Épületek/Irodaépület

Irodaház Újbudán

1/16

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
helyszínrajz
?>
általános szint
?>
metszet
?>
?>
?>
1/16

Irodaház Újbudán
Épületek/Irodaépület

Irodaház Újbudán

2006.02.28. 08:03

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Félix Zsolt

Budapest, XI., Kaposvár utca - Prielle Kornélia utca sarok. Építész: Félix Zsolt DLA, Építész Stúdió Kft., munkatársai Vörös Tamás és Szendrei Zsolt

Irodaház a XI. kerületben

Vezető építész: Félix Zsolt DLA, Építész Stúdió Kft.

Helyszín

A telek a Kaposvár utca Prielle Kornélia utca sarkán található. A területen korábban az Óraműszeripari Szövetkezet épületei álltak, ezek elbontásra kerültek. A telekkel szomszédos telkek közül a Kaposvár utcában egy földszint–tetőtér-beépítéses családi ház található, míg a Prielle Kornélia utca felől jelenleg beépítetlen telek fekszik. Erre a telekre érvényes építési engedély van, a területen irodaház épül. A Kaposvár utca túloldalán a Műszaki Múzeum épületei vannak, míg a Prielle Kornélia utca másik oldalán a Porsche Buda Gépjárműszalon, valamint a T-Mobile irodaházai.

A beépítés

A beépítés a szabályozási terv előírásainak teljes figyelembevételével készült. A zártsorú beépítésű telken a Kaposvár utcai telekhatárhoz képest az építési hely határa 4 m-rel hátrébb található, míg a Prielle Kornélia utca felől az építési hely határa maga a telekhatár. A szabályozás fontos eleme a homlokzatmagasságot érinti. A Kaposvár utca felől az épületünk építménymagassága 21 méter, az építési hely határától 9 méterre ez az építménymagasság már 30 méter. Ez a változó építménymagasság azt tette lehetővé, hogy a Kaposvár utca felől földszint+5 emelet épüljön 21 méteres építménymagassággal, míg ettől 9 méterrel hátrébb ez már földszint+8 emelet.






Funkció
Az épület alapvető rendeltetése bér-irodaház, melyben elhelyezhető a működtetéshez szükséges összes kiegészítő rendeltetés (étterem, melegítőkonyha, konferenciaterem stb.) is. Az épület tartalmazza az épületnagyságnak megfelelő méretű földalatti parkolót, három szint mélygarázs épült a teljes telek alatt. Az épület gépkocsival való megközelítése a Prielle Kornélia utca felől két irányból lehetséges.

Alaprajzi kialakítás
Az álatlános szintek kialakításánál a célszerű irodahasználatnak megfelelően lett kialakítva az alaprajzi elrendezés. A három lift a természetes megvilágítású előtérbe nyílik, itt található a takarítószer-tároló, valamint az erős illetve gyengeáramú felszálló vezetékeket tartalmazó szekrény. Ebbe az előtérbe nyílik a menekülő lépcsőház is, amelynek minden szinten nyitható ablaka van.
Az irodaterek kialakításánál az volt a koncepció, hogy egy szint két bérlőnek adható ki, így két-két különnemű vizesblokk lett kialakítva. Minden bérlőnek kialakítható egy teakonyha és egy külön dohányzó helyiség is. A dohányzó helyiség nem feltétlenül kap természetes szellőzést, de a gépi szellőztetése teljesen megoldott.
Az irodaszárnyak cellás, nagyterű és kombi elrendezést egyaránt lehetővé tesznek. Mivel a végleges megosztás a tervezés idejében még nem volt bizonyos, ezért a tervek elvi osztásrendszert mutatnak az irodaterület feloszthatóságára és működtethetőségére.  A homlokzati nyílászárók az irodák elvi osztásrendjét követik. Az irodák kialakításánál 2,75 m-es raszterral dolgoztunk. Egy szint álmennyezet nélküli belmagassága 3,05 m.

Tetőtéri szintek
A hatodik emelttől felfelé az épület elkeskenyedik a szabályozási terv adta lehetőségeket kihasználva. A hatodik emeleten még teljes irodaszint található, de a hetedik emeleten a keskeny szárnyban már a gépészet kapott helyet. Ez egy kétszintes emelt belmagasságú tér, részben külső térré változik. A kompakt folyadék hűtő és a diesel agregát már külső térben található, de ezt eltakarja a hangelnyelő szerelt fal, az épület alapkoncepciója szerint lehetőség szerint semmilyen gép, berendezés nem látható, és nem is nyúlik túl az épület jellegzetes tömegén. Ez alól egyedül a kazánház kéménye jelent kivételt.
A hatodiktól a nyolcadik emeletig irodák találhatók a Prielle Kornélia utca felőli oldalon, a nyolcadik emeleti iroda belmagassága  a ferde tetősík miatt magas, itt kifejezetten exkluzív irodakialakítás vált lehetővé.

Homlokzatok, megjelenés
Az építészeti koncepció lényege az volt, hogy a beépítést egyetlen tömegből megformáló épület alakulhasson ki. A hátsó felmagasodó rész tört tetősíkja a mögöttes funkció helyigényét tükrözi és jellegzetes karaktert ad a háznak.
A homlokzat kialakításánál elsődleges szempont az egyszerűség volt, mint tömegben, mint anyaghasználatban.
A nagyméretű alumínium nyílászárók mögött irodaterületek találhatók, a keskeny-hosszú ablakok a gépészeti teret határolják.
A liftelőtér előtt végigmenő alumínium üvegfal van, a ház belső felépítése megjelenik a külső tagolásban.
Fontos építészeti koncepció a Kaposvár utca felőli árnyékoló felület, ami egy homlokzati síkra akasztott acélszerkezeten található. Ez a felület a homlokzat síkjától majdnem 3 méterre eláll, az így kialakuló köztes térbe keskeny és hosszú erkélyek állnak be. Az épület megközelítésekor mindenki „átmegy" ezen a köztes téren, a bejárat fölött a tekintet ebbe a szűrt fényű csillogó acél üveg világba néz.
Ez az árnyékolófelület csak a kilógó erkélyek előtti sávban szakad meg, az erkélyek vége kitekint az árnyékolók mögül, ezáltal különleges véletlenszerű játékot adva a homlokzatnak. Az árnyékolók teljes egészében felhúzhatók, ekkor az acélszerkezet és az erkélyek válnak dominánssá. Az árnyékolók működtetése teljesen automatikus, a fény erejétől függően az árnyékolók automatikusan leereszkednek, illetve felhúzódnak.

szerző: Félix Zsolt (szöveg), Polgár Attila (fotó)

 



Irodaház
Budapest, XI., Kaposvár utca - Prielle Kornélia utca sarok

Közreműködők:

Megbízó: Lovas Péter - Prielle Corner Kft.

Építészet: Félix Zsolt DLA, vezető tervező - Építész Stúdió Kft.
Vörös Tamás munkatárs
Szendrei Zsolt munkatárs - Omega Design Kft.

Statika: Kovács István, Kiss Éva - Kovács és Kovács Kft.

Gépészet: Mangel Zoárd, Kerék Attila - Mangel Épületgépész Iroda

Elektromosság: Kelemen Ferenc - Kelevill Bt.

Környezetrendezés: Steffler István - Garten Stúdió Kft.

Tűzvédelem: Gombik Károlyné - Bo-Sec Bt.

Közlekedés: Szegő János - Közlekedés Kft.

Épületszerkezetek: Becker Gábor - Adeco Kft.

Közművek: Fodor Sarolta - Tti-Talpa Kft.

Környezetvédelem: Dr. Buna Béla - Frama 01dbH

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk