Közélet, hírek

Átadták a 2008. évi Pro Architectura és a Palóczi Antal-díjakat

1/1

Hirdetés
?>
1/1

Átadták a 2008. évi Pro Architectura és a Palóczi Antal-díjakat
Közélet, hírek

Átadták a 2008. évi Pro Architectura és a Palóczi Antal-díjakat

2008.10.06. 16:40

A díjak ünnepélyes átadását az Építészet Világnapja alkalmából rendezték meg a Művészetek Palotája üvegtermében. Pro Architectura díjas: Jánosi János; Kálmán Ernő; Mikó László és Szántó Tibor; Sugár Péter, ifj. Benczúr László, Batári Attila és Kara László; Z. Halmágyi Judit és Király Zoltán. Palóczi Antal-díjban részesült: Schwarczuk Ágnes és Rosivall Ágnes.

Idén Pro Architectura díjakra összesen 22 pályázat érkezett be. A beérkezett pályázatokat a Pro Architectura Díj Bizottság – Fegyverneky Sándor országos főépítész, főosztályvezető elnökletével – több szakaszban, illetve helyszíni szemléken értékelte, végül július 23-án megtartott záró plenáris ülésén döntött a javaslatokról. A javaslatok alapján készített előterjesztést Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, a díjak adományozója, a következők szerint elfogadta.

 

A 2008. évi Pro Architectura díjban részesültek (rangsorolás nélkül):

Jánosi János építész
a Budapest, VI. Lovag utca - Weiner Leó utcai 72 lakásos társasház tervezéséért.

A két utca között elterülő hosszú foghíj-telekre az építész egyéni és eredeti jellegű lakóépületet alkotott. Mind az utcai, mind a belső homlokzatok igényesen formáltak, egyértelműen utalva a történelmi belváros építészeti értékeire és hagyományaira. A budapesti lakásépítés gyakran vitatható minőségű egyedei közül ez a ház példásan magas színvonalával tűnik ki.

 

Kálmán Ernő DLA építész
a Budapest, XII. Nógrádi utcai „Kálvin János" Református Idősek Otthona épületegyüttesének tervezéséért.

A korszerű eszközökkel formált komplexum - a viszonylag nagy épület-tömegek ellenére is - jól illeszkedik mind a lejtős terepre, mind pedig a villákkal és társasházakkal beépített környezetbe. A lakóegységek és a közösségi terek jól kapcsolódnak egymáshoz, egyúttal a formálásnak megfelelően jól tagolódnak. Az épületegyüttes funkcionális szempontból és építészeti megoldásait tekintve is példaértékű.

 

Mikó László és Szántó Tibor építészek (megosztva)
a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központja épületének tervezéséért.

A négy éve működő, óriási közönségforgalmat lebonyolító épület kiválóan megfelel rendeltetésének. A tervezők a homlokzatokat és a különböző funkciójú belső tereket egyaránt korszerű, egyben mértéktartó eszközökkel alakították. Egyensúlyt teremtettek a nagyvonalú és forgalmas belső terek valamint az elmélyült munkát szolgáló kisebb helyiségek elrendezésében, egymáshoz való viszonyában. Ez az egyetemi központ nem csak saját műfajában, de az építészet egészét tekintve is kiemelkedő minőségű alkotás.

 

Sugár Péter, ifj. Benczúr László, Batári Attila és Kara László építészek (megosztva)
a Budapest, I. Lánchíd utcai Lánchíd 19. Design Hotel épületének tervezéséért.

Ez az új szálloda a Főváros jelentős pontján, a Világörökség területén valósult meg. A pesti Duna-partról és a Várpalota teraszáról is jól látható, hangsúlyos elem. Ugyanígy, a hotelszobákból is páratlan kilátás nyílik mindkét irányba. A Dunára néző homlokzatot elforgatható üveglamellák teszik folyamatosan változóvá, jelképesen tükrözve a folyam hullámzását. A hotel belső térelrendezését a belső fedett udvar határozza meg, amely funkcionális haszna mellett izgalmas térélménnyel is szolgál. Az épület részleteiben és egészét tekintve is fantáziadús, példásan magas színvonalon megoldott.

 

Z. Halmágyi Judit és Király Zoltán építészek (megosztva)
a Budapest, V. Deák Ferenc u. 15. alatti lakóház – új rendeltetése szerint „Deák-palota"- rekonstrukciójának tervezéséért.

Az eredeti eklektikus homlokzatát az idők során elvesztő hajdani, belsőudvaros lakóház teljes átépítéssel nem csak új funkciót, de új építészeti jelentőséget is kapott. A rekonstrukció helyreállította az eredeti homlokzatot, ezen belül az igényes portálokat, a belső udvar fedetté vált és a főpárkány fölé korszerű, eredeti módon formált tetőtér-beépítés került, tetőterasszal kibővítve. Az alkalmazott építészeti eszközök illetve megoldások mintaszerűek, úgy az épület-rekonstrukciók körében általában, mint a szűkebb városi környezet, a Deák Ferenc utca potenciális értékének helyreállítását tekintve.


Palóczi Antal-díjban részesült

Schwarczuk Ágnes okl. építészmérnök
Diplomáját követően mesteriskolát végzett. Pályafutását az egykori „BUVÁTI"-ban (Budapesti Városépítő Tervező Vállalat) kezdi, majd a KÖZTI-ben (Középülettervező Vállalat) dolgozik, amelyekben közel 25 éven keresztül tervez. Közben külső óraadónként oktat, majd egyetemi adjunktusként dolgozik a BME Urbanisztikai Intézetében. 10 éven keresztül főépítész a XI., majd a VII. kerületekben. Az elmúlt években saját építész irodát működtet, emellett egyetemen tanít. Munkássága során 50 tervpályázaton nyert díjat. Az említettek alapján kijelenthető, hogy a szakterület „teljes spektrumában" dolgozott, valamennyi tevékenységi körben magas színvonalon. A településrendezési szakterület agilis képviselete, valamint szakmai szervezetekben és a Magyar Építész Kamarán belüli szerepvállalása szakmai elkötelezettségéről tesznek tanúbizonyságot.

Rosivall Ágnes okl. építészmérnök
Diplomája megszerzését követően a Városépítési Tudományos és Tervező Intézetnél helyezkedik el, rövid idő alatt felelős tervező, majd műteremvezető helyettes. 3 éven keresztül Eger város főépítésze, ahonnan szakmai meggyőződése védelmében távozik. Ismét a VÁTI-ban dolgozik, számos előremutató gondolatot tartalmazó terv kerül ki az általa vezetett műhelyből. 11 éve alapította meg saját irodáját. Nagy hangsúlyt fektet a metodikai elemek továbbfejlesztésére, az előírások ésszerű, mintaszerű használatára, érdemi kapcsolatfelvételre a tervezésben érdekeltekkel. Neve a szakmai közéletben is ismert. Azon településtervezők közé tartozik, akik mélyen tudják és érzik a szakmát, annak felelősségével, mégis alkotó módon tudnak dolgozni.

A díjak ünnepélyes átadását Az Építészet Világnapja alkalmából rendezték meg a Művészetek Palotája üvegtermében.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

Szenes-ház // Egy hely + Építészfórum

2023.08.30. 14:19
5:54

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Nézőpontok/Történet

A Margitsziget fái // Építészfórum + Egy hely

2023.08.20. 18:53
9:32

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk