Épületek/Örökség

ICOMOS-díjas lett a szabadkígyósi Wenckheim-kastély – Mutatjuk milyen lett a felújítás

1/32

A historizáló kastélyok doyenje 1879-re készült el Ybl Miklós tervei alapján, az egykori „leggazdagabb árva” – Wenckheim Krisztina grófnő és férje, Wenckheim Frigyes gróf megrendelésére.

?>
A historizáló kastélyok doyenje 1879-re készült el Ybl Miklós tervei alapján, az egykori „leggazdagabb árva” – Wenckheim Krisztina grófnő és férje, Wenckheim Frigyes gróf megrendelésére.
?>
Az épület – legalábbis többi kastélyunkhoz képest – jó állapotban maradt meg, hála a háború után a falai között működő mezőgazdasági szakiskola tanárainak, akik igyekeztek meggátolni a drasztikus átalakításokat, óvták a történeti épülettartozékokat.
?>
Korunk egyik legmeghatározóbb kastélyfelújítását a NÖF Kft. koordinálta. A kastély építéstörténeti dokumentációját 2012-ben a Nemzeti Kastélyprogram későbbi (2016-tól) miniszteri biztosa, Virág Zsolt művészettörténész írta.
?>
A Konkrét Stúdió kortárs és műemlékes attitűdöt felmutató felújításána építészei és belsőépítész tervezői: Balogh Csaba, Deigner Ágnes, Sirokai Levente, Sónicz Péter voltak. Munkatársak: Pádár Soma, Pongor Soma, Radovics Judit, Toronyi Dávid, Vértesy Ági.
?>
Az ajándéktárgy üzlet új kialakítása a gyönyörűen helyreállított lépcsőházban.
?>
A helyreállított nagyebédlőben a kávézó vendégtere működik mostantól, amelyet a klasszikus kárpitozott bútorok kortárs leszármazottaival rendeztek be a tervezők, a puhaságot, otthonosságot erősítve a sötét tölgy burkolatú térben.
?>
A kastély könyvtára az egyik legeredetibb állapotban megőrzött tere az együttesnek. Régi parkettáját, szlavón tölgy berendezéseit és kovácsoltvas csillárját szinte teljes egészében a régi pompájában tudták megmenteni a restaurátorok.
?>
Ebben a térben lett kiállítva a kastély eredeti alapköve, amelyre 2015-ben találtak rá a pincében.
?>
Érdekesség, hogy Tóth G. Péter kurátornak és a kiállítás összeállításáért felelős szakembereknek sikerült majdnem 300 könyvet fellelniük különféle gyűjteményekben, valamint a műtárgypiacon, amelyek valóban ebben a könyvtárszobában voltak.
?>
A kutatómunkának köszönhetően valószínűleg még több könyv visszatérhet majd régi otthonába, ahol szakterületek szerint felosztva kapunk gyönyörű metszetekkel tarkított címlapjaikból látványos kiállítást.
?>
A könyvtár eredeti, restaurált kovácsoltvas csillárja.
?>
Klösz György fotósorozatának köszönhetően lehetett megidézni hűen az enteriőrt, az egyes archív fotók az adott térben ki is vannak állítva. A fogadószalon kiállításának értékei között ott találjuk az eredeti vendégkönyvet is, az első név Ybl Miklósé.
?>
Az egyik falkép igazából egy képernyő, rajta az imént említett egyik fotóval. Az eszköz elmeséli az eredetileg itt helyet kapott festmény történetét is. A kiállítás ilyen kortárs, de nem konfrontáló modern eszközökkel teszi narratívvá az időutazást.
?>
Wenckheim Krisztina a helyi női egylet elnöke volt, gyűléseiket e női szalonban is tartották. Sikerült az eredeti, púderesebb árnyalatokra fényt deríteni, a Konkrét Stúdió és a projekt művészettörténész csapata e színvilágot idézte meg újra.
?>
A kastély egyik gyöngyszeme a női szalonból nyíló kör alaprajzú olvasó szoba, amely Wenckheim Krisztina munka- és olvasási idejének színhelye volt. A tér egyik kuriózuma a megmentett csillagmintás táblás parketta.
?>
Korhű falilámpa másolat a női olvasó szobában.
?>
Nem kétség, hogy minden női látogató kedvence lesz a fürdő fülke, amelynek 20. század eleji beépített kádját eredeti csempemaradványaival együtt találták meg 2019-ben. Az itt függő csillár is a kastélyban fennmaradt eredeti darabok egyike.
?>
A grófnői hálóban, az ágyak mellett található interaktív felületen megtudhatjuk milyen tisztségei léteztek a személyzetnek és mi volt a feladatuk, ráadásul egy a folyosóval összekötött csengő installációval hívhatjuk őket.
?>
A rekonstruált terektől a kiállítás tematikus magyarázó elemei a Konkrét Stúdió pergola-szerű installációival különülnek el, melyek a kastély karakteréből eredeztetett minőségi anyagválasztásról tanúskodva sárgarézből és tölgyből készültek.
?>
A grófi dolgozószobában ma VR élménnyel reflektálnak a Wenckheimek repülősport szeretetére, illetve az archív fotók alapján ismét trófeákkal díszítették a helyiség falait.
?>
Az eredeti tapéták mintájára, színére nem minden teremben lehetett fényt deríteni, de az ebédlőnél például maradtak meg restaurátori módszerekkel feltárt nyomok. Máshol a hű rekonstrukció helyett az eredeti mustrával rokon tapétákat helyeztek fel.
?>
A kastély a két világháború között átesett egy nagyobb belsőépítészeti átalakításon. A grófi szalonban sikerült ennek a kornak a festési nyomaira is rábukkanni, amelyekből hagytak tanúsávokat.
?>
A kiállítás végén a látogató kosztümöket ölthet magára, a róla készített sztereó fotókat pedig a shopban megvásárolhatja vagy email-ben kapja meg. A térben szintén a sárgarézből készült elemek teremtenek elegáns, de kortárs designkultúrát.
?>
Az együttes egyik legnagyobb kihívását a tető felújítása jelentette. A mai kor elvárásainak megfelelő épületszerkezeti részletekkel kialakított fedés mellett a cinklemez borítások, csúcsdíszek minden részletükben az eredeti tetődíszítéseket mutatják.
?>
Kilátás a helyreállított toronyból
?>
A kastély főépületéből híd vezet át a hajdani kiszolgáló épületbe, a konyhaszárnyba, amely a következő ütemnek köszönhetően közönségkiszolgáló funkcióknak fog majd helyet adni.
?>
A franciás tornyok hathattak a turai kastély idomaira is. Tervezője, Bukovics Gyula Ybl Miklós irodájában dolgozott kezdetben, a szabadkígyósi kastély pedig nem sokkal a turai kastély tervezése előtt készült el, talán némi ihletet nyújtva hozzá.
?>
Az épület régen kiszolgálásra, raktározásra használt pincerendszerét utólagosan szigetelték. Most itt kaptak helyet az öltözők, mosdók, kiszolgáló területek, de a legmodernebb hangnemek is, vitathatatlanul tiszteletben tartva a kastély szellemiségét.
?>
Az épület körül hatalmas kastélypark terül el, valaha a Wenckheimek repülőgépének a leszállópályája is a részét képezte. A felújítás során az épület közvetlen közelében álló pleasure groundot, és benne a szökőkutat is sikerült helyreállítani.
?>
Visszatért az élet: a helyreállított nyílászárókon át az Ybl-kori miliő elevenedik meg ezentúl.
?>
Nagyon érdekes, hogy Velladics Márta kutatásai alapján kiderült, hogy az épület tagozatai nem rendelkeztek külön színnel.
?>
Mindez azt a neoreneszánsz divatot hivatott képviselni, miszerint az épület megjelenése olyan, mintha az egész kőből épült volna. A műemlék ezentúl e monokróm eleganciával tárja nyitott kapuit mindenki felé a „Vendégségben Wenckheiméknél” tárlathoz.
1/32

A historizáló kastélyok doyenje 1879-re készült el Ybl Miklós tervei alapján, az egykori „leggazdagabb árva” – Wenckheim Krisztina grófnő és férje, Wenckheim Frigyes gróf megrendelésére.