Épületek/Középület

Rendelőintézeti rekonstrukció Csepelen

1/13

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/13

Rendelőintézeti rekonstrukció Csepelen
Épületek/Középület

Rendelőintézeti rekonstrukció Csepelen

2007.04.05. 11:39

Építészet: Töreky Dezső, Töreky Balázs

Az építési helyszín közvetlenül Csepel főútvonala mellett a városközpont és üzletközpont határán terül el, főhomlokzata előtt önálló gyalogos térrel illetve központokkal.

 

 

A régi épület tervezése-építése a II. világháborús évekre esett, és a ’40-es évek végén, 1948-ban helyezték üzembe. Az azóta eltelt években is mint rendelőintézet működött.

A tervezett megoldás megőrzi a régi épület összes szintjét, főbb tömegét és karakterét. A többlet alapterületi igény kielégítése céljából az épület H alakú elrendezésében az északi traktushoz kb. 50x12 m-es földszint+1 emelet magas épületszárny került beépítésre.

A rekonstrukció az intézet átépítése során biztosította a folyamatos üzemeltetés maximális lehetőségét, a műszaki-gazdasági szempontból optimális végeredményt (építészeti és pénzügyi szempontból is), az orvos-szakmai szempontok érvényesülését. A felújított épület a kerület lakosainak teljes körű járóbeteg ellátását biztosítja.

 

 

A földszint az érkezés szintje: az intézet főbejárata a korábbi előnytelen előlépcső elbontásával felszabaduló területen, a járda szintjén alakult ki. A földszinten a felvonókkal ellentétes oldalon a mentők, illetve a gépkocsin szállított betegek, mozgássérültek közvetlen szintbeli behozatala is biztosított.

Az előcsarnok teréből indul két betegfelvonó, mely minden szinttel közvetlen kapcsolatot teremt, valamint két lépcső, melyek az 1. emeleti fő közlekedőtérbe vezetnek a központi betegirányító területéhez. Ezen térből, mely a betegforgalom kb. 50%-át bonyolítja le, a különböző rendelőegységek és azok várófolyosói nyílnak (sebészet, napi sebészeti műtővel, röntgen, belgyógyászat, kardiológia, laboratórium, orthopédia).

A magasabb épületrész tömbjének 2. emeletén a központi váró két oldalán helyezkednek el a különböző rendelőegységek: nőgyógyászat, bőrgyógyászat, ideggyógyászat, orr-fül-gége, onkológia, urológia valamint a családvédelem területei.

A 3. emeleten a fogászat, szájsebészet és fogtechnikai laboratórium került elhelyezésre. Ezen a szinten került kialakításra az igazgatás helységcsoportja is.

A tetőszinten az épület központi kazánháza, hőközpontja valamint a szellőzőgépház nyert elhelyezést. A karakteres felépítmény foglalja magába a 80 fős előadótermet is.

 

Az építés kezdete: 2004. szeptember
Az építés befejezése: 2006. március
Az épület beépített alapterülete: 7.025 bruttó m2
A rekonstrukció összköltsége: 1.760.000 eFt
 

Generál tervező: TUS Építész Tervező Kft.
Építészet: Töreky Dezső, Töreky Balázs
Belsőépítészet: Heuduska István, Studio C Kft.
Statika: Kerényi Dénes, QualiPLAN Kft.
Épületgépészet: Lencsés János, LEVÉL Kft.
Épületvillamosság: Kun Gábor, HPM Kft.
Orvostechnológia: Bihari Miklósné, Altero Kft.
Konyhatechnológia: Palainé Straub Ágnes
Kertészet: Gyurcsó Éva
Út-térburkolat: Kleszky Gyula, Geodexpress Kft.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk