Nézőpontok/Kritika

Magyarország vidéki építészeti kalauza, 20. század

1/2

?>
?>
1/2

Magyarország vidéki építészeti kalauza, 20. század
Nézőpontok/Kritika

Magyarország vidéki építészeti kalauza, 20. század

2002.12.05. 13:29

A főváros huszadik századi építészetét bemutató kiadvány 1997-ben jelent meg Budapest - Építészeti kalauz címmel, ennek folytatása a most elkészült vidéki kötet.

Magyar-angol nyelvű könyv, fekete-fehér képekkel illusztrálva.

A főváros huszadik századi építészetét bemutató kiadvány 1997-ben jelent meg Budapest - Építészeti kalauz címmel, ennek folytatása a most elkészült vidéki kötet. A könyv témája a huszadik századi építészet, kezdő időpont - több okból - mégis 1887. A millennium körüli évek szimbolikusan és gyakorlatilag is korszakhatárnak tekinthetők. 1900 előtt világszerte megjelentek azok az újító tendenciák, melyek a 20. század építészetét alapvetően jellemzik. A századvégi szecessziós épületek nélkül csonka lenne a huszadik század építészettörténete.

A századforduló és a két világháború közötti korszak kutatásainak eredményei immár lehetővé teszik, hogy a főművek mellett kevésbé ismert alkotásokat is felsorakozzanak, érzékeltetve az építészeti felfogások sokszínűségét. Ma már az 1945-1980 közötti évek építészetéből is elég nagy biztonsággal ki lehet választani az értékeseket. A kortárs építészetről pedig oly módon próbáltak kiegyensúlyozott képet adni a szerkesztők, hogy az összes lényeges irányzatból a legkülönbözőbb felfogást képviselő épületek közül válogattak.

A könyvet záró időpont nehezebben határozható meg, ugyanis listára vettek olyan épületeket, melyek a kézirat lezárásakor (2002. július) még nem készültek el, de már 2000 előtt elkezdődött az építésük. Záróévnek mégis 2000 mondható. A kötet végén a mutatókban további 251 épület adatát közlik (úgy mint: az épület neve, funkciója, címe, építésze, megépülésének éve), melyek a könyvben ugyan képpel és szöveges ismertetéssel nem szerepelnek, azonban megtekintésre érdemesek. Az épületek mellé (településnevük szerint) folyamatosan végigfutó számozást rendeltek: 280-ig a képpel és szöveggel ismertetett épületeket, 281-531-ig a további épületeket azonosították.

 

Az épületek leírásai
Minden épület ismertetése előtt a címben az épület funkciója, neve, építésze és megépülésének éve olvasható. A megépülés éveként többnyire a használatbavétel időpontját adták meg. Legtöbb esetben a tervezés az ezt megelőző időszakra esett, illetve az ismertetés kitér rá, ha a terv elkészülte és a megépülés között hosszabb idő telt el, és ez valamilyen szempontból érdekes. Az építész nevénél a szakirodalom szerinti építész(ek) nevét tüntetik föl, helyhiány miatt nem volt mód a társtervezők, szakági tervezők teljes közlésére. A belsőépítészek neve főcímben többnyire csak ott szerepel, ahol az épület jelentős társtervezői, vagy az ismertetés külön is kitér szerepükre a mű egészén belül.

Az ismertetés végén az épület címe található: település, utca, házszám és zárójelben a megye. Egyes épületek fényképénél az „archív" felirat arra utal, hogy az épület jelenleg annyira rossz állapotban van, vagy átépített, hogy régebbi fotóját tartottuk közlésre érdemesnek. Néhány esetben az archív kép mellé a mostani állapot fotója is bekerült, ami lehetőséget ad az összehasonlításra.

Szerkesztő: Lőrinczi Zsuzsanna
A kötet szerzői: dr. Ferkai András, Gerle János, Arnóth Ádám és dr. Winkler Gábor; valamint: Apáti-Nagy Mariann, Mendöl Zsuzsanna, Simon Magdolna, Simon Mariann és Rácz Zoltán.

Lektorálta: dr. Ferkai András, Vargha Mihály
Angol fordítás: Németh Anikó, Rácz Katalin
Angol nyelvi lektor: Bob Dent
A kalauz fotográfusai: Arnóth Ádám, Budai Enikő, Hajdú József, Patartics Zorán, Prakfalvi Endre, Walter Péter és még sokan mások

Gyűjtemények fotói: Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, Magyar Építészeti Múzeum, Posta Múzeum

Támogatók: Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, Nemzeti Kulturális Alapprogram, Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány, „Az építés fejlődéséért" Alapítvány

A kötet megvásárolható illetve megrendelhető a Kiadótól 3000 Ft + postai utánvét 600 Ft-os áron.

Cím:
6 Bt
1056 Budapest, Szerb utca 15.
Tel./Fax: 318-7472
E-mail: info/kukac/6bt.h Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges u

Megvásárolható még a MÉSZ Könyvtárában (3200 Ft). Ajánlott bolti ára 3950 Ft.

Vélemények (6)
Pirx pilóta
2010.01.11.
09:08

Sajna, úgy tűnik, az Architeca Hungarica nem túl sok adattal rendelkezik róla.

Viszont, mivel pont ez lenne a late-modern eredeti célja,  ti. hogy e kor építészetét dokumentálja, ha méltónak találnátok rá (már a blogot), és küldenétek egy rövid anyagot a házról, jogtiszta fotókkal (saját képek, amiknek a közléséhez hozzájárultok), nagyon szívesen beraknám az adatbázisba.

 

Üdvözlettel,

Mészáros Ábel

late-modern.blogspot.com

abel.beki(hernyó)gmail.com 

 

WérGidA
2015.02.28.
19:38

@Pirx pilóta: Sziasztok, bocs, hogy csak most - a 2010 kemény év volt -, de én úgy tudom, hogy a tervező Kissné Nagypál Judit. Mintha így láttam volna egy régi építőművészetben... Bocs, ha tévedek. Megjegyzem, a Kubinszky-gyűjtemény szerint is nektek van igazatok, de UNG-vel ezt Nagypál Juditnak attribuáljuk. Hm?  Üdvök, csak jót, A.  

mB
2015.03.01.
07:16

@WérGidA: Kösz - közben kaptam valakitől egy szkennelést az Építőművészetből egy ismeretlen publikációból:

Sopron - egy nekem kedves ház

Kühn Péter
2010.01.10.
18:50

Tervező: Sedlmayr Jánosné Beck Zsuzsa (VÁTI) 1967-71.

Sajnos a könyvből kimaradt, pedig nekem is egyik nagy kedvencem a városban.

üdv kp

mB
2010.01.10.
18:59

@Kühn Péter: Ezer köszönet! Senkitől nem tudtam kideríteni, már nem is reméltem.

Mit épített még?... (ha lehet tudni)

mB
2009.08.01.
13:29

Sopronban találkozom újra és újra ezzel a házzal, nagyon szépnek tartom, de a fenti könyvben nem találtam róla anyagot:Nem tud erről valaki valamit? Tervező, évszám (esetleg egy alaprajz)? Nagyon megköszönném! (Ha nem tévedek, Várkerület 108/a.)

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk