Közélet, hírek

Álmodj, tervezz, alkoss! Várostervezési Napok 2020

1/3

Fotó: Várostervezési Napok
Fotó: Várostervezési Napok
?>
?>
Fotó: Várostervezési Napok
?>
Fotó: Várostervezési Napok
1/3

Álmodj, tervezz, alkoss! Várostervezési Napok 2020
Közélet, hírek

Álmodj, tervezz, alkoss! Várostervezési Napok 2020

2020.03.03. 11:00

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest

A Várostervezési Napok egy négynapos, komplex és kreatív műhelyverseny, melynek keretében építőmérnök-, közlekedésmérnök-, építész- és tájépítész-hallgatók kis csoportokban gondolják újra Budapest valamely városrészét/közterét közlekedési, építészeti és fenntarthatósági szempontból.

A BME Zielinski Szilárd Építőmérnöki Szakkollégium Kör-Vas-Út tagozata, a Közlekedésmérnöki Szakkollégium, az Építész Klub Szakkollégium és a Rerrich Béla Tájépítész Szakkollégium idén 11. alkalommal rendezi meg a Várostervezési Napok műhelyversenyt. A Várostervezési Napok, rövidítve VTN, egy négynapos, komplex és kreatív műhelyverseny, melynek keretében építőmérnök-, közlekedésmérnök-, építész- és tájépítész-hallgatók kis csoportokban gondolják újra Budapest valamely városrészét/közterét közlekedési, építészeti és fenntarthatósági szempontból.

A szervező egyetemi szakkollégiumok és szervezetek elhivatottak azon célkitűzésük iránt, hogy elősegítsék a hallgatók szakmai fejlődését, melynek érdekében hiánypótló, az egyetemi tananyagot jól kiegészítő programok szervezését vállalják magukra. Ennek egyik példája a Várostervezési Napok, mely 2008 őszén került első alkalommal megrendezésre. Az alapötletet a MEPS (Middle European Planning Seminar) adta, amelyet 2019-ben már 30. alkalommal rendeztek meg. Ez egy olyan nemzetközi tervezési gyakorlat, ahol magyar, cseh és osztrák hallgatók közösen oldanak meg különböző városi közlekedéssel kapcsolatos problémákat.

Fotó: Várostervezési Napok
2/3
Fotó: Várostervezési Napok

A VTN legnagyobb előnye, és a résztvevők tapasztalatát leginkább gyarapító jellemzője, hogy a különböző szakokról érkezett versenyzőknek együtt kell működniük a feladatok megoldásában. Így lehetősége nyílik a hallgatóknak megismerni a társtudományokat, akikkel majd később is együtt kell működniük. A szervezők fontosnak tartják, ogy az építő-, építész- és közlekedésmérnök hallgatók egyaránt a várossal mint komplex egységgel foglalkoznak, de mindegyikük más aspektusból, a saját szakmai ismereteivel teszi ezt. Egy jól működő város/városrész/közterület létrehozásához elengedhetetlen egymás szempontrendszerének ismerete, megértése és tiszteletben tartása.

A négynapos műhelygyakorlat során a versenyzők megismerik a tervezési területet, azok ismert problémáit, a lakók és fenntartók igényeit és a fejlesztési terveket. Ezek és a biztosított alapadatok (statisztikák, rendezési tervek, alaptérképek, geodézia stb.) alapján a hallgatóknak fel kell tárniuk a terület adottságait, a problémákra és igényekre innovatív és előremutató választ adva. Ebben az összes érintett szakterület képviselői – egyetemi oktatók és elismert tervező-mérnökök – is segítik a csapatokat, folyamatos konzultációs lehetőséget biztosítva. A verseny végén minden csapatnak be kell mutatnia a terveit, ez alapján dönt a szakmai zsűri, és választja ki a sorrendet.

Bővebb információ a Várostervezési Napok oldalán olvasható

 

szerk.: fzs.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk