Épülettervek/Középület

Ifjúsági, Sport és Szabadidő Központ a Bástya utcában

1999.12.31. 23:00

A tervpályázat eredménye

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzata megbízásából a Belváros-Lipótváros Beruházó Kft. (BLIBER Kft.) országos, nyilvános és titkos építészeti tervezési versenypályázatot hirdetett egy új belvárosi Ifjúsági, Sport és Szabadidő Központ épületének megtervezésére, helyszínéül kijelölve az V. kerület Bástya u. 1-11. sz. alatti telket. A tervpályázat célja olyan tervjavaslat kiválasztása volt, amely a komplex épület elhelyezésére minden igényt kielégítő megoldást ad, megjelenésével illeszkedik a környezetbe, illetve a kiíró szempontjából a legkedvezőbb megoldást nyújtja, és ennek alapján kijelölhető az építész tervező.


A bírálóbizottság tagjai:

Ghyczy Emil (építész), elnök, a Belváros-Lipótváros Önkormányzat főépítésze;
Bálint Imre (építész), szakmai titkár, a Budapesti Építész Kamara Szakmai Felügyeleti Bizottság V. kerületi biztosa; Balogh Balázs (építész) a Magyar Építész Kamara elnöke;
Bende Csaba (építész) Országos Műemlékvédelmi Hivatal, Budapest területi osztályvezetője;
Eltér István (építész) Fővárosi Építészeti Tervtanács elnöke;
Gyüre Zsolt (építész) Magyar Építészek Szövetsége;
Lőrincz Mihály, Belváros-Lipótváros Önkormányzat Vagyongazdálkodási Osztály osztályvezetője;
Sylvester Ádám (építész) Budapesti Építész Kamara elnöke;
Tóth Lajos Belváros-Lipótváros Önkormányzat Városfejlesztési, Műemlékvédelmi és Közlekedési Bizottság elnöke; Varga Sándorné Belváros-Lipótváros Önkormányzat Oktatási, Ifjúsági és Sport Bizottság elnöke;
dr. Vukov Konstantin (építész) Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Építészeti Műemlékvédelmi Osztály osztályvezetője.
A pályázati dokumentációt 36 pályázó váltotta ki és a határidőig (1999. december 10.) 32 pályamű érkezett be.

 

Összefoglaló értékelés

A bírálóbizottság a pályázatot sikeresnek és eredményesnek minősítette, a pályaművek díjazására meghatározott keretösszeg teljes felhasználásáról döntött, de az egyes díjösszegek meghatározásánál érzékeltetni kívánta, hogy valamennyi díjazott pályamű tervezője kitűnő munkát végzett, még akkor is, ha a pályázat által felvetett összetett kérdések mindegyikére egyik pályamű sem fogalmazott meg végleges választ. A pályázati díjakat a bizottság ezért egymáshoz viszonylag közel állapította meg.
A bírálóbizottság a pályaművek elbírálása során alapvetően a kiírásban rögzített értékelési szempontok teljesítését kérte számon és a pályázatokban felvetett építészeti válaszok alapos elemzésével fogalmazta meg a pályázat alapvető kérdéseiben álláspontját, különös hangsúllyal vizsgálva a városszerkezetbe illeszkedést, a belső és külső térkapcsolatokat, a városfal bemutatását és a gépkocsi parkolás szakszerű biztosítását.

A beérkezett 32 pályaműből a bírálóbizottság - a kiírásban szereplő szempontok, a vonatkozó jogszabályok és előírások figyelembe vételével - 31-et tartott értékelhetőnek.

A díjazott és megvásárolt pályaművek

I. díj, (2,5 millió Ft): 5. számú pályamű, pályázó: ÉPÍTÉSZ STÚDIÓ Kft.
Pálfy Sándor, Kapitány József és munkatársaik: Kerekes György, Déry Attila, Rohrer Ádám, Török Péter, Bartók Miklósné, Pintér Sándor, Oltvai András, Oláh Andor, Judik Zoltán, Felix Zsolt, Galina Zoltán, Molnár József.

II. díj, (2 millió Ft): 15. számú pályamű, pályázó: ARCHI-KON Kft.
Nagy Csaba, Horváth Dénes, Horváth Balázs, Horváth Bertalan és munkatársaik: Kiss Miklós, Mag Ildikó, Pozsgai Zoltán, Pintér Tibor, Németh István.

II. díj (2 millió Ft): 27. számú pályamű, pályázó: Szántó & Mikó Építészek Kft.
Mikó László, Kása Miklós, Svejkovszky Anita
és munkatársaik: Pataki László, Mikó Balázs, Kádas Károly, Havassy Gabriella.

III. díj, (1,5 millió Ft): 4. számú pályázó, pályázó: MÉRTÉK Építészeti Stúdió Kft.
Meditz László, Szczuka Attila
és munkatársaik: Iványi János, Wohner József, Balázs Judit, Simon Ágoston, Judik Zoltán, dr. Jámbor Imre, UNICAD STUDIO.

III. díj, (1,5 millió Ft): 13. számú pályamű, pályázó: Puhl Antal Építész Irodája Kft.
Puhl Antal, Marián Balázs, Boczkó Ákos
és munkatársaik: Várkonyi Andrea, Dajka Péter, Módi Miklós, Hampl Róbert, Oltvai András, Kovács György, Andor Anikó.

III. díj, (1,5 millió Ft): 14. számú pályamű, pályázó: GEON Építész Stúdió és Mérnöki Iroda Kft.
Földes László, Göde András, Bődi Imre, Pethő László, Szokolyay Gábor.

Megvétel (500.000 Ft): 3. számú pályamű, pályázó KARLOVECZ Építésziroda Kft.
Karlovecz Zoltán, Kis János, Ottó Gábor
és munkatársaik: Szován Géza és Eördögh Zsolt

Megvétel (500.000 Ft): 23. számú pályamű, pályázó: FIRKA Építész Stúdió Kft.
Bach Péter, Bánfalvi Koppány, Bikki István, Hadati Péter és munkatársaik: Krivi Béla, Vasy Endréné, dr. Reischl Gábor, Horváth Attila.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk