termek, a menedzsmentirodák és az étterem, emellett külön épületben működnek a kiszolgáló, karbantartó egységek, illetve a porta. Az épületek stabilitását a talajmechanikai tulajdonságoknak megfelelőn 819 cölöp biztosítja, melyek közül a leghosszabb 45 méter mélyre nyúlik. A kísérleti tereket a rezgésmentesítés érdekében "ház-a-házban" technológiával alakították ki, a szennyeződésmentes tiszta terekben a hőingás is legfeljebb 0,5 Celsius fok lehet.

Annak érdekében, hogy az egész régió gazdaságának zászlóshajója legyen a kutatóintézet, 70 hektáros tudományos ipari parkot alakítanak ki a központ környezetében a kormány, önkormányzat és az egyetem együttműködésével. A város 3,5 milliárd forintból fejleszti a terület közlekedési kapcsolatait, az egyetem és az önkormányzat közös cége pedig 4 ezer négyzetméteres inkubátorházat épít - tudatta Botka László, Szeged polgármestere.

forrás: MTI

 

Vélemények (4)
Hartmann György Sándor
2017.05.29.
12:21

Ez aztán a gyors munka!

2013. 08. 15-én kellett beadni azt az ajánlatot, amely szerint a beruházás teljes befejezésig 1074 nap (a félreértések elkerülése érdekében naptári nap!) állt rendelkezésre úgy, hogy ebben az időben még a 24 hónapos szavatossági felülvizsgálatnak is bele kellett férni!

A mű (teljes technológiaszereléssel együttes) befejezését ebből 858 napra ütemezték.

Hogy ez nem valósult meg, annak több okai is volt (mint ahogy annak is, hogy miért nem harangoznak? – amire adott válaszokra az öregek még emlékezhetnek.)

Ilyenek pl.

a pénzügyi fedezet időbeli biztosításának a hiánya,

az előkészítés elégtelensége, stb.

az építés csúszása.

És most bejelentik, hogy elkészült az épület, de valójában még mindig nincs teljesen kész a beruházás.

Ezt jelenti ma nálunk egy átadás.

csoszka
2017.05.29.
20:25

@Hartmann György Sándor: Nem mindig értem a mozgatórugóit, Uram! Valahogy mindig szar a világ a hozzászólás végére és ember legyen a talpán aki követni tudja, hogy mennyi, leginkább érdektelen irományt olvasott el egy-egy hozzászólásához.

Előrébb viszont ritkán jutunk és jót tenne a hozzászólásainak, ha a végén egy mondatban összefoglalná, hogy mit is akart mondani tulajdonképpen és az miért annyira fontos, hogy klaviatúrát ragadott!

FenyvesiHK
2017.06.01.
09:19

@csoszka: Hartmann  György Sándornak nincs szüksége arra, hogy megmagyarázzam a tevékenységét, most mégis szívesen elmondom, hogy mit miért ír le. Ez lehetne akár felesleges is, hiszen az általa elolvasott jogszabályokat, rendeleteket, törvényeket Ön „érdektelen irományok”-nak titulálja. Akkor most miről is beszélünk?! Szakmánk arcpirító szégyene, hogy politikailag génmódosított jogi végzettségű bürokraták rendelkeznek egy szakmáról, szakmai beavatkozás nélkül, két kapszulás kávészünet között. Hát röviden erről  szólnak HGYS tudósításai. Bizonyára nagyon kellemetlen szembesülni egy szakmai kritikával annak, aki ezt a jogi környezetet elfogadhatónak tartja. Legyen nyugodt, sokan a szakmagyakorlók közül nem találják sem érdektelennek, sem zavarosnak legföljebb lesújtónak azt, ami ezekből az írásokból kiviláglik, hogy mi és hogyan történik ebben az országban. Még akár a jó dolgok is. HGYS erre hívja fel a figyelmünket és ezért köszönettel tartozunk neki, hogy ezt megteszi, helyettünk is.

Hartmann György Sándor
2017.06.11.
15:50

@csoszka: Kedves csoszka!

Ez az amiről beszéltem: http://index.hu/tudomany/2017/06/11/eli_alps_lezerkozpont_szeged/

Én kezdettől figyelemmel kísérem a projekt sorsát, íme egy 2011-ben készített dokumentumom:

http://www.kfki.hu/elftkisk/53%20anket/53%20A%20eloadasai/Dombi.pdf

Építés: 2012-13 / „Firstlight”: 2015

 

és íme egy másik látványterv (amit az Dr. Fürjestől tudjuk csak blöff, blöff, blöff –ez a megjegyzés csak  mos került bele)

http://www.eli-hu.hu/

 

Ez a közbeszerzési terv 2011-re. http://www.eli-hu.hu/kozbeszerzesek

Amiből megállapítható, hogy minden közbeszerzést fű alatt, magyarul kézen-közön (hirdetmény nélküli tárgyalásos eljáráson kívántak lebonyolítani.

http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kozelet/a-kormany-elkotelezett-az-eli-projekt-megvalositasa-mellett-411804

A kormány részben uniós támogatással 3 milliárd forint fordít az összességében 64 milliárd forintos program előkészítő munkáira, írj a a szeged.hu.

Molnár Ágnes hangsúlyozta: az, hogy az Európai Unió 44 nagy kutatóberendezésének egyike Szegedre kerülhetett, többek között az egyetemen hosszú évek óta működő, nemzetközileg is elismert tudományos bázisnak köszönhető. A beruházás nagy lehetőséget jelent a térség és az ország gazdasági fejlődése szempontjából is – tette hozzá.

Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az előkészítőprojektben születnek meg a lézerberendezés koncepcionális tervei, folyik az épületek tervezése, a szükséges talajmechanikai vizsgálatok. A nagyprojekt pályázatát 2012. január 15. kell benyújtani, majd a remélhetőleg pozitív brüsszeli döntést követően kezdődhetnek el a 2015 végéig tartó kivitelezési munkák – tudatta a szakember. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora közölte, hogy a felsőoktatási intézmény fontos partnere lesz az ELI-nek, széleskörű kutatási portfoliójának köszönhetően hídszerepet tölthet be az intézmény és a tudományos eredmények felhasználói között.

Ui. lehet, hogy a fenti web helyek már nem elérhetők, akkor elnézést.

Hogy az van ami, az egy beruházás végrehajtásának, mint olyannak a magyar specialitása, és mindazok, akik a képeken az átadásnál pöffeszkednek, azok mind okozói a kialakult helyzetnek.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

Szenes-ház // Egy hely + Építészfórum

2023.08.30. 14:19
5:54

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Nézőpontok/Történet

A Margitsziget fái // Építészfórum + Egy hely

2023.08.20. 18:53
9:32

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk