Közélet, hírek

Lebontják a Pollack pavilonokat

1/5

Pollack Mihály téri pavilonok

?>
Pollack Mihály téri pavilonok
?>
Pollack Mihály téri pavilonok
?>
Pollack Mihály téri pavilonok
?>
Pollack Mihály téri pavilonok
?>
1/5

Pollack Mihály téri pavilonok

Lebontják a Pollack pavilonokat
Közélet, hírek

Lebontják a Pollack pavilonokat

2009.07.10. 09:30

Cikkinfó

Szerzők:
Biczó Gabriella

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Vélemények:
1

Letölthető dokumentumok:

Éveken át tartó huzavona és civil tiltakozás után másodfokon is arra kötelezték a Pollack Projekt Kft-t, hogy bontsa le a Pollack Mihály téren felállított pavilonokat és állítsa helyre a tér eredeti állapotát. Közben a VIII. kerületi önkormányzat képviselőtestülete a Pollack téri mélygarázs és felszínhasználat szerződéseinek semmissé nyilvánítását kezdeményezte.

A Pollack Mihály téri pavilonok először akkor kaptak nagyobb publicitást, amikor tavaly a tűzoltóság jelezte, a Magyar Rádió épületének egy esetleges oltásakor problémák merülhetnek fel a felállított pavilonok miatt. „A Magyar Rádió 2007 november, vagyis az első pavilon felállítása óta azért küzd, hogy a jogsértő állapot megszűnjön és a pavilonokat az építtető, vagy az illetékes hatóság elbontsa" – mondta Borbély-Urquhart Julianna, a Magyar Rádió kommunikációs vezetője. „A pavilonok a Magyar Rádió dolgozóinak és épületeinek a biztonságát veszélyeztetik. A pavilonok a felállításukkor korlátozták, sőt helyenként meg is szüntették a tűzvédelmi utakat, ez azt jelentette, hogy a pavilonok miatt a tűzoltóság egy esetleges tűz esetén az épületet nem tudta volna oltani, sőt a mentési funkcióját sem tudta volna ellátni. Ezen hiányosságok egy részét utóbb a tűzoltóság közbenjárására részben orvosolta az építtető. Elképesztőnek tartjuk azt is, hogy az épület Pollack Mihály tér felőli oldalon lévő gépkocsibehajtóit sem tudjuk használni a pavilonok elhelyezkedése miatt."

 

Pollack Mihály téri pavilonok
1/5
Pollack Mihály téri pavilonok

 

Nemcsak a Magyar Rádiónak vannak kifogásai a felállított pavilonokkal kapcsolatban, hanem gyakorlatilag az összes szomszédos intézmény aggályosnak tartja a tér beépítését. Méhes Márton, az Andrássy Egyetem kancellárja lapunknak elmondta, hogy kezdettől fogva nehezményezte a pavilonok felállítását. „Örömteli, hogy megépült a mélygarázs és az a szándék is, hogy a teret rendbe tegyék. Városképvédelmileg azonban vállalhatatlanok a pavilonok." A kancellár hozzáteszi, hogy semmilyen egyeztetés nem történt az egyetemmel a pavilonok megépítése előtt. Megkérdeztük a szomszédos Nemzeti Múzeumot is, ahol Kesig Gabriella, a múzeum Közművelődési Főosztályának vezetője elmondta, hogy ha nem is ezeket a pavilonokat, de egy közösségi teret el tud képzelni, ahogy fogalmazott „miért ne működhetne együtt a jövőben a múzeumkert és a Pollack Mihály tér."

Pavilonok és mélygarázs
A téren felállított pavilonok ötlete szorosan kapcsolódik a mélygarázs létesítéséhez. A részben a Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában lévő Pollack Mihály téri Közterületfejlesztő Kft. – amelyet konkrétan a Pollack Mihály tér felszínhasznosítására hoztak létre - 2006-ban pályázatot írt ki a tér karbantartására és a felszínhasznosításra. A nyertes pályázó a Pollack Projekt Kft. lett. A pályázat alapján két szerződés jött létre, egy felszínhasználati megállapodás és egy a mélygarázsra vonatkozó bérleti szerződés. A felszínhasználatra vonatkozó szerződés a Pollack Projekt Kft-t vendéglátó-ipari tevékenységre jogosította fel, az ehhez szükséges kiszolgáló egységek, azaz a konyhák, a mélygarázs -1 szintjén helyezkednek el.

 

Pollack Mihály téri pavilonok
2/5
Pollack Mihály téri pavilonok

Pollack Mihály téri pavilonok
3/5
Pollack Mihály téri pavilonok

 

A pavilonok felállításakor már kérdéses volt, hogy egyáltalán engedélyköteles-e az építkezés vagy sem. „Engedélyköteles építési tevékenység végzésére a megállapodás nem tartalmaz felhatalmazást" - tudatta az Építészfórummal dr. Iván Roland a Józsefvárosi Önkormányzat Gazdálkodási Osztályának vezetője. A pavilonok közben továbbépültek, de a folyamatos civil tiltakozás és a korántsem egyértelmű szabályozás miatt a kérdés újra napirendre került a Józsefvárosi Önkormányzatnál is. Felmerül a kérdés, hogy a felszínhasznosítást elnyert Pollack Projekt Kft-nek nem kellett volna-e egyeztetnie a környező intézményekkel, mielőtt belefog az építkezésbe, továbbá a Józsefvárosi Önkormányzatot miként érhette meglepetésként a pavilonok felépülése. „Az építésügyi jogszabályok szerint építési tevékenységet a tulajdonos hozzájárulásával lehet folytatni" - válaszolja kérdésünkre Iván Roland. „Az építésügyi eljárásban az ingatlannal szomszédos ingatlanok tulajdonosai ügyfélként részt vehetnek. Az ügyben születő határozatok esetében fellebbezéssel élhetnek. A konkrét ügyben az önkormányzat érintettsége okán kizárási ok állt fenn, ezért az építési ügyben a Közigazgatási Hivatal a XIII. kerületi Önkormányzat Jegyzőjét jelölte ki eljáró hatóságként." A XIII. kerületi Önkormányzat Építésügyi Osztálya, mint eljáró hatóság arra a megállapításra jutott, hogy le kell bontani a már felállított pavilonokat. A pavilon építtetője azonban fellebbezett, de a másodfokon eljáró Közép-Magyarországi Regionális Államigazgatási Hivatal jóváhagyta az elsőfokon meghozott határozatot, és a tér eredeti állapotának visszaállítására kötelezte az építtetőt.

Természetesen megkerestük a Pollack Projekt Kft-t is, Takács Attila, a kft. műszaki vezetője szerint, „az önkormányzatnak volt egy jó ötlete, de a szakmai előkészítések, egyeztetések nem történtek meg." Takács szerint, a hatóságok nem tudták eldönteni, hogy engedélyköteles-e az építkezés, és jelenleg egyértelmű, hogy „amire kiírták a pályázatot, azt nem lehet megvalósítani." A műszaki vezető elmondta, hogy a Pollack Projekt Kft. a helyi civilekkel kezdettől fogva a jó kapcsolatra törekedett, „nem velünk van problémájuk, ezt a helyzetet nem a beruházó okozta. Kicsit még sajnálnak is minket." Takács Attila hozzátette, hogy miután ekkora ellenállásba ütköztek, két új tervvel rukkoltak elő. „Skardelli Györgyöt kértük fel, aki nagyon szép tervet álmodott meg. Mindent megtettünk, hogy támogatható legyen a terv, ezt el is értük, de az Országos Tervtanács úgy döntött, hogy mivel ez nem egy klasszikus tér, nem bírja el a beépítést. Tudomásul vettük, hogy le kell bontanunk a pavilonokat."

Sorozatos törvénysértések

Pollack Mihály téri pavilonok
4/5
Pollack Mihály téri pavilonok

Közben a Józsefvárosi Önkormányzat közleményben tudatta, hogy sorozatos törvénysértéseket állapított meg a Pollack Mihály téri mélygarázs és a felszínhasznosításra megkötött szerződések kapcsán. A Józsefvárosi Önkormányzat belső vizsgálatnak apropójául a soproni Petőfi tér alatti mélygarázsnak, a Legfelsőbb Bíróság által megállapított jogszerűtlensége vezetett. A Soproni Önkormányzat szerződést kötött egy magántársasággal, a Petőfi tér alá megépítendő mélygarázs beruházásáról. A szerződés szerint a megépülő mélygarázs a magántársaság tulajdonába került volna, és a Soproni Önkormányzat tulajdonába lévő földterületre a mélygarázs megépítését követően földhasználati jogot szerzett volna. A Legfelsőbb Bíróság azonban idén januárban kimondta a szerződés semmiségét, mivel a köztér mint forgalomképtelen ingatlan esetén az osztott tulajdon kizárt, magánvagyonba átjátszani törvénytelen. A Pollack Mihály téri mélygarázs esetében ugyanez történt: a Józsefvárosi Önkormányzat korábbi vezetése 2003-ban kötött szerződést a Pollack Mihály téri Mélygarázs Beruházó, Kivitelező és Üzemeltető Kft-vel a mélygarázs megépítésére és üzemeltetésére. A szerződés osztott tulajdont eredményezett, lehetővé tette, hogy a megépült mélygarázs - mint önálló ingatlan - közvagyon helyett magántulajdonba kerüljön, sőt az önkormányzat a köztér felszínhasználati jogát is részben átruházta a magáncégre. A soproni mélygarázs ügyében a Legfelsőbb Bíróság ítélete úgy tűnik precedenst teremthet. A soproni Petőfi tér és a budapesti Pollack Mihály téri mélygarázs szerződéseiben szereplő meglepő hasonlóságokat a Józsefvárosi Önkormányzat is felfedezte, és Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a szerződések semmisé nyilvánítását kezdeményezte. E szerint az önkormányzat akkor járt volna el jogszerűen, ha közbeszerzési eljárást írt volna ki a tér felújítására és karbantartására, továbbá hatósági eljárásban kellett volna döntenie a Pollack Mihály téren folytatandó vendéglátó-ipari tevékenység engedélyezéséről, időtartamáról és a fizetendő közterület használati díjáról. A Pollack pavilonokat Takács Attila ígérete szerint, még ebben a hónapban lebontják.

Biczó Gabriella

Vélemények (1)
bardóczi
2009.07.10.
10:17

Van Isten! Mondjuk az LB határozat ettől még gáz, mert igencsak aggályos a dolog például a IX kerületi tömbrehabilitációk vagy a Szent István téri automata garázs tükrében is. Sőt akad egy két mgántulajdonban lévő történelmi borospincénk itt-ott, aminek egyike-másika még világörökségi védelmet is élvez. Azokkal az LB határozat tükrében mi lesz? Mert azt majd megnézem, ahogy visszaveszi a Sárospataki önkormányzat vagy az állam a Rákóczi-pincét (hisz közterület alatt fut).

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk