Épülettervek/Hallgatói terv

A bor összeköt - borház Budafokon

1/12

Budafoki Borház - építész: Pákh Andor

?>
Budafoki Borház - építész: Pákh Andor
?>
Budafoki Borház - építész: Pákh Andor
?>
Budafoki Borház - építész: Pákh Andor
?>
Budafoki Borház - építész: Pákh Andor
?>
Budafoki Borház - építész: Pákh Andor
?>
Budafoki Borház - építész: Pákh Andor
?>
Budafoki Borház - építész: Pákh Andor
?>
Budafoki Borház - építész: Pákh Andor
?>
Budafoki Borház - építész: Pákh Andor
?>
Budafoki Borház - építész: Pákh Andor
?>
Budafoki Borház - építész: Pákh Andor
?>
lead
1/12

Budafoki Borház - építész: Pákh Andor

A bor összeköt - borház Budafokon
Épülettervek/Hallgatói terv

A bor összeköt - borház Budafokon

2017.07.07. 11:31
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Pákh Andor

Budafoki Borház

Tervezés éve:
2017

Stáblista

építész tervező: Pákh Andor

építész konzulens: Varga Imre

opponens: Szabó Ádám

Dosszié:

MÉD:

Letölthető dokumentumok:

"A telek Budafok egyik csomópontjában található, több út találkozásánál, a Duna-parti ipari, üzemi zóna és a kertvárosi övezet találkozásánál. [...] A minden évben megrendezésre kerülő Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál két helyszínre szakad, közöttük a kapcsolódási pontot a tervezett épület jelentheti." Pákh Andor borházának terve, a program kialakítása, a tömeg és anyagválasztás, a belső alaprajzi szervezés fel tudott nőni a feladathoz.

Budafok már a római kortól kezdve jelentős bor- és szőlőkultúrával rendelkezett, az évszázadokon át virágzó szőlőtermelésnek a hazánkat a XIX. században sújtó filoxéra járvány vetett véget. Ezt követően a hangsúly a borraktározásra és értékesítésre helyeződött át, amelynek múltját és történetét őrzi a helyi borászati egyesület. Itt szokták megrendezni a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivált, amely évről évre egyre nagyobb látogatottságnak örvend és egyre több programmal és rendezvénnyel bővül.

 

Budafoki Borház - építész: Pákh Andor
2/12
Budafoki Borház - építész: Pákh Andor


 

Helyszín

A tervezési helyszín a Duna közelében a Kossuth Lajos utca, Tóth József utca és a Mária Terézia utca találkozásánál elhelyezkedő sarokterület. Itt található az egykori Bortőzsde épülete, illetve a Soós István Borászati Szakképző Iskola ahol a mai napig képeznek borászokat, vincelléreket. A területn további jelentősége, hogy a borfesztivál helyszínei a Kossuth Lajos utcán észak-dél irányban haladva egymással közel összekapcsolódva alkotnak egy útvonalat eddig a pontig, azonban innentől leszakadnak további helyszínek a fő csapásvonaltól. Úgy gondoltam, érdemes lenne ezzel a területtel foglalkozni és a fesztivál elszakadó helyszíneit összekapcsolni, egy központi csuklópontot alakítva ki a három utca találkozásánál.


Budafoki Borház - építész: Pákh Andor
3/12
Budafoki Borház - építész: Pákh Andor


 

Koncepció és funkciók

Az épület kereskedelmi és kulturális létesítményként működve a helyi borokat, borászatot hivatott népszerűsíteni a helyiek és az ideérkező látogatók számára egyaránt, valamint a borászati egyesület számára biztosít székhelyet és helyszínt az általuk megrendezett rendezvények, előadások számára. A koncepcióalkotás fontos része volt a ház terepre illesztésének megoldása, a Kossuth Lajos utca szintjének összekötése a Tóth József utca felőli felső, szinte teljesen vízszintes síkba átmenő tereppel. Összekapcsolásukat, átjárhatóságuk és párbeszédük megteremtésének igényét a helyiek is megfogalmazták az itt, a domboldalon kitaposott ösvény formájában. A koncepció formálásakor meghatározó volt, hogy az épület aktív terepkapcsolattal rendelkezzen. Az épület tömege a domborzatra ülve kiemelkedik a terepből és a Kossuth Lajos utcát befejező térfalaként mutatkozik meg az utcák találkozásánál.


Budafoki Borház - építész: Pákh Andor
6/12
Budafoki Borház - építész: Pákh Andor


 

A ház közlekedőrendszere egy folyósóra szervezett, könnyen átlátható, egyik oldalán az egyes szinteket egyenes karú lépcsőkkel vertikálisan összekötő, lineáris tér. A földszinten kapott helyet a vinotéka, borszaküzlet valamint az ehhez kapcsolódó kóstolótér, illetve a nyugati oldal felől a terepbe nyúló részen a borok tárolására szolgáló pince, amelyet a látogatók az itt szervezett pince túrák keretén belül meg is tekinthetnek, majd innen a kóstolótérbe érve megízlelhetik az itt tárolt és értékesített borkülönlegességeket. Az első emeleten helyezkedik el egy kisebb előadóterem, valamint ehhez kapcsolódóan a szükség esetén vele egybenyitható étterem, illetve a konyha és kiszolgáló helyiségek. A második emeleten található a borászati egyesület számára fenntartott egyesületi terem, az épület üzemeltetőinek irodái és a gépészeti helyiségek. A második emeletről továbbhaladva a tetőteraszra érkezünk, amely kapcsolódik a Tóth József utca felől a terepszinthez, itt a nyári és kora őszi szezonban borterasz üzemel.


Budafoki Borház - építész: Pákh Andor
7/12
Budafoki Borház - építész: Pákh Andor


 

Anyaghasználat, hangulat

Az épület déli homlokzatán az üveg és látszóbeton felületek elé falécezésű árnyékolószerkezetet helyeztem el, amely egyben a déli oldalt kísérő kültéri lépcsőt fedett-nyitott térként öleli körül és a szőlőlugasok hangulatát idézi meg. Az északi oldalon felületképzését látszóbetonnal formáztam meg, amelyben az üvegtéglákkal kialakított áttörések a belső közlekedőtérben sejtelmes fényjátékot hívnak életre, éjszaka pedig a felület a város felé is életre kel a kifelé szűrődő apró fényekkel. A belső terek anyaghasználatában is tovább kívántam vinni a nyers betont és a fát, amely egyszerre idézi a sziklába vájt pincék titokzatos világát és a borászat hagyományos eszközeinek és kellékeinek hangulatát.

Pákh Andor

Opponensi vélemény

Budafok érdekes hely. Falusias családi házas övezetei mellett a Duna-parthoz közel sorakoznak a régi borászati időkből maradt hatalmas présházak és pincék, amik a filokszéra járvány után raktárként működtek tovább. Mára újra a szőlő- és borkultúra egyik tényezőjeként egyre inkább vonzza a turisztikai fejlesztéseket és fesztiválokat is.

Pákh Andor erre a gondolatmenetre fűzte föl diplomaprogramját. Meghatározó a funkció – „borház", bemutatóterem, étterem, vinotéka – de ugyanilyen fontos az épület elhelyezése a városszövetben. A telek Budafok egyik csomópontjában található, több út találkozásánál, a Duna-parti ipari, üzemi zóna és a kertvárosi övezet találkozásánál. Már a helyszínben benne van a feszültség, nagyon jó választásnak tartom. De ez kevés lenne önmagában. A minden évben megrendezésre kerülő Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál két helyszínre szakad, közöttük a kapcsolódási pontot a tervezett épület jelentheti.

A telepítést két tengely határozza meg: a lakóövezet és ipari zóna között kelet-nyugati, valamint a fesztivál területei között észak-déli. A kelet-nyugati tengelyt követi az épület egyszerű tömege is, mind irányában, mind léptékében a hely történelmi borászati épületei közé illeszkedik. Közvetlenül az tervezési telek szomszédja a Soós István Borászati Szakképző Iskola, mellyel érdemes lett volna megvizsgálni a kapcsolat lehetőségét, ez a tervben elmaradt. Megfelelő a kapcsolat viszont a közlekedési csomóponttal, azon keresztül a várossal. A csomópont felőli lankás domboldalba a tervező szőlőtőkéket telepít, mintegy cégérként, illetve az épület mellett több szinten kialakított teraszoknak is védelmet, vizuális elhatárolást ad. Az említett kelet-nyugati tengely akár az épület mellett, akár az épületen belül végigjárható, mindkettő lehetősége valós, izgalmas. Sajnos az észak-déli tengellyel már nem bánt a tervező ilyen bőkezűen, pedig a fesztiválon a tömegmozgatás iránya ezt is indokolta volna.

Az épület tömegformálását az egyszerűség határozza meg. Anyaghasználatra a kettősség jellemző, amit a tervező párba állít. Az épület belső tereit kemény anyaggal, betonnal burkolja, utalva a hely ipari múltjára, míg az épület melletti lankás domboldalba telepített szőlős felé, részben a több szinten elhelyezett kiülős teraszok árnyékolására fa pergolás, lugas szerű, átmeneti teret hoz létre. Itt a szőlészethez, borászathoz kapcsolódó analógiák jutnak eszünkbe, mint a szőlőkarók, a hordók bordázata. Érdekes a két anyag közötti feszültség, helyük a külső és belső kapcsolatok szempontjából megfelelő.

A homlokzatok a tömegformálásnak alávetetten, a belső struktúrát következetesen lekövetve alakulnak ki, a tervező nem esett az öncélúság csapdájába. A közlekedő-lépcsőház homlokzati üvegtégla lyukasztásai szép fényjátékot sejtetnek mind nappal a beszűrődő, mind éjszaka a város felé kiszűrődő fények tekintetében.

Alaprajzi kialakítása a funkciót következetesen kiszolgálja. Az alsó szintre - mely az alsó utcákról szintben elérhető - kerültek a fesztiválhoz csatlakozó bemutató- és kiszolgáló terek, mint fogadótér, ami egészen az épület legbelső pontján található látványpincéig vezet, majd onnan a látogatókat másik úton átvezetik a kóstolótérbe, valamint a vinotékába. A funkcionális rend szigorú, következetes és jó. Emeletre került az étterem, mely igény szerint kiegészül egy kisméretű előadótérrel, a változó igényeknek megfelelően. Ez a szint az alsó és a felső bejárattól is könnyen elérhető. A legfelső szint a fölső érkeztetésé és elfért még itt egy szabadtéri, időszakos borbár is.

Összefoglalva a helyszín és funkcióválasztás jó alapokat teremt a színvonalas munkához. Ehhez fel tud nőni a program kialakítása, a tömeg és anyagválasztás, a belső alaprajzi szervezés is. A fesztiválhoz való kapcsolódási lehetőségeket jobban is kifejthette volna a tervező ami azért is sajnálatos, mert ezt leszámítva egy minden téren következetes, egyszerű, de mégis izgalmas, feszültségekben bővelkedő megoldás született.

A diplomamunkát jó szívvel elfogadásra javaslom.

Szabó Ádám

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk