Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. /
Technológia

A borvidék finom inspirációja

1/5

fotó: Prefa

?>
fotó: Prefa
?>
fotó: Prefa
?>
fotó: Prefa
?>
fotó: Prefa
?>
fotó: Prefa
1/5

fotó: Prefa

A borvidék finom inspirációja
Technológia

A borvidék finom inspirációja

2016.12.06. 15:37

Cikkinfó

Támogatott tartalom

Cég, szervezet:
www.prefa.hu

Termék, technológia:
Sidings lemezek

Első ránézésre talán magányos lovagként emelkedik ki a tájból az észak-nyugat itáliai Piemont tartomány nemrégiben elkészült opálzöld burkolatú lakótömbje, amelynek homlokzatán sejtelmesen és szokatlanul csillan meg a vidéki táj napsugara. A táj és az épület optikai kölcsönhatásáról a homlokzat opálzöld színű PREFA Sidings lemeze a maga egyedi szépségével gondoskodik.

A lakótömb egy egészen különleges helyen, Olaszország egyik leghíresebb, természetvédelem alatt álló területén, az Asti borvidékén épül. Itt teremnek az olyan értékes szőlőfajták, mint a Barbera, a Dolcetto, a Freisa, a Grignolino, a Malvasia és a Moscato, amelyekből készült nedűk, a Barbera d'Asti, a Dolcetto d'Asti, a Freisa d'Asti és a Grignolino d'Asti az igazi Gourmet-borkedvelők asztalára kerülnek.

Tájba simuló opálzöld hangulat

Asti itt azonban nem csupán úgy állt a projekt középpontjában, mint a 19. században feltalált finom pezsgőfajták szülőhazája, hanem a tájat messzemenőkig figyelembe vevő, modern építészeti koncepció inspirációja.
Az érdekes épület modern PREFA homlokzata mögött, Fabio Buttigliero és Filippo Cornero tervei alapján épült négy lakótömbben - összesen 20 000 m2 alapterületen - 80 lakás kapott helyet. Amellett, hogy az építészeti elképzelése szerint a koncepció az olasz életérzés szertelenségét is szimbolizálja, a nemesfémszerű megjelenés az épületet körülvevő védett tájjal szimbiózisban, és szinte magától értetődő harmóniában áll.


fotó: Prefa
3/5
fotó: PrefaArra törekedtünk, hogy azt az érzést, amit az ember egy parkban, folyóparton vagy mezőn érez, visszahozzuk az épület kialakításában is, és azzal, hogy belépünk az épületbe, mindez ne szakadjon meg. Az alaptól a tetőig ez a gondolat hatja át az épületet.“ – mondta el a koncepcióról Buttigliero. „Az alapötlet rendkívül egyszerű volt“ – folytatja a terveket jegyző GAP-Stúdió vezető tervezője. „Az épületnek nincs eleje vagy hátulja, minden frontja úgy néz ki, mintha az lenne az épület főhomlokzata. Így annak, aki körbesétálja, soha nincs az az érzése, hogy az épület háta mögött jár." A nagy teraszok gondoskodnak arról, hogy az épület lakói a vidéki élet hangulatát élvezhessék egy többszintes épületben.

A táj és homlokzat kölcsönhatása

A másik vezető tervező véleménye szerint nem lehet az épületre mint a környezetében magányosan álló objektumra tekinteni, azok kölcsönhatását természetesen már a látványtervezés szakaszában figyelembe kellett venni. Mind a kivitelezés lehetőségeit, mind pedig a helyi hatóságok érthetően szigorú elvárásait szem előtt tartó, izgalmas építészeti ötlet megalkotása kihívást jelentett az építészeknek.


fotó: Prefa
1/5
fotó: PrefaA tanulmánytervek készítése során sem volt sok vita a homlokzatra kerülő burkolat anyagát és színét illetőn: a környezetbarát alumínium és a természet színeihez igazodó opálzöld szín döntő volt a PREFA anyag kiválasztása kapcsán. Mindemellett cél volt, hogy az épület minden részében sugározza azt a hangulatot, azokat az értékeket, amit a helyi híres borok, pezsgők tekintetében azok ínyenc fogyasztói éreznek.

Az opálra már az ókorban is mint különösen értékes drágakőre tekintettek. Bizonyos esetekben nagyobbra értékelték még a gyémántnál is. Plinius szerint az opál az ametiszt szikrázó lila színeit a smaragd tengerzöld színével kombinálva képes hihetetlen fényben játszani. Az építészek éppen ezt a hatást, amelyet más anyag nem tudott volna garantálni, találták meg a PREFA anyagában.

A Sidings lemezek csekély anyagvastagsága miatt az építészek nyugodtan döntöttek a teljes homlokzat viszonylag kis méretű, 2 méteres darabokból készülő teljes borítása mellett, ezzel akár az esetleges hullámosodást is elkerülve. A hármasával, hol árnyékfugás, hol pedig zárt fugával elhelyezett lemezek adják a homlokzat tiszta, egységes esztétikáját. Az 1500 m2-nyi homlokzat alig két hónap alatt készült el.


fotó: Prefa
5/5
fotó: PrefaMindenütt szinte tapinthatóan érezhető a természet" – folytatja Filippo Cornero – „és ahol azt az ember szabad szemmel nem láthatja, ott ebben a technika siet segítségünkre."

Az épületekben a környezetbarát energiatermelésről a Photovoltaik és szolár-berendezések gondoskodnak, amelyek hatékonyságát és karbantartásának egyszerűségét a PREFA burkolattal kialakított épületburok is fokozza. A projekt környezetkímélő gondolkodásmódjához illeszkedik a PREFA alumínium homlokzatburkolatok tartósságát bizonyító, a gyártó nyújtotta 40 év garancia, és az anyag környezetkímélő újrahasznosíthatósága.

„Az élet szép"

Nagyon különleges munka volt ez" – összegezte Fabio Buttigliero – „Részben, mert az olasz életérzés magában különleges, és mert az az építészetre is nagy hatással van. Már az, ahogy az itt élők a napjaikat élik, a szabadidejüket töltik, különbözik más országokban élőkétől. Nagy értékeljük ezt az életformát és azt hiszem, magunk is részeseivé váltunk."

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk