Emberek/Interjú

A Fővárosi Közmunkák Tanácsának újjáélesztéséről, 2. rész - interjú Kévés Györggyel

1/2

Kévés György - fotó: perika, készült az "Őszintén az építészoktatásról" rendezvényen, a SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Karán

Hirdetés
?>
Kévés György - fotó: perika, készült az "Őszintén az építészoktatásról" rendezvényen, a SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Karán
?>
1/2

Kévés György - fotó: perika, készült az "Őszintén az építészoktatásról" rendezvényen, a SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Karán

A Fővárosi Közmunkák Tanácsának újjáélesztéséről, 2. rész - interjú Kévés Györggyel
Emberek/Interjú

A Fővárosi Közmunkák Tanácsának újjáélesztéséről, 2. rész - interjú Kévés Györggyel

2011.04.20. 10:47

Cikkinfó

Szerzők:
Kondor Katalin

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Kévés György

Vélemények:
5

Dosszié:

2011. március 9-én a Kévés Stúdió Galériában a Régi-Új Budapest koncepcióról szóló konferenciasorozat következő állomása a Fővárosi Közmunkák Tanácsának újjáélesztéséről szólt. Sorozatunk második részében Kondor Katalin újságíró Kévés Györggyel készített interjúja olvasható.

Kévés György - fotó: perika, készült az "Őszintén az építészoktatásról" rendezvényen, a SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Karán
1/2
Kévés György - fotó: perika, készült az "Őszintén az építészoktatásról" rendezvényen, a SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Karán

2011. március 9-én a Kévés Stúdió Galériában a Régi-Új Budapest koncepcióról szóló konferenciasorozat következő állomása a Fővárosi Közmunkák Tanácsának újjáélesztéséről szólt. Sorozatunk második részében Kondor Katalin újságíró Kévés Györggyel készített interjúja olvasható, amely az Orczy Fórum XII. évf. 3. számában jelent meg, 2011. március 22-én.

 

A Fővárosi Közmunkák Tanácsának újjáélesztéséről - interjú Kévés Györggyel

Kondor Katalin: A Fővárosi Közmunkák Tanácsával kapcsolatos elképzelésed világos, csak azt nem értem még, hogyan lenne képes egy ilyen társaság megfékezni a korrupciót?

Kévés György: Amennyiben javaslataink megvalósulnak és újjáalakul a Közmunkák Tanácsa, azonnal felére csökkenne a szakmai korrupció! Mégpedig azért, mert egy ilyen új testület feleslegessé tenné a következő szervezetek, személyek működését: Fővárosi Tervtanács – Kerületi Tervtanácsok – Országos Főépítész – Magyar Építész Kamara – Magyar Építőművészek Szövetsége – kerületi főépítészek. Nagy megtakarítást jelentene ez a lépés pénzben és időben is, arról nem beszélve, hogy ezek a szervezetek és személyek egyenként is a korrupció forrásai olykor.

Kondor Katalin: Mire alapozod ezt a véleményt?

Kévés György: Néhány adalékot hadd mondjak ezekről a feleslegessé váló személyekről, szervezetekről. Itt van például a Fővárosi Tervtanács. Elég csak a legutóbbi dicstelen működését felidézni, amikor a multik által a belvárosba tervezett Zeppelin-ház terveit jóváhagyták. A tiltakozások, helyszíni tüntetések hatására az Építész Kamara három építész működését fel is függesztette, azaz visszavonta bírálói jogosultságukat, a Kamara pedig kénytelen volt elhatárolódni a tervtől. (Az igazsághoz tartozik, hogy később a Magyar Építész Kamara enyhítette ítéletét, nem tudom mifajta nyomásra.)  

A Kerületi Tervtanácsokról azt gondolom, hogy feleslegesen működtették őket, hiszen az érvényben lévő szabályok szerint a véleményüket nem kötelező elfogadni. (Sajnos azonban az elsőfokú építési hatóságok figyelembe szokták venni a szakvéleményeket, és ezzel elhúzzák az építési engedélyezési eljárásokat.) Több kerület már meg is szüntette a Tervtanácsát, miután létezik még egy közbenső, úgynevezett Fővárosi Tervtanács is. Tervtanács tervtanács hátán!

Nézzük az Országos Főépítész szerepét. Jelenleg nincs is kinevezett személy, miután a Zeppelin-házat még legutóbb jóváhagyó Országos Főépítészt felmentették az állásából. A Magyar Hírlap a címlapján hozta a beszámolót arról, hogy az illetékes országos főépítész 1 millió 300 ezer Euró összegű csúszópénzt kapott az egyik banknak tett kedvezményéért. Azóta személye körül teljes a csend!? Budai Gyulának vizsgálódnia kellene, de ő nagyon elfoglalt ember.

Azt is érdemes megvizsgálni, kik lehetnek tervtanácsi tagok. Nos, ők a Magyar Építész Kamara által delegált építészek, akik élet-halál urai, miután elutasításaikat nem lehet megfellebbezni. A tervező eldobhatja a sokszor több hónapig készített több tíz millió Ft értékű tervét, ha a Tervtanács elutasítja azt. Ilyen rendszer az egész világon nincs! Törvénytelen! A kijelölt tervtanácsi tagok sokszor évtizedekig tartják kezükben a hatalmat!

A Magyar Építész Kamara működéséről annyit, hogy ennek az úgynevezett jelölő bizottsága jelöli az Országos és a Fővárosi Tervtanácsok tagjait. Ezek a sokszor haveri alapon történő kijelölések, a Közmunka Tanács működésével feleslegessé válnának, és megszűnhetnének! A Magyar Építőművészek Szövetségének is van jelölő bizottsága, s ez kéri fel a többnyire balliberális körökhöz tartozó építészeket a tervpályázatokat elbíráló bizottságba. A zsűrorok működését jól ismeri a szakma! Egy építész barátom szokta emlegetni a köreinkben már régóta klasszikussá vált mondást: Mit ér az a tervpályázat, amelynek zsűrije a tervpályázat kiírásánál még nem ismeri a nyertest! Ennyit a zsűrikről!

Kondor Katalin: Téged, mint Kossuth-, Ybl- és Príma-díjas építészt mikor jelöltek utoljára tervtanácsba vagy tervpályázati zsűrornak?

Kévés György: Számítottam erre a kérdésre, ezért pontosan is megmondhatom cca.: 35 évvel ezelőtt. Elég régen volt!

Kondor Katalin: Vajon mi lehet ennek az oka?

Kévés György: Egyszerű a válasz. Évtizedek óta egy haveri körből jelölik a zsűrorokat. Nem kell csodálkozunk ezen, hiszen mindent elönt a korrupció.

Kondor Katalin: Nem tartasz attól, hogy beperel a Kamara?

Kévés György: Nem, mert a Magyar Hírlap című napilapnak adott nyilatkozatom miatt két és fél éve már beperelt a Kamara akkori elnöke. A büntető perben megvolt az első tárgyalás, nekem az országos hírű, kiváló dr. Zétényi Zsolt ügyvéd volt a védőm, és az első tárgyalás után nem is történt semmi. Gondolom, miután az újság már akkor is jogosan írt a korrupcióról, az ügyet ad acta tették. Jellemző a közéletünkre, hogy a Kamara elnöke, akit azóta nem választottak újra, felhívott telefonon, bocsánatot kért a per miatt, és javasolta, igyunk meg egy békefröccsöt! Kértem Tőle, hogy a Kamara írásban is kérjen bocsánatot. A Kamara új elnöke viszont nem válaszolt másfél esztendő alatt sem, pedig írtam egy sürgető levelet is.

Kondor Katalin: Mi lenne a megoldás, hogyan lehetne a korrupciót megszüntetni, vagy legalább mérsékelni?

Kévés György: Rendkívül gyorsan és egyszerűen! Ugyanúgy, mint a Fővárosi Közmunkák Tanácsának újjáélesztésénél, radikális lépést kell tenni! Létre kell hozni azonnal a svájci SIA mintájára egy nem kötelező tagságú szervezetet. Ez a szervezet Svájcban magába foglalja az építészeket, mérnököket, épületgépész mérnököket. A tervezési jogosultságot pedig mindenki az egyetemi, főiskolai diplomájával szerzi és nem a Kamarák adják! Ezzel a lépéssel azonnal javulna a mai korrupcióval terhes helyzet! A magyar SIA létrehozása szakmapolitikailag is elodázhatatlan, már csak azért is, mert ma lényeges szakágaknak, például az épületgépészetnek nincs is képviselete! Mi ez, ha nem anarchia! Ma például Pietro Nervit, az egykori világhírű olasz szerkezettervező-építészmérnököt, vagy a svájci-spanyol világhírű (építész? mérnök? statikus? képzőművész?) Calatravát nem is tudná Magyarország hová besorolni. Sajnos itt is kitűnik, hogy sem a Fővárosnak, sem pedig az országnak nincs szakmai vezetése. Ezt a helyzetet már nem nevezhetjük balkáninak, de lassan fekete afrikainak sem. Látszik, hogy húsz évvel ezelőtt tönkretették a már akkor is romokban heverő, de még létező műszaki értelmiséget! Joggal mondta a Kádár-rendszer jól ismert újságírója egy kiprovokált építész összejövetelen: "Elvtársak, magukra az elkövetkező 20 évben nem lesz szükség!" Hiába tiltakozott S. L., az utolsó Építésügyi Miniszter! Igaza lett B. György újságírónak! Kérdem én, honnan tudta ő már akkor a szakma jövőjét? Sajnos ezekre az apró történetekre nem akar senki sem emlékezni!

Kondor Katalin: Mi lesz akkor a mostani kormány által minden szakterületen forszírozott kötelező kamarai rendszerrel?

Kévés György: Régóta mondom, az egykori céhek is elkorrumpálódtak, majd megszűntek. A Kamarák is ugyanezt a pályát futják be! Az egyébként értelmetlen kötelező kamarai tagságot a mai felső politikai körökhöz kötődő kamarai vezetők erőltetik. Meg lehet ezeket a személyeket és kapcsolataikat azonnal nevezni! Svájcban – megjegyzem – nincs is kamara! Megjósolom tehát, a minden szakmára kiterjesztendő kamarai rendszer rosszul fog működni, úgy, mint a jelenlegi Építész Kamara – és tovább fogja növelni a korrupciót.

El tudod Te képzelni, hogy mondjuk egy hétholdas parasztgazda egyenrangú tag lesz a mezőgazdasági kamarában a több száz holdas milliárdos gazdával, vagy a híres pesti orvosprofesszor egyenlő lesz egy vidéki kis orvossal? Tovább megyek, a mindenkori kormánykörökhöz kapcsolódó, visszaosztó nagy építész-vállalkozó vajon egyenlő jogú kamarai tag lesz a kis mikro-vállalkozó, építész-tervező irodával? Vagy a kis szatócsboltosok egyenlő joggal, jól fognak együttműködni a kamarában a nagy áruházak tulajdonosaival? Válaszom egyértelmű, nem. Akkor pedig mire ez a nagy felbuzdulás, megér ennyit a kormánynak néhány kamarai vezető haver pénztárcája?

Kondor Katalin: Mindez kinek az érdeke?

Kévés György: Az Építész Kamarából, mint régóta működő szervezetből kiindulva mondhatom, ez csak a kamarai vezetők érdeke! A vezetők jó fizetést kapnak, ugyanakkor munkát is tudnak maguknak szerezni! Kinek felesleges ez és rossz? Az egyszerű tagságnak! Az építész kamarában 20 év óta bebetonozott vezetők, elnökök, alelnökök váltogatják egymást! Költői a kérdésem: mit erősít ez a tarthatatlan helyzet? Ugyanakkor a tagság, amelynek kötelezővé tették a kredit rendszert, értelmetlenül szenved. Szinte hihetetlen, ismert Kossuth-, Ybl-, Príma Primissima-díjas építészek, mint Borvendég Béla, Callmeyer Ferenc, Plesz Antal, Csete György és mások veszítették el a tervezési jogosultságukat. Ma már ők egy kutyaól tervét sem írhatják alá! Ezzel szemben Oscar Niemeyer, a világhírű brazil építész saját nevén 103 évesen is óriási projekteket tervez. Gyalázat, ami itthon a szakmában van! Vajon tud erről a miniszterelnök, mert építésügyi miniszterünk sincs? Elgondolkodtató, a szó, építészet nem szerepel a kormányban.

Kondor Katalin: Szerinted hogyan lehetne hát rendbe tenni a szakmát és ezt az országot?

Kévés György: A szakmában sürgősen el kell indítani azokat a programokat, melyeket a legutóbbi időben közösen javasoltunk.

  1. A (Régi)-Új Budapest Koncepció keretein belül vissza kell állítani a főváros korábbi település határait, és el kell végezni a szükséges feladatokat.
  2. A Régi-Új Fővárosi Közmunkák Tanácsát újjá kell szervezni. Kollégáink javaslatait is figyelembe véve át kell gondolni a vidék helyzetét. Meg kell szüntetni a korrupciót!

A távlati jövőre két fontos javaslatom van:

  1. A műszaki és a gazdasági jövő tervezésénél a lélekszámban is hozzánk közelálló, független Svájcot kell minden vonatkozásban mintának tekinteni. Nem lehetnek az amerikai és az európai nagy államok illetve nagyvárosok számunkra követendő példák!
  2. A nemzet megmentése érdekében viszont a koszovói albán mintát kell követni! Az albánok, hasonlóan hozzánk, idegenek Európában és évszázadokon keresztül ők is itt küzdöttek a szláv, germán, török tengerben. Mára mit ad Isten, győztek a szaporulatukkal! Nekünk is ki kell újra töltenünk a Kárpát-medencét! Szaporodnunk kell, de ehhez a mindenkori kormánynak hathatós segítsége kell, úgy hogy méltóztassanak a kormányok a mi adó forintjainkból a gyermekvállalást mindenekfelett támogatni!

Kapcsolódó oldalak

Konferencia a Fővárosi Közmunkák Tanácsának újjáélesztéséről - 1. rész


 

Vélemények (5)
kékharis
2011.04.27.
22:54

Elmagyaráznátok, mi ez a kreditrendszer? Az egyetemen is marhaságnak tartom, de itt? Mi ez?

zapata
2011.04.28.
04:37

@kékharis: Kötelező továbbképzés keretében végrehajtott pontgyűjtés, ahogy azt az Orbán-kormány alatt is mindenható és minden tömegpusztító fegyvernél hatékonyabb bürokrácia kitalálta.

Selymes Lóding
2011.04.22.
10:01

Helyesbítek - itt: http://www.youtube.com/watch?v=FMImcbuGmMk http://www.youtube.com/watch?v=ke6qF62S-88

Selymes Lóding
2011.04.22.
09:26

Kévés György sértődött, ekként elveszítette a realitás érzékét. Hogy még a létező szakmai szervezeteket is szét kellene verni ? De hiszen az egyenlő lenne a teljes önfeladással. Ami a szakmára nézve kollektív öngyilkosság. Ráadásul a diagnózisa sem helyes. Már pedig Borvendég Bénit * /BB/ idézve ha a diagnózis helytelen, akkor a terápia is törvényszerűen hibás. És még egy idézet tőle: " Súlyos vér...ajt nem lehet púderral gyógyítani. " Én ezt a lényegre látást hiányolom a cikkből. Máshol van a kutya eltemetve. Tessék beírni a Google keresőjébe: " pártkasszák és a közbeszerzések " - és lesz néhány találat: ( Másrészt tessék meghallgatni a sokat látott egykori budapesti főépítész Schneller István nyilatkozatát, amit a Kossuth Rádióban tett, a lemondása alkalmával. Hát persze, hogy egy késő éjszakai rétegműsorban hangzott el. Itt elérhető: http://www.youtube.com/watch?v=z_ccb0kK2Q0 Mindazonáltal nehéz nem észre venni a riport egyoldalú megközelítését sem. Kondor Katalintól nem ehhez az excentrikus, már-már csőszerű látásmódhoz szoktunk hozzá. Hacsak nem követik mindezt további riportok is, az amúgy szervezetükben és személyükben néven nevezett, ekként jócskán érintett további szereplőkkel is. Mert egy ilyen riport sorozat igen jó ötlet volna. csak éppen attól lehet tartani, hogy majd nem lehet néven nevezni a gyereket, csak finomkodva körül írni. * BB-nek ez úton is kívánok jó egészséget és még sok ragyogó, a történelmi párhuzamokat bemutató elemző cikket:) Nagy szükség van a tapasztalatára. Mert ma nagyon úgy tűnik, hogy mégiscsak lehet kétszer egymás után ugyan abba a folyóba lépni...

kolping
2011.04.22.
07:37

Kedves Katalin! A korrektség jegyében hallgattassék meg a másik fél is.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Hilton szálló // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:37
9:40

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Nézőpontok/Történet

A Tóth Árpád sétány // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:34
9:25

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.