Épülettervek/Tervpályázat

Hévíz II. ötletpályázat eredménye

1/1

Hirdetés
?>
1/1

Hévíz II. ötletpályázat eredménye
Épülettervek/Tervpályázat

Hévíz II. ötletpályázat eredménye

2016.05.23. 11:13

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Hévíz

A Hévíz Gyógyfürdő és Szent András Reumakórház három építészeti-városépítészeti tervpályázatot írt ki, ezek közül a második ötletpályázat a fedett fürdő és terápiás centrum korszerűsítéséről szólt. A Bíráló Bizottság nem osztott első díjat. 

Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház - Tervpályázat a fedett fürdő és terápiás centrum korszerűsítésére - Hévíz II.

Tervpályázat tárgya

Tervpályázat a Fedett Fürdő és Terápiás Centrum korszerűsítésére – a XXI. század követelményeinek megfelelő szolgáltatásokat nyújtó termál- és wellnessfürdő, balneoterápiai központ, ehhez kapcsolódó szakorvosi és diagnosztikai rendelők egységenként kezelhető, fejleszthető, ütemezett kialakítása, ezek kapcsolatrendszerének, kiszolgáló tereinek korszerűsítése az üzemelés, az üzemeltethetőség, a biztonság, az akadálymentesítés, az átlátható közlekedés, megközelítés, és pihenőterek követelményeinek biztosításával.

Tervpályázat jellege, formája

Tervpályázat jellege: tervpályázat
Tervpályázati eljárás formája: Uniós értékhatárt elérő nyílt eljárás A tervpályázat: titkos
A tervpályázat lebonyolítása: - A közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. tv.
310/2015. (X.28.) Korm. rendelet a Tervpályázati eljárások szabályairól
valamint a vonatkozó tervpályázati kiírás előírásai szerint történt
A tervpályázat beadási határidejéig szabályosan 6 pályamű érkezett, melyek mindegyike megfelelt a kiírásnak, illetve a vonatkozó előírásoknak. A pályaművek felbontása után a Bírálóbizottság megállapította, hogy minden pályamű szabályos volt.

A pályaművek bírálati szempontjai 

 • a részek megvalósításával létrejövő végső állapot üzemelés-biztonsági, üzemelés- gazdaságossági, orvos-szakmai megfelelősége;
 • a részek ütemes, tervszerű, egymásra épülő megvalósíthatósága;
 • a fejlesztések megvalósítása alatt a folyamatos üzemelés biztosíthatósága;
 • beléptető rendszer belépési pontok átgondoltsága, az eltérő szolgáltatást igénybe vevők mozgásának szétválasztása, a jogosultsági területek elkülönítése, (fürdő, kezelők, szakorvosi rendelők, diagnosztika, stb.).


A lebonyolítás rövid ismertetése 

A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház, mint Ajánlatkérő uniós értékhatárt elérő, nyílt, titkos tervpályázati eljárást lefolytatását kezdeményezte a „Tervpályázat a Fedett fürdő és Terápiás centrum korszerűsítésére – Hévíz II." tárgyában. Az eljárás az Európai Unió hivatalos lapjában (TED) 2016. január 7-én, 2016/S 004-004351 szám alatt közzétett pályázati kiírással indult.

Ezzel párhuzamosan az Ajánlatkérő a Magyar Építész Kamara honlapján is meghirdette az eljárást, valamint annak anyagait ingyenes, előzetes regisztrációt követően elektronikusan elérhetővé tette. A pályázatok benyújtásának határideje 2016. március 14. 23:59 perc volt.

Az Ajánlatkérő országosan és regionálisan is elismert építész szakértőkből álló Bírálóbizottságot kért fel a pályaművek elbírálására, amelyben az orvosszakmai, környezetvédelmi és gazdasági szempontok érvényesülését a kórház által delegált közreműködő szakértők biztosították. A Bíráló Bizottság összetétele az alábbiak szerint alakult:

 • dr. Kvarda Attila orvos, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reuma Kórház főigazgatója (elnök),
 • Kocsárdi István építész, a MÉK Zala megyei elnöke (társelnök),
 • Nagy Ferenc okl. mérnök, az I.C.S Kft. ügyvezetője (szakmai titkár),
 • Karsádi György építész, Hévíz város főépítésze (tag),
 • Selyem Anikó építész BFNP építésze (tag),
 • Kruppa Gábor építész MÉK (tag),
 • Marosi Miklós építész MÉK (tag).

A Bizottság szavazásra nem jogosult, közreműködő szakértői:

 • Kertész Márta gazdasági igazgató (Hévízgyógyfürdő és Szent András Reuma Kórház),
 • dr. Mándó Zsuzsanna orvos igazgató (Hévízgyógyfürdő és Szent András Reuma Kórház),
 • Csörnyei Mária ápolási igazgató (Hévízgyógyfürdő és Szent András Reuma Kórház),
 • Juhász János beruházási osztályvezető (Hévízgyógyfürdő és Szent András Reuma Kórház),
 • Dr. Tóth György kuratórium elnök (A Hévízi-tó és Felszín Alatti Vízgyűjtő Területének Környezetvédelme alapítvány),
 • Kas Gábor közbeszerzési szakértő,
 • dr. Dencs Gabriella jogi szakértő,
 • Kovács László közbeszerzési szakértő.

 

Bíráló Bizottság általános összefoglalója

A benyújtott pályaművek a kiírás feltételeinek megfeleltek. A Bizottság azokat a terveket támogatta, amelyek költséghatékonyan, minimális bővítéssel teljesítik a követelményeket. További fontos szempont volt a betegutak egyértelmű szétválasztása, valamint az átépítés,
bővítés alatti zavartalan üzemeltetés.

A Bíráló Bizottság azokat a terveket részesítette előnyben, ahol a meglévő építészeti karakter inhomogenitását, a különböző átépítési ütemekből fakadó bizonytalanságot a pályázónak egy egységes architektúra megvalósítása felé sikerült fordítani.

A tervezett új medencék vízellátásánál (amennyiben termálvízből is történne) a kontingensek figyelembe vétele szükséges.
A Bírálóbizottság a pályázatot eredményes és sikeresnek minősítette, és úgy döntött, hogy a rendelkezésre álló teljes díjalapot kiosztja.

A díjazott pályaművek rangsorolása

A Bíráló Bizottság

II. díjban és 3 millió Ft + ÁFA díjazásban részesítette a II/5. sorszámú pályaművet. Ragszáma: PN00039072489

Szerzői: Kiss Gergely Csaba, Bach Péter
Szakági tervező: Zentai Gyula


III. díjban és 2 millió Ft + ÁFA díjazásban részesítette a II/4. sorszámú pályaművet. Ragszáma: PN00039048891

Szerzői: Váncza László, Kolláts Zsuzsanna, Váncza Márk
Szakági tervezők: Puskás Balázs, Bukovics János
Munkatárs: Várhidi Bence


Megvételben részesítette a II/2. sorszámú pályaművet 1,0 millió Ft+ ÁFA összegben. Ragszáma: PC00037502065

Szerzői: Jankovics Tibor, Deák László
Szakági tervező: Rácz Tamásné
Munkatársak: Tavaszi István, Jankovics Gergő

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

Szenes-ház // Egy hely + Építészfórum

2023.08.30. 14:19
5:54

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Nézőpontok/Történet

A Margitsziget fái // Építészfórum + Egy hely

2023.08.20. 18:53
9:32

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk