Egyéb cikkek

„A Szombathelyi Weöres Sándor Színház új épülete” építészeti és városrendezési ötletpályázat

1/3

Stúdió GD Építészeti és Tervező Iroda Kft.

?>
Stúdió GD Építészeti és Tervező Iroda Kft.
?>
Stúdió GD Építészeti és Tervező Iroda Kft.
?>
Stúdió GD Építészeti és Tervező Iroda Kft.
1/3

Stúdió GD Építészeti és Tervező Iroda Kft.

„A Szombathelyi Weöres Sándor Színház új épülete” építészeti és városrendezési ötletpályázat
Egyéb cikkek

„A Szombathelyi Weöres Sándor Színház új épülete” építészeti és városrendezési ötletpályázat

2008.12.05. 13:05

800 ezer forintos megvételben részesült a Stúdió GD Építészeti és Tervező Iroda Kft. pályaműve. tervezők: Gáspár Zsuzsanna, Sólyom Miklósszakági tervezők: Strack Lőrinc, Kotschy András, Bartók Miklósné, Pintér Sándor, Gáspár Péter, Fázmán József, Kuruczné Szabolcs Gizella, Bezegh Andrea, Czinki Dorottya, Somjainé Takács Rita, Tóth János, Kiss Szabolcsmunkatárs: Németh Krisztina

800 ezer forintos megvételben részesült a Stúdió GD Építészeti és Tervező Iroda Kft. pályaműve.
tervezők: Gáspár Zsuzsanna, Sólyom Miklós
szakági tervezők: Strack Lőrinc, Kotschy András, Bartók Miklósné, Pintér Sándor, Gáspár Péter, Fázmán József, Kuruczné Szabolcs Gizella, Bezegh Andrea, Czinki Dorottya, Somjainé Takács Rita, Tóth János, Kiss Szabolcs
munkatárs: Németh Krisztina

35. bírálati sorszámú pályamű

 

Stúdió GD Építészeti és Tervező Iroda Kft.
1/3
Stúdió GD Építészeti és Tervező Iroda Kft.

Stúdió GD Építészeti és Tervező Iroda Kft.
2/3
Stúdió GD Építészeti és Tervező Iroda Kft.

Stúdió GD Építészeti és Tervező Iroda Kft.
3/3
Stúdió GD Építészeti és Tervező Iroda Kft.

 


Részletes bírálat

Építészeti minőség
A körforgalom rovására megvalósított tervezési terület beépítésével egy új városi helyzetet teremt, új arculatot hoz létre. Épületével lezárja a Király utca tengelyét, a nyugati és északi irányba üvegezett belső utcájával ugyanakkor transzparenciára törekszik, fenntartva a tengely vizuális továbbfutásának lehetőségét. Az üvegezett fél-közterület erős funkcionális szerepet kap: célja a hangulatilag eltérő egységek felfűzése, valamint a gyalogos irányok-átvezetések kijelölése, biztosítása.
Az SZTK és az MSH épülettömegeit megtartja. Az SZTK épület elé telepíti színházát, ezzel semlegesítve a mai látványt, a mai hangulatot. Kis elemekből építkezik, sok kiegészítéssel. Ez helyenként megoldatlan tömegkapcsolatokat eredményez, halmazszerű világot teremt, bizonytalan találkozási pontokat hoz létre.
Városszerkezetbe, környezetbe illeszkedés minősége
A pályázati kiírásban szereplő körforgalmat a pályázó elhagyja. Teszi ezt azért, hogy határozott, tengelybe illesztett főbejáratot hozzon létre. Ezzel vállalja, hogy összefüggő térrendszerű épületét nem a súlypontban, illetve nem súlypont közeli helyzetben támadja meg. Döntése következménye a hosszan elnyúló belső közlekedő-utca, mely passzázsként, közterületként fogalmazódik meg. Az elterülő, nagy kiterjedésű felületet belső udvarral, galériás térkapcsolatokkal oldja.
A létrehozott épülethalmaz osztott, differenciált világot mutat, minden irányba közel azonos téralkotó szándékkal fordul.
Gyalogos és személygépkocsi megközelítés szempontjából jól koncepcionált elképzelés, amit beárnyékol a körforgalom elhagyásának problémája. A pályázó nem veszi figyelembe a kiírás által javasolt körforgalmú csomópontot, annak helyigényét sem biztosítja. Az épület megvalósításával a körforgalom megépítésének lehetősége végérvényesen elvész.
A Március 15. tér forgalmát korlátozza, amely megoldás előnye, hogy a Petőfi S. u. – Szelestey L. u. csomópont egyszerűsödik, de a változtatáshoz további forgalmi vizsgálat szükséges. A mélygarázs megközelítése a Deák F. u. felől kétirányú forgalmi rámpán történik. A gazdasági bejáratot a 18-as Honvéd útra nyitja, viszont itt csak jobbra kisíves kanyarodások engedhetők meg.
Mélygarázs kétszintes (2 x 75 szgk.). Férőhely kapacitás és csatlakozások kialakítása megfelelő.
A funkcionális kialakítás, funkcionális igények kielégítésének minősége
Az MSH és az SZTK megtartásával, azok térbeli összekötésével meghozza alapvető döntéseit. A Sportház tekintetében a jelenlegi rendezvényteret funkcionálisan rendezi, kiegészíti. A színházat az SZTK elé telepíti, ami a szükséges terek elhelyezése után szűkös belépést eredményez. A színház világa túlságosan ráül a passzázs bejárati szakaszára, valójában a vizuális tengelyt is félig befedi. A passzázst, annak csuklópontjánál agórává, központi térré növeszti. Döntését gyengíti, hogy a fogyasztóterektől, a tényleges akcióterektől ez a hely távol esik. Rangját ugyanakkor a térképzéssel igyekszik erősíteni (galériás, irányított átnyitások)
Az SZTK épületet logikusan integrálja a színházi funkcióba (cellás terek: iroda, öltöző). Ez az integráció az épület téralkotó szerepét döntő részben megszünteti, annak meglévő hangulati világa is jelentősen sérül.
A színházi technológiák és kapcsolatok példásan kidolgozottak.
A színház, stúdiószínpad, rendezvényterem, tv-stúdiók személyforgalma és a díszletszállítási kapcsolatai megoldottak.
Az épület kulturális tartalma, kulturális üzenetének ereje
Megteremti a sokoldalú agóra funkciót, jól láthatóan fűzve fel az épület önálló karakterű elemeit egy elnyújtott passzázsra.
A tengelybe állított főbejárat is egyértelmű üzenetet közvetít, amit a rátapadó épületelemek, eltérő típusú térfalelemek, a pályaműben kidolgozott formájukban, gyengítenek.
Ahogy a tömegkompozícióra megfogalmazható az összetettség, halmazszerűség, úgy az agóra világa is összetett, tördelt, ami a differenciált használat szempontjából előnyös is lehet, de jelen esetben inkább hátrányként kell megemlíteni.
Gazdaságos megvalósíthatóság, fenntarthatóság, üzemeltetés, ütemezhető időbeli megvalósíthatóság
Előnye, hogy távfűtésre kapcsolja az épületet, az egyidejűség figyelembevételével kisebb kapacitású berendezést épít be. Alternatív energia hordozókat javasol.
A javaslat a Sportház és a volt SZTK épületét is integrálja a programba. A földfelszín alatt létesített kétszintes parkoló felveti a vízbetörés veszélyét, bár a legalsó szintje is „csak" –6 m-re mélyül.
A pályázó műszaki leírás részeként részletes helyiség kimutatást készített, amely szerint a beruházás bruttó alapterülete összesen közel 35.000 m², miközben az általa számított nettó alapterület (korrigálva a számítási hibát) 18.782 m².
Köszönhetően a meglévő két hangsúlyos épület megtartásának az ütemezhetőség biztosított ugyan, de szervezési nehézségeket előrevetít.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk