Közélet, hírek

Idén újra Tetőakadémia - középpontban a fenntartható fejlődés

1/4

Hetesi Zsolt

?>
Hetesi Zsolt
?>
Sigray Judit
?>
Tetőakadémia 2012
?>
1/4

Hetesi Zsolt

Idén újra Tetőakadémia - középpontban a fenntartható fejlődés
Közélet, hírek

Idén újra Tetőakadémia - középpontban a fenntartható fejlődés

2012.02.17. 11:32

Cikkinfó

Szerzők:
Hetesi Zsolt dr.

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Sigray Judit

Vélemények:
6

Dosszié:

2012 márciusában újra indul a nagy sikerű Tetőakadémia - Építészkonferencia programsorozata, amelynek témája idén a fenntartható fejlődés és az energiatudatos gondolkodásmód köré szerveződik. A rendezvény meghívott előadói idén dr. Hetesi Zsolt fizikus, a Fenntartható Fejlődés Erőforrások Kutatócsoport vezetője és Sigray Judit passzívház-tervező építész lesznek.

2012 márciusában újra indul a nagy sikerű Tetőakadémia - Építészkonferencia programsorozata, amelynek témája idén az erőforrás-válság, a fenntartható fejlődés és az energiatudatos gondolkodásmód köré szerveződik. Az idei rendezvény meghívott előadói dr. Hetesi Zsolt fizikus, a Fenntartható Fejlődés Erőforrások Kutatócsoport vezető kutatója és Sigray Judit passzívház-tervező építész lesznek.

dr. Hetesi Zsolt

Fizikus, a Fenntartható Fejlődés Erőforrások Kutatócsoport vezető kutatója. Az FFEK

Hetesi Zsolt
1/4
Hetesi Zsolt

2007 őszén alakult és a túlfogyasztás, a túlnépesedés okozta erőforrás-kimerülésből adódó válsággal foglalkozik. Évek óta nyomon követi a nemzetközi energiahelyzetet és tesz ezekből Magyarországra vonatkozó megállapításokat. Fő feladata a tájékoztatás és a figyelemfelkeltés, illetve az olajcsúcs tanulmányozása mellett a tájhasználatot, a talajok állapotát és a biológiai alapú földkezelés lehetőségét, a vízgazdálkodást, Magyarország vízháztartását, a vidék fejlesztésének reális lehetőségeit, valamint a megvalósítandó feladatok pénzügyi finanszírozhatóságát, az alternatív forrásteremtést vizsgálja.

A Kutatócsoport elhivatott Magyarország újra felemelésében. Tagjai úgy látják, hogy az egymást követő válságokkal teli helyzetben Hazánk csak egy, a helyi erőforrásokra építő és azt jobban kiaknázó (energia)politika mentén lehet újra sikeres. Ezért célja egy egészséges élelmet és magasabb életminőséget adó, munkahelyeket teremtő, a jelenlegi rendszereknél zártabb anyagforgalmú, ciklusokra épülő, a környezeti terhelést csökkentő, fenntartható ipar és mezőgazdaság létrehozása. Magyarország e mentén visszaadhatja polgárainak az önbecsülést, az öngondoskodás lehetőségét és megadhatja nekik a biztonságot, illetve az élethez szükséges alapvető szükségletek kielégítését. Ehhez hazánkban minden rendelkezésre áll, csak meg kell látni és újra a középpontba kell helyezni az elfeledett, perifériára állított, de az évszázadok alatt kialakult, működőképes szokásokat, megoldásokat.

A Kutatócsoport nem állítja, hogy kizárólagosan tudja a megoldást, vagy egyedül képes összehangolni a tevékenységeket, átalakítani a rendszereket, de a felmerülő kérdéseket egységesen képes megválaszolni. Tanulmányozza a komplex rendszer viselkedését és a történelem során adódott, legtöbbször ki nem használt lehetőségeket, ezáltal működőképes megoldást javasol. Látásmódjában ezeket az értékeket követi, a tájékoztatás és figyelemfelkeltés mellett hiteles adatokkal látja el a nemzetért felelős döntéshozókat.

Az FFEK szoros kapcsolatot ápol több, a tudományos szférában dolgozó személlyel, továbbá az oktatási intézmények közül a debreceni, a gödöllői, a keszthelyi, a pécsi és a győri egyetemekkel, illetve a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemmel, kolozsvári Babes Bolyai Tudományegyetemmel, és a Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel (EMTE). Erős a kapcsolatuk a fenntarthatóság témájában legismertebb egyesületek, szervezetek legtöbbjével, több kistérségi társulás, települési önkormányzat vezetőségével, valamint a legtöbb ökologikus felfogású, élő faluközösséggel, illetve a legtöbb magyarországi történelmi egyházzal, akikről azt gondolják, hogy a közeljövő közösségformálásában vezető szerepük lehet.

A Kutatócsoport nevéhez megalakulása óta számos cikk, könyv, szakmai publikáció és ismeretterjesztő előadás fűződik, elsősorban az energetika, a környezetvédelem, a lokalitás, a regionális rendszerek, a lokális energia-, és környezeti programok, a felelős vállalati modellek, a vízgazdálkodás, valamint a fenntartható mezőgazdaság témájában.

Sigray Judit

Sigray Judit
2/4
Sigray Judit


Okleveles építészmérnök, passzívház tervező. A Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett építészmérnöki diplomát, a passzívház témával évek óta foglalkozik. Többek között a németországi, darmstadti Passzívház Intézet továbbképzésein sajátította el a passzívház tervezés elveit. A Budapesti Műszaki Egyetemen épületenergetikai szakképzéseken is részt vett.

Saját irodája, a Sigray + Partner Építésziroda évek óta passzívházak és alacsony energiájú lakóépületek tervezésével foglalkozik. Első építészként kapta meg Magyarországon a minősített passzívház tervezői címet a darmstadti Passzívház Intézettől. Az ő tervei alapján épült meg eddig 3 minősített passzívház Magyarországon. Több passzívháza építés, illetve tervezés alatt áll.

A német Passzívház Szövetség tagjaként folyamatosan nyomon követi az energiatudatos építészet terén fellépő új irányelveket, szakmai publikációkat. Házai, publikációi megjelentek újságokban, a passzívház témával kapcsolatos kiadványokban. Szakmai célkitűzése, hogy Magyarországon is elterjedjen az a tervezési, illetve építtetői szemlélet, amely a minőségi építészeti tervezés mellett az energetikai szempontokat is figyelembe veszi.

A Tetőakadémia programsorozat az ország egyik legismertebb konferenciájává nőtte ki magát az építészek körében. Évről évre egyre többen kíváncsiak az előadásokra és a bemutatott termékekre, újdonságokra. Az egymást követő évek tematikusan épülnek fel, minden év egy-egy terület kérdéseit vizsgálja a gyártók szemszögéből. Az idei év előadásai a környezettudatos építészeti megoldásokra, az ezt elérhetővé tévő tervezés és előrelátás fontosságára helyezik a hangsúlyt. 

 

Tetőakadémia 2012
3/4
Tetőakadémia 2012


 

További információk: Tetőakadémia.hu

Vélemények (6)
epiteszikon
2012.02.17.
18:49

Dr.Hetesi Zsolt honlapját megnéztem. Javaslom megnézni mindenkinek. A COOL építészet mögött egy zord világ lakozik. Teli nem túl biztató emberi szándékokkal. Ez is jó http://www.youtube.com/watch?v=r18QlCPfGrg

EMA
2012.02.18.
07:17

@epiteszikon: Ez egy katasztrófa-demagóg. Rámes! Eva M. Amichay városgazdász, újságíró http://podo-pro.hu/

artha
2012.02.18.
18:46

@EMA: https://vimeo.com/21230111

epiteszikon
2012.02.18.
21:46

@artha: Nem demagóg Kedves E. Tényleg Nagy bajok vannak. Ez is jó. http://www.youtube.com/watch?v=wqDYRtNxd_M

EMA
2012.02.19.
06:43

@epiteszikon: Abban egyetértünk, hogy sokféle baj van, ami megoldást kíván, de a következtetései és a kiút, amit sugall nem veszi figyelembe az ember alkotó képességét - mint sok építész a Hol vagyunk? Merre tartunk? sorozatban, itt a fórumon, csak a meglévő lehetőségekre alapoznak és a múlt példáiban keresik a megoldást. A globális világ nem így működik. Éppen az olaj a legjobb példa arra, hogy az olaj előtt is volt élet, és utána is lesz - sokan dolgoznak ezen. Néhány napja éppen egy olyan fejlesztésről olvastam, ami a meglévő építészeti elemekbe (ablakok, üveg függönyfalak)építenek bele napelemeket, amelyek egyszerre gondoskodnak az árnyékolásról és az energiatermelésről, miközben a kilátást nem akadályozzák... és ez csak egyetlen példa a sokezer közül, amelyek részmegoldásokat jelentenek - mert ebben is különbözik a jelen a múlttól - sokféle megoldás születik. De aki olyan hülyeségeket mond, hogy ne adjuk bölcsödébe a gyereket, mert az ősközösségben az anyán lógott a gyerek 5 évig, az a szememben komolytalan, konzervativ demagóg. Jól illik ahhoz a politikai vonulathoz, amely ma Magyarországon a hatalmon van. Eva M. Amichay városgazdász, újságíró http://podo-pro.hu/

Pákozdi Imre
2012.02.19.
07:29

@EMA: Maga mindenben az aktuálpolitikai káromlás lehetőségét látja. A bölcsőde igenis kártékony, rossz pótmegoldás: aki már vitt oda gyereket - nem is egyet - élete végéig motoszkáló lelkiismeretfurdalásra tett szert. A gyereket nem szabadna három éves kora előtt tartósan elszakítani az anyjától. Ez annyira és úgy igaz - tehát általánosságban -, mint amennyire igaz az, hogy négy-öt éves korában viszont már ajánlatos közösségbe helyezni. Al Gore filmjének a becsatolását pedig köszönöm, és a megtekintését ajánlom mindenkinek: tények, tények, tények....

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk