Közélet, hírek

Intenzív év vége jöhet? Tudatosság, árérzékenység és bizakodás az építőiparban

1/3

Számos szektor leállni kényszerült a járvány idején. De mi a helyzet az ingatlanfejlesztéssel?

?>
Számos szektor leállni kényszerült a járvány idején. De mi a helyzet az ingatlanfejlesztéssel?
?>
Ismeretlen költő alkotása, Budapest, Bercsényi utca. Fotó: Építészfórum
?>
A járvány az irodapiacra is kihatással lesz. A megváltozott elvárások talán nagyban átalakíthatják az eddigi nyitott iroda koncepciót is. Fotó: Építészfórum
1/3

Számos szektor leállni kényszerült a járvány idején. De mi a helyzet az ingatlanfejlesztéssel?

Intenzív év vége jöhet? Tudatosság, árérzékenység és bizakodás az építőiparban
Közélet, hírek

Intenzív év vége jöhet? Tudatosság, árérzékenység és bizakodás az építőiparban

2020.05.15. 07:58

Az 5%-os lakásáfa visszaállítása, a nagy volumenű állami és önkormányzati beruházások ösztönzése és a hivatali hatóságok folyamatos háttéradminisztrációs működése szükséges ahhoz, hogy az építőipar elkerülje a leállást és az átmeneti lassulás után újra felfelé ívelő görbét mutasson. Építőipari szereplőket kérdeztünk az elmúlt időszak tapasztalatairól. 

Az elmúlt két hónapban jelentősen átformálta a világ működését a COVID-19, vagyis a koronavírus következtében kialakult pandémia. Annak érdekében, hogy megállítsuk a járvány terjedését és megvédjük az emberi életet, a világ nagy része le-, be- és elzárásokkal reagált. A jelenlegi helyzetben az otthoni munkavégzés és a digitális rendszerek fejlesztése vált kulcsfontosságúvá. A kényszerleállások és zárlatok súlyos gazdasági következményeket és visszaeséseket is hozhatnak magukkal, melyek hatása lehet, hogy hosszú távon lesz érezhető.

Vannak ágazatok, melyek a járványhelyzet első szakaszában megérezték a negatív hatást: a turizmus, a szolgáltatóipar szektorában dolgozók megélhetése egyik napról a másikra lehetetlenült el. De mi a helyzet azokkal az ágazatokkal, ahol a koronavírus hatása lassan bontakozik ki? Az építőipar ilyen, azonban kérdés, hogy itt milyen mértékben beszélhetünk negatív hatásról és mindez miben nyilvánul meg? A járványhelyzet elején megkérdeztük a hazai építészirodákat, hogyan reagálnak a helyzetre, most megkérdeztük az építőipari szereplőket, hogy az elmúlt időszak milyen hatással volt cégükre, hogyan látják a szektor jelenlegi helyzetét és milyen stratégiákkal lehet pozitívan „túlélni" a korlátozások szülte lassulást. Kíváncsiak voltunk arra is, milyen szakmai, szakpolitikai vagy kormányzati segítségre van szükség ahhoz, hogy az építőipar elkerülje a leállást. 

Az otthoni munkavégzés, az egy térben tartózkodók távolságtartása, a munkaterületek fertőtlenítése, higiénés szabályok betartása és a testhőmérséklet mérése már nem újdonság. Elmondható, hogy az építőipar minden szereplőjének elsődleges a munkavállalók védelme: az egészségügyi helyzetre való tekintettel minden kötelező óvintézkedést megtettek, emellett azt is szem előtt tartják, hogy a kollégák munkahelyét megőrizzék, éppen ezért fokozott biztonsági intézkedések mentén, de a szektor szereplői folyamatosan dolgoznak, és ahogy többen is elmondták, „mindenki dolgozni akar." A munkát az is lehetővé teszi, hogy Magyarországon nem vezettek be olyan szigorú intézkedéseket, melyek a piac leállásához vezettek volna. Ahogy a társadalomnak, úgy a gazdaságnak is adaptálnia kellett az új helyzetet. A kezdeti pánikvásárlások és az érzékelhető betárazás (Az újHÁZ Centrum és a PERI is forgalomemelkedést tapasztalt az első hetekben.), a szakadozott anyagellátás és az otthoni munkavégzés mára stabilizálódott, a szektor különféle alternatív megoldásokat dolgozott ki annak érdekében, hogy a körülmények ellenére is profitáljanak.

Számos szektor leállni kényszerült a járvány idején. De mi a helyzet az ingatlanfejlesztéssel?
1/3
Számos szektor leállni kényszerült a járvány idején. De mi a helyzet az ingatlanfejlesztéssel?

„Ebben a helyzetben több idő jut a kollégák képzésére. Webinárium, e-tréning és oktatóvideókkal megvalósíthatóvá vált a belső képzés, erősödött a partnerkapcsolatok rendszere is. Abban bízunk, hogy ennek köszönhetően, amikor újra nyitottabbá válik minden, akkor még erősebben tudunk jelen lenni a piacon." – mondta el Szalai Sándor, a fischer Hungária Bt. ügyvezetője. A digitális technológia és az internet adta előnyök alkalmazása más cégeknél is előtérbe került, többen fontolóra vették, hogy a feloldások után munkakultúrájuk része marad a home office és a videókonferenciák rendszeres alkalmazása, hiszen amellett, hogy az utazással időt spórolnak meg, a környezeti terhelés is csökkenthető. Az elmúlt években az építőipar hatékonyságának növelésében a digitális technológiák is közrejátszottak, ugyanakkor a bennük rejlő potenciál kevésbé terjedt el – a jelenlegi helyzet ezen fordított.

„Ígéretes folyamatok indultak el az elmúlt években, de iparági szinten alig látszik a digitalizáció adta előnyök kihasználtsága, pedig akár kétszámjegyű százalékban kifejezett hatékonyság növelést lehet vele elérni. A koronavírus helyzet egyik üzenete éppen a digitális átalakulás alapszükségletté válása. Az jöhet ki erősebben a jelenlegi válságból, aki stratégiai eszközként tekint a digitalizáltságra. A mi iparágunkban ez eszköz és nem cél, éppen ezért a jelenlegi – még a legprogresszívebb cégeknél is – megközelítőleg 1-1,5%-os bevételarányos digitalizációra/innovációra fordított összeget jelentősen megnövelve tudunk felzárkózni más szektorokhoz." – jegyezte meg Báthory Balázs, a Market Építő Zrt. innováció és stratégiai fejlesztésekért felelős vezérigazgató-helyettese.

Márciusban az építőiparban is érezhető volt az a nyugtalanság és bizonytalanság, ami eluralkodott a társadalmon, jellemző volt a betárazás – az ügyfelek több anyagot vásároltak, mint amennyit valóban igényeltek –, de vannak cégek, melyek ennek eredményeként forgalomnövekedést tapasztaltak. A nyugat-európai országok az intézmények és határok lezárása mellett döntöttek, ezt követte végül – részben – Magyarország is. Ezáltal a szektorban is megjelentek a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásai: az ellátási láncok szakadozása, a külföldi építőipari munkások hazautazása, a határidők csúszása, az import anyagok árnövekedése – átmenetileg – fennakadásokat, lassulást okozott. Ugyanakkor az élet nem állt meg: több cég is elmondta, alapanyaghiányt nem tapasztalnak, csak az extrém különleges anyagoknál, illetve új anyagbeszerzési lehetőségeket kerestek és többször veszik igénybe a hazai termékeket. Egy-egy építkezés esetén a lassulás szűk keresztmetszetét a munkaerőhiány jelentheti, azonban a vendégmunkások helyett a külföldről hazatérő magyar dolgozók – a szigorú kéthetes karantén letelte után – tompítottak a helyzeten. „Színesíti a képet, hogy sok magyar vendégmunkás tért haza Nyugat-Európából, akik szeretnének dolgozni, ők magasabb minőségű szaktudást hoztak haza, mint ami általában itthon elérhető." – jegyezte meg Ézsiás Miklós, a PERI ügyvezetője, akik egyébként anyaggazdálkodás terén a meglévő kapacitással dolgoznak, újrahasznosítanak.

Az építőipar a gazdaság egyik húzóágazata. Miközben számos más szektor leállni kényszerült, az ingatlanfejlesztések továbbra is hozzájárulnak a hazai gazdaság ellenállóképességének növeléséhez, jelentősen képesek csökkenteni a koronavírus miatt kialakult gazdasági válság negatív gazdasági hatásait. Egy ilyen krízis felszínre hozza a lehetőségeket, ugyanakkor megszűri a szereplőket. Szükség van a tanulságok, következtetések levonására, amely segít a jövőbeli jó döntések meghozatalában. „Szerintünk az iparág kihozza a jelenlegi helyzetből a maximumot és nagyon hamar vissza fog állni a régi kerékvágásba. Tény, hogy a hasonló válság helyzeteknek mindig van piactisztító hatása is. Sajnos a kicsik, akik nem tartalékoltak, áldozatul eshetnek a helyzetnek. Ezért lesz a tőkeerősebb vállalkozásoknak még több feladata és felelőssége az újra induláskor." – mondta el Petres Andrea, a Saint-Gobain marketing igazgatója. Ők optimistán állnak a jelenlegi helyzethez és a jövőhöz is, Piros Attila vezérigazgató szállóigévé vált mondatával fémjelzik hozzáállásukat: „Hallottunk erről a válságról, de úgy döntöttünk, nem veszünk róla tudomást." 

Érdekes, hogy míg azt feltételezzük, hogy a fejlesztések, az anyagbeszerzés vagy a megrendelések hiánya okozhat pénzügyi nehézségeket, a megkérdezettek elmondása alapján kiderül, hogy éppen az egészségvédelmi intézkedések és a szükséges felszerelések beszerzése jelenti a legnagyobb költséget. Ami jó hír, hogy a 2008-as válsággal ellentétben, most jobb állapotban van a bankrendszer, erősebb a gazdaság, vannak tartalékok. Tatár Tibor, a Futureal vezérigazgatója kérdésünkre elmondta: „a Futureal pozíciója szilárd: minden projektünkhöz rendelkezünk a szükséges önerővel, az elindult fejlesztéseinkhez megvan a finanszírozás, magas az az előbérlés. Ez azt jelenti, hogy ahogyan a múltban, most is végig visszük az elindított projektjeinket és folytatjuk a további fejlesztések előkészítését, a bérlőink, és partnereink számíthatnak ránk." Hasonló információkat kaptunk a Biggeorge Property-től is: „A cégcsoport jelentős tőkével, kiváló finanszírozói és befektetői kapcsolatokkal rendelkezik, melyek a jövőben is biztosítani fogják, hogy az elkezdett beruházások megvalósulhassanak." 

A járvány az irodapiacra is kihatással lesz. A megváltozott elvárások talán nagyban átalakíthatják az eddigi nyitott iroda koncepciót is. Fotó: Építészfórum
3/3
A járvány az irodapiacra is kihatással lesz. A megváltozott elvárások talán nagyban átalakíthatják az eddigi nyitott iroda koncepciót is. Fotó: Építészfórum

Ugyanakkor jelezték, hogy ahhoz, hogy az ágazat ne szenvedjen jelentős károkat, hogy megálljon a lassulás mértéke, elengedhetetlenek a gyors állami intézkedések. Szükség van a nagy volumenű állami és önkormányzati beruházásokra, ahogy Báthory Balázs (Market Építő Zrt.) megjegyezte: „Nem titok, minél több jól előkészített magasépítési beruházás indul, annál jobb az iparágnak." Ahogy a kisvállalkozások mihamarabbi támogatására, a munkavédelmi intézkedések bővítésére, az 5%-os lakásáfa visszahozására is – a rozsdaövezeti fejlesztések 5%-os áfakulcsa már jó irány –, mert ezen intézkedések nélkül komoly mélypontot vizionálnak. „A kormányzatnak meg kellene fontolnia az 5%-os lakásáfa visszahozását a kínálati oldal támogatása érdekében. Bár hosszabb távon az 5%-os ÁFA feletti 4%-os különadót tartjuk a megfelelő áfaszintnek – ennek bevezetése esetén – az újabb beruházások beindításához 2-3 évre fel kellene függeszteni a 4%-os különadót is. Ezen lépések hiányában új építésű projektek nem fognak indulni 2020-ban, sőt a kisebb fejlesztők projektjei meg is akadhatnak." – magyarázta Sallai Eszter, a Biggeorge Property marketing vezetője. Emellett a hivatali hatóságok folyamatos háttéradminisztrációs- valamint a közművállalatok folyamatos működése is segíthet az építőipar stabilizálásában.

„Szükségesnek látom, hogy az állam, és az állami forrásokkal rendelkező intézmények erősen jelenjenek meg újra a megrendelői oldalon, hogy a korábbi lendületet visszakapjuk. Ez a magánszektor beruházóit is megnyugtathatja, pozitív jövőképet mutatva erősítheti őket a beruházásaik folytatásában vagy új beruházások megkezdésében." – jegyezte meg Böröcz Sándor, a Lisys-Project ügyvezető igazgatója. A jövővel kapcsolatban Dr. Rázsóné Szórády Csilla, az újHÁZ Centrum cégvezetője megjegyezte, hogy „az elkövetkező 6-12 hónap gazdasági környezete fogja meghatározni a megrendelők és beruházók piaci aktivitását."A magánberuházások eltolódása és a nagyberuházások lassulása jellemzi most a szektort, azonban ha „a kormányzati kommunikációt vesszük alapul, V-típusú, gyorsan felfelé induló gazdasági növekedésre számítunk." – mondta el Ézsiás Miklós (PERI). 

Fontos megjegyezni, hogy a válság ellenére többen is kötelességüknek tekintik, hogy segítsék a kollektív védekezést. A Futureal például 250 millió forinttal támogatja a járvány elleni küzdelmet Magyarországon, Romániában és Spanyolországban is. A felajánlott összeg első részét a magyar kormány által létrehozott, önkéntességet és adományozást koordináló akciócsoport, a Segítünk Egymásnak felhívására utalták át, míg a fővárosi intézkedéseket 50 millió forinttal támogatták. A Market Építő Zrt. is több kórház megsegítése mellett döntött.

Összeségében elmondható, hogy míg a járványhelyzet kezdeti időszakára a bizonytalanság és az ismeretlennel való szembenézés okozta pánikreakció volt jellemző, az átmeneti elakadások és munkaerőhiány mára az építőiparban stabilizálódni látszik. Az általunk megkérdezett iparági szereplők mindegyike bizalommal tekint a jövőre, de racionalizálódásra és árérzékenyebb piacra számítanak. A jelenlegi helyzet új folyamatokat és gondolkodásmódot indít el, melynek előjeleit már látjuk, elég csak arra gondolnunk, hogy Budapesten több közterületet is átadtak a gyalogosoknak, valamint a járvány alatt megnőtt kerékpáros forgalom számára kerékpársávokat alakítottak ki – egyelőre ezek ideiglenesek, de reméljük, hogy a megfelelő biciklis körülmények biztosítása állandósul a fővárosban. És mindez az élhető város felé tett első lépések egyike lehet, amit a kiülőteraszok, járdák és zöldfelületek követnek majd – az elmúlt két hónap megváltozott város használata erre volt jó példa.

Kijelenthetjük, hogy ez a helyzet az irodapiacra is hatással lesz: a járvány következtében megváltozott elvárások nagyban átalakítják majd az eddigi – sokat kritizált – nyitott iroda koncepciót. Ezek szociális távolságtartásnak megfelelő áttervezése, az ültetési sűrűség megváltoztatása, vagy éppen az egyszerre az irodában tartózkodók számának csökkentése várható. A HB Reavis ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy felértékelődhet az okos iroda koncepciója is. „A Symbiosy okosépület technológiája, amely a házon belüli közlekedést és interakciókat figyeli, lehetővé teszi – többek között – azt is, hogy visszakövessük azokat, akik az épületen belül érintkezhettek koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltakkal." – jegyezte meg Tóth Mariann, a HB Reavis bérbeadási igazgatója.

A biztonságos munkakörnyezet megteremtésére, az életminőség javítására tett lépésekre az építőipar is gyorsan fog reagálni. A jelenlegi helyzet átformálja a gazdaságot – így az építőipart is – és a társadalmat is, mindannyian reméljük, hogy pozitív irányba.


Fürdős Zsanett

A cikk az alábbi cégek közreműködésével készült: 
Biggeorge Property, CRLT Solution Kft., fischer Hungária Bt., Futureal, HB Reavis, Internorm, Lisys-Project, Market Építő Zrt., PERI, Saint-Gobain, újHÁZ Centrum

Nyitókép: Ismeretlen költő alkotása, Budapest, Bercsényi utca. Fotó: Építészfórum

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A SZENTENDREI SKANZEN // Egy hely + Építészfórum

2023.06.07. 10:51
9

Az ország második leglátogatottabb közművelődési intézménye Szentendre szabadtéri múzeuma, ahol nem csupán megismerhetjük a "kiállított tárgyakat", de magába a miliőbe élhetjük bele magunkat – egy másik világ részesévé válhatunk látogatása során. A Skanzenben nemrég adták át az Erdély épületegyüttes első épületcsoportját is, melyben Torma Tamás és az Egy hely csapata vezet körbe minket.

Az ország második leglátogatottabb közművelődési intézménye Szentendre szabadtéri múzeuma, ahol nem csupán megismerhetjük a "kiállított tárgyakat", de magába a miliőbe élhetjük bele magunkat – egy másik világ részesévé válhatunk látogatása során. A Skanzenben nemrég adták át az Erdély épületegyüttes első épületcsoportját is, melyben Torma Tamás és az Egy hely csapata vezet körbe minket.

Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk