Design/Belsőépítészet

Közösségi terek vonzásában - 2020

1/8

Sanofi – Forrás: Europa Design

?>
Sanofi – Forrás: Europa Design
?>
Zoetis – Forrás: Europa Design
?>
Telenor – Forrás: Europa Design
?>
Zoetis – Forrás: Europa Design
?>
Telenor – Forrás: Europa Design
?>
Sanofi – Forrás: Europa Design
?>
SMP – Forrás: Europa Design
?>
SMP – Forrás: Europa Design
1/8

Sanofi – Forrás: Europa Design

Közösségi terek vonzásában - 2020
Design/Belsőépítészet

Közösségi terek vonzásában - 2020

2021.01.27. 14:14

Cikkinfó

Támogatott tartalom

A Design rovatot támogatja a 

Földrajzi hely:
Magyarország

Építészek, alkotók:
LAB5, Frank György, Pyxis Nautica, Cushman & Wakefield Design + Build

Cég, szervezet:
Europa Design

Termék, technológia:
Irodabútor

Világjárvány előtt, alatt és után is egyre inkább nő a közösségi területek nagysága és szerepe az irodákban. Nézzünk néhány példát berendezésükre az Europa Design referenciáiból.

A digitalizáció, az információáramlás felgyorsulásának hatására megváltoztak a munkafolyamatok, amelyek az irodák szerepét és berendezését is befolyásolják. A mintegy 10 évvel ezelőtt megszokott egyéni munkahely és a dedikált asztal helyét egyre több helyen váltja fel a csoportos és projekt alapú munkavégzés, amelynek során a munkatársak a feladatoknak megfelelően választják ki munkahelyüket. De még ha a nyitott irodai struktúrában mindenkinek meg is marad a saját asztala, akkor is egyre fontosabbá válnak a formális és informális megbeszéléseknek helyet adó közösségi területek. A munkavégzés hatékonyságát a kutatások szerint is növeli az információcsere, amely a munkatársak közötti, illetve az ügyfelekkel történő megbeszélések során jön létre.

A legjobb ötletek, megoldások egy fotelben vagy kanapén ülve és kávét kortyolgatva születnek, amikor áttekintjük egy projekt fázisait, vagy megoldást keresünk egy problémára. Több gyártó cég már évek óta a dinamizmust jeleníti meg az irodákban, ami a dinamikus ülésben, konferenciarendszerekben és könnyen átrendezhető terekben ölt testet. Ilyen gyártó cég a német Wilkhahn, amelynek ülőbútorai, 3D-s szinkronmechanikájukkal a mozgást segítik, többfunkciós asztalaik pedig egyaránt használhatók munkavégzésre, vagy prezentációhoz. Kreatív ülőbútoraik között több támaszkodó szék található, amelyek gyors megbeszélésekhez szolgálnak „ülep"támaszul.

De a bútorgyártók többsége a klasszikus asztal-szék-szekrény kombinációról egyre inkább a nagyobb kreativitást ösztönző ülőbútorok gyártására helyezi a hangsúlyt, amelyek állhatnak könnyen átrendezhető modul elemekből, sokféle kiegészítővel – kis asztallal, lámpával, polccal, csatlakozó lehetőséggel - növelve a komfortérzetet. Az irodában csak néhány órát dolgozó külsős tanácsadó munkatársak és ügyfelek számára létrehozott coworking terek – munkaasztalok, tárgyalók,  - berendezésének alapkövetelménye a gyors átalakíthatóság, könnyű mozgatás, a kényelem és a kommunikáció elősegítése.

Sok esetben akusztikus szigetek is kialakításra kerülnek, magas elválasztó elemekkel, magas háttámlájú fotelekkel, kanapékkal, amelyek a bizalmas megbeszélések vagy az egyéni, nagyobb koncentrációt igénylő munkát is lehetővé teszik. A pandémiával jelentősen megnőtt a távmunka szerepe és gyakorisága, a munkavállalók idejük sokkal nagyobb részét töltik home office-ban, mint korábban. Az otthoni munkavégzéssel sokkal vonzóbbá vált az irodatér közösségformáló szerepe, felértékelődtek a szociális kapcsolatok, a személyes találkozók.

Valljuk be, sokkal vonzóbb lett az iroda, mint korábban, és a munkáltatók sokkal vonzóbb környezetet is teremtenek dolgozóiknak. A bútorgyártók pedig ehhez alkalmazkodva az otthoni kényelmet társítják a közületi funkció által megkívánt tartóssággal. A fertőzésveszély csökkentésére könnyen tisztítható, antibakteriális felületekkel és kárpitokkal jelentek meg. Természetesen az irodakialakításáért felelős cégeknek – tervezőknek, tanácsadóknak, ergonómiai szakembereknek, gyártó és forgalmazó cégeknek - az ügyfelekkel együtt nagy felelősségük van abban, hogy a bútorok kiválasztásával és elrendezésével is a biztonságot sugározzák, csökkentsék a fertőzésveszélyt és a személyes találkozókból adódó kockázatot. Ebben segít a megfelelő térkialakítás, illetve a térben elhelyezett üveg vagy átlátszó plexi elválasztó elemek.

Sanofi közösségi terek

A világ egyik vezető gyógyszeripari vállalata, a Sanofi, 2020-ban Budapesten alakította ki nemzetközi szolgáltatóközpontját, a Business Service Budapest Centert. Az iroda tervezésével megbízott LAB5 építésziroda olyan tereket hozott létre, amelyek többféle funkcióval, munkastílussal támogatják a központban különböző területeken dolgozó 200 szakértő munkáját. A tervezés folyamatában a munkatársak véleményét is megkérdezték, hogy az irodatér minél inkább megfeleljen az igényeiknek.

Az Activity Based Working koncepció alapján megvalósult irodatér egyaránt lehetőséget nyújt a hatékony munkavégzésre, az összpontosítást kívánó egyéni munkára, és a kollaborációt, kommunikációt igénylő tevékenységek elvégzésére. A Sanofi új központjában több olyan közösségi teret is kialakítottak, ahol a munkatársak találkozhatnak egymással, beszélgethetnek, kávézhatnak, relaxálhatnak. A Sanofi elképzelésének megfelelően, hogy a szolgáltatóközpont területi elhelyezkedése megjelenjen a belső terekben, a tervező LAB5 építészei jelzés értékűen jelenítették meg Budapest 5 jellegzetes helyét az irodatérben.

Sanofi – Forrás: Europa Design
6/8
Sanofi – Forrás: Europa Design

A lobbyban a Parlament színei - az arany, a mélykék, a piros – jelennek meg a szőnyegben, a bútorokban és a kiegészítőkben. Az étteremben a Budai Vár motívumai köszönnek vissza, itt főleg a pasztellszínek dominálnak. A kávézópulttal is ellátott Community Centerben a sok zöld növény és a sziklás hatást keltő padlószőnyeg idézi a Gellért-hegyet. A tereket és a munkatársakat összekötő utaknál pedig az Erzsébet és a Szabadság híd szerkezeti elemeit és színeit elevenítik fel a belsőépítészeti elemek, az oszlopok és falburkolatok.

A sok funkciót kiszolgáló tereket és az ezeknek megfelelő berendezést a tervezők a letisztult, kissé skandináv stílussal és a pasztell színekkel tették egységessé. Ennek szellemében választották ki a közösségi terek éttermi és bárszékeit, asztalait az Europa Designtól, valamint a foteleket és akusztikus ülőbútorokat.

Zoetis közösségi terek

A Zoetis Inc. a világ legnagyobb gyógyszer- és oltóanyag-gyártója háziállatok és haszonállatok számára. A költözés előtt is a MOM Parkban béreltek irodaterületet, így az átköltözés a Gellért toronyba nem jelentett nagy kihívást a projektmenedzsment csapatnak. A korábbi irodaterület osztott, külön bejáratos hátrányából indulva olyan új irodaterületet kerestek, ahol egy területen, kényelmetlen közlekedők és köztes lépcsőházak nélkül tudnak hatékonyan kommunikálni és dolgozni.

Zoetis – Forrás: Europa Design
2/8
Zoetis – Forrás: Europa Design

A projekt teljes körű lebonyolítását a Cushman & Wakefield Design + Build csapata, a belsőépítészeti terveket Szarka Tímea (FITOUT Zrt.), a kivitelezést pedig a FITOUT Zrt. végezte. A folyamat során egy olyan funkcionális irodatér kialakítása volt a cél, ahová a Zoetis dolgozói örömmel töltenek időt, így megfelelő arányban kellett vegyíteni az egyedi munkavégzésre és a kollaborációra alkalmas tereket. Az új iroda megtervezése speciális módon történt, mert javarészt a globális arculati kézikönyv adta a tervezési irányokat - kötött alaprajzi elrendezéssel, előírt szőnyegtípussal, rögzített színpalettával és a meglévő bútorok felhasználásával. Így csak néhány ponton kapott a belsőépítész csapat teljesen szabad kezet, mint pl. egyedi bútorok megtervezése, soft seating, terasz bútorok és design lámpák kiválasztása. Az előtér, a kávézó és az éttermi bútorokat az Europa Design termékeiből választották.

SMP Solutions Zrt.

Az SMP történetében, cégfilozófiájában és tevékenységében egymást erősíti az innováció és a tradíció. A több mint 30 éve működő cég alapítása óta elkötelezetten kínál hatékony megoldásokat az informatikai, bank- és biztonságtechnikai kihívásokra, a forgalmazáson át a rendszerintegráción és az üzemeltetésen keresztül a karbantartásig. A cég filozófiájának megfelelően – „Működő megoldásokat szállítunk" – egy jól működő, funkcionális, időtálló iroda kialakítása volt a cél a cég hatékonyságát növelő, 21. századi korszerű IT megoldásokkal. A cég nyitott, transzparens filozófiája tükröződik vissza az üvegfalakkal elhatárolt átlátható terekben.

SMP – Forrás: Europa Design
8/8
SMP – Forrás: Europa Design

A belsőépítészet Kovács Csaba és Frank György NART Építész Műterem Kft. tervezésében valósult meg: „Az irodaterület tervezése közös munka volt megbízónkkal. Határozottan tudták, hogy mit akarnak: visszafogott, igényes tereket, kerülve a divatos formai poénokat. Jól érezni magukat a munkahelyükön, és mint employer brand is vonzó környezetet kínálni a fiatal mérnököknek, informatikusoknak." A munkatársak feltöltődését szolgálják a közösségi terek, kávépult, étterem, az elvonulást is lehetővé tevő telefonfülkék. Az Europa Design által szállított bútorok kiválasztásánál az esztétikai és design szempontok mellett fontos volt a funkció, a megbízhatóságot, és a hosszú távú gondolkozást képviselő kiváló minőségű megoldások.

Telenor – Astoria coworking

Az Astorián található flagship store átalakításával a Telenor a Pyxis Nautica tervezőcsapatát bízta meg. A belsőépítészeti kialakítás meghatározó célja volt, hogy olyan letisztult elemekkel, felületekkel dolgozzanak, ami 5 év múlva sem lesz elavult, a telekommunikációs eszközök és a különböző világító, színes reklámanyagokhoz kellően neutrális hátteret biztosítson és egy esetleges brandváltás új színeihez, logóihoz is könnyen illeszkedjen. A belsőépítészeti koncepció lényege az volt, hogy az ügyfelek inkább úgy érezzék, hogy egy barátságos, kávézó hangulatú térbe érkeznek egy rideg, ügyintézésre szolgáló, high tech üzlet helyett.

Telenor – Forrás: Europa Design
3/8
Telenor – Forrás: Europa Design

Ezt a hangulatot segítik az Europa Design bárszékei és ülőbútorai. Az üzlet nem egyszerű értékesítési pont, hanem közösségi irodaként is funkcionál, ahol bárki foglalhat magának akár egy asztalnyi területet vagy a három tárgyalóhelyiség valamelyikét. A Telenor megoldása azonban egy gyors, „on-the-go" megoldásra, és nem a hosszabb tartózkodásra sarkall. A szolgáltatás részeként nemcsak „asztalt és széket" kapnak a vendégek, hanem az ideiglenes irodai munkához minden egyéb infrastruktúrát, áramvételi lehetőséget és díjmentes szélessávú Hipernet-elérést is. Ezzel a lépéssel a Telenor kilép a telekommunikációs cég hagyományos kereteiből, hogy egy teljesen új piacon nyújtson új, alternatív megoldást.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A SZENTENDREI SKANZEN // Egy hely + Építészfórum

2023.06.07. 10:51
9

Az ország második leglátogatottabb közművelődési intézménye Szentendre szabadtéri múzeuma, ahol nem csupán megismerhetjük a "kiállított tárgyakat", de magába a miliőbe élhetjük bele magunkat – egy másik világ részesévé válhatunk látogatása során. A Skanzenben nemrég adták át az Erdély épületegyüttes első épületcsoportját is, melyben Torma Tamás és az Egy hely csapata vezet körbe minket.

Az ország második leglátogatottabb közművelődési intézménye Szentendre szabadtéri múzeuma, ahol nem csupán megismerhetjük a "kiállított tárgyakat", de magába a miliőbe élhetjük bele magunkat – egy másik világ részesévé válhatunk látogatása során. A Skanzenben nemrég adták át az Erdély épületegyüttes első épületcsoportját is, melyben Torma Tamás és az Egy hely csapata vezet körbe minket.

Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk