Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. /
Közélet, hírek

Hello turiszt! Nagyszabású fejlődés előtt a Balatontourist

1/3

A balatonszemesi fejlesztés látványterve

?>
A balatonszemesi fejlesztés látványterve
?>
Club 218
?>
1/3

A balatonszemesi fejlesztés látványterve

Hello turiszt! Nagyszabású fejlődés előtt a Balatontourist
Közélet, hírek

Hello turiszt! Nagyszabású fejlődés előtt a Balatontourist

2005.06.30. 09:16

Sajtóközlemény

A Veszprém Megyei Közgyűlés 2005. június 16-i döntése értelmében az SCD Balaton Holding Rt. vásárolta meg a Balaton északi partjának legnagyobb turisztikai cégét, a Balatontourist Részvénytársaságot. A közgyűlés idén tavasszal hirdette meg a cég eladását. Az információs memorandumot tízen vásárolták meg, de végül csak két cég adott be pályázatot. Az SCD Balaton Holding Rt. a 4,04 milliárd forintos vételáron felül kötelezettséget vállalt 4.,1 milliárd forintos tőkeemelésre is, továbbá negyvenmilliárd forintos fejlesztéssel kívánja vonzóbbá tenni a Balaton északi partját.

 

A Balatontourist Rt. a Balaton északi partján 13 kempinget és egy szállodát üzemeltető cég alkalmazottainak száma 170. Éves árbevétele 2002-ben 1,3, 2003-ban 1,4 milliárd forint volt.

A cég kempingjeiben naponta 12 000-en, nyaralóházaiban 420-an, magánvillákban és apartmanokban 1 200-an, bérelhető lakókocsikban és sátrakban pedig 460-an üdülhetnek a főszezonban. A Balatontourist tavaly összesen 80 000 vendéget fogadott, a balatoni összes külföldi vendégéjszakák 66 százalékát - 521 000 - a cég kempingjeiben töltötték.
Az SCD csoport egy évvel ezelőtt vásárolta meg a Balaton déli partjának meghatározó turisztikai vállalkozását a Siotour Rt.-t az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-től. A csoport tavaly nyáron nyilvánosságra hozta a Balaton déli partjára irányuló fejlesztési terveit. Ennek keretében elsőként több százmillió forintos költséggel a siófoki Aranypart-kemping fejlesztését és korszerűsítését kezdték el, mellyel az idei szezonra a kemping már eléri a négycsillagos besorolást.
Június első napjaiban a Club 218 apartman jellegű lakópart kivitelezése is elindult, szintén Siófokon.

 

Az egyik legjelentősebb beruházás Zamárdiban valósulhat meg, ahol összesen mintegy 18-19 milliárd forintos fejlesztéssel a jelenlegi három autós kemping területén világszínvonalú üdülő-szórakozató központ épül - jachtkikötővel, villaparkkal és vízi szórakoztató központtal. A Balaton-parton egyedülálló fedett vízi szórakozató központot 2007 második felében adják át, amennyiben az illetékes hatóságok áldásukat adják a tervekre.

A Siotour balatonszemesi 16 hektáros kemping-és nyaralótelepén - a kemping fejlesztése mellett - családi wellness hotel építését is tervezi az SCD Csoport.

A Balatontourist megvásárlásával ez a fejlesztési terv már egy átfogó, az egész Balaton térségét érintő programmá válik, közel 90 milliárd forint értékben. A cégcsoport elképzelései között olyan hosszú távú és komplex turisztikai fejlesztési program megvalósítása szerepel, mely minden igényt lefedő idegenforgalmi portfolió kialakítására ad lehetőséget, de elsősorban a belföldi vendégek visszahódítása és megtartása a cél. A nagyszabású fejlesztési terv keretében kempingfejlesztés, fedett szálláshelyek bővítése, mobil home-ok és telepített lakókocsik elhelyezése, konferenciaközpont, hotel és termálfürdő megépítése is szerepel. A kempingek egységes arculattal való ellátását is tervezi a cég, recepciókat, irodákat, információs szobákat terveznek. A kikapcsolódást elősegítendően minden kempingbe épülne egy "vizes sziget", ami magában foglal egy gyermekmedencét, csúszdát, és melegvizes ülőmedencét.

Amennyiben megvalósulnak a beruházási és fejlesztési tervek, azok hosszú távú multiplikátor hatással lehetnek az érintett településekre. Javulhat a gyorsforgalmi utak minősége, új munkahelyek létesülnének, az egyre növekvő látogatószám által az önkormányzatok magasabb adóbevételt tervezhetnek, és nem utolsó sorban megszűnhetne a Balaton egypólusossága.


Az SCD csoportról:

Az idén ötéves SCD Csoport immár az ingatlanfejlesztés mellett az idegenforgalom és az építőipar területén is jelentős érdekeltséggel bír. Az elmúlt években kimagasló eredményeket értek el a vidéki termálhotel-fejlesztésekben: a tapolcai Hunguest Hotel Pelion és a hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Aqua Sol után tavaly adták át a 193 szobás büki Hunguest Hotel Répce Gold-ot. Az összesen 10 milliárd forint - 40 millió euró - értékben Tapolcán, Hajdúszoboszlón és Bükfürdőn létrejött hotelek együttesen 600 új, világszínvonalú szállodai szobát jelentenek, és több mint 400 új munkahelyet teremtettek.

Az SCD csoport ezen kívül az ország több pontján - így Budapesten, Debrecenben, Hajdúszoboszlón - lakóházakat és kereskedelmi egységeket is épített.
A cégcsoport tagja a Nyugat-Dunántúl egyik legjelentősebb építőipari vállalata, a Pannon-Team Kft, és az A4 Studio Építésziroda is.
Az SCD csoport befektetéseinek összege 2004 végén közel 20 milliárd forint volt.

A cégcsoport 2004 nyarán vásárolta meg a Siotour Rt.-t, s ezzel egyidőben elindult a balatoni régió egyik legjelentősebb turisztikai beruházás-sorozata. A déli part kempingjeinek korszerűsítését és fejlesztését már elkezdték, ezt követően szálloda, gyógyfürdő és konferenciaközpont építésével folytatódik az összesen ötvenmilliárd forintos idegenforgalmi beruházás.

A cégcsoport veszprémi beruházása 2004 novemberében kezdődött el. A Cédrus lakóparkban 2005-ben 273 lakást adnak át, majd az ezt követő második szakaszban egy szolgáltatóház és újabb 50 lakás kivitelezése fejeződhet be. 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk