Közélet, hírek

Levél Komjáthy Attila barátomhoz. „Visszajelzés a Jelenből a Múltba.”

1/1

Vadász György válaszlevele Komjáthy Attilának

Hirdetés
?>
Vadász György válaszlevele Komjáthy Attilának
1/1

Vadász György válaszlevele Komjáthy Attilának

Levél Komjáthy Attila barátomhoz. „Visszajelzés a Jelenből a Múltba.”
Közélet, hírek

Levél Komjáthy Attila barátomhoz. „Visszajelzés a Jelenből a Múltba.”

2012.05.09. 08:49

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Komjáthy Attila dr., Vadász György

Vélemények:
18

Letölthető dokumentumok:

Vadász György válasza Komjáthy Attilának, a József Attila - szobor áthelyezése  ügyében.

Kettőnk hol távolodó, - hol közelítő kapcsolatából, - hiszem, - közös örömünkre, - barátság lett.

Kedves és több, mint jószándékú, - érzékeny leveledre tisztes, lelkes és bizton hitt igazam jegyében, - kiérdemelt bizalmad jegyében válaszolok.

Nem támogatok senkit.

A szobor megváltozott helye csak tőlem, - és Tima Zoltán volt tanítványomtól származik.

Vadász György válaszlevele Komjáthy Attilának
1/1
Vadász György válaszlevele Komjáthy Attilának

 

Okai a következők:

Mint még élő társszerzőt (kiváló szobrász-barátom, - Marton László már meghalt), - felkerestek, hogy a Kossuth tér megújhodásra váró terepszintje és földalatti helyzete, - tartalma teljesen megváltozik és Timáék szellemében úgy születik újjá, hogy az eredeti  építészeti koncepció sérülés nélkül tovább gazdagodhasson.

A szobor jelen helyéről mindenképpen elvétetik.

Napokig jártam és fotóztam a még ott lévő „voltat" és az elképzelt jövőbeli elhelyezést és rá kellett jönnöm, hogy a jelenlegi hely ma már a Dunától egyértelműen elszakítottnak, - háta mögött egy vertikális osztásokkal gazdag architectúra zavarásában, kiégett füvével és bokraival kicsinek és takartnak, - magára hagyottnak tűnt, - és végső döntésem, - melyet megerősít kezdő mondataid elragadtatása, - hiszem, - hogy telitalálat. Előtte az autók állásai és mozgásai megszűnnek, - és áttevődnek a Dunához közeli külső útszakaszra, - helyüket a Lánchídtól a Margit-hídig díszburkolatú sétány veszi át, - ahonnan a közvetlen közeli, - megvilágított Pesti Dunapart fényei, - épületei, szobrai és részletező szépsége a séta kísérője, - a budai oldal pedig, - ezidáig alig látott (vagy csak autóból) értékei gazdagítják az egyedülállóan sokszólamú „Világörökség" képet.

József Attila szobrát körbejárhatóan helyezzük el a támfal előtt, - az eddigi legfelső vízszint fölé, - oly módon, hogy a séta legfontosabb érzelmi, - és szellemi állomása legyen, - úgy, - ahogy talán el sem képzeled, - ott, - a Duna közvetlen közelében.

Feladatom megoldása hiszem, - és vallom, - megújította a szobrot és megújítja a járókelők szívét és szellemét.

Ha mint embert és építészt és ahogy írtad „költőt" elismersz, - bízzál továbbra is képességeimben, - és fogadd el meggyőződéssel írt válaszomat.

A mű majdani új helyén várom kézfogásodat és köszöntő ölelésedet.

Vadász György
Szentendre, 2012.05.07.

Kapcsolódó oldal:

Levél Vadász György barátomhoz

 

Vélemények (18)
Pákozdi Imre
2014.03.19.
05:27

Részletesebben: a József Attila szobor elhelyezése a megújult Kossuth téren kiválóan sikerült. Távolabb helyezték a Parlamenttől, oda, ahol már véget ér az Országház "hivatalos", fekete öntöttvas korlátja. Szinte magányosan áll (ül), de legalábbis nem a törvényhozás kerti törpéjeként, jelentősen, körbejárhatóan, a lépcsőn. Le a kalappal Vadász György előtt.

A Kossuth tér egésze már kevésbé tetszik. Ha ez a tarvágásos - betonozásos - kövezéses növénykalodázás a Városliget parkosítási megoldásainak bármiképpen is előképe, akkor tényleg el kell követni mindent, hogy oda balogzoltános-baános-tarlós (park)építő munkavégzés céljából be ne tehesse a lábát.

Részletesebben: tetszik a térdig érő biztonsági betonkerítés profi és ízléses megoldása. Alig akadály a szórvány-gyalogosnak, akadály a tömegnek, komoly akadály a járműveknek. Tetszik a látogatóközpont a tér északi részén (noha rühellem a látogatóközpontokat és a tanösvényeket). Túlzás és giccs a déli lejárat "golyótépte" vaslemez-kerítése.

Fel vagyok háborodva, hogy a növényzet díszcukorka szerepbe szorult. Világos, hogy ez a tér nem közparknak készült (bár, ha a hatalom mai birtokosai nem lennének annyira érzéketlenek a zöld színre, lehetne az). Mégis, ez a kalodázás, a fáknak ez a borzasztó irtása és a maradék nagyfa-állomány törzsének murvatemetőbe kényszerítése ott, a Kossuth szobor körül... Azok a platánok valahogy úgy érezhetik magukat, mintha ülésezés előtt szuszpenzort húznának a férfi képviselőkre. A villamos vonalvezetése jó, a metróállomás felőli megálló fellépő járdája viszont legalább 5 cm-rel magasabb, mint amit megszoktunk. Nagy esések várhatók ott még.

bardóczi
2012.06.13.
06:54

Az indexen ismeretlen forrásból származó, ám vélhetően a "titkosított tervezés" részét képező látványtervek jelentek meg a napokban. ezek egyike a József Attila szobrot ábrázolja, ám nem úgy és olyan pozícióban, ahogyan azt Vadász György írta és rajzolta "körbejárhatólag a támfal előtt". (Az indexen tálalt mostani megoldás egyébként az eddigi legjobbak közé tartozik az eddig felmerült hivatalos verziókból és árvizi szempontból is helyes.) Az utólagos (?) korrekciónak örülök, némiképpen a nyilvánosságban rejlő erőt és bölcsességet is szemlélteti a titkolózó tervezéssel szemben. Ugyanez a mélygarázs tekintetében (alsó rakparti bejárat vs árvízi biztonság, vb födém vs faóriások, burkolt felület alatt vs zöldfelület alatt) sajnos (még?) nem "ment át". Pedig nem mondhatni, hogy pénzkérdés, ha a sajtóban keringő 13-20 Mrd Ft költségvetést (?) vesszük alapul...

 

FenyvesiHK
2012.06.13.
07:58

@bardóczi: bingo, már nem éltünk hiába bár még olvasgathatnának a döntéshozók mélygarázs ügyben is...

bardóczi
2012.05.11.
00:42

a látványtervek, nézetek, perspektívák internetes dzsungelében kétségeim támadtak, így ma elmentem megnézni a tervezett helyszínt. Sem Vadász György festőien szép skicce, sem a sajtóban közölt montázsok nem árulják el, hogy biza ez egy felhajtó rámpa, ahol a skiccen megjelenített támfal sem oly magas, és a terep sem oly sík, hanem éppenséggel ferde. Nagyon ferde. Egyrészről már kezdem érteni, hogy miért beszél Vadász arról: árvíztől védett a hely. Valóban magasabban van, mint az alsó rakpart. Vittem egy centit, nálam 140 cm-t mutat a nem szabatos szintkülönség mérés alsó rakpart és tervezett szobortalapzat között. Ha ez így van, a szobrot még mindig 80 centi víz borítja LNV-kor szám-misztikám szerint. Ami viszont még probléma, az a ferde sík, amelyre a hosszúkásan nyújtott lépcső-posztamens nem fog szépen illeszkedni, többszörösen nem szép megoldást eredményezve, a lépcső mondanivalóját lehetelten helyzetbe hozva (mit keres egy rámpán egy hosszanti lépcső?), és csak árvízkor közel a Dunához. Egyébként a vízre való rálátás tekintetében rosszabb pozícióban, mint a felső rakparton. Lehet, hogy a rámpát elbontják, lehet, hogy a gépjármű forgalmat részlegesen kiváltja a gyalogos. Sokminden lehet. De csak találgat(ha)tok. Én most úgy érzem, a helyszínt látva, hogy a szobor nem fog méltó helyre kerülni még annyira sem, mint ahol eddig "parkolt". Úgy érzem tényleg olyan lesz mintha elszállításra várna, kitéve a járdára. Megtűrt tárgy egy félreeső sarokban. Helyszínrajz, metszetek, információ nélkül az ember tanácstalan. És nem érti, miért kell titkosan intézni ezeket az ügyeket, miért csak újságírói kérdésre vagy egy nyílt levél kapcsán derül ki, hogy a KÖZTI készíti a terveket, és végül nem érti hogy az ország főterének áttervezése miért nem a nyílvánosság előtt zajlik, hanem a jól bevált titoktartási szerződés és nyilatkozási moratórium mentén...pedig ettől nem lesz jobb. rosszabb lesz. hát nem érzik?

Pákozdi Imre
2012.05.11.
05:00

@bardóczi: Ezt a többek számára már messze nem József Attiláról és nem az ő szobráról szóló vitát nem kéne folytatni addig, amíg a résztvevők - titokban, a papírt a családtagjaik elől is félig eltakarva - ötvenszer le nem írták gyakorlásul, hogy "Önnek igaza van". Ez ugyanis láthatóan nem fér ki a csövön, senki intellektuális fegyvertárának egyetlen mordályából sem. Akkor most elkezdem a gyakorlást.

bardóczi
2012.05.11.
06:19

@Pákozdi Imre: :-)

Pákozdi Imre
2012.05.10.
21:06

Sok sikert kívánok Vadász Györgynek a munkájához. Ahogy itt megnyilvánult, az nem csak nyelvileg és stilárisan veretes, hanem baráti, emellett kőkeményen eltökélt szakmailag is. Miközben értem, hogy Bardóczi Sándor, Fenyvesi és minden hozzászóló társam nagyon szereti és nyilván érti is József Attilát, úgy gondolom, hogy valamennyien - én is - túldimenzionáltuk, mint politikai mércét vagy mint bárminek a politikai értelemben vett képviselőjét. Pedig nem volt politikus, sőt, hatással sem volt úgy igazán a politikára. Szerintem a politikai értelemben vett túldimenzionálás oka az, hogy hihetetlen okosságával nyelvi erejével, sorsa-adta szociális érzékenységével (éppen a legklasszabb verseiben) ugyanazt a terepet "kultiválta", amit a politika, főleg a marxista politika. De - bár a programadás igényével tette ezt - korántsem program-érvényesítő attitűddel. Ezért, valamint azért, mert igazi költő, igazi művész volt, akinek a számára a mű mindíg fontosabb, mint az, amit képvisel, nem lehet őt a politika homlokterébe állítani. Mint megrögzött JA-imádót, engem először nagyon megkapott Bardóczi ötlete, hogy ültessük a szobrot az Országház dunai lépcsőjére. De belegondoltam, és azt mondom: ne. Ha az a lépcső csak a könyvtár lépcsője volna, akkor nagyon jó helye volna ott a szobornak, mert gyönyörű a helyszín, tágas, lélegző a tér, hatalmas, gondolat- és érzelemkeltő a környezeti struktúra... Ám, az Országház bármennyire is a népfelség legfőbb képviselőjének, az Országgyűlésnek a székhelye, mégis napi politikai fórum. József Attila pedig ennél többet, lényegesebbet képvisel: minket, méghozzá nem csupán és nem is elsősorban homo politicusi mivoltunkban.

bardóczi
2012.05.11.
00:41

@Pákozdi Imre: Ugyanazt tudom mondani mint WérGidának. Ha azok, akik a napi politikai fórumon állítólag képviselnek bennünket a tudatuk mélyén érzik: egy olyan valaki szobra díszíti a fórum kulisszáit, aki vitán felül bennünket képviselt, talán a parlamenti patkóban is más minőségű lenne az eszmecsere. Én nem féltem József Attilát a Parlamenttől. A Parlamentnek sokkal több félnivalója van József Attilától. 

Pákozdi Imre
2012.05.11.
04:54

@bardóczi: Jaj.

FenyvesiHK
2012.05.11.
07:58

@bardóczi: Mivel a másik poszt már lekerült a napirendről csak a lényeget másolom ide JA kommunista vagy bármilyen egyéb politikai identitásáról: "Ekkor még Ignotus Pál visszaszólhatott: „Marxista költő volt... a proletárok költője volt testestől-lelkestől. Ezt nem látni benne vakság volna; egyedül azt látni benne színvakság. A politikát kilúgozni belőle hullagyalázás volna, de alakját egy politikai riadó illusztrációjává sekélyesíteni szintén nem volna legkegyeletesebb eljárás... Olyannak lássuk alakját, amilyen volt. Kibírja. Sőt: megköveteli."" Szerintem Ignotus véleménye ma is helyén van, bár ezt 1947-ben mondta. Talán annyi,hogy az azóta eltelt idő még jobban felerősítette JA tudatunkban jelenlévő, általános érvényű értékeit. Egyre inkább úgy vagyok, hogy kapjuk fel JA-t és találjunk neki helyet, jó messze a Parlamenttől és a Dunától is(!) feloldva így a szobor mostani illusztráció attitüdjének művészeti értelemben vett bárgyúságát, amire a "vízbeültetés" még rá is erősít.

Pákozdi Imre
2012.05.11.
21:25

@FenyvesiHK: Köszönöm az idézetet, köszönöm a véleményt. És az ifjabb Ignotust sokkal nagyobb figyelemmel fogom olvasni.

bardóczi
2012.05.10.
07:51

"József Attila szobrát körbejárhatóan helyezzük el a támfal előtt, - az eddigi legfelső vízszint fölé"

Minden tiszteletem mellett a tények: A budapesti vízmérce 0 pontja 94.970 mBf-nél található. A vízmérce adatai szerint az LNV (legnagyobb eddig mért vízszint) = 860 cm. ez a vízállás 2006 április 4-én következett be, előtte a 2002-ben 848 cm-es rekord volt érvényben. (megjegyzés: A Duna vízjárása hektikusabbá vált, nem biztos, hogy a 860 cm sokáig csúcstartó marad.) I. készültségi szint 620 cm-nél. A pesti alsó rakpartot a forgalom elől a Dráva utca és a Garibaldi utca között 640 cm-es dunai vízállásnál szokták lezárni. E fölötti vízállásnál a rakpart ezen szakasza víz alá kerül. Ez legutoljára 2011. január 17-én történt meg. Az LNV ettől jelenleg 220 cm-rel van magasabban. 

WérGidA
2012.05.10.
08:07

@bardóczi: Kövezz meg engem, de ha célként tűzzük magunk elé, hogy városi tárgyaink szervesen illeszkedjenek kulturális szövetükhöz, de helyükhöz is, akkor - József Attilától totálisan függetlenül - számomra szép gondolat az, hogy egy vízparti szobrot alkalmanként elönt a víz.(Ez persze nem érinti a Balti feletti számmisztikát, hogy ki, hogyan magyarázza a matekot.)

bardóczi
2012.05.10.
08:13

@WérGidA: számomra is szép gondolat volna, ha nem ismerném egy picit a Dunát. Mert ez a gondolat csak addig lenne szép, amíg egy két tonnás uszadékfa le nem fejezné a szobrot.

WérGidA
2012.05.10.
08:22

@bardóczi: Rendben, de ha ettől tényleg félünk, ha ezt nem vállaljuk, viszont rugózunk azon, hogy de-de-de, maradjon azért mégis a Dunánál, akkor ez a szobor - és igazan van Solymos Sanyinak - nem több mint illusztráció: komplex kulturális giccs. Mi tesszük azzá.

bardóczi
2012.05.10.
08:27

@WérGidA: hacsak...ahogy írtam: Parlament lépcsője, LNV felett, Dunánál. Új kontextus - új narratíva. Bár a parlament meg nem érdemli meg. Egyik sem. Esetleg úgy igen, hogy az utolsó 4 sort legalább havonta egyszer felolvasnák az ülésteremben...

WérGidA
2012.05.10.
09:02

@bardóczi: A lehető legrosszabb az, amit a költőinkkel teszünk, hogy a politika terébe zárjuk őket. József Attila mint a mindenkori magyar kormányzást szimbolikusan képviselő alak? Retrospektíve is? Kétlem.

bardóczi
2012.05.10.
09:17

@WérGidA: ááá, nem képviselő: mérce. Nem vízmérce. erkölcsi. amihez fel kéne nőni. a politika terével akkor tesszük a legrosszabbat, ha hagyjuk, hogy a politika azt kisajátítsa magának és utána úgy viselkedjen mint egy elszabadult hajóágyú. a politika tere a miénk, humanizálnunk kell. ha nem így van, akkor a fene megette az egészet. (Megjegyzem, József Attila és kortársai nem ódzkodtak behatolni a politika terébe, hogy az általuk dekadenciának nevezett állóvízbe be-be dobjanak egy-egy követ.) különben is késő: a szobor láthatóan a politika terében volt, van és marad.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

Szenes-ház // Egy hely + Építészfórum

2023.08.30. 14:19
5:54

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Nézőpontok/Történet

A Margitsziget fái // Építészfórum + Egy hely

2023.08.20. 18:53
9:32

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk