Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig
Programok

Eszterházi Vigasságok

1/1

Hirdetés
?>
1/1

Eszterházi Vigasságok
Programok

Eszterházi Vigasságok

2013.05.30. 10:11

Eseményinfó

Földrajzi hely:
Fertőd, Magyarország

Esemény kezdete:
2013.05.31. 17:00
Esemény vége:
2013.09.15. 18:00

Nem kevesebb, mint 15 hét, 60 hangverseny, 150 fellépő – az év leghosszabb zenei fesztiválsorozata veszi kezdetét május 31-én Fertődön, az Esterházy-kastélyban. Az Eszterházi Vigasságok közönségét az opera, a klasszikus zene és a jazz világsztárjai örvendeztetik meg fellépésükkel, de hallhat a publikum népzenét és világzenét is.

1762-et írtak, amikor Esterházy „Fényes" Miklós hozzálátott kastélyának építtetéséhez. Két és fél évszázad telt el azóta, és mindaz, ami ma történik a Forster Központ kezelésében lévő Esterházy-kastély épületegyüttesében, parkjában, méltó a korabeli históriához.

Az utóbbi esztendőkben nemcsak a kastély homlokzata, díszudvara újult meg, de régi pompájukban ragyognak a belső terek, folyik a parkrekonstrukció, befejeződött a Marionettszínház – Narancsház – Víztorony épületegyüttesének rekonstrukciója. S a munka nem áll meg, a fejlesztés második ütemével párhuzamosan a kastély elnyerte a harmadik ütemre szóló EU-támogatást. A fejlesztés nem tisztán műemléki helyreállításban, műkincsek bemutatásában gondolkodik – a cél az, hogy az Esterházy-kastély európai rangú kulturális központtá váljék, hasonlóan azokhoz a „Fényes" Miklós-kori időkhöz, amikor az Esterházy-kastély szellemi és művészeti kisugárzása vetekedett a nagy királyi udvarokéval Európa-szerte.

Ennek a gondolkodásnak a jegyében szerveződött az Eszterházi Vigasságok tizenöt héten át tartó programsorozata, amelynek színhelye a rekonstruált Marionettszínház, valamint a kastélypark. Az egykori főúri ünnepeken és mulatságokon a vendégeket szívesen örvendeztették meg marionettdarabokkal, amelyeket többségükben életnagyságú bábokkal adtak elő. A források szerint a látványos belső díszítésű, különleges akusztikájú, kivételes színpadi gépezetű Marionettszínházat a déli nagy park keleti oldalán emelték. 1773-ban, éppen 240 esztendeje, Mária Terézia látogatása idején nyitották meg Haydn egyetlen báboperájával, a Philemon és Baucis-szal, amelyet a zeneművész maga dirigált. A XIX. században a Marionettszínházat a Narancsházzal együtt többszintes magtárrá alakították, belső díszítményei elpusztultak.

A Marionettszínház – Víztorony – Narancsház épületegyüttes rekonstrukciója Molnár Csaba Ybl-díjas építész munkája. A felújítás lényege az épületek homlokzatának, tetőszerkezetének és belső tereinek rekonstrukciója, rendezvényközpont és koncertterem kialakítása volt. A funkcionális kialakítások során a tervező figyelembe vette a meglévő épületrészek adottságait, a rekonstruálhatóság lehetőségét, illetve a térrészek flexibilis használhatóságát.

Ebből következőleg az építészeti tömeg és homlokzatformálás a XVIII. századi „Fényes" Miklós-kori állapot visszaidézését célozta meg, melyet tudományos kutatások is alátámasztottak. Az egykori térkontúrokat bemutató, eredeti barokk megjelenésében rekonstruált épület ettől az évtől kezdve az Eszterházi Vigasságok koncertjeinek, előadásainak ad otthont.

Az újjáépült Marionettszínházat köszöntő, háromnapos zenei fesztivállal kezdődik az Eszterházi Vigasságok programja május 31-én. A nyitóest első darabja, felidézve az egykori épületavatást is, Haydn Philemon és Baucis nyitánya. Gordonkán játszik Perényi Miklós, a Győri Filharmonikus Zenekart Rácz Márton vezényli. Másnap Klukon Edit és Ránki Dezső négykezes, kétzongorás estjén Liszt, Ravel, Debussy, Couperin művek hangzanak fel. A harmadik estén Haydn Teremtés szimfóniája csendül fel az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus előadásában, Vashegyi György vezényletével.

Június utolsó hete a 29. Régi Zenei Napok rendezvénysorozatának ideje. Júliusban a Budapesti Vonósok Fesztiválja A zsenik egymás közt… címet viseli, s Haydn mellett a két évszázada született Verdire, illetve Wagnerre és születésének centenáriumán Benjamin Brittenre emlékezik. S a nagyságok előtti tisztelgés ezzel nem ér véget, a Musica Globus a 300 éve elhunyt Esterházy Pált, a Harmonia Caelestis összeállítóját idézi fel. Különleges hangulatú estéken hangzik fel XVII-XVIII. századi muzsika, Sarband előadásában az Ottomán birodalomé, Sebestyén Márta és zenésztársai megszólaltatásában pedig a korabeli Magyarországé. Az Orfeo Zenekar idén is korhű hangszereken szólaltatja meg a Marionettszínházban Haydn Eszterházán írott szimfóniáit.

A Verdi-operagála szólistái közt lesz Elena Mosuc, Elena Maximova, Ivan Magri, Vladimir Stoyanov. A Győri Filharmonius Zenakart Kovács János vezényli. Az ütőhangszerek királynője, Evely Glennie ad hangversenyt az Óbudai Danubia Zenekarral, a karmester Rácz Márton.
A Haydn Fesztiválon olyan művészek lépnek föl többek között, mint Enrico Onofri, Andreas Staier, Nicholas McGegan, Monica Groop. A Haydn Vonósnégyes-fesztivál hagyományosan a fiatal zenésznemzedék világversenyeken is díjazott kvartettjeinek találkozóhelye. Az angol, francia, dán, cseh, román és magyar vonósnégyesek közt jelen lesz a tavalyi, londoni nemzetközi fesztivál díjnyertese, az Arcadia String Quartet is.

A jazz kedvelői se kerüljék el Eszterházát! Augusztusban a 10 Grammy-díjas Take 6 mellett Jan Garbarek lesz hallható majd az indiai Trilok Gurtuval a kastélyparkban a szabadtéri színpadon. Billy Cobham a Stúdió11 együttessel lép fel. Jean Luc Ponty és William Lecomte különleges szimfonikus esten vendégszerepel a Vigasságokon.

Az Eszterházi Vigasságok művészeti vezetője Rácz Márton.

TÉNYEK, ADATOK:
Éppen 240 éve volt az első bemutató a Marionettszínházban.

15 hét alatt 60 koncert lesz, 150 hazai és külföldi művésszel a Marionettszínházban, a kastélyban és első alkalommal szabadtéren a kastély parkjában.

2013-ban 10 ezer nézőt vár a kastély az Eszterházi Vigasságok programsorozatára.

Az Eszterházi Vigasságok fesztiválsorozat hangversenyeire jegyek kaphatók az Esterházy-kastély pénztárában (Fertőd, Joseph Haydn u. 2., Telefon: +36-99 537-640) hétfő kivételével a hét minden napján 10 és 17 óra között, valamint a www.oeticket.at és a www.jegymester.hu portálokon.

Az Eszterházi Vigasságokkal kapcsolatban további információ a fesztiválsorozat háromnyelvű honlapján valamint a rendezvény Facebook-oldalán.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Nézőpontok/Történet

TORNALJA // Rejtett Kincsek

2023.05.04. 17:21
9

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk