Helyek

Játszótér a bástyán

1/7

?>
?>
?>
?>
Az ásatás
?>
Az átjáró
?>
?>
1/7

Játszótér a bástyán
Helyek

Játszótér a bástyán

2000.09.24. 22:00

Cikkinfó

Szerzők:
Csordás Izabella

Vélemények:
1

Bástya utcai építkezésekről és a hozzájuk kapcsolódó régészeti feltárásokról olvashatnak.

"Épült 1979-ben a nemzetközi gyermekévben." - olvasható még a Bástya utcai 1-5. telekhatárt jelző kerítésen belül fekvő kőtáblán. Felpillantva azonban markológépeket, ásó munkásembereket, régészeket és a háttérben a régi városfalat láthatjuk.

 

1/7

2/7

3/7

 

Két játszótér helyén folyik az ásatás: az említett 1-5. és a 9-11. számú telkeken. A közbeeső 7. ház pedig lebontásra várva immár öt éve lakatlanul árválkodik. A Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerületi önkormányzat, mint megrendelő és építtető egy korszerű Sport- és Oktatási Központ építését tervezi az említett helyszínen. A terület a kulturális javak védelméről szóló 1997. évi CXL. törvény értelmében műemléki és régészeti védettség alatt áll, miszerint bármely - a régi városfalon belüli - építkezést megelőzően ásatást kell folytatni - az építtető költségére, s az eredményeket, leleteket mérlegelve kell dönteni az építkezés kivitelezéséről.

1999 szeptemberében írt ki az önkormányzat egy országos nyílt tervpályázatot a központ megtervezésére és megépítésére. A 36 pályázó közül színvonalas verseny keretében a Pálfy Studió lett a kiválasztott. Az önkormányzat lebonyolító cége, a BLIBER Kft. ( Belváros-Lipótváros Beruházó Kft.) kíséri végig a tervezést, folytat konzultációkat az építészekkel - megbízója érdekeit szem előtt tartva.


Előreláthatólag 2001 tavaszán elkezdődhetnek az építési munkálatok - akárcsak az ásatás, ez is az önkormányzat, mint megrendelő költségére. Az új épület a tervek szerint megfelelni látszik a célnak: a négy szintes mélygarázst követő földszint közösségi térként szolgálna, rendezvénytermeket létesítenének, e felett fitnesscentrum, uszoda és kosárlabdapálya lenne, a tetőn pedig jobb környezeti minőségben, mint korábban, ismét játszhatnának a gyermekek, újra zöld terület lenne a belvárosban - ezúttal ugyan magasabban kiképezve, a felüdülni vágyók a kilátásban is gyönyörködhetnének (a párkány a Só utca tengelyében húzódna), a cserjéket, virágágyásokat, a vegetációt mesterséges öntözéssel tartanák életben.

Történelmi áttekintés

Bár nem királyi palota állt itt korábban, izgalmas végigkövetni a történelem nyomait. A középkorban Pest határa északabbra, a Ferenciek tere környékén húzódott. A jelenlegi Bástya utca helyén a XIII. században Szent Erzsébet falva állt favázas házakkal. Pest városa ahogy gazdagodott, úgy terjeszkedett. A Mátyás király korában épült városfal a mai Bástya utca - Magyar utca, azaz a kiskörút vonalán húzódik.

A kérdéses telkek tehát a város végére estek, így itt mészárszékek, műhelyek, például a Váci utca Vámház körút felöli végén tímárműhelyek álltak. A középkori, törökkori rétegeket újkori épületmaradványok követik. A XVII. században iszapos, mocsaras vidék volt ez az úgynevezett Molnár tóval ( feltehetően innen a Molnár utca elnevezése ). Az 1700-as években feltöltötték a területet. Az újkorban ( itt 1686-tól számítva ) beépítették a városfalat, ez adta a házak déli lezárását. Jellemzően körbepincézett épületek álltak itt, a kertben kúttal. E házak vagy a második világháború során semmisültek meg, vagy 1973-ban bontották le őket.

 

Az ásatás
4/7
Az ásatás

 

A régészek egyik feladata a városfal alatti rész feltárása, s a cél, hogy a leendő épületben a most kimentett leletekből, illetve a városfalból minél több kerüljön bemutatásra ( ezt a fal mentén - tervezetten a Királyi Pál utcáig - húzódó gyalogos passzázzsal oldanák meg ). A Bástya utcai szakaszon a városfal 2 méter vastag, helyenként azonban a visszabontás nyomai ( jó építőanyag lévén e köveket használták fel az újkori házfalak építésekor ), kályhanyomok, füstöslyuk, valamint részben az 1973-as várfal-rekonstrukciónak köszönhetően látható a gyilokjáró a befelé szélesedő lőrésekkel.

A járószint fokozatos megemelése is végigkövethető a fal tanulmányozása során. A jelenlegi járószint alatt másfél méterrel kezdődik a városfal ( ami a mélygarázs ezen szintjén is követhető lesz ). A XIX. századi árvizek során, - a Duna okozta árvízveszély miatt - azonban elrendelték a járószint megemelését. Középkori építésre utaló mintázatú nyílás vezet át a városfalon, ami lehetett menekülőjárat a középkorban, vagy újkori átjáró a városfal két oldalán álló házak pincéi között - a habarcsminta vizsgálata után remélhetőleg el lehet dönteni a kérdést.

 

Az átjáró
5/7
Az átjáró

6/7

Amint látjuk, ez maga a történelem. Izgalmas találgatásokkal és próbákkal kerülhetünk egyre közelebb a valósághoz.

Az ásatás I. üteme szeptember végén zárul, és a 23-i tárgyalás alapján a II. ütem tervezett befejezése december 20-ra esik - a nagy hidegben fólia alatt folyik majd a kutatás. Az eredményeknek megfelelően pedig eldől, lesz-e építkezés. A centrum építése során a régészek további feladata a megfigyelés.

Köszönet a segítőkész együttműködésért Rétiné Zádor Judit régésznek, Pálfy Sándornak (Pálfy Stúdió) és Büki Lászlónak (BLIBER Kft.)

Csordás Izabella

Vélemények (1)
pennant
2010.06.14.
14:44

Nem oktatási központ: luxusszálló szerepel az önkormányzat legfrisebb (2008-2010-es) tervei között... Részletek: http://bastya.wordpress.com/

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk