Épülettervek/Középület

Hatcsoportos óvoda Törökbálinton - a tervpályázat eredménye

2005.08.15. 22:00

Projektinfó

Földrajzi hely:
Törökbálint, Magyarország

A tervpályázat eredménye: 2.000.000 Ft díjazásban részesült az I. helyezett 16. sorszámú pályamű

Törökbálint Nagyközség Önkormányzata a községben lévő óvodai férőhelyek fejlesztésére országos, nyilvános és titkos építészeti tervezési versenypályázatot hirdetett.
A tervpályázat tárgya: új 6 csoportos óvoda (2045 Törökbálint, Árpád u. 30.) kialakítására kiírt, építési engedélyezési eljárást megelőző építészeti tervpályázat.
Célja: Törökbálint Nagyközségben az óvodai férőhelyek növelésére szolgáló minden igényt és előírást kielégítő, korszerű intézmény megterveztetésének előkészítése.

A tervpályázat - az építési engedélyezési eljárást megelőzően - a tervezési feladat építészetileg valamint oktatási szempontból magas színvonalú, gazdaságos, takarékos üzemeltetést biztosító, megvalósításra legalkalmasabb tervjavaslat kiválasztását, illetve ennek alapján a végleges tervezési program meghatározását és a tervezői megbízás kiadását szolgálja.

A tervpályázati felhívásban megjelent határidőig 89 pályázó vásárolta meg a tervpályázati felhívás részletes dokumentációját. A Bíráló Bizottság a tervpályázatot eredményesnek ítéli meg, mert részeredményeiben a díjazásra és megvételre javasolt tervek minden lényeges kérdésre választ adtak, így lehetőség van arra, hogy a végleges tervezési program meghatározható, illetve megvalósítható legyen.
A beérkezett pályaművek közül 62 pályamű felelt meg a Közbeszerzési Értesítőben és a részletes tervpályázati dokumentációban foglalt előírásoknak. A Bizottság egyhangú döntéssel három pályaművet érvénytelennek minősített.

A Bíráló Bizottság öt a részletes tervpályázati kiírás 15 pontjában szereplő szempont alapján vizsgálta és értékelte a pályaműveket, melyek az alábbiak:

  1. A pályaművek tervezési, szakmai programnak való megfelelősége
  2. Funkcionális kapcsolatok megoldása
  3. A tervezett létesítmény illeszkedése a kialakult településszerkezethez, községképhez
  4. Építészeti megformálás színvonala (tömegarányok, homlokzati megjelenés)
  5. Gazdaságosság (beépített és hasznos alapterületek aránya, ezen belül a közlekedőterületek nagysága)

A Bíráló Bizottság ajánlása:
A tervpályázatot követő továbbtervezésre vonatkozó tervezői szolgáltatás megrendelésére csak a bíráló bizottság által eredményesnek nyilvánított tervpályázat alapján kerülhet sor.
A Bíráló Bizottság ajánlja Kiírónak, hogy az I. helyezettként kihirdetésre kerülő pályázóval a kamarai díjszabás szerint, a Közbeszerzési törvényben előírt hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás lefolytatását követően a szerződést kösse meg az engedélyezési tervek elkészítésére.
Az engedélyezési tervek elkészítésére a nyertes pályázónak legfeljebb 60 napot biztosít a Kiíró. A pályadíj a tovább tervezés tervezési díjába nem kerül beszámításra.

A díjazott pályaművek:

2.000.000 Ft díjazásban részesült az I. helyezett 16. sorszámú pályamű
szerzői: Török és Balázs Építészeti Kft.
Vezető tervező: Balázs Mihály
Munkatársak: Tatár Balázs, Török Dávid

1.600.000 Ft díjazásban részesült a II. helyezett 32. sorszámú pályamű
szerzői: Dékány Tibor (sporaarchitects), Erő Zoltán, Farkas Zsófia Eszter, Finta Sándor (sporaarchitects), Hatvani Ádám (sporaarchitects), Vadász Orsolya (sporaarchitects)

600.000 Ft díjazásban részesültek a III. helyezett 23. és 56. sorszámú pályaművek

23. sz. pályamű
szerzői: Budapesti Építőművészeti Műhely Kft.
Dévényi Tamás, Horváth Zoltán Vilmos, Takács Orsolya

56. sz. pályamű
szerzői: Robotka-T Bt.
Nagy Sándor, Robotka Tamás, Gálhidy László, Temesi András

300.000 Ft-os megvételben részesültek a 27., 37. és az 55. sorszámú pályaművek

27. sz. pályamű
szerzői: Gondos Attila, Simkó Gábor, Varga Krisztina, Szentirmai Zsófia, Kertész Bence
Makett: Szakál Andrea

37. sz. pályamű
szerzői: Kertész András Tibor, Marián Balázs, dr. Almási József, Görgeyné Bihary Erzsébet, Krén József, Tóth Árpád Marcell, Horváth Csaba

55. sz. pályamű
szerzői: Fényjel Súdió Kft.
Katona István, Pozsgai Zoltán, Takács Attila, Farkas Regina, Pongrácz Tamás

Nem díjazott pályamű:
Kvadra Építésziroda
Németh Norbert, Ujvári Zoltán, Écsi Zoltán, Nagy Imre, Németh Arnold

A Bíráló Bizottság tagjai:

Elnök: Turai István polgármester, Törökbálint Nagyközség Polgármesteri Hivatal

Társelnök: Nánay Éva főépítész, Törökbálint Nagyközség Polgármesteri Hivatal

Szakmai titkár: Asztalos Zoltán építész, Törökbálint Nagyközség Polgármesteri Hivatal

Tagok:
Aczél Gábor építész, Magyar Urbanisztikai Társaság
Gunther Zsolt építész, Magyar Építész Kamara
Kullik Margit építész, Törökbálint Nagyközség Polgármesteri Hivatal Műszaki irodavezető
Pénzes Józsefné óvónő

Szakértők:
Pekár Zoltán, PESTTERV Kft.
Karsainé Gasser Mária óvónő, Csupaszív Nemzetiségi Óvoda

Jogi szakértő: dr. Peleskey Viktória

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A SZENTENDREI SKANZEN // Egy hely + Építészfórum

2023.06.07. 10:51
9

Az ország második leglátogatottabb közművelődési intézménye Szentendre szabadtéri múzeuma, ahol nem csupán megismerhetjük a "kiállított tárgyakat", de magába a miliőbe élhetjük bele magunkat – egy másik világ részesévé válhatunk látogatása során. A Skanzenben nemrég adták át az Erdély épületegyüttes első épületcsoportját is, melyben Torma Tamás és az Egy hely csapata vezet körbe minket.

Az ország második leglátogatottabb közművelődési intézménye Szentendre szabadtéri múzeuma, ahol nem csupán megismerhetjük a "kiállított tárgyakat", de magába a miliőbe élhetjük bele magunkat – egy másik világ részesévé válhatunk látogatása során. A Skanzenben nemrég adták át az Erdély épületegyüttes első épületcsoportját is, melyben Torma Tamás és az Egy hely csapata vezet körbe minket.

Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk