Pályázatok/Magyar

URBACT városfesztivál és pályázati felhívás

2015.06.01. 17:49

Pályázat és eseménybeszámoló egyben: az URBACT III keretén belül megnyílt az első pályázati felhívás akciótervezési városhálózatok létrehozására, amelyekben a résztvevők tapasztalatot, új ötleteket cserélnek, városi problémáikra megoldásokat keresnek, s erre lehet támogatást nyerni. Plusz URBACT kedvcsinálónak itt van egy rövid beszámoló a május elején megrendezett Rigai Városfesztiválról és annak kiemelt témáiról. 

Az URBACT az európai fenntartható városfejlesztést segítő tapasztalatcserét és tanulást támogató program, amely az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a tagállamok közös finanszírozásában valósul meg. Résztvevői az Európai Unió tagországai, valamint partnerországként Norvégia és Svájc. Az URBACT II keretében 2015. május elején Rigában Városfesztivált - tulajdonképpen egy izgalmas konferenciát - rendeztek Rigában, amelyről az URBACT magyarországi vezetői adnak most hírt.

A városok szétterülése helyett a belvárosi elhagyatott területek élettel való megtöltése, a régi iparnegyedek kulturális, kreatív újrahasznosítása, a digitális forradalom, az online kereskedelem és a közösségi fórumokon szerveződő szolgáltatások hatása a városokra, a gazdasági krízis, a költségvetés szűkülésének következményei, a fiatalok munkanélkülisége, a lakótelepek problémái és sok más izgalmas és aktuális kérdés merült fel az URBACT Városfesztiválon Rigában.

Magyarországot a május első felében megrendezett fesztiválon a Lechner Tudásközpont - mint az URBACT Program Nemzeti Tájékoztatási Pontja - és az URBACT programban résztvevő egyes hazai városok és kerületek (Nyíregyháza, Nagykálló, Budapest és annak XVIII. kerülete) képviselői, valamint az URBACT vezető szakértői, Tosics Iván és Kézy Béla, továbbá a Kortárs Építészeti Központból Polyák Levente képviselték. Az Európai Bizottság Regionális- és Várospolitikai Főigazgatósága részéről Törökné Rózsa Judit és Matkó Márton vett részt a három napos rendezvényen.

Az Európai Unió URBACT programja több mint tíz éve működik azzal a céllal, hogy segítse a városokat olyan új, integrált, fenntartható megoldások kidolgozásában, amelyek egyesítik a gazdasági, a társadalmi és a környezeti szempontokat.

Egy-egy téma kidolgozása körülbelül 5-10 érdekelt európai város által létrehozott hálózatban történik. A városok a közös munka során megismerik egymás módszereit, ezáltal egy új tudásbázis jön létre. Az így létrejövő tudás terjesztése ugyancsak fontos cél.

Az URBACT II (2007-2013) program során 29 ország 550 városa dolgozott együtt 61 hálózatban. A témák napjaink égető kérdéseit ölelték fel. Mit kezdjünk a városok szélén nagyon intenzíven elterjedő, majd esetenként elnéptelenedő ipari, logisztikai, kereskedelmi létesítményekkel? Hogyan lehet az emberek és a vállalkozások számára új területeket biztosítani a város terjeszkedése nélkül? Hogyan láthatjuk el a városokat fenntartható módon élelemmel? Hogyan tegyük élhetővé a lakótelepi magasházakat? Hogyan tudják a kulturális, kreatív, innovatív ágazatok minőségileg új útra terelni a városfejlődést?

A rengeteg érdekes téma között megtalálhatóak a városi piacok, mint közösségi találkozóhelyek, a helyi gazdasági fejlődés és a fenntartható életmód kulcsszereplői; a gasztronómia, mint egy város potenciális hajtóereje; az aktív és egészséges időskor vagy a roma integráció. Mindezekkel a kérdésekkel foglalkoztak rendkívül inspiráló, új nézőpontokat felvető módon a Városfesztivál előadásai, workshopjai, walkshopjai is, amelyek során a résztvevők az URBACT II programban szerzett tapasztalataikat is megosztották egymással.

Az URBACT III. programban való részvételre, az első pályázati felhívási körben 2015. június 16-ig lehet jelentkezni.

Részletes információ a www.urbact.hu és a http://www.urbact.hu/node/163 honlapokon található. További tájékoztatást nyújt a Nemzeti Tájékoztatási Pont (Lechner Tudásközpont, Majorné Vén Mariann koordinátor, mariann.ven@lechnerkozpont.hu)

A Rigai Városfesztivál eseményeiről készült videók, fotók és az előadások anyagai egyaránt megtekinthetők a honlapon.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk