Épületek/Irodaépület

Harsogás helyett – Nordic Light Trio irodaház

1/24

Nordic Light Trio. Építészet: Paulinyi & Partners. Fotó: Réthey-Prikkel Tamás

?>
Nordic Light Trio. Építészet: Paulinyi & Partners. Fotó: Réthey-Prikkel Tamás
?>
Nordic Light Trio. Építészet: Paulinyi & Partners. Fotó: Réthey-Prikkel Tamás
?>
Nordic Light Trio. Építészet: Paulinyi & Partners. Fotó: Réthey-Prikkel Tamás
?>
Nordic Light Trio. Építészet: Paulinyi & Partners. Fotó: Réthey-Prikkel Tamás
?>
Nordic Light Trio. Építészet: Paulinyi & Partners. Fotó: Réthey-Prikkel Tamás
?>
Nordic Light Trio. Építészet: Paulinyi & Partners. Fotó: Réthey-Prikkel Tamás
?>
Nordic Light Trio. Építészet: Paulinyi & Partners. Fotó: Réthey-Prikkel Tamás
?>
Nordic Light Trio. Építészet: Paulinyi & Partners. Fotó: Réthey-Prikkel Tamás
?>
Nordic Light Trio. Építészet: Paulinyi & Partners. Fotó: Réthey-Prikkel Tamás
?>
Nordic Light Trio. Építészet: Paulinyi & Partners. Fotó: Réthey-Prikkel Tamás
?>
Nordic Light Trio. Építészet: Paulinyi & Partners. Fotó: Réthey-Prikkel Tamás
?>
Nordic Light Trio. Építészet: Paulinyi & Partners. Fotó: Réthey-Prikkel Tamás
?>
Nordic Light Trio. Építészet: Paulinyi & Partners. Fotó: Réthey-Prikkel Tamás
?>
Nordic Light Trio. Építészet: Paulinyi & Partners. Fotó: Réthey-Prikkel Tamás
?>
Nordic Light Trio. Építészet: Paulinyi & Partners. Fotó: Réthey-Prikkel Tamás
?>
Nordic Light Trio. Építészet: Paulinyi & Partners. Fotó: Réthey-Prikkel Tamás
?>
Nordic Light Trio. Építészet: Paulinyi & Partners. Fotó: Réthey-Prikkel Tamás
?>
Nordic Light Trio. Építészet: Paulinyi & Partners. Fotó: Réthey-Prikkel Tamás
?>
Nordic Light Trio. Építészet: Paulinyi & Partners. Fotó: Réthey-Prikkel Tamás
?>
Nordic Light Trio. Építészet: Paulinyi & Partners. Fotó: Réthey-Prikkel Tamás
?>
Nordic Light Trio. Építészet: Paulinyi & Partners. Fotó: Réthey-Prikkel Tamás
?>
Nordic Light Trio. Építészet: Paulinyi & Partners. Fotó: Réthey-Prikkel Tamás
?>
Nordic Light Trio. Építészet: Paulinyi & Partners. Fotó: Réthey-Prikkel Tamás
?>
Nordic Light Trio. Építészet: Paulinyi & Partners. Fotó: Réthey-Prikkel Tamás
1/24

Nordic Light Trio. Építészet: Paulinyi & Partners. Fotó: Réthey-Prikkel Tamás

Harsogás helyett – Nordic Light Trio irodaház
Épületek/Irodaépület

Harsogás helyett – Nordic Light Trio irodaház

2021.01.18. 18:00

Projektinfó

Nordic Light Trio

URL:
Paulinyi & Partners

Tervezés éve:
2017

Építés éve:
2020

Szakemberek/kivitelezők

ALUKÖNIGSTAHL Kft.
Schüco alumínium nyílászáró-és függönyfal profilrendszerek
Adatlap →

Stáblista

TERVEZŐ

Paulinyi & Partners Zrt.

Felelős tervezők: Dr. Paulinyi Gergely, DLA; Dr. Reith András, PhD; Vámossy István

Projektigazgató: Fábián László

Projektvezető építész: Kiss Csaba

Építész tervezők: Bense-Füzy Julianna; Burián Gergő; Csutorka Júlia; Mészáros Béla; Sebők Péter; Sebők Rajmund; Szivák Béla

Belsőépítész tervező: Vass Orsolya

SZAKÁGI TERVEZŐK

Tartószerkezet építési engedély: D. Hetesi Lilla - Artstruktúra Kft.

Tartószerkezet kiviteli terv: Styaszny Sándor, Laboda Tamás - Egri Statikus Iroda Kft.

Épületgépészet: Ay János, Lucz Balázs Hajdú Blanka – Körös-Consult Kft.

Épületvillamosság: Üveges Zoltán, Kátai László - Artrea Kft.

Épületszerkezetek: Schreiber Gábor - Pataky és Horváth Építésziroda Kft.

Kert és tájtervezés: Gyüre Borbála - Geum Műterem Kft.

Garázstechnológia: Bagdi István - Swarco Kft.

Tűzvédelem: Végh Ferenc

Belsőépítészet: Csáki Patrícia - Zenit Home Kft.

A Váci úton egymást érik a különböző irodaépületek, amelyek mind valami egyedi látványelemmel igyekeznek felhívni magukra a figyelmet. A Nordic Light Trio esetében, az együttes záró épületeként a Paulinyi & Partners építésziroda más utat választott.

Régi együttműködés eredménye a Nordic Light irodaház együttese, amelynek építése még 2013-ban kezdődött. A fejlesztők és a tervezők is hamar belátták: a kiváló pozíciójú területen érdemes az egész háztömb beépítésével egy rendszerbe illeszkedő, komplexebb együttest létrehozni. E törekvés befejező épülete a Trio, amely közrezárja a védett, belső kertet, az egész projekt legjellegzetesebb elemét, amely zöld oázisként uralja az azt körülvevő irodaházakat látványát.

Nordic Light Trio. Építészet: Paulinyi & Partners. Fotó: Réthey-Prikkel Tamás
3/24
Nordic Light Trio. Építészet: Paulinyi & Partners. Fotó: Réthey-Prikkel Tamás

Kívülről természetesen minden épület kicsit más: a Váci útra igyekeztek egy minél hangsúlyosabb homlokzatot tervezni, amelyhez a merev lamellarendszer által adott statikus dinamika kiváló választásnak bizonyult – az épület előtt elhaladva folyamatosan változó kép tárul elénk. A figyelemfelkeltés ugyanakkor a B épület esetén már nem volt lényeges, azonban tervezői fontosnak tartották, hogy az épület az utcaszintről sugározza a korábbi épülettel való egységét. A frissen elkészült, harmadik irodaház homlokzata pedig (a háztömb lezárásaként) a Visegrádi és a Véső utcák sarkán áll. E másodlagos területen örömteli, hogy nem éltek nagy építészeti gesztusokkal, céljuk inkább a Váci úti irodafolyosó és a lakóterületek közötti átmenet megteremtése, valamint az emberek belső udvarba való csalogatása volt. A közlekedési kapcsolatok nem tették szükségessé az áthaladás biztosítását, amit az építészek ügyesen használtak ki. „Amennyiben fölfedezik ezt a területet a helyiek, fontos, multifunkcionális köztere lehet ez a környéknek." – fejezte ki reményét Vámossy István, az épület egyik felelős tervezője is.

Az alapvető Skanska-koncepció az, hogy minden épületünket négybérlőssé igyekszünk alakítani" – mesélte Ábrahám András, a fejlesztés projektmenedzsere. Ez biztosítja azt a flexibilitást, ami fejlesztői és bérlői oldalról is előnyös. „Itt abban a szerencsés helyzetben voltunk azonban, hogy bérlője, a Roche svájci gyógyszeripari vállalat már a tervezés korai szakaszában kiválasztotta ezt az épületet magyarországi központjának, így már az elejétől egy egybérlős épületben gondolkodhattunk." Ez persze némileg hatással volt az épületre: a Roche tevékenysége speciális gépészeti megoldásokat igényel, amelyeket a tervezőknek egy már kész kiviteli tervre kellett adaptálni.

Az erősen horizontálisra hangolt tömböt a felső emeletek visszaugratásával és a hangsúly nélküli párkányzattal ügyesen igazították a környező épületekhez; míg a szabályosan osztott szalagablakok feszes ritmusát a sarokra húzott apró kiugratások törik meg. Homlokzatát ezzel együtt is egyszerű tisztaság uralja, hiszen „a tervezési feladat a meglévő, még be nem zárt keret befejezése volt olyan módon, hogy az új épület illeszkedjen a meglévő épületekhez, de mégis hangsúlyos lezáró elemet adva egészítse ki a beépítést" – emelte ki Kiss Csaba projektvezető építész. A külső homlokzat apróbb játékai a belső udvari szalagablakok osztásrendjében köszönnek csak vissza, ahová szándékosan választották az őszinte, egyszerű kialakítást. Egy összetettebb geometriájú homlokzat ugyanis a belső kert nyugalmának rovására ment volna. A szalagablak nagy előnye, hogy minimális játékkal elérhető, hogy frissebb legyen, időtlensége miatt mégis kiváló hátteret biztosít.

Nordic Light Trio. Építészet: Paulinyi & Partners. Fotó: Réthey-Prikkel Tamás
5/24
Nordic Light Trio. Építészet: Paulinyi & Partners. Fotó: Réthey-Prikkel Tamás

A homlokzatot nagyon megszerettük. A kis csúsztatások, kis játékok kifejezetten szimpatikus vonásai az épületnek" – tette hozzá Ábrahám András. „Egy másik ilyen elem kényszer miatt alakult ki. Az ötödik és hatodik emelet közötti födémet erősen vissza kellett ugratni, hogy biztosítani lehessen az átmenetet a tűzfallal való csatlakozásnál." Ezt az épületrész a tervezők számára is kihívást jelentett, hiszen a szabályozás módosítása miatt két emeletnyi látszó tűzfalat volt szükséges az épület párkányzatának mozgatásával elfedni. Megoldásként egy részben fedett terasz született, amely a hatodik, vezetői szintről közelíthető meg.

Az épület alapszervezése a klasszikus Skanska-sztenderdek szerinti: a viszonylag szűk lépcsőházkialakítás és a széles traktusmélység bevett rendszer, ami nagyon jól bútorozható és rugalmasan alakítható terek kialakítását teszi lehetővé. A szélesedő lépcsőfordulókon is jól érzékelhető, hogy az épület traktusa felfelé jelentősen keskenyedik, a felső szinteknél érték el a szokásos mélységet. Minden irodában ki kell alakítani olyan területeket, ami tárgyalónak, teakonyhának vagy épp telefonboxnak alkalmas, ezek a funkciók azonban sokszor nem is igénylik a természetes fényt, így a homlokzat mentén épülhetett ki az irodai sáv. Az aktív munkaterületeken bőségesen adott a bevilágító felület, minden munkaállomásról lehetőség van kinézni az ablakon, ami elé a felsőbb szinteken növénysáv is került.

Annak érdekében, hogy az irodaházak a jövőben akár összenyithatók legyenek, a tervezőknek igazodnia kellett a B épület szintmagasságaihoz, így egy nagyon nyomott belmagasságú földszint adódott, amit a kezdeti terveken a fogadószint föld alá süllyesztésével igyekeztek orvosolni. Végül az emelet rovására egy magasabb, elegánsabb földszint épülhetett, aminek hozománya, hogy a világos, elegáns lobbi nem csupán egy recepció, de igazi fogadótér, ahol az ember az ablakon kinézve zöldet láthat. A kellemes ritmusú nyílászáró-osztás életteli teli teret képez, a lámpatestek pedig szépen vezetik át a tekintetet az otthonos várakozó sarokhoz.

A közös használatú terek belsőépítészetének kialakításában a Skanska skandináv szemlélete, minőségi egyszerűségre való törekvése volt a fő szempont. Az egyszerű motívumok, a természetes fények és anyagok használata volt az elsődleges mindhárom ütemben, a most elkészült belső tér azonban erősen különbözik a korábbiaktól. A Trio melegebb hangulatú közös tereket kapott: tágas lobbitere, nappali jellegű várakozó része és faburkolatai miatt otthonosabb elődeinél. A WELL követelményeinek fontos pontja volt, hogy legyen egy kellemes, családias sarok, ahol a betérő várakozhat. „Az egyik kedvencem mégis a mérhetetlenül hosszú pult és a fa hatású, bordázott felületű falpanel az integrált logóval, illetve digitális felülettel" – mesélte Vass Orsolya belsőépítész. „Számos dolgot kellett elhelyeznünk itt, a hosszanti tér pedig lehetőséget adott a horizontális terjeszkedésre."

Nordic Light Trio. Építészet: Paulinyi & Partners. Fotó: Réthey-Prikkel Tamás
10/24
Nordic Light Trio. Építészet: Paulinyi & Partners. Fotó: Réthey-Prikkel Tamás

Jó léptékű és barátságos belső kertjét Gyüre Borbála álmodta meg, ahol sikerült a növények színeivel az épületek adta ridegebb keretet lágyítani, a kis dombokkal pedig tompítani a szigorú geometrikus formákat. Az ember szemének útjába álló dombok és növények a szélesen terpeszkedő mezők apró megidézése, de ezek a növények biztosítják a rekreációs kerthez szükséges intimitást is. Létrehoztak elvonulásra alkalmas kis zugokat, de bárki felülhet a dombtetőre is és kedvére élvezheti a napfényt. Az utca felől is szabadon látogatható kis tér kialakítását a három épület szoros összezárása tette lehetővé, amelyek védelmet is adnak az itt pihenőknek. Óriási érték (és a remek növényválasztásnak is köszönhető), hogy a kertben állva semmit sem érezni a Váci út közelségéből.

Kapuján belépve rögtön érezhető tudatosság hatja át az épületet, ami abból ered, hogy a projekt résztvevői számos döntést közösen hoztak meg: gyakran előfordult, hogy a tervező, a kivitelező, a fejlesztő, sőt néha a bérlő is egy asztalnál ült, így minden felmerülő problémára azonnal megtalálhatták a mindenki számára elfogadható megoldást. Bár a nagyvonalú lobbi sokat emel az épületen, ennek apró részletein is tetten érhető mértéktartás jellemzi a Paulinyi & Partners által, a Skanska fejlesztésében létrejött új, LEED Gold és WELL v2 minősítésű irodaházat; az építők ugyanis azt vallják: a fenntarthatóság a profittermelést is jelenti, hiszen a három „P" – people, planet, profit – összhangja adja a valódi fenntarthatóságot.

Móré Levente

 

Szerk: Hulesch Máté

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

VÁRKERT BAZÁR // Egy hely + Építészfórum

2021.03.24. 18:04
00:07:03

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

Helyek/Köztér

SÁRKÁNYOK ÉS DELFINEK PESTEN ÉS BUDÁN // Egy hely + Építészfórum

2021.02.24. 16:10
00:06:00

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk