Fenntarthatóság

A hőnyereség maximalizálása passzívházakkal

1/1

?>
1/1

A hőnyereség maximalizálása passzívházakkal
Fenntarthatóság

A hőnyereség maximalizálása passzívházakkal

2008.02.27. 11:17

Cikkinfó

A Fenntarthatóság rovatot támogatja az 

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Ertsey Attila

A passzívházak születésének okairól, szükségességéről, elveiről és megvalósult példáiról hangzottak el kitűnő előadások az I. Magyar Passzívház konferencián. Ertsey Attila beszámolója

Február 21-én, óriási érdeklődés mellett tartották meg az I. Magyar Passzívház konferenciát a Műegyetem Dísztermében, a program népszerűsége remélhetőleg nem elsősorban a kapható 5 kreditpontnak volt köszönhető, akik eljöttek, nem bánták meg.

A passzívházak születésének okairól, szükségességéről, elveiről és megvalósult példáiról hangzottak el kitűnő előadások. Az előadók zömében a technika oldaláról közelítették meg a témát, de átfogó építészeti, ökológiai értékelésről és a szociális-gazdasági kérdésekről is esett szó.

Dr. Becker Gábor dékán nyitotta meg a programot, rövid, frappáns bevezetővel, utalva arra, hogy az épületállomány építése, fenntartása emészti fel az energiafogyasztás közel felét, és ha egyelőre kevés passzívház is épül még itthon, a hatásuk jelentős lesz.

Fegyverneky Sándor köszöntő szavai után Lányi Erzsébet a tágabb ökológiai kérdések körét tekintette át, a passzívházak születésének előzményeit, az ökológiai egyensúly felborulását, a növekedés határait. Kiemelte az életciklus vizsgálat (Life Cycle Assessment, LCA) szükségességét, illetve a természetes, környezetbarát anyagokat összegyűjtő BauBioDataBank, KörKép, Ecoinvest Daten adatbázisokat és a kezelésükre létrehozott LEGEP szoftvert. Hangsúlyozta az épületek energiamérlegének fontosságát: ebben a létesítés „szürke energiája" is benne van.
Röviden idézte a Passzívház definícióját a Passivhaus Institut (PHI) honlapjáról:
A hőveszteség minimalizálása hőszigeteléssel, a (sugárzási) hőnyereség maximalizálása.

Dr. Wolfgang Feist fizikus, a PHI igazgatója előadásában a globális felmelegedés adatait sorolta, a sarkok olvadása már elérte a 9 %-t évtizedenként.
1955 óta 30 %-kal nőtt a légkör CO2-tartalma, és 1970-től 2030-ig 50 % emelkedés lesz a fosszilis felhasználásban, ez 56 % növekedés a légköri CO2-ben.
Hatékonyságnövekedéssel 36 %-kal csökkenthető a fosszilis energiafelhasználás.
És itt hangzott el a nap legfontosabb kijelentése, azok számára is, akiket egyáltalán nem érdekel a téma: idézte Piebalg (litván) EU-energiabiztost, aki 2008. január 31-i nyilatkozatában kijelentette: a zéró emisszió az Unióban prioritás lesz, 2012-től pedig kötelező lesz a passzívház-szabvány. Jó lesz tehát felkötni a nadrágot mindannyiunknak!
Az épületek energiafogyasztásának mai átlaga: 300 kWh/m2.év, a ma érvényes német előírás ~140, 2002 óta. A passzívház 50 alatt van, ez 75 %-s csökkentés!
Dr. Feist példák sorát vonultatta fel, felújított házakat, sőt műemlékeket is bemutatott.

A passzívház legfontosabb elvei:

  • Megfelelő hőszigetelés, hőhídmentesség, háromrétegű ablakok, légtömörség, hővisszanyeréses szellőztetés (szűréssel).
  • Az EU épületállományának átlaga jelenleg 200 kWh/m2.év. Az új építés 27, 87 %/év.
  • A helyettesítő – megújuló - energia árát eléri az olaj, már cca. 50 $/hordó felett.
  • A passzívház falszerkezeteinek optimuma k=0,17 W/m2K.
  • A passzívházban penész nincs. Ennek a magas felületi hőmérséklet és a szellőztetés az oka.
  • A költség-haszon optimalizálás számítása alapján a külső fal hőszigetelési vastagságának optimuma 14 cm és 25 cm közt van. 14-nél az energiaipart támogatjuk, 25-nél a helyi (építő)ipart.
  • Az adóbevétel több, a munkanélküliség csökken. A statisztikai adatok elemzése alapján kiderül: ha energiára költünk 1 millió €-t, akkor 3 munkahelyet teremtünk. Ha építésre, 12-t! Ezt belátva a német állam kamattámogatást nyújt a passzívház-építéshez, és a megújulók alkalmazásához.

1960-ban egy családi ház fűtéséhez 60 kW kellett, ma ennyi kell egy minisztériumhoz!
Említette a Dunaújvárosi Solanova-projektet, ahol 28 kWh/m2 .év értéket sikerült elérni. Ez autófogyasztással összevetve 1l/100 km-t jelent!

Sariri-Baffia Enikő a PHPP minősítés követelményeit ismertette, a hozzá szükséges szoftver hamarosan magyar nyelven is megvásárolható lesz, számos példát mutatott be. Egy passzívház fűtéséhez elegendő két tucat teamécses, vagy egy hajszárító.

F.R. Jany, közgazdász a „3 literes ház" fontosságáról beszélt, az ehhez szükséges lobbizásról, nyilvános tevékenységről.
Hogyan vethető össze az autó és a ház?

Autó fogyasztás l/100 km Ház fűtési igény kWh/m2év
20 l → régi USA autó 200 (1 l olaj ≤ 10 kWh/m2év) → 20 literes ház
6-8 l → mai autó 60-80 → alacsony energiaigényű, 6-8 literes ház
3 l → mai minimum (VW Lupo) 30 → passzívház határérték, 3 literes ház
1,5 l → lehetséges hibrid autó 15 → passzívház minimum érték, 1,5 literes ház

F. Freundorfer, faipari mérnök az ablakok új szerepéről beszélt. Régen az ablak a legnagyobb hőveszteséget okozó elem volt, ma a fűtési rendszer része. A megfelelő ablak esetén nem kell az ablak alá radiátor. Az új – nyíló - ablak a korábbi háromrétegű, masszív tokszerkezet helyett a külső hőszigetelő réteg kávája mögé húzódik, kívülről csak az üveg látszódik, belül 6 cm széles látszó fa profil. A szoláris nyereség nagyobb, még ha az ablak k-ja gyengébb is – 0,8 helyett 1,05 esetén is.

M. Schalk, gépészmérnök a passzívházak gépészetéről beszélt, kiemelve, hogy a szellőztetés vesztesége hővisszanyerés nélkül a hagyományos házak 20-30 %-ával szemben 70 %. A PHPP méretezésnél a WinWatt pontatlanabb, és 1 kW hiba itt 100 % különbséget okozhat. A szellőztetés követelményét a higiénia, és nem a hőigény szabja meg. A legjobb megoldás – ha lehet – a légfűtés, de itt max. 50 Co lehet a fűtőlevegő hőfoka. A példaként bemutatott négyfős család 120 m2-es lakóházának éves energiaköltsége (hő + áram) 90.000 Ft.

U. Wullkopf, közgazdász a nulla fűtésköltségű lakóház jelentőségéről beszélt. Ennek kapcsán felsorolta a legfontosabb teendőket: jogszabályi változtatások, támogatási megoldások, energiaár-adó, információkampányok. A befektetők meggyőzéséhez a teljes élettartamra vonatkozó vizsgálatot kell végezni, prognosztizálva a megtérülést, a bérleti díjak változásait.

Debreczy Zoltán a MaPaSz elnöke a passzívház szükségességéről beszélt. A levegő tisztább, felesleges pára nincs, kisebb az allergia kockázata, a káros anyagok – pl. radon – távoznak. A többletköltség 20-30 %-át a fenntartási költségek 80-90 %-os csökkenése ellensúlyozza.

Szekér László, építész a négy elemhez való viszonyunk fontosságát említette. A legnagyobb probléma a honi lakásállomány rossz állapota, ez az épületek 75 %-a, s az emberek, akik itt élnek, kispénzűek. Ezen a helyzeten kellene gondolkozni.
Wright úttörő szerepét említette a környezettudatos építészetben, majd a magyar építőhagyomány fontos elemeit: a parasztházat, a szerves településstruktúrát, a télikertet (Lechner Sipeki-villa), az Olgyay-fivérek benapozási tanulmányait, az organikus építészeti iskolát, a ’80-as évek pécsi szolárházát, Kuba Gellért légfűtéses házait. Kiemelte, hogy a magyar klíma más, mint a német, nyáron inkább mediterrán. Rendelkezünk ugyanakkor termálvízzel. A változás legfőbb akadályait a bürokráciában, a profitmaximalizálásban, a divatokban (pl. függönyfal) és a magánépíttetők konzervatív ízlésében látja.

Dr. Csoknyai Tamás épületgépész a dunaújvárosi Solanova projektet ismertette. Az átépítést szociológiai-ökológiai vizsgálat kísérte, készült életciklus-vizsgálat is. Általában a panellakók nem kommunikálnak egymással, itt az ellenkezője történt: a zöldtető átadásakor pezsgőbontás volt, ezt közös lépcsőházfestés, a park rendbetétele és rendszeres közös házibulik követték. Az energiamegtakarítás 86 %-os. Fontos a lakók tudatos házhasználata. Ennek hiányában nyáron nem hűvös a lakás, télen pazarol.

Feiler József, a KVVM osztályvezetője a Nemzeti Éghajlatváltozási Programról és Stratégiáról beszélt, valamint azokon a terveken, amin az osztálya dolgozik. Az általa felrajzolt 2050-es jövőkép szerint az elektromos energiamegtakarítás 70 %, a hőenergia 95 % lehet; az emisszió-csökkenés 40 %, a régi épületek fogyasztása 75 %-kal csökkenne. A Zöld Beruházási Rendszer szerint 50/75 %-os támogatás adható. Az ország CO2-kvóta eladásából származó bevételeket fordítanák az alábbiakra: meglévő épületek korszerűsítése, új alacsony energiafelhasználású épületek építése, távfűtés hatásfokjavítás, megújulók támogatása helyi kiserőművek révén, világítás fejlesztése, biogáz közlekedési célú felhasználása.

E. Schwarzmüller, építész az Alsó-Ausztriai építés-energia-környezet klaszter működését mutatta be. 190 partner alkotja, 149 futó projekttel. 2010-től tervezik Ausztriában a klímaaktív-passzívház szabvány kötelezővé tételét nagy épületeknél, 2013-tól minden épületre.

F. Oettl, építész osztrák passzívház példákat mutatott be, többek közt egy 7500 m2-es irodaházat, melynek elektromos igényének 1/3-át megtermeli PV-elemekkel.
D. Herrklotz építész német példák sorát mutatta meg, közte egy felújított többlakásos házat, ahol a lakók lakásonkénti egyedi méréssel számolnak el, és a rosszul működtetett lakás 15-ször annyit fizet, mint a jól használt.

A konferenciát a Horváth Sándor által moderált kerekasztal-beszélgetés zárta, ahonnan csak egy kérdést idézünk: mi történik egy passzív házzal áramszünet esetén? A válasz: megtörtént példa esetében a ház lakói nem érzékelték a változást, ugyanakkor egy központi fűtés keringető szivattyúja, ha leáll, hamarabb kiderül az áramszünet.

A konferencia anyagát a szervezők később kiadványban tervezik publikálni.

Ertsey Attila

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk