Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. /
Közélet, hírek

Indul a jelölés a jövő évi Év Tájépítésze-díjra

2013.10.14. 10:56

Az Év Tájépítésze és az Év Junior Tájépítésze díjak – az elmúlt évekhez hasonlóan 2014 áprilisában, a Tájépítészet hónapja rendezvénysorozat keretében kerülnek majd átadásra.

A magyar tájépítészet mind képzésében, mind a szakma művelésében, mind pedig társadalmi hatásaiban elért egy olyan fejlődési szintre, amelynek elismerése szükségszerűvé vált. A szakterület magyar képviselői kiemelkedő teljesítményeinek elismerését korábban csak néhány építészeti díj (pl.: Ybl-díj, Pro Architectura-díj, Pro Regio-díj) jelentette, ezek mellett speciálisan a szakma által adományozott díj formájában egyedül az 1988 óta létező életmű-díj (Ormos Imre-emlékérem) határozta meg. A magyar tájépítészet ügyét a szívükön viselő díjalapítók (Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítészeti Tagozata, Magyar Tájépítészek Szövetsége, Semmelrock Stein+Design Kft) ezért 2011-ben úgy határoznak, hogy olyan díjakat alapítanak, amelyek – az Ormos Imre-emlékérem mellett – be tudják tölteni azt a szerepet, hogy a magyar tájépítész közösségen belüli kiemelkedő újítói, egyéni teljesítmények elismerésben részesüljenek, és az aktív szakmagyakorlókat, valamint az új nemzedéket ezáltal ösztönözzék még nagyobb teljesítmények elérésére.

Az Év Tájépítésze és az Év Junior Tájépítésze díjak – az elmúlt évekhez hasonlóan 2014 áprilisában, a Tájépítészet hónapja rendezvénysorozat keretében kerülnek majd átadásra.

Jelölés az Év Tájépítésze-díjra

A senior kategóriában elindult és október-novemberben áll nyitva a jelölés lehetősége a díj honlapján az Év Tájépítésze-Díj menüpont alatt. Bárki jelölhet. Jelölni anonim módon lehet a honlapon található űrlap kitöltésével és beküldésével. A jelöléseket a felkért szakmai zsűri szűri meg, majd ezek alapján történnek meg a felkérések a versenyben maradt jelöltek felé pályázatuk beadására.

Év Junior Tájépítésze regisztráció az ötletpályázatra

A junior kategóriában önállóan, egyénileg kell jelentkezni a honlapon található űrlap kitöltésével az Év Junior Tájépítésze-Díj menüpont alatt. A jelentkező tájépítész hallgatók és 3 évnél nem régebben végzettek automatikusan kapnak visszaigazolást és jelszavas belépési lehetőséget a honlap zárt felületére, ahonnan a kiírt ötletpályázattal kapcsolatos minden információ letölthető. Ide kell majd fel kell tölteniük a zsűri számára anonim pályázatukat is. Az idén a XI. kerületi Rogers Személyközpontú Általános Iskola és Óvoda kertjét kell megtervezniük, amelyhez a funkcionális igényeket egy részvételi tervezési folyamat során derítjük ki, együttműködésben az iskola tanári testületével, diákjaival és a diákok szüleivel. A junior-ok jelentkezésüket 2014. február végéig leadhatják, de ez egyben a pályaművek feltöltésének határideje is.

A zsűri összetétele

A díjakat elbíráló szakmai zsűri kilenc tagú, elnöke az előző év Ormos Imre-emlékérmese. Az idei zsűrit ennek megfelelően Dr. Gerzánics Annamária vezeti.
A zsűri felkért, a partner szervezetek által delegált tagjai 2014-ben:

  1. Prof. Fritz Auweck tájépítész és városépítész professzor (IFLA Europe delegált)
  2. Dr. Gerzánics Annamária tájépítész, nyugalmazott minisztériumi főosztályvezető-helyettes (a zsűri elnöke)
  3. Dr. Jámbor Imre tájépítész professzor (BCE_Tájépítészeti Kar delegáltja)
  4. Mohácsi Sándor tájépítész, az s73 ügyvezetője (MTSZ delegált)
  5. Schieder Zoltán építőmérnök (Semmelrock delegált)
  6. Szabó József kertészmérnök, Főkert vezérigazgató (MAKEOSZ delegált)
  7. Szabó Tamás János DLA építész, a FINTA Stúdió vezető tervezője (MÉK-TKT delegált)
  8. Tima Zoltán építész, a KÖZTI igazgatósági tagja (MÉSZ delegált)
  9. Turcsányi Miklós tájépítész, nyugalmazott városi főkertész (MÖFÖSZ delegált)

A zsűri tagjairól és a zsűrizési szempontokról bővebben a honlap Zsűrizés menüpontjában találhatók információk. A díjszabályzat letölthető a honlapról.

Eddigi díjazottak

2013. év kitüntetettjei ÉV TÁJÉPÍTÉSZE kategóriában:  

Dr. Balogh Péter István és Mohácsi Sándor (s73)- az Év Tájépítészei | Gábor Péter (Zöldfa) - döntős | Dr. Herczeg Ágnes (Pagony) - döntős | Szloszjár György (Garten Studio) - döntős | Tihanyi Dominika (Újirány) - döntős | Kun Zoltán (PanParks) - közönségdíj | Gábor Péter (Zöldfa) - elnöki különdíj | Julius Gyula Fabos (UMASS) - elnöki különdíj | Wallner Krisztina - MÉSZ különdíj | Balogh Andrea és Majoros Csaba (4D) - MAKEOSZ különdíj | Tihanyi Dominika (Újirány) - MÖFÖSZ különdíj

2013. év kitüntetettjei ÉV JUNIOR TÁJÉPÍTÉSZE kategóriában:  

Csillag Katalin- az Év Junior Tájépítésze | Biczók Anna - Visonta különdíja | Trásy Krisztina - MÉK különdíj | Böhm Gábor - BCE Tájépítészeti Kar különdíja | Böhm Gábor - MTSZ különdíj

2012. év kitüntetettjei ÉV TÁJÉPÍTÉSZE kategóriában:

Dr. Fekete Albert - az Év Tájépítésze | Andor Anikó és a LAND-A - döntős | Balogh Péter István és Mohácsi Sándor (s73) - döntős | Herczeg Ágnes (Pagony) - döntős | Steffler István (Garten Studio) - döntős | Sándor Tamás (S-tér) - közönségdíj

2012. év kitüntetettjei ÉV JUNIOR TÁJÉPÍTÉSZE kategóriában:  

Simon-Kiss Márta - az Év Junior Tájépítésze | Varró Dorottya Katalin - Somlóvásárhely különdíja | Simon-Kiss Márta - MÉSZ különdíj | Kéki Norbert - BCE Tájépítészeti Kar különdíja | Zámbó Nóra - MTSZ különdíj

kapcsolat

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk