/ MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet
Programok

I. Magyar Passzívház Konferencia és Kiállítás

1/1

?>
1/1

I. Magyar Passzívház Konferencia és Kiállítás
Programok

I. Magyar Passzívház Konferencia és Kiállítás

2008.01.17. 12:03

Eseményinfó

Esemény kezdete:
2008.02.21. 06:00
Esemény vége:
2008.02.21. 16:00

Letölthető dokumentumok:

A Magyar Passzívház Szövetség, a Magyar Építőművészek Szövetsége, valamint a BME Építészmérnöki Kar Épületszerkezeti Tanszék szakmai szervezésében. Öt kreditpotos rendezvény.2008. február 21-én a Műegyetem Dísztermében


A Magyar Passzívház Szövetség (MAPASZ), a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ), valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Építészmérnöki Kar Épületszerkezeti Tanszék szakmai szervezésében 2008. február 21-én, Budapesten, a Műegyetem Dísztermében kerül megrendezésre az I. Magyar Passzívház Konferencia és a hozzá kapcsolódó Szakkiállítás.
A részvétel előzetes regisztrációval lehetséges, a részleteket lásd lejjebb.

Tervezett program
2008. február 21.

08:00 Regisztráció
09:00 Megnyitó
Beszédet mond: Fegyverneky Sándor országos főépítész, Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Építésügyi és Építészeti Főosztály főosztályvezető, valamint Dr. Becker Gábor dékán, BME Építészmérnöki Kar

09:30 Fenntartható építés – energiatudatos építés – passzívházak
Dr. Lányi Erzsébet okl. építészmérnök, BME Épületszerkezeti Tanszék
09:45 Passzívházak - Perspektíva Európának
Dr. Wolfgang Feist professzor, okl. fizikus, Passivhaus Institut, Németország
10:30 Passzívházak méretezése és minőségbiztosítása:
a passzívház tervezőcsomag (PHPP)
Sariri-Baffia Enikő okl. építőmérnök, SonnenEnergie Bauteam GbR, Németország
10:50 Kávészünet

11:10 Hőszigetelés a passzívházban
Franz Roland Jany közgazdász, Gemeinschaft Dämmstoff Industrie, Ausztria
11:40 A nyílászárók szerepe. Az ablak, mint a passzív-szoláris fűtés része Franz Freundorfer faipari mérnök, Németország
12:10 Passzívház gépészet
Michael Schalk gépészmérnök, Schalk & Partner Haustechnik OEG, Ausztria
12:40 Ebédszünet

13:30 Miért érdemes passzívházban élni?
Debreczy Zoltán gépészmérnök, MAPASZ
13:55 Passzívházak tervezése Magyarországon
Szekér László okl. építészmérnök, MÉSZ
14:20 Passzívház lakótelep - A SOLANOVA projekt
Dr. Csoknyai Tamás okl. épületgépész mérnök PhD, BME Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék
14:45 Zöld Beruházási Rendszer Magyarországon
Feiler József osztályvezető, Környezetfejlesztési Főosztály, Klímavédelmi és Energia Osztály, Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
15:00 Kávészünet

15:20 Passzívház építés Ausztriában
Fritz Oettl okl. építészmérnök, POS Architekten, Ausztria
15:50 Az energiatudatos épületfelújításoktól a passzívházakig Németországban
Dietmar Herklotz okl. építészmérnök, Németország

16:20 Kerekasztal-beszélgetés meghívott vendégekkel
Moderátor: Horváth Sándor okl. építészmérnök, BME Épületszerkezeti Tanszék
17:00 A konferencia zárása

A rendezvény kreditpontos.
A szerezhető kreditek száma: 5 (MÉK)
A részvétel előzetes jelentkezéssel és regisztrációval lehetséges.
Kedvezményes részvételi díj a február 15-éig regisztráló látogatóknak!
Regisztráció > CONGRESS Rendezvényszervező Kft.
A látogatói jelentkezéseket a hladics.orsolya/kukac/congress.hu,
a kiállítói jelentkezéseket az eva/kukac/congress.hu e-mail címre kérjük.
telefon (+36 1) 212 00 56 fax (+36 1) 356 65 81
További információk: passzivhaz-konferencia.hu


Részletek a szervezők felhívásából (a teljes szöveg csatolva)

Az együttműködő szervezetek célja, hogy a rendezvénnyel ráirányítsák a hazai szakmai közönség – elsősorban építészek, épületgépészek, oktatók, gyártók –, valamint az érdeklődő építtetők, beruházók és döntéshozók figyelmét az épületenergetika kiemelten fontos szerepére, ezen belül a passzívház technológia fontosságára a minőségi, hatékony energiafelhasználású ingatlanállomány bővülése érdekében.

Mint ismeretes, a hazai épületállomány az összes felhasznált energia közel felét fogyasztja el. A felhasznált energia döntő mennyisége az épületek komfortjára – elsősorban fűtésre és hűtésre – fordítódik. Az energiaigényes ingatlanok felelősek leginkább a környezetre káros széndioxid kibocsátásért is. Szakértők véleménye szerint, amennyiben - a lehetséges beavatkozásokkal - tíz éven belül nem csökken jelentősen a széndioxid-kibocsátás intenzitása, az élővilágot veszélyeztető klímaváltozás visszafordíthatatlanná válik. A kedvezőtlen folyamat megállítása érdekében minden lehetséges beavatkozást figyelembe kell venni, emellett lényeges, hogy a különféle - célhoz segítő - módszerek alkalmazása a lehető legszélesebb körben elterjedjen.

A fosszilis energiahordozók ára az utóbbi tíz évben jelentősen emelkedett, például a nyersolaj ára csaknem a tízszeresére nőtt. A gázár-emelkedés a kis- és nagyfogyasztókat egyaránt sújtja. A passzívház-technika – mind az új épületek, mind a felújítások esetében – kedvezően hozzájárul a kiemelkedő hatékonyságú energiahatékonyság eléréséhez, a komfort és életminőség emeléséhez, a nemzetgazdaság versenyképességének fokozásához, továbbá - az energiafüggőség csökkentése révén - a nemzetbiztonsághoz.

Passzívház Kiállítás
Az I. Magyar Passzívház Konferenciával párhuzamosan Szakkiállításra is sor kerül, melyen a passzívház komponensek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó cégek mutatják be termékeiket, szolgáltatásaikat.

A kiállítás súlyponti témái:
- passzívház tervezés/energetikai tervezés (PHPP)
- passzívház hőszigetelési rendszerek
- passzívház nyílászárók
- passzívház épületgépészet
- passzívház kivitelezés

A szervezők szeretnék a konferencia információit további három vidéki nagyvárosban is terjeszteni a 2008-as évben. A tervezett helyszínek: Pécs, Debrecen, Győr.

Budapest, 2008. január 11.
A Szervező Bizottság
Debreczy Zoltán (MAPASZ)
Horváth Sándor (BME)
Kálmán Ernő (MÉSZ)
Lányi Erzsébet (BME)
Szekér László (MÉSZ)

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

PALATINUS // Egy hely + Építészfórum

2021.10.13. 10:43
00:06:31

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Nézőpontok/Történet

A PÁCINI MÁGOCSY-KASTÉLY // Egy hely + Építészfórum

2021.09.08. 16:03
00:06:34

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk