Közélet, hírek

A makói fürdő terveit Makovecz Imre mutatta be

1/1

Makó, fürdő terv — Makona, forrás: delmagyar

Hirdetés
?>
Makó, fürdő terv — Makona, forrás: delmagyar
1/1

Makó, fürdő terv — Makona, forrás: delmagyar

A makói fürdő terveit Makovecz Imre mutatta be
Közélet, hírek

A makói fürdő terveit Makovecz Imre mutatta be

2008.03.29. 07:53

Cikkinfó

Építészek, alkotók:
Makovecz Imre [1935-2011]

Földrajzi hely:
Makó, Magyarország

Vélemények:
19

Makovecz Imre Kossuth- és Ybl-díjas építész pénteken bemutatta a 3,5 milliárd forintos összköltséggel felépítendő új, többfunkciós makói fürdő terveit, melyet saját tervező irodája (Makona) készített.

Makó, fürdő terv — Makona, forrás: delmagyar
1/1
Makó, fürdő terv — Makona, forrás: delmagyar

Makovecz Imre Kossuth- és Ybl-díjas építész pénteken Makón mutatta be a 3,5 milliárd forintos összköltséggel felépítendő új, többfunkciós fürdő terveit, melyet saját tervező irodája (Makona) készített.

Az új fürdő Makót "egy provincia tehetetlenségéből kiemelve" új funkcióval látja majd el, amely egyaránt szolgája a keletről és nyugatról ideérkezőket és munkahelyeket teremtve az itt lakókat is — mondta az építész a terveket ismertető sajtótájékoztatón a Maros-parti városban. A főtér közelébe felépítendő épület terveit a föld mélyéből forrón, bugyogva feltörő gyógyító víz inspirálta. A nyitott fürdőbejárat előtt egy aprócska teret is kialakítanak majd zenepavilonnal, amely intim találkozóhelyül szolgálhat a belvárosban — fogalmazott Makovecz Imre.

Makó minőségileg megújuló belvárosa egységes fürdővárosi hangulatot kaphat, és a jelenleg kihasználatlan épületek is szállodaként, panzióként új funkcióhoz juthatnak majd — tudatta az építész. Buzás Péter polgármester (MSZP) elmondta, az Országos Tervtanács az épület dicsérettel javasolta engedélyezésre. Az értékelés szerint a fürdő nemcsak funkciójával, hanem kiváló építészeti értékeivel is hozzájárul majd a turisztikai vonzerő növeléséhez.

Az önkormányzat február elején nyújtott be a 3,5 milliárd forintosra tervezett fürdőfejlesztés 50 százalékos támogatására pályázatot a Dél-Alföldi Regionális Operatív Programhoz - tudatta a politikus. Hozzátette: a támogatásról az első döntés május végére születhet meg, a kiviteli tervek készítése ezt követően kezdődhet el.

A csaknem háromhektáros fejlesztési területen a beruházással komplex gyógyászati-, wellness és élmény részleget alakítanának ki, ezzel a jelenleg hatszáz látogató befogadására alkalmas fürdő, a tervek szerint 1400 fősre bővül majd — közölte Buzás Péter.

mti

Vélemények (19)
csipoficam
2009.02.15.
01:33

Szerintem meg ekkora másság előtt le kell borulnunk

hady
2009.02.15.
09:03

@csipoficam: Nem kell. Van, aki leborul, van, aki nem. A múltbéli értékek tisztelendők, valóban. Én - személy szerint - dekadensnek látom egy ideje. Ám az nem baj, ha nem mindenki látja annak.

Que
2009.02.14.
13:15

Engem érdekelne mi a bajotok a tervvel? Igaz hogy csak egy látványterv meg mostmár egy rajz is van, amin annyira nem jön le az egész de érdekes, jó értelemben.Kíváncsi lennék a belsőre is. Inkább ilyen fürdőbe járnék szívesen és nem az üvegf@sz meg betonpunci épületekbe amit sikeresen összetudnak hozni a nagy kritikusok nemtudomhány színvonalas és amúgy külföldi újságban látott épületre alapozva vagyis plágizálva... Lehet előtte lekéne tenni az asztalra is valamit és nem csak alázni! Kiváncsi lennék aki olyanokat ír hogy külföldön az "ilyen" építészt leszólnák az mire gondol? Komolyan Makovecz világszerte ismert de aki ilyen kommentet ír azt ki ismeri a postáson kivül?

hady
2009.02.14.
16:26

@Que:   Háááát, Makovecz Imre munkássága manapság valóban eléggé megosztó. A hatvanas-hetvenes években, sőt még a nyolcvanasokban nem volt az. Akkor forradalminak ható új gondolataival és megépült házaival megtermékenyített egy egész nemzedéket. Nekem a paksi temploma még hordoz valami originálisat, az ugye 1988-92. Elismerésre méltó a Vándoriskola létrehozása és működtetése is, melynek progresszív szellemisége többek számára ma is sokat ad. A magyar organikus építészetnek valóban léteznek nemzetközi szinten is elismert alakjai, soroljam?

  A mai helyzet (sem a magyar, sem az európai, sem más) nem hasonlítható a 30 évvel ez előttihez. Még ha meg is őrizte volna a Mester azt a forradalmi tüzet, akkor is más démonokkal kéne küzdenie. Amikor "kezdett", az állami tervgyárakkal, a megkövesedett, lakótelepekbe fáradó és útkereső modernnel "küzdött", friss tűzzel. Mozgástanulmányai, minimáltér-dolgozata szinte fű alatt terjedve hintették a magvakat a fiatal építészek körében. Hamar népszerű is lett.

  Az általa megtermékenyített nemzedék ma is él, dolgozik. Sajnos a "mennyiségi organikusok" a színvonalat a sárba taposták, a "nép" felszabadult éljenzése közepette. Sokkal hamarabb kifáradt a gondolat a másolt formákban, mint annak idején a koramodern. Csak míg az utóbbi újra és újra feltámad, addig az "organikus" erre még nem volt képes. Belesimult a posztmodernbe, amin ugye már - legalább is gondolatban - túl lennénk. Észrevettétek, hogy MI a forradalmi időkben nem a történelmi formákat parafrazeálta? Ez csak azóta van, amióta - szerintem - kifáradt: olyan húsz éve. De így tűnik érthetőnek a "köz" számára, magyarázhatónak, kedvenc kifejezésemmel: attributistának.

   Szóval, kedves Que, a szemlélet a bajunk a tervvel. Meg más, de azt más már mondta.

 

frijolero
2008.10.31.
10:09

Itt egy kép a teljes komplexumról.Így talán nem annyira szörnyű még azoknak sem, akik nem szeretik az építész urat:

WérGidA
2008.10.31.
10:36

@frijolero: Szerintem ez szép, más kérdés, hogy a szépségét nem házként, hanem képként látom.

kréta
2008.10.15.
17:26

Valahogy nem tűnik elég zsúfoltnak Makó belvárosa (legalábbis a látványkép szerint).

gramercy
2008.04.07.
19:42

úristen

http://index.hu/kultur/klassz/mako0407/ 

frijolero
2008.10.15.
16:30

@gramercy: Mi úristen?A citadella elég látványos helyen van, és egy ilyen helyhez nem méltó épület van rajta.Teljesen egyetértek az építész úrral, kell egy hely, ahol a magyar történelem teljesen befér.Mint a Walhalla Németországban...

Ez a fürdő pedig valóban nem a legszebb alkotása, de azért ne sértegessük a munkásságát!Mi a mai építészet?Leteszel egy kockát a mezőre és kész.Makocecz ezzelellentétben valóban kreatív, szép, történelmileg átgondolt épületeket készít.

Órákat lehetne még erről beszélni, de vannak, akiket senki sem győz meg.Ez egy stílus, aki nem érti meg, azt kár győzködni!

A képek, amiket pedig a kolléga mutatott be, minden csak nem organikus építészet!Mi az az óriás kosár? Egy vicc?

sanyiahegyről
2008.10.15.
18:30

@frijolero: A mai napon állástalanná vált számtalan építészetkritikus, mivel megkaptuk a végső receptet egy építészhallgatótól. Építészek ezrei keresnek új állást, százával tolonganak az utcai hirdetőoszlopok elött, hiszen a meglévő képlet következtében, többé nem kell gondolkodni kimódolt formákon, értelmetlenek az elméletek, megérkezett a végső igazság egyetlen mondatban;

"Mi a mai építészet?Leteszel egy kockát a mezőre és kész."

Remélem wergida is beugrik, és gyárt egy fain kis anekdotát ebből ... hamár Debrecen.

(Valójában nem röhögök, sokkalta inkább sírok a fenti mondatoktól.) 

gramercy
2008.10.15.
19:35

@frijolero: ez a mai építészet wazze

csak nem budapesten, hanem egy fokkal kevésbé lepukkant keleti prosti udvarán épül fel

http://www.octogon.hu/index.php?pa=index&sess=&lan=0&kat=-1&cik=8360

fityiszt makovecnek 

WérGidA
2008.10.31.
10:35

@sanyiahegyről: És tényleg:))))))

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f1/Donald_Judd_IMJ2.JPG

gramercy
2008.03.29.
13:04

ez borzalmas

ha jól értem pályázat az /sze nuku...

 

egy ilyen tervvel dubaiban agyonlőnék, moszkvában száműznék, amerikában meg úgy kibeszélnék az építészt hogy a füle kettéállna

 

csak nálunk, csak most :( 

Mócsi Gábor
2008.03.30.
09:02

@gramercy: Nagyon tévedsz. Ajánlom, hogy előszőr nézz utána Makovecz nemzetközi (el)ismertségének.

sityu
2008.03.30.
10:04

@Mócsi Gábor: Én meg azt ajánlom, hogy Te nézz utána, hogy mik mennek manapság az említett helyeken: hát nem ez a fajta suta idétlenkedés a szabad formálással, az 'organikus' formákkal (ha lesz egy kis időm, linkelek is egy párat). S hát szerintem a Makovecz elismertsége egyre inkább valami olyasfajta lehet, hogy 'na nézzenek oda, micsoda érdekes dolgokat puhítanak a nyereg alatt ott Bukarest környékén'.

Az igazi problémának azt érzem, hogy nincs ebben az országban, aki megmondaná ezt az egykor nagyreményű mesternek. Azt, hogy hihetetlenül besült, modoros, maníros, idejétmúlt és valljuk be gyenge, hozzá méltatlan amiket manapság csinál.

Sőt, még a 'dícsérettel javaslást' is fontosnak tartották. Amit aztán tényleg a szervilizmus csúcsának érzek (vagy lehet, hogy a tervtanácson egy másik tervet mutatott be - merthogy a mellékelt illusztráció nem sok jót ígér).

S hangsúlyozom: nem alapvetően az a gondom, hogy 'makoveczes' a terv, hanem éppenhogy az, hogy ez nem egy jó 'makoveczes' terv.

 

Még egy apró adalék (a terv alapgondolatához): tudomásom szerint az alföldön nem igazán van olyan termálkút, ahol csak úgy magától felbuzog a termálvíz; szivattyúzni kell azt rendesen (szerintem Makón is).

gramercy
2008.03.30.
17:48

@Mócsi Gábor: szóval tévedek?...aham

hát, lehet..

 

volt pályázat? nem. akkor itt abba is hagyhatjuk a dolgot

 

ma magyarországon egy ÁLLAMI forrásból megvalósuló beruházásnál az az építész, aki nem pályázaton méretik meg és nem nyílt (nemzetközi.....) pályázat útján nyeri el egy MILLIÁRDOS presztízsberuházás tervezését, az nálam már félig elvesztette a hitelét

amellé még letesz egy ilyen kalap sz@rt és számomra már nem építész hanem maximum con artist

 

--

 

csak mellékesen, hátha rádöbbensz hogy te tévedsz: Bán Ferenc nyíregyházi 'Vulkán hotel' tervét láttad már?

na azzal lehetne verni az 'európai színvonal' mellkast, csak az természetesen ITT és MOST nem épülHET meg, mert a szakmát olyan emberek képviselik, ismertetik meg és el, amilyenek

Mócsi Gábor
2008.03.31.
09:24

@sityu: Ez az értelmetlen rosszindulat tipikus megnyilvánulása. Várnám a konkrét érveket, vagy a linkeket. A termálvíz feltöréréről meg annyit, hogy sehol nem bugyog fel annyi víz természetes módon, amennyi egy fürdő napi szükséglete, mindenhol szivattyúznak, Budapesten is. 

sityu
2008.03.31.
12:30

@Mócsi Gábor: Kevered Te a rossz véleményt a rossz szándékkal (az az érzésem). Merthogy rossz véleménnyel vagyok a mellékelt tervről az nem vitás, de rossz szándékom nem volt (ha csak az nem nevezhető annak, hogy ilyen színvonaltalan tervek ne maradjanak említetlenül). De azért köszönettel venném, ha kifejtenéd, hogy szerinted mi is volt rosszindulatú és értelmetlen az írásomban. Nehéz a leírtaknál konkrétabb érveket fölhozni.

A fölbugyogásról: emlékeim szerint a déldunántúlon talán van egy-két pluszos kút, illetve Izlandon is magától tör föl a víz. Ott esetleg indokolt lehetne ez a fajta didaktikus, lejárt szavatosságú posztmodern, bugyborékolást épületbe szobrászó alapötlet, bár amit a "mester" itt erőltet: az egy másodéves hallgatótól is sekélyes volna. Esetleg, ha az épületen a bugyborgás "valódi" dinamikája, kaotikussága érződne, nagyvonalú szerkezeti megoldásokkal. De ehelyett mit kapunk: az egyébként sem túl originális, centárlis "makovecz-toronyhalom-templomot", elfuserált buborékolásnak álcázva. Tehát összegzésül: erőltetett, inadekvát alapötlet, erőltetett, színvonaltalan kidolgozással. Egy harmadvonalbeli Vándoriskolástól is színvonaltalan, nemhogy egy olyan formátumos szerzőtől, mint M.I.; bár én az egész elmúlt ~15 év produkciójában is erősen érzem a hiányát, annak hogy valaki vitatkozni mert volna a "mesterrel" (de őt ismerve ez nem is oly egyszerű).

Legyen hát itt egy-két kép a mondanivalóm illusztrálására:

A világ legnagyobb almáskosara: ;Csigaház Mexikóban (de ez legalább nem veszi teljesen komolyan magát):

De teszek ide egy-két képet színvonalas(abb), szabad formálású épületekről (a teljesség igénye nélkül):

Calatrava: ; méhsejt motívum Kolumbiában: ;Eric Owen Moss: ;Hydro Net: ;Bevásárlóközpont Indiában: Raghuleela Mall: ;Nordpark Cable Railway by Zaha Hadid: ;Ziegelspass: ;Evolo 08: ;A féleértések elkerülése végett: a szó hagyományos értelmében a fentiek nem mindegyike "tetszik" nekem sem, de véleményem szerint jobban "csízelnek" (a saját maguk által fölállított formavilágnak jobban megfelelnek, konzekvensebbek, vagy ha úgy tetszik: színvonalasabbak).

Végezetül: Nem szabad elmenni szó nélkül a gramercy által fölvetett pályázat szükségszerűsége fölött sem! Adalékok a témában:

közismert, hogy M.I. (meglehetősen átlátszó) elvi megokolással ellene van az építészeti pályázatoknak;szintén közismert, Makó Város Polgármesterének ambíciója, hogy Makó-vecz cityvé varázsolja városát (az meg, hogy ezt milyen jogi megoldással éri el, hogy kikerülje a pályáztatási kötelmet, na ez egy hosszas értekezést is megérne - merthogy ne legyen senkinek kétsége afelől, hogy valamilyen megoldást találtak ebben az esetben is; komoly politikai akarat, szakmai lobbi szükségeltetne a gyakorlat megváltoztatásához...);s nem ez az egyetlen pályázat nélküli projekt manapság: a forrásként említett délmagyarban hétről-hétre jelennek meg látványtervvel illusztrált tudósítások különböző közpénzes beruházásokról, az építész megnevezése nélkül...

escuincle baboso
2008.03.29.
09:28

Újabb szívás, köszönjük Építész Úr!

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

Szenes-ház // Egy hely + Építészfórum

2023.08.30. 14:19
5:54

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Nézőpontok/Történet

A Margitsziget fái // Építészfórum + Egy hely

2023.08.20. 18:53
9:32

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk