Épületek/Középület

Provokatív és sikeres - az Onyx étterem

1/17

Onyx étterem - tervező: Varró Zoltán - fotó: Antonio Photography

?>
Onyx étterem - tervező: Varró Zoltán - fotó: Antonio Photography
?>
Onyx étterem - tervező: Varró Zoltán - fotó: Antonio Photography
?>
Onyx étterem - tervező: Varró Zoltán - fotó: Antonio Photography
?>
Onyx étterem - tervező: Varró Zoltán - fotó: Antonio Photography
?>
Onyx étterem - tervező: Varró Zoltán - fotó: Antonio Photography
?>
Onyx étterem - tervező: Varró Zoltán - fotó: Antonio Photography
?>
Onyx étterem - tervező: Varró Zoltán - fotó: Antonio Photography
?>
Onyx étterem - tervező: Varró Zoltán - fotó: Antonio Photography
?>
Onyx étterem - tervező: Varró Zoltán - fotó: Antonio Photography
?>
Onyx étterem - tervező: Varró Zoltán - fotó: Antonio Photography
?>
Onyx étterem - tervező: Varró Zoltán - fotó: Antonio Photography
?>
Onyx étterem - tervező: Varró Zoltán - fotó: Antonio Photography
?>
Onyx étterem - tervező: Varró Zoltán - fotó: Antonio Photography
?>
Onyx étterem - tervező: Varró Zoltán - fotó: Surányi Miklós
?>
Onyx étterem - tervező: Varró Zoltán - fotó: Surányi Miklós
?>
Onyx étterem - tervező: Varró Zoltán - fotó: Surányi Miklós
?>
Onyx étterem - tervező: Varró Zoltán - fotó: Surányi Miklós
1/17

Onyx étterem - tervező: Varró Zoltán - fotó: Antonio Photography

Provokatív és sikeres - az Onyx étterem
Épületek/Középület

Provokatív és sikeres - az Onyx étterem

2017.03.27. 14:17
MÉD

Projektinfó

Szerzők:
Varga Csilla

Földrajzi hely:
Budapest

Építészek, alkotók:
Varró Zoltán

Onyx Étterem átalakítás

URL:
varrodesign

Építés éve:
2015

Stáblista

építész vezető tervező: Varró Zoltán

MÉD:

Mi a közös a 150 évvel ezelőtt megnyílt Gerbeaud cukrászda és a Varró Zoltán által átalakított Onyx étteremben? A sokkoló terek, óriási tükrök, selyemkárpitok, bársonyfüggönyök és a megosztó jelleg. Az biztos, hogy a 21. századi megfogalmazásban felébredő étteremben minden vendég az egykori arisztokrata szalonok pompájában érezheti magát. Varga Csilla írása. 

Fine dining Budapesten

Egy igazi fine dining étterem létrehozásának ötlete 2004-2005 környékén merült fel Pintér Katalin, a Gerbeaud-ház, illetve (ma már) az Onyx tulajdonosának fejében. Az akkori Magyarországon egy ilyen jellegű csúcskategóriás étterem létrejötte és működése még ritkaságszámba ment, a gasztrokultúra egyáltalán nem virágzott úgy, mint ma. Az első hazai Michelin csillagos éttermünk, a Costes is csak 2008-ban nyitott, és 2010-ben kapta meg a rangos elismerést.

Ez azt is jelentette, hogy belsőépítészeti szempontból sem állt hazai példa a tervezők előtt. A tervezésre felkért Varró Zoltán viszont sok külföldi mintát ismert, hiszen fiatal kora óta tudatosan járja a világ vendéglátóhelyeit - utazásai alkalmával a városnézésnél mindig is jobban érdekelte őt a híres hotelek, vendéglátóhelyek működése, berendezése. "Tudnom kellett, hogy mitől olyan nagy dolog az a párizsi Ritz! Meg kellett néznem, hogy miért olyan." - de nemcsak megnézni, hanem érzékelni, megtapasztalni, kipróbálni. A rengeteg empirikus úton szerzett tapasztalat visszaköszön a munkáiban is. Az Onyx esetében a legfőbb előképet Philippe Starck párizsi étterme, a Bon jelentette. A kiindulás itt is hasonló volt: a designer egy régi, történelmi környezetbe illesztette bele a modern és poénokkal teleszórt, de mégis elegáns enteriőrt.


Onyx étterem - tervező: Varró Zoltán - fotó: Antonio Photography
5/17
Onyx étterem - tervező: Varró Zoltán - fotó: Antonio Photography



Másfél évszázados hagyomány

Varróék tervezési helyszíne az 1862-ben épült Gerbeaud-házban, a történelmi múlttal és hírnévvel rendelkező, korábban szintén általuk felújított és ma is sikeresen üzemelő Gerbeaud cukrászda mellett található. Másfél évszázados tradícióhoz kapcsolódnak a terek, amiből hosszas műemléki bonyodalom is fakadt az átalakítás során - egy 1970-es években készült leltárra hivatkozva a műemlékvédelem kifogásolta a bútorok cseréjét. A tervezőknek kutatásokkal és hiteles dokumentumokkal, fotókkal kellett bizonyítani, hogy az ottani bútorok nem korabeliek és az eredeti állapotot sem tükrözik, ezért nem megőrzendőek. A századfordulón, amikor a híres Gerbeaud cukrászda fénykorát élte, a térrész garázsként funkcionált, ahonnan a süteményrendeléseket szállították ki. 1948-ban államosították az üzletet és Vörösmarty Cukrászdára nevezték át, míg a garázs a Kis-Gerbeaud néven emlegetett presszóvá alakult, megtartva az elviteles jelleget. A nagyobb testvérhez fűződő kapcsolat ugyan megjelent a berendezés hasonlóságában, de ezek a bútorok csak később, az 1970-es évek elején kerültek oda, nem képezték az eredeti kialakítás részét. A műemléki vitában végül - a legtöbb ponton - a tervezők álláspontja kerekedett felül, de néhány elemet mégis meg kellett tartaniuk: fali stukkókat, melyeket tapétázott dobozokkal fedtek le, hogy azok az új összképet ne zavarják, vagy a nagy méretű tükröket, amik alá az étterem nevét adó mézónix kandallók kerültek.


Onyx étterem - tervező: Varró Zoltán - fotó: Antonio Photography
12/17
Onyx étterem - tervező: Varró Zoltán - fotó: Antonio Photography



Egy fine dining étterem esetében kulcsszó az exkluzivitás, a több mint 150 éves múltra visszatekintő hagyomány olyan különleges adottság, ami nem minden helyszínen adatik meg. A tervezők szerettek volna kapcsolódni ehhez a múlthoz, de nem puszta másolás révén. A kapcsolat a Gerbeaud szellemiségének továbbéltetésében érhető tetten: annak idején a cukrászda is megosztó helynek számított, épp úgy, mint megnyitásakor az Onyx. Az akkori sajtó bírálta a helyet túlzott puccossága miatt, a korabeli kávéházak ridegségéhez, egyszerűségéhez képest a Gerbeaud gazdagsága és pompája kirívó volt. A fekete-fehér kőpadlókhoz, Thonet székekhez szokott polgári közönséget sokkolták a cukrászda gazdag, színes, az arisztokrata szalonokra emlékeztető terei. A látogatók ottlétük idején úgy érezhették, ők is részesei lehetnek a csillogásnak. Varró Zoltán és csapata továbbvitte a faburkolatok, kandallók, tükrök és selyemkárpitok világát, de 21. századi megfogalmazásban.

Csúcskategória 80 m2-en

A rendelkezésre álló 80 m2-es tér azonban egy luxust, eleganciát és exkluzivitást képviselő csúcskategóriás étterem esetében elég kis területnek számít. A műfajban egyszerre fontos a grandiózusság és az otthonos, intim hangulatú kényelem is, hiszen egy asztaltársaság 3-4 órán keresztül is elüldögél az este folyamán. Ennek megfelelően a székek méretén nem lehet spórolni, az asztalok sem lehetnek túl közel egymáshoz, illetve az éttermi háttérmunka nyomai sem tűnhetnek fel - a pincéreknek könnyedén el kell férniük az asztalok között és a konyhai bejárat sem lehet látható, hallható. Éppen ezért apró trükkökkel, és már jól ismert, bevett megoldások újraértelmezésével tágították a teret.


Onyx étterem - tervező: Varró Zoltán - fotó: Surányi Miklós
17/17
Onyx étterem - tervező: Varró Zoltán - fotó: Surányi Miklós



A kisméretű tér okozta kihívást egy hangsúlyos bútorelem, a tér közepére helyezett, plafonig érő háttámlájú, szeparéként viselkedő köríves kanapé oldja meg. "Gyakori hiba, hogy azt gondoljuk, ha egy tér kicsi, akkor mindent a falhoz kell zsúfolni, hogy legyen középen hely - pedig ezzel épp az ellenkező hatást érjük el. Középen ugyan lesz hely, de a levegősség, az elegancia hiánya sokkal kisebb tér érzetét kelti." - jegyzi meg a belsőépítész. A hangsúlyos páholy amellett, hogy tágasság érzetét kelti ("ha ez is elfért itt, akkor nem is olyan kicsi a tér"), méretéből adódóan el is takarja a konyha bejáratát és félreeső szegletet alakít ki a személyzet számára a háttérfeladatok végzéséhez és a pénztárgép számára. Ugyanakkor tagolja is a teret: egyrészt kihasít egy saját részt - mely egyediségével vonzza a figyelmet, miközben a mellé került ónix pultnak köszönhetően megfelelő takarást, intimitást is ad -, másrészt két, differenciálható részre osztja az éttermet.

A változatosság jegyében az egyik térfélre székes, a másik oldalra - a minél jobb térkihasználás érdekében az ablakmélyedésekbe - pados asztalok kerültek. A meghatározó centrális szeparé a figyelmet is irányítja, amit a tervező egy párhuzammal világít meg: "A vendéglátás színház is. Ha túl sok helyen van a fókusz, nem tudod, hova kell figyelni, ezért nem érzed jól magad. Ugyanúgy, mint a színházban: ha nem egy helyen lenne a színpad, az előadás alatt körbe-körbe kellene forgatnod a fejed, hogy lásd, hol mi történik. Ez egy olyan megoldás, amit már rég feltaláltunk - nem kell újra kitalálnunk, csak használni a meglévő tudást."


Onyx étterem - tervező: Varró Zoltán - fotó: Antonio Photography
1/17
Onyx étterem - tervező: Varró Zoltán - fotó: Antonio Photography



A részletek kialakítására a Varrodesignra jellemző részletgazdag, szinte túláradó, de egységes hangulatú világ jellemző, melyben nagy szerepet kap az intuíció. "Ezt vagy szereti valaki, vagy nem - nincs köztes megoldás." - összegzi a tapasztalatait Varró Zoltán. És valóban, a minimál-lázban égő hazai sajtó éles kritikákkal illette a 2007-ben megnyíló éttermet, burzsoának és giccsesnek titulálva a designt. A Michelin csillag elnyerése 2011-ben azonban nemzetközi publicitást és elismerést hozott nem csak a konyhának, de a tervezőknek is. 2016-ban a New York-i Waldorf Astroriában megrendezett, a világ legnagyobb hoteles és vendéglátós design versenyén az Onyx a 'Best Fine Dining Restaurant' kategóriában 506 versenytárs között a legjobb háromba jutott. Egyértelmű volt, hogy a telt házzal működő étterem bővítéséért is Varró Zoltán csapata lesz felelős.

Onyx Szalon

Az átalakítással a kapacitásbővítés mellett lehetőség nyílt arra, hogy kicsit eltérő, modern, fiatalos karaktert adjanak az étterem meglévő hangulatához, miközben fontos volt, hogy érződjön a két rész egysége. Ezzel a döntéssel bővebb célközönséget is megcéloztak a tulajdonosok, másrészt azokat is újabb látogatásra ösztönzik, akik már próbálták az éttermet: a megszokott minőséget új élményt adó környezetben is megtapasztalhatják a vendégek.

Az új rész, a szalon kialakítása az üveggel lefedett átrium belakásával vált lehetségessé, és hasonló kihívásokkal járt, mint az eredeti Onyx létrehozása. Az új térrész fiatalos, modern arculatot kapott, a hangulatot egy töredezett aranyfal, körbefutó bársonyfüggönyök, óriási tükrök és hatalmas virágtartók határozzák meg. A folytonosságot a hasonló hangulaton túl egy-egy közvetlen utalás is biztosítja: a régi étteremrész tapétamintája a tükrök felületén köszön vissza, cserébe az új részből vázákra applikálva az aranyfal motívuma került a régi térbe.


Onyx étterem - tervező: Varró Zoltán - fotó: Surányi Miklós
15/17
Onyx étterem - tervező: Varró Zoltán - fotó: Surányi Miklós



A két teret szűk folyosó köti össze, melyről a mosdók is nyílnak - nem épp előkelő felvezető, ezzel a tervezőknek mindenképp kezdeniük kellett valamit. A megoldás a folyosó sötét színbe öltöztetése lett - a fal mentén néhány posztamensen vázák állnak megvilágítva, mintha misztikus kiállítótéren haladnánk át. A sötét szűkület így kontrasztot alkot az új térrel, előkészítve a váltást és megsokszorozva a hatást, ahogy belépünk a szalonba.

Az Onyx tervezése nem zárult le a bővítéssel sem - ahogy Varró Zoltán meséli, nem egy egyszeri feladatról, sokkal inkább utánkövetéses folyamatról van szó. Az elmúlt 10 évben ahogy a konyha és az étterem működése fejlődött, úgy finomhangolódott a berendezés, a praktikum is. Így például a korábban a hátsó traktusban lévő ruhatár közvetlenül a bejárat mellé került. A bútorok közül is cserére szorult néhány, kényelmesebb székekre váltottak és praktikus felszolgáló kocsira is szükség volt. A harmonikus egység érdekében a vezetőség, a konyha és a tervezők együttműködtek a legapróbb részletek kitalálásánál is: "Közösen tanultunk meg fine diningot csinálni."

Varga Csilla

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

VÁRKERT BAZÁR // Egy hely + Építészfórum

2021.03.24. 18:04
00:07:03

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

Helyek/Köztér

SÁRKÁNYOK ÉS DELFINEK PESTEN ÉS BUDÁN // Egy hely + Építészfórum

2021.02.24. 16:10
00:06:00

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk