Nézőpontok/Kritika

A legfontosabb mindig az, ami hiányzik - Dévényi Tamás nyílt levele az Ybl-díj kapcsán

1/1

Hirdetés
?>
1/1

A legfontosabb mindig az, ami hiányzik - Dévényi Tamás nyílt levele az Ybl-díj kapcsán
Nézőpontok/Kritika

A legfontosabb mindig az, ami hiányzik - Dévényi Tamás nyílt levele az Ybl-díj kapcsán

2011.04.19. 13:16

Cikkinfó

Építészek, alkotók:
Kis Péter, Dévényi Tamás

Vélemények:
28

Dosszié:

"Amikor február elején megtudtam, hogy az idén kik kapnak Ybl- díjat - mindamellett, hogy nem kis öröm töltött el, ebbe - azonnal nagy adag üröm is vegyült. Felháborodásomban azonnal írtam néhány sort."

A legfontosabb mindig az, ami hiányzik  

Amikor február elején megtudtam, hogy idén kik kapnak Ybl-díjat - mindamellett, hogy nem kis öröm töltött el, ebbe - azonnal nagy adag üröm is vegyült. Felháborodásomban azonnal írtam néhány sort.

 

A megújulás éve1

Az idei Ybl-díjakat március valahányadikán (de szokás szerint nem a művészeti díjakkal együtt, és nem a Parlamentben) fogja átadni valaki. Ez az utóbbi három évben újfent Dr. Szaló Péter, jelenleg területrendezési- és építésügyi helyettes államtitkár dolga volt.2

A fecsegő zsűritagok révén előre tudható – idén is –, hogy kik kapják meg a legfontosabb hazai építészeti díjat, és a vele járó szerény pénzjutalmat.3

Nem lesz közöttük az az építész, akinek irodája jegyzi az Európai Unió Építészeti Díjának (Mies van der Rohe-díj) 45-ös listájára fölkerült egyetlen magyar házat. Ez a csapat nyerte a 2009-es Ugo Rivolta Európai Építészeti Díjat. Az iroda egy másik épülete 2011-ben megnyerte az ArchDaily Industrial Building of The Year 2010 internetes szavazását.

Egyszerűen evidencia, hogy az ilyen teljesítmény Ybl-díjat érdemel. Mivel az Ybl-díj bizottságnak hét tagja van4,legalább négyen nem szavazták ezt meg. Fogalmam sincs, hogy kik Ők, de ezennel, tisztelettel felszólítom Őket, hogy a szakma etikai megújulása érdekében, az értékfelismerő képesség nyilvánvaló hiánya miatt mondjanak le mindenféle szakmai tisztségükről.

A hét tagú bizottság csak javaslatot készít. Végül a Miniszter Úr dönt arról, hogy kik kapják az idei Ybl-díjakat. Bizkodhatunk tehát még egy hónapig, hogy Mátyás király majd igazságot szolgáltat, de jó lenne azt hinni, hogy elmúltak azok az idők, amikor egy szakmai testület javaslatát felülírja a politika. És akkor így nézhetünk egymás szemébe.

Dévényi Tamás
Ybl-díjas építész

P.S.: Aki egyetért a fentiekkel, kérem adjon ennek hangot!


1: A Miniszterelnök úr megfogalmazása 2011-ről, idei országértékelő beszédében.
2: Érdemes felsorolni, hogy hogyan is változtak alatta a szervezetek:
1990-1991 Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium,
1991-1995 Területfejlesztési Hivatal,
1995-1998 Környezetvédelmi Minisztérium,
1998-2002 Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium,
2006-2008 Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium,
2008-2010 Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium.
3: Néhány pénzjutalommal járó díj építészek számára 2010-ben (bruttó)::
Primissima-díj: 50.000.- Euro (~14.000.000.- Ft, Demján Sándor, VOSZ)
Príma-díj: 10.000.- Euro (~2.800.000.- Ft, Demján Sándor, VOSZ)
Az év belsőépítésze: 1.200.000.- Ft (Laki Péter, MÉK BÉ tagozat)
Budapest Építészeti Nívódíja: 1.000.000.- Ft (2009, Fővárosi Önkormányzat)
Az év kiemelkedő fiatal építésze: 500.000.- Ft, (Építés Fejlődéséért Alapítvány)
Év háza: 500.000.- Ft (MÉSZ, MÉK, ÉTE)
Ybl-díj: 488.655.-Ft (egy helyettes államtitkár havi illetménye kb. az Ybl-díj összegének a duplája.)
4: Ybl Miklós Díj Előkészítő Bizottság: Soltész Ilona elnök, Dévényi Sándor, Kálmán Ernő, Kertész András Tibor, Noll Tamás, Sáros László, Vikár András tagok

A rend (a rendem) kedvéért elküldtem néhány barátomnak  – mit is szólnának ahhoz, ha közhírré tenném. Mindenki egyetértett vele, de óvtak attól, hogy kellemetlen helyzetbe hozzam magamat. A Miniszterelnök Úr közvetett emlegetése, majd a Mátyás királyos mondat szerintük félreviszi az írást és fölöslegesen politikai síkra terelheti. Jót nevettem magamban ezen, de aztán úgy gondoltam, ha ők így gondolják, akkor tényleg lehet ilyen olvasata, úgyhogy átírtam kicsit a szöveget.

Ellenkező eset

Az idei Ybl-díjakat vajon ki és hol fogja átadni és kinek? Az utóbbi három évben – a díj presztizsét e módon is emelve– jobbára előcsarnokokban történt és helyettes államtitkár nyújtotta át a szakma egyetlen minisztériumi díját5.

A zsűritagok között mindig van legalább egy, aki révén előre tudható – idén is – a harmadik kérdésre a válasz, hogy kik kapják meg a legfontosabb hazai építészeti díjat és a vele járó pénzjutalmat.6

Nem lesz közöttük az a Piranesi runner up díjas építész, akinek irodája jegyzi az Európai Unió Építészeti Díjának (Mies van der Rohe-díj) 45-ös listájára fölkerült egyetlen magyar házat. Ez a csapat nyerte a 2009-es Ugo Rivolta Európai Építészeti Díjat. Az iroda egy harmadik épülete 2011-ben megnyerte az ArchDaily Industrial Building of The Year 2010 internetes szavazását.

Egyszerűen evidencia, hogy az ilyen teljesítmény Ybl-díjat érdemel. Mivel az Ybl-díj bizottságnak hét tagja van7, legalább négyen nem szavazták ezt meg. Fogalmam sincs, hogy kik szavaztak ellene, de ezennel tisztelettel felszólítom Őket, hogy az értékfelismerő képesség nyilvánvaló hiánya miatt mondjanak le mindenféle szakmai tisztségükről! Ellenkező esetben a többi bizottsági tagot teszik igazságtalanul megvádolhatóvá.

A hét tagú bizottság csak javaslatot készít. Végül a Miniszter úr dönt arról, hogy kik kapják az idei Ybl-díjakat. Akár bizkodhatunk is tehát még egy pár napig, de jó lenne azt hinni, hogy elmúltak azok az idők, amikor egy szakmai testület javaslatát felülírta a politika. És akkor március idusán, hogy néznek majd egymás szemébe díjazók és díjazottak?

Dévényi Tamás
Ybl-díjas építész

P.S.: Aki egyetért a fentiekkel, kérem adjon ennek hangot!


5: Érdemes felsorolni, hogy hogyan is változott a díjat adományozó minisztérium:
1953-1967 Építésügyi Minisztérium
1967-1988 Építésügyi és Városfejlesztési Minisztérium
1988-1990 Közlekedési, Hírközlési és Építésügyi Minisztérium,
1990-1998 Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium,
1998-2002 Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium,
2003-2006 Belügyminisztérium
2006-2008 Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium,
2008-2010 Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium
2010-        Belügyminisztérium
6: Néhány pénzjutalommal járó díj építészek számára 2010-ben (bruttó):
Primissima-díj: 50.000.- Euro (~14.000.000.- Ft, Demján Sándor, VOSZ)
Príma-díj: 10.000.- Euro (~2.800.000.- Ft, Demján Sándor, VOSZ)
Az év belsőépítésze: 1.200.000.- Ft (Laki Péter, MÉK BÉ tagozat)
Budapest Építészeti Nívódíja: (2009) 1.000.000.- Ft (Fővárosi Önkormányzat)
Az év kiemelkedő fiatal építésze: 500.000.- Ft (Építés Fejlődéséért Alapítvány)
Év háza: 500.000.- Ft (MÉSZ, MÉK, ÉTE)
Ybl-díj: 488.655.- Ft (NFG Minisztérium), (egy helyettes államtitkár havi illetmánye kb. az Ybl-díj összegének a duplája.)
7: Ybl Miklós Díj Előkészítő Bizottság: Soltész Ilona elnök, Dévényi Sándor, Kálmán Ernő, Kertész András Tibor, Noll Tamás, Sáros László, Vikár András tagok

Ahogy elkészült, ez is megjárt egy kört. Most az volt a legfontosabb javaslat, hogy várjam meg az átadást, mert ha ez most megjelenik, az egész díjat hozom szükségtelenül hírbe és ki tudja, mi lehet ebből. Ez nem győzött meg, de fölvetődött bennem egy etikai természetű kérdés: az az öt építész, aki idén megkapja majd a díjat, minderről semmit sem tehet – milyen jogon rontom el a kedvüket a tényleg ritka szép pillanat előtt, és egyáltalán, hogyan terhelhetném rájuk mindennek az ódiumát? Így aztán eldöntöttem, hogy megvárom a díjátadást, együtt örülök velük és csak miután napirendre tért mindenki fölötte, jelentetem meg – mindhárom írásomat. Ebben a döntésben benne volt annak lehetősége is, hogy valaki más ír erről, és akkor már értelmetlenség lesz előállni a korábbi szövegekkel – de sajnos ez nem történt meg.

A két szöveg jóslatai szerencsére nem mind teljesültek. Noha tényleg egy előcsarnokban adták át a díjat, de – és evvel régi-régi vágyunk teljesült – a művészeti díjakkal együtt nyújtották át. Érthetőbbé válik a csoda, ha figyelembe vesszük, hogy immár nemcsak építéssel-építészettel foglakozó minisztérium nincs, hanem kulturális se (államtitkári szintre került). Az írás lényegi része azonban sajnos aktuális maradt!

Dévényi Tamás
Ybl-díjas építész

P.S.: Aki egyetért a fentiekkel, kérem adjon ennek hangot!

 

Vélemények (28)
sos
2011.05.05.
17:12

A hazánkban átadott építészeti díjak legnagyobb része szándékosan nem ismeri el azokat akik külföldön kicsit is ismertebbek. A Príma díjaknak (fiatalként erre van nagyobb rálátásom) sem volt sok köze a valós eredményekhez szerintem. Én Kis Péter helyében inkább büszke lennék az Arch Daily szavazás eredményeire, mintha megkapta volna az Ybl-díjat.

zapata
2011.04.23.
04:24

Ameddig a (mindegy milyen színű párt-)állam osztogatja a szakmai(???) elismeréseket, addig mindig lesznek ilyen disznóságok és ennél kisebb felháborodást kiváltó mutyik, amire korábban is bőven akadt példa. Ha a szakma morálja nem lenne ennyire a bányászbéka feneke alatt, akkor a szakma mondjuk elhatározhatná, hogy senki sem pályázik és senki senkit nem jelöl semmilyen állami plecsnire, senki nem vesz részt ilyen plecsniket odaítélő bizottságban. (Ez eddig utópia.) Ehelyett a szakma alapíthatna díjakat és azt a szakma ítélné oda - ez viszont nem utópia, csak elhatározás kérdése.

Pákozdi Imre
2011.04.23.
09:15

@zapata: Ha az Ybl-díj egy adott épületről szólna, megérteném, hogy a tervező maga is jelölheti a munkáját. Végülis honnan tudná a "szakma", hogy mondjuk Rácz Tamás, aki pl. a Hévíz melletti szállodák sikeres építésze, micsoda két nyaralót tervezett tíz évvel ezelőtt Nemesvitán... De miután az Ybl-díj munkásságot ismer el, az önjelölés (pályázás) kívánalma és lehetősége furcsa. Érdekes, de nem építészi feladat volna végigkutatni az Ybl Miklós díjhoz hasonló szakmai elismerések odaítélésének algoritmusát és ezen algoritrmusok eredetét. Vajon mindegyiket pályázni - tehát kérni - kellett? És ha nem, az Ybl-t miért? Tud erről valaki többet?

Alagi
2011.04.23.
11:34

@zapata: Gyerekek azért ne szálljunk már el ennyire. A Kamara vagy a MÉSZ nem szakmai testület? Nem ők választják/jelölik az Ybl-díj osztó bizottságot? Ami nem már eleve Ybl díjas építészekből áll? De továbbra is az a véleményem, hogyha Kis Péter nem akarta ezt a díjat, mert minden jel erre mutat (bár nagy a ködösítés), hogy nem akarta, akkor ez az egész vihar egy pohár vízben. Dévényi levele is "érdekes": miközben reméli, hogy a politika nem szól bele már a szakmai ügyekbe, elvárná, hogy "Mátyás király" közbeavatkozzon.

zapata
2011.04.24.
05:51

@Alagi: "A hét tagú bizottság csak javaslatot készít. Végül a Miniszter Úr dönt arról, hogy kik kapják az idei Ybl-díjakat". Tehát a döntés mégis csak politikai döntés. Akár a Kossuth-díj, vagy bármely más (párt)állami díj esetében.

Alagi
2011.04.24.
07:16

@zapata: Ez kb. olyan, hogy a köztársasági elnök nevezi ki a minisztereket. Tehát puszta formalitás.

zapata
2011.04.25.
05:25

@Alagi: Egy demokráciában talán formalitás lenne. De nálunk, ahol a köztársasági elnököt a miniszterelnök nevezte ki és az erről szóló parlamenti szavazás volt az üres formalitás, ez másként működik. A kulturális államtitkár legutóbb is neveket húzott ki egy kitüntetési listáról.

Pákozdi Imre
2011.04.25.
06:55

@zapata: Bocsánat, számomra azért az alapkérdés továbbra is ez: az Ybl Miklós díjra JELENTKEZNI kell?

Alagi
2011.04.25.
08:08

@Pákozdi Imre: Itt van valami homályos dolog az biztos. A felhívásban "egyéni pályázatokat kell, vagy javaslatokat lehet benyújtani" szerepel. Ugyanakkor nem tűnik kötelezőnek a jelentkezés, noha Kis Péter esetében mintha pont ez lett volna a kizáró ok. http://www.epiteszforum.hu/node/17274 A rendeletben (21/2008. (X. 22.) NFGM rendelet)viszont erről szó sincs. http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0800021.NFG&kif=%C3%A9p%C3%ADt "3. § (1) A díjak adományozására bárki tehet javaslatot." Most akkor ki/miért értelmezi félre a jogszabályt?

Pákozdi Imre
2011.04.25.
08:24

@Alagi: Az Építészfórum idei tudósítása így fogalmaz az átadási ünnepségről: "A 2011. évben kiadható Ybl Miklós-díjakra összesen 32 pályázat érkezett be." Ez egyértelmű és egy nagyon furcsa szabályra utal. Elismerésért folyamodni még barátok között sem ildomos, a szakmán belül még úgy se. De hogy végső soron a politikához kelljen benyújtani kérelmet életművem elismeréséért, az nonszensz. Bocsánat, ha félreértek valamit, és várom a helyreigazításokat, ha rosszul tudom a lényeget.

Alagi
2011.04.25.
10:04

@Pákozdi Imre: Szerintem megérett az idő egy kamarai vizsgálatra ez ügyben, ha jogszabályellenesen működik ez az egész, az nagyon gáz.

homlokrakodo
2011.04.22.
20:53

!!! a szakma etikai megújulása érdekében, az értékfelismerő képesség nyilvánvaló hiánya miatt, az összes szakmai bizottság valamennyi tagja mondjon le !!!

tdbt
2011.04.21.
07:24

Tardos Tibor Kis Péterrel már régen meg kellett volna erősíteni az Ybl-díj tekintélyét.

tdbt
2011.04.21.
07:25

@tdbt: Tardos Tibor és - nem állom meg! - Janáky Istvánnal az építészeti Kossuth-díjét.

lecsó
2011.04.21.
00:28

Azért ritka az olyan díj, amire jelentkezni kell. És az évi öt díjazott sem kevés. Mert pl. Nobelből is, Oscarból is csak egyet osztanak. Még ha esetleg többen is megérdemelnék. Nem lenne jobb kategóriákat bevezetni (életmű, épület stb), és kategóriánként egy győztest kihozni? Ha pl. bárki (kamarai tag) javasolhatna bárkit, a mezőnyből pedig a tagság szavazhatná meg a jelöltek listáját, ahová esetleg a döntnökök még fejenként berakhatnának egy-egy kimaradót, és az így kiadódó kalapból választanának győztest (a miniszter meg csak vétózhatna - indokolt esetben), vagy bármely másik hagyományos módszer azért csak normálisabb lenne szerintem.

ferencz marcel
2011.04.20.
20:01

Dévényi Tamás levele példaértékű. Tisztelet érte. Péter rendkívüli ember. Hazájának nevét hivatott öregbíteni. A sors a mély értelmű egyéniségeknek nehéz utat jelöl. Ő tudja mikor jön el majd a pillanat. Sokkal többet kapott már belső felismeréseivel, mint ez a díj. Szívből kívánom a szakmának azt a nagyvonalúságot, ami Péternek születéstől adatott. Ferencz Marcel

cicu22
2011.04.20.
11:09

Egyetértek! Tájékoztatásul elmondom, hogy az Ybl-díjra ugyan egyénileg jelentkezik mindenki, de a BÉK és a MÉSZ hagyományosan "felkér" kollégákat és írásbeli ajánlást tesz a bizottságnak. Ezt az ajánlást a szervezetek elnökségi ülésen, többségi szavazással döntik el. Idén a BÉK és a MÉSZ listáján két átfedés volt. Akiket tehát mindkét szakmai szervezet jelölt. Az egyikük Kis Péter volt. A MÉSZ elnökség többségi szavazásának "első helyezettje" (akit a legtöbb elnökségi tag Ybl-díjra érdemesnek talált) Kis Péter volt. Én hosszasan telefonon és személyesen is győzködtem Pétert, hogy engedje magát jelölni Ybl-díjra (ő igen szkeptikus volt). Tettem ezt azért is, mert a Pro Architectura Díjat nem kapta meg a Práter utcai lakóházért, a komoly külföldi elismerések ellenére sem, amiért nagyon szomorú voltam, és ennek hangot is adtam. Még nagyobb csalódás számomra, hogy az előzmények ismeretében, és az ajánlások ellenére a bizottság nem találta érdemesnek Ybl-díjra. Péter, ezúton is elnézésedet kérem, szégyellem magam. Kalmár László

Alagi
2011.04.21.
22:11

@cicu22: Ha ez így van, akkor nem értem Dévényi levelét. Miért kéne lemondania bárkinek is, ha K.P. nem is jelentkezett, sőt nem is engedte magát jelölni?

Térműhely
2011.04.20.
09:46

Tények: Jelölt volt, anyagának kiállításához nem járult hozzá. Támogató véleményem: A három nemzetközi díj sorozata páratlan, szinte megismételhetetlen teljesítmény. A pincészet komplex csoda, utóélete kis magyar néprajz. Türelmet és egészséget kívánok Kis Péternek és csapatának teljes szívemből. Pikírt megjegyzésem: Kimaradásához a szakmai zsürinek - szerintem - nincs köze. Gyanúm, hogy sámándobot kellett volna vernie, az segített volna. Rombi

kisspetya
2011.04.20.
09:00

Két lehetőség van. 1. A díjra jelentkezni kell és Kis Péter nem tette meg. Ezt megértem annak tükrében, hogy jó szokás szerint az irodája sikerének kapcsán a honi építész társadalom nem hogy nem volt büszke, hanem megpróbálta vissza nyomni őt az önnön maga által kialakított középszerűségbe. 2. Ha meg jelölni kellett akkor is az előző eset áll fenn. Egyik sem jó, sőt szégyen! És tisztelet a kivételnek. Szóval én Kis Péter helyében nem foglalkoznék senkivel, tenném a dolgom mint eddig. Őt nem a megkapott díjak fogják minősíteni hanem a megépült házai! Azok meg önmagukért beszélnek. Maradok tisztelettel: Kiss Péter

Mizsei Anett
2011.04.20.
09:32

@kisspetya: :)

bardóczi
2011.04.20.
13:43

@kisspetya: egy lehetőség van csak, mert az Ybl-díjra a kiírás szerint jelentkezni kell, jelölni nem lehet (habár felkérni, támogató nyilatkozatot adni igen). Én a díjnak ezt a momentumát egyébként nem tartom túlságosan jó dolognak, mert így vagy szerénytelenül rákényszerül valaki, hogy önmagát jelölje, vagy esetleg észreveszik és noszogatják, vagy van olyan szerény, hogy soha ne kapjon díjat pedig adott esetben rászolgálna (és érzésem szerint ezek vannak többen).

marianna
2011.04.20.
08:47

Gondolom, az vitán felül áll, hogy az Ybl - díj az építészetet életük fő tevékenységének tekintők egyik legrangosabb elismerési formája. Ha jól tudom, elnyerésére régen nem kellett pályázni. Tudniilik a szakmát művelők ismerték és tisztelték egymást, érdeklődéssel követték a kollégák mások pályafutását. Bár lehet, hogy ez részemről csak romantikus képzelgés:)A magyar építész társadalom mára kialakult atomizáltságának ( széthúzásának? )egyik megjelenési formáját látom a jelenlegi pályázati rendszerben, hiszen ki kell dugnia mindenkinek a fejét a homokból: itt vagyok, rajzolok és építek!

bardóczi
2011.04.20.
06:28

Jómagam sem akartam ünneprontó lenni, de ha már ez az írás megszületett, akkor az Ybl-díj átadás margójára kívánkozik a Pro Régió-díjak sorsa is. Amelyeket eddig hagyományosan az Ybl-díjjal együtt adtak át. Idén nem így történt, ezzel (talán) jelzésszerűen megtörtént a két szakterület további (ha vannak még fokozatok) eltávolítása is. De nem ez a legfájóbb. A legfájóbb az, hogy a Pro régió-díj idei átadása nélkülözött minden ünnepélyességet, szervezést, odafigyelést. A következő történt.

Egy nappal az Ybl-díj átadása előtt, a Pro Régió-díjakat a rendvédelmi (rendőr, tűzoltó, nemzetbiztonsági szolgálat) bátorság érdemrendjeivel, stb együtt adták át, egy szigorúan őrzött objektumban, ahová most az építésügy tartozik, de "építészfajzatoknak" főként a Nádor utcai mellékbejáraton (alapos motozás után) lehetséges csak besunnyogniuk. A BM palota rosszul bevilágott színházterméről van szó (ahol normális fotó nemigen készülhet). A díjazottak figyelmét előre felhívták, hogy kollégákat, családi hozzátartozókat nem hozhatnak, mert nem fogják beengedni őket.(Tényleg, végülis egy ilyen díjazás miért is szólna arról, hogy szaktársak utána gratuláljanak a kitüntetetteknek?) Nota bene, még maga a jelölő bizottság tagjai sem kaptak meghívást - ugyancsak biztonságvédelmi előírásokra hivatkozva (egészen bizonyos vagyok benne, hogy a grémium tagjai komoly biztonsági kockázatot jelentenek államvédelmi szempontból.) 

Az "ünnepségre" március 10-én került sor (a nemzeti ünnep helyett). Jellemző a körültekintő előkészítésre, hogy az átadás napján az Építészfórum szerkesztősége homályosította föl a BM sajtó osztályát, hogy ma náluk díjátadás lesz (kétszer kategórikusan letagadták azt, azaz nem tudtak róla.) Bárminemű szöveget megszerezni csak informális kapcsolatokon keresztül sikerült a díjazottakról, "hivatalosan" ilyen meghaladta annak az osztálynak a kompetenciáit, akik elvileg a tájékoztatásra hivatott. Maga az "ünnepség" hihetetlenül színvonaltalan volt (magvát egy matyómintába öltözött "művésznő" jelentette, aki olyan "átéléssel" szavalta el a Nemzeti dalt, hogy amennyiben Petőfiék anno így tettek volna, valószínűleg a márciusi forradalom érdeklődés hiányában elmarad.) Mint a sajtó képviselője, többszörös védőgyűrűben sikerült az objektumba beszivárogni, és gyengíteni az utolsó védelmi bástyát, de azért össze-összerezzentem, mikor a rendvédelmi szervek kitüntetettjei neveik hallatán elordították magukat ("Parancs!") és felpattantak, hogy katonásan kezet fogjanak a miniszterrel. Hát ilyen volt az idei Pro Régió-díj, amely ha csak külső helyszínen (Fuga?) került volna átadásra, már méltóbb lett volna a díjazottakhoz. Sajnálom, legfőképpen miattuk, a díjazottak miatt, hogy nem így történt. Eddig sokszor túlzásnak véltem azt a sommás értékítéletet, amely így nyilatkozik a folyamatról: "egykor tárcánk volt, most bárcánk van". De a mindennapi események tükrében (és itt most nem csak a díjakról, hanem a bennünket egyre jobban padlóra küldő jogszabályi környezetről és a pozícióban lévő minisztériumi munkatársak egyeztetési hajlandóságáról, stílusáról, "promlémamegoldó képességéről", "konstruktivtásáról" és "szociális érzékenységéről" is beszélek) egyre inkább osztom ezt a vélekedést.

 

Lakos Dániel
2011.04.19.
19:40

Egyetérteni egyetértek - de valamit nem értek, úgy általában se, ezzel a díjjal kapcsolatban. Hogy is van ez, az Ybl díjra nem pályázni kell? Vagy lehet, csak nem muszáj? Ha kell, akkor nem lehet, hogy Kis Péter nem adott be pályázatot? Lehet erről valamit tudni?

racsostarto
2011.04.19.
20:07

@Lakos Dániel: szerintem megkaptad a választ...

ezer kartács
2011.04.19.
19:10

Messzemenően egyetértek! Szabó Levente

racsostarto
2011.04.19.
18:00

A Kis Péter igencsak megérdemelte volna........nem csak szakmailag, hanem emberileg is szimpatikus építész!

Új hozzászólás
Nézőpontok

SZILICE// Rejtett kincsek

2023.03.16. 16:42
10

A Szilicei-fennsík karsztos világának természeti kincsein túl ismert egy építészeti gyöngyszem is: ez pedig a gótikus eredettel bíró, mára a Református Egyházhoz tartozó szilicei templom. A Rejtett kincsek mai részében a 13. századi eredettel bíró, különleges, erődített kegyhelyet ismerhetjük meg.

A Szilicei-fennsík karsztos világának természeti kincsein túl ismert egy építészeti gyöngyszem is: ez pedig a gótikus eredettel bíró, mára a Református Egyházhoz tartozó szilicei templom. A Rejtett kincsek mai részében a 13. századi eredettel bíró, különleges, erődített kegyhelyet ismerhetjük meg.

Nézőpontok

KEMÉNY GYÖRGY SECCOJA// Egy hely + Építészfórum

2023.03.16. 14:24
9

Budapest szívében, a Ferenciek tere egyik lakásának cselédszobájában rejtőzik a magyar pop-art egyik kulcsműve és a város egyik legérdekesebb zuga. A lakásban marxista szemináriumok következménye lett a jól ismert kollektív alkotás, azaz egy falkép, amelyet minden szombat este tovább színeztek a tagok, míg a figurákat, kontúrokat Kemény György grafikus és plakáttervező készítette el.

Budapest szívében, a Ferenciek tere egyik lakásának cselédszobájában rejtőzik a magyar pop-art egyik kulcsműve és a város egyik legérdekesebb zuga. A lakásban marxista szemináriumok következménye lett a jól ismert kollektív alkotás, azaz egy falkép, amelyet minden szombat este tovább színeztek a tagok, míg a figurákat, kontúrokat Kemény György grafikus és plakáttervező készítette el.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk