Épülettervek/Középület

Pixelek - az Iparművészeti Múzeum belsőépítészete

1/9

IMM földszinti alaprajz - belsőépítész: Göbölyös Kristóf

?>
IMM földszinti alaprajz - belsőépítész: Göbölyös Kristóf
?>
Aula tér - a Pixel Cloud teljesen felhúzott állapotában, rendezvények esetén - belsőépítész: Göbölyös Kristóf
?>
az Aula tér felépítése: Pixel café – Pixel cloud – Pixel shop és a kialakítás vázlatai - belsőépítész: Göbölyös Kristóf
?>
az Aula tér felépítése: alaprajzi variációk kávézó és rendezvények esetében - belsőépítész: Göbölyös Kristóf
?>
Aula tér - a Pixel Cloud részben leengedve – design bútorcsoportokkal berendezett kávézó - belsőépítész: Göbölyös Kristóf
?>
Az új épületszárnyban kialakítandó étterem látványterve - belsőépítész: Göbölyös Kristóf
?>
IMM új épület étterem alaprajz - belsőépítész: Göbölyös Kristóf
?>
A hiteles múzeumi replikákkal berendezendő VIP longue látványterve - belsőépítész: Göbölyös Kristóf
?>
A VIP longue alaprajza - belsőépítész: Göbölyös Kristóf
1/9

IMM földszinti alaprajz - belsőépítész: Göbölyös Kristóf

Pixelek - az Iparművészeti Múzeum belsőépítészete
Épülettervek/Középület

Pixelek - az Iparművészeti Múzeum belsőépítészete

2018.09.28. 10:00
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Göbölyös Kristóf

Az Iparművészeti Múzeum belsőépítészete / A Magyar Design Múzeumának kiemelt közösségi terei

URL:
Art Front Hungary Kft.

Tervezés éve:
2017

Bruttó szintterület:
5500 m2

Stáblista

belsőépítész vezető tervező: Göbölyös Kristóf
belsőpítész munkatárs: Bakó Attila, Fodor Attila

eredeti építész tervező: Lechner Ödön (1845-1914)

építész tervező 2017: Lukács István, Vikár András, Mangel János (Vikár és Lukács Építészstudió Kft.) 

MÉD:

Az Iparművészeti Múzeum belsőépítészeti koncepciójának elkészítésénél Göbölyös Kristóf, Bakó Attila és Fodor Attila célja az ember és a tárgy fizikai kapcsolatának megerősítése volt. Emellett a lechneri örökség megmutatása – és egy mellérendelt jellegű, az épület fantasztikus hangulatát kiemelő, megtámogató múzeumi berendezési rendszer létrehozása volt az elképzelésük.

"Ha a modern művészet néha túl harsány, az nem kizárólag a művész hibája. Mindenki hangosabban beszél, ha nagyothallóhoz szól."
Edgar Wind: Művészet és anarchia


A design- és kézműves tárgyak 99%-át a bennünket körülvevő digitális világból képekről, képpontok (pixelek) összessége által ismerjük. Sajnos az általunk képekről megismert alkotásoknak csak a jelentéktelen részét próbálhattuk ki, foghattuk meg igaziból. Emiatt igen fontos tett ennek a Magyar design tárgyakat bemutató múzeumnak a léte és a felújítása: itt végre hozzá lehet nyúlni, sőt, kipróbálni a tárgyak jelentős részét.

Tények:

Az Iparművészeti Múzeum épületét Lechner Ödön (1845-1914) építész - a magyar stílusú szecesszió úttörője tervezte 1891–1896 között. A 2012-es építészeti tervpályázat megnyerése után végül 2017-ben indult el a Magyar Iparművészeti Múzeum (IMM) bővítésének és rekonstrukciójának kiviteli tervezése. A Múzeum közösségi tereire vonatkozó (cca. 5500m2) versenyterv elkészítésére kaptunk meghívást a Vikár és Lukács Építész Stúdiótól, aki a tervezésre kiírt pályázatot nyerte 2012-ben. A belsőépítészeti versenytervet az Art Front Hungary Kft. tervezői, Göbölyös Kristóf, Bakó Attila és Fodor Attila készítették el. A tervezési terület tehát a belépést követő fogadótérből (190m2) feltáruló háromszintes aulából (500m2), az azt övező árkádos kerengőből (770m2), majd a tér végét áttörve a belső kerten áthaladva az új épületszárny földszintjéből (300m2) áll.

 

IMM földszinti alaprajz - belsőépítész: Göbölyös Kristóf
1/9
IMM földszinti alaprajz - belsőépítész: Göbölyös Kristóf

Aula tér - a Pixel Cloud teljesen felhúzott állapotában, rendezvények esetén - belsőépítész: Göbölyös Kristóf
2/9
Aula tér - a Pixel Cloud teljesen felhúzott állapotában, rendezvények esetén - belsőépítész: Göbölyös Kristóf



Tervünkben egyrészt a terek funkciójának meghatározását mutatjuk be, valamint a múzeumi installációs bútorzatot terveztük meg, amelynek eszmeisége egy moduláris térrácson alapszik és a digitális képpont alapján „pixel"nek neveztünk el. A lechneri örökség megmutatása – és egy mellérendelt jellegű, az épület fantasztikus hangulatát kiemelő, megtámogató múzeumi berendezési rendszer létrehozása a célunk.

Térszervezéssel a közönségforgalom számára az épület földszinti tereit átjárhatóvá és ingyenesen látogathatóvá tettük. A fantasztikus hangulatú kétszintes aulatér több funkciót lát el a múzeum életében, ebből az egyik, hogy rendezvényteremként működik - amely a múzeum számára jelentős bevételi forrás. Ezt kiszolgálandó terveztük a fel és le mozgatható PIXEL CLOUD nevű moduláris elemet, amely rendezvény esetén a színházi- és dekorvilágítást, a hangosítást stb. hordozza. A rácsrendszerű installáció tükröződő oldalfalú ládáiban közepes méretű növényzetet helyeztünk el, ez a tér levegőjét nagyon pozitívan befolyásolja, míg maga az installáció – a tükröződő felületeinek köszönhetően – szinte feloldódik a levegőben. Az installáció alján vezérelhető RGB LED panelekkel lehet misztikus fénybe borítani a lechneri csipkés teret. A színházi vagy party világításhoz kiállások találhatók a rácsokon, így könnyen installálható, átszerelhető a terem akár divatbemutatóra, vagy kamaraelőadáshoz is, de akár, mint WAMP, vagy design piacképpen is működtethető.


az Aula tér felépítése: Pixel café – Pixel cloud – Pixel shop és a kialakítás vázlatai - belsőépítész: Göbölyös Kristóf
3/9
az Aula tér felépítése: Pixel café – Pixel cloud – Pixel shop és a kialakítás vázlatai - belsőépítész: Göbölyös Kristóf



Az épület megerősített tartószerkezetére függesztett Pxel Cloud szerkezet 3 egységre bontott, amelyek külön-külön liftezhetőek. Karbantartásuk így egyszerű, és látványos kompozíciók alakíthatóak ki belőlük az elemek eltolásával.

Rendezvényen kívül az aula, mint design bútorcsoportokból szervezett kávézó tér működik. A kávézót kiszolgáló bárpult (pixel bar) a belépéstől balra, az árkádos rész alatt található, szemben vele a pixel shop-ban a múzeum shop-ban (Pixel shop) design tárgyakat és könyveket lehet megvásárolni.  A Pixel cloud két, vagy három eleme ilyenkor lent van a padlón, ebben zöld növények, elektromos csatlakozók és hangrendszer (masking noice) is helyet kapott. A pixel cloud elemeire rá lehet ülni, érezni lehet a nedves föld illatát és a kialakított csatlakozókból okostelefon, vagy laptop stb. tölthető. Az Aulában tehát kávézni is, de dolgozni is lehet, akár kisebb találkozók is szervezhetők ide előre foglalt helyekkel, amelyet a Múzeum személyzettel és nyomtatási lehetőséggel támogat.


Aula tér - a Pixel Cloud részben leengedve – design bútorcsoportokkal berendezett kávézó - belsőépítész: Göbölyös Kristóf
5/9
Aula tér - a Pixel Cloud részben leengedve – design bútorcsoportokkal berendezett kávézó - belsőépítész: Göbölyös Kristóf



Az aula hátfalának áttörésével kijuthatunk a felújított belső múzeum kertbe, amely napközben design-élménypark, míg este design partyhelyszínként üzemel. Itt található üvegfalú látványlift, amelyyel az izgalmas tetőteraszig lehet emelkedni – és mint egy drónból szemlélni a lechneri homlokzatokat. Az új épületszárny, amely Lechner idejében nem épülhetett meg – inkább anyagi okokból (erről legendák és pletykák keringenek, hogy mi történt), most a pályázat kapcsán modern épületszárnyként épül be, restaurátor műhelyek és adminisztrációs irodák kerülnek ide.  Az épület alsó szintjén egy szabadon átjárható  nagy kapuzattal nyílik a Hőgyes endre utca felé, majd bent, a kertből nyitva helyeztük el az étteremet, amely éjszaka bárként működik a kertel összekapcsolva. Az étteremben kb. 70főt lehet leültetni, ami nyáron 140főre nő a terasszal. Az étterem és a benti pixel café együttesen képes a napi 1000-1500fős hétvégi forgalmat kiszolgálni.

Célunk az ember és tárgy fizikai kapcsolatának megerősítése. A nemzetközileg elismert kiváló design tárgyak és a múzeum egyes műtárgyainak hiteles kópiáival berendezett terekben - a tárgyak napi használatban történő kipróbálhatóvá és megfoghatóvá tétele a széles közönség számára – számunkra alapkérdés ebben az épületben. A főbejárattól balra, illetve a Hőgyes E. utca felől nyíló önálló bejárattal - elsősorban múzeumi pártoló tagok részére, de rendezvényekre bérelhető módon akítottuk ki a VIP Longue-ot. 


A hiteles múzeumi replikákkal berendezendő VIP longue látványterve - belsőépítész: Göbölyös Kristóf
8/9
A hiteles múzeumi replikákkal berendezendő VIP longue látványterve - belsőépítész: Göbölyös Kristóf



A tércsoport három fő helyiségből áll: egy kávézó, önálló bárral, egy tárgyaló terem, amely étkezőként is funkcionál, valamint egy klub helyiség, ahol előadásokat is lehet tartani. Ezeket a tereket a múzeumban őrzött tárgyak (bútorok, lámpák, falburkolatok, porcelánok stb.) hiteles másolataival rendeztük be, korhű módon. A látogatók ezekben a terekben visszahelyezkedhetnek a századforduló hangulatába.

Versenytervünket a Vikár és Lukács Építészstudió Kft. nem fogadta el.

Göbölyös Kristóf

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Helyek/Infrastruktúra

MOSÓHÁZAK // Egy hely + Építészfórum

2020.09.16. 13:04
00:05:55

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Helyek/Köztér

A GÖMBKILÁTÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.09.03. 14:12
00:05:11

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk