Közélet, hírek

FUGA — a nyertes vezetői pályázat

1/3

?>
?>
Nagy Bálint
?>
1/3

FUGA — a nyertes vezetői pályázat
Közélet, hírek

FUGA — a nyertes vezetői pályázat

2009.05.21. 13:25

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Nagy Bálint

Vélemények:
1

Dosszié:

Eleven, színes kulturális központként, kiállítóhelyként és szakmai könyvesboltként képzelik el a FUGA működését  Nagy Bálint és Rév András, a nyertes vezetői pályázat szerzői. Az építészeti központ a hasonló profilú intézményekkel, galériákkal és portálokkal – köztük az építészfórummal – szoros együttműködésben szervezné a programjait.Bemutatjuk a szakmai tervet.

FUGA - Budapesti Építészeti Központ

a környezet
Az V. kerület Petőfi Sándor utca 5. szám alatti helyszín alkalmas a kiíró által vázolt feladatok ellátására. Központi fekvésű, tömegközlekedéssel kitűnően megközelíthető, a Budapest Szíve Főutca fejlesztési program része, már ma is nagy gyalogos forgalommal. Az idősebb generáció számára nosztalgikus emlékeket idéz, a korábban itt működött Építők Műszaki Klubja nagy vonzású hely volt, többek között itt rendezték a hatvanas években az első jazz koncerteket. Az utca túloldalán lévő Katona József Színház a fővárosi közönség látogatott helye, az aluljáró elbontása után a kapcsolat közvetlenné válik, az együttműködés lehetőségét – Zsámbéki Gábor igazgatóval – meg kell vizsgálni.

Hátránya a helyszínnek, hogy parkolási lehetőség nincs, a közterületi parkolás a közeljövőben még tovább fog csökkenni. Együttműködési megállapodást kell kötni valamelyik közeli parkolóházzal /Vasudvar, épülő Városháza stb./ a látogatók kedvezményes elhelyezéséről, különös tekintettel a BÉK nappali összejöveteleire.

 

3/3

1/3

 

 

a helyszín
A bérlemény saját adottságai már nem ilyen kiválóak. A nagy üvegportál sajnos nem nyitható, a visszahúzott bejárati ajtó kicsit eldugott. Sötétedés után a portál - hátulról vetítve - hasznos kommunikációs felületté alakítható, a bejárathoz figyelemfelkeltő /kép-hang/ cégért kell készíteni. Elképzelésünk szerint a könyvesbolt és a kávézó tervben külön kialakított helyiségeit össze kell nyitni. Az összenyitott helyiség, az InfoPont, egy-két szereplős kamara rendezvények, kisebb kamara kiállítások teréül szolgálhat, vonzó, élettel teli belső képet mutatva az utca közönségének. A szélfogóban megrendezhető a hónap makettje bemutató. Az előtér kiállítótérként nem hasznosítható, de megfelelő helye lehet építőanyag gyártó és forgalmazó támogatók állandó, kulturált – képernyőn valón – megjelenésének. A nagyterem adottságai az előadás jellegű rendezvények befogadóképességét korlátozzák. Kiállításra a tömör hosszú fal és a két rövid falszakasz alkalmas. A másik hosszú falon paravánok segítségével lehet csak kiállítani. Szükség van paravánokra a terem terének a tovább osztásához is, mert kizárólag a falakra, illetve a falak elé helyezett kiállítás a nagy térben szétesik.

a közönség
A FUGA alapvetően három célcsoportot céloz meg.

a./ szakmai közönség
Mindannyian a BÉK ügyfelei, érintettek és érdekeltek a FUGA eseményeinek létrejöttében és látogatásában. Érdekeltségük fokozható az események kreditponttal történő honorálásával /lásd: kreditpontos BÉK küldöttgyűlés/.

b./ budapesti nagyközönség
Alapvetően verbális és zenei beállítottságú kultúrafogyasztó, de kilencéves tapasztalatunk alapján állítjuk, hogy nyitott a vizuális és ezen belül az építészeti kultúrára is. Amennyiben belép a térbe valamely – őt elsődlegesen érdeklő – kulturális termék fogyasztására, nem mulasztja el a más jellegű esemény megtekintését sem. Célunk minden korosztályának a megszólítása. Tervezzük koncertek, irodalmi események, kevés szereplős színházi események /Katona József Színház/, gyermekprogramok /bohóc, báb/, filmvetítések megszervezését. Ugyancsak fontos, hogy állandó megjelenést biztosítsunk a kortárs képzőművészet szereplőinek, dokumentálva a vizuális kultúra egységét.

c./ bel- és külföldi turista
Különösen a tágan értelmezett nyári szezonban /az idegenforgalmi szezonhoz igazodva populárisabb, közönség orientáltabb programok/ be kell vonni a Belvárosban sokszor tanácstalanul bóklászó turistákat. Ennek egyik eszköze az InfoPont gazdag, a kultúra egészére kiterjedő kínálata, a másik olyan, ezt a közönséget közvetlenül célzó érdekes, hiánypótló kínálat bemutatása, amely más galériákban nem valósul meg /20. századi magyar művek közgyűjteményekből, tematikus kiállítások: agyag, kő, fa/.

időpontok
A FUGA kiállításai a társintézményekkel egyeztetett napon nyílnak /Kévés galéria, N&n, HAP, KÉK/. Egyéb, kapcsolódó rendezvényeire a hétvégén kerül sor /matiné/. A városnéző séták igény szerint indulnak, hétvégenként naponta több is, bő kínálatból válogatva.

 

Nagy Bálint
2/3
Nagy Bálint

 

 

kapcsolatok
A FUGA részt vesz az őszművészeti fesztiválokon, aktuális kulturális eseményeken /tavaszi, őszi, zsidó, kerületi fesztiválok, múzeumok éjszakája stb. /, ezeket az InfoPont bemutatja. A FUGA a kölcsönösség alapján reprezentálja magát minden építészeti fórumon, a jelentősebb építő, építőanyag szakvásáron. A FUGA a BÉK-en keresztül kapcsolatot tart a társ kamarákkal, esetenként bemutatva azok működését, eredményeit /pl.: Pécs Európa Kulturális Fővárosa 2010/. A FUGA szoros kapcsolatot alakít ki a Katona József Színházzal. A színház számára a FUGA nagyterme újabb játszóhely, a FUGA kihelyezett kiállításai számára a Katona közönsége esténként ismétlődő, biztosított látogató. Tovább kell keresni a művészetek átjárhatósága, illetve egymás rendezvényterei kölcsönös használata biztosítására a kapcsolatot a közeli művészeti intézményekkel /Merlin, Gödör/.

kiállítások
Tudomásul kell venni, hogy a FUGA kiállítási lehetőségei korlátozottak. Egy + fél kiállító terem nem teszi lehetővé, hogy a teljes szakmai mezőnyt lefedje. Folyamatosan – témában és időpontban is – egyeztetett együttműködésre kell törekedni az építészeti információs piacon jelenlévő civil és professzionális kiállítóhelyekkel /Kévés Galéria, N&n, HAP, Budapest Galéria, Ponton Galéria, OCTOGONART, KÉK stb./. A működés első éveiben a fő profil a főváros és a kerületek folyamatos, önálló megjelenése kell legyen /pl.: főépítészek – épült-nem épült a munkásságom ideje alatt/. A Pest Megyei Kamarával együttműködve ez a program kiterjeszthető az agglomerációra is. Nagy figyelmet kell fordítani a tájékoztatás és a szponzoráció biztosítása szempontjából nélkülözhetetlen építőanyag, technológia, innováció bemutatására is. A FUGA feladata lehet a Magyarországon piacot kereső külföldi építészek munkásságának bemutatása.

InfoPont és kávézó
A FUGA működésének kulcsfontosságú tere. Utcai kapcsolata az intézmény bejáratásának fontos eszköze. Szolgáltatása minimum kétnyelvű /angol/, de a nyári szezonban és a működés során további bővítéssel kell számolni /az első időszak tapasztalatai alapján/. Az információ alapját a saját /BÉK/ információ adja /tervek, tervezők, események/, de azokat inspirálva, közösen fejlesztve hozzáférhetővé teszi a már működő szakmai portálokat is /epiteszforum.hu, hg, port, artportal stb./ Az InfoPont a kiindulási helye a tematikus, többnyelvű, fizetős városnéző sétáknak /épület-idegenvezetés, történeti, stílustörténeti, fotótúra, ÓVÁS!, szecesszió, világörökség, stb./. Az InfoPont szervez kihelyezett művészettörténet, építészettörténeti órákat az alsó-, közép- és felsőfokú oktatási intézményeknek /ingyenes, pályázati pénzből/. Városi sétákat szervezünk egy építésszel, íróval, történésszel, közéleti emberrel, lokálpatriótával. A folyóirat és könyvesbolt a szakfolyóiratok és szakkönyvek széles körét teszi elérhetővé, nemcsak a vásárló, hanem a kispénzű olvasó számára is /esetleg digitális formában is/. Az InfoPont-on folyamatosan jelen vannak a hazai CAD forgalmazók /Graphisoft, AutoCad, DataCad, Nemetschek, TERC stb./, számítógép, nyomtató és fényképezőgép forgalmazók /HP, Epson, Canon, Fujitsu Siemens stb./, segédanyag gyártók és forgalmazók. Az InfoPont szervezi a www.mindenhaz.hu építészeti portál működését.
Az InfoPont kísérletet tesz a bezárt Műszaki Könyváruház részleges pótlására is.

konferencia, előadások
A FUGA hivatalból helyet biztosít – előre egyeztetett időpontokban – a BÉK és az Építész Továbbképző Kht. számára. A FUGA által szervezett előadások, konferenciák aktuális eseményekhez, témákhoz /energia, passzív ház, fenntarthatóság, válság, stb./ és a FUGA kiállításaihoz kapcsolódnak. A FUGA előadásai az építészképzéssel foglalkozó intézmények /BME, MOME, Ybl/ számára – a témákat előre egyeztetve – kihelyezett előadásokként működhetnek.

előzetes kiállítási és szakmai előadás, konferencia program

Budapest Szíve – Főutca Program – belvárosi kapu program • Vörösmarty tér, irodaház • Közraktárak – CET • a 4-es metró állomásai • Budapesti Építészeti Nívódíj 2009 – a FUGA adhat helyt a díj átadásának is • Pécs – Európa Kulturális Fővárosa 2010 – ízelítő a programokból és a kiállításokból, új épületek • a Moszkva tér megújítása • Etele tér • Kelenföld városközpont • megújulnak, bővülnek a budapesti fürdők • budapesti hidak • Zaha Hadid • új egyetemi kampuszok – Dél-Buda, Gázgyár, Corvin • Duna - kiemelt városfejlesztési projekt • Kengo Kuma • a város élhetősége: életminőség - innováció - környezet - fenntarthatóság • épül a Városháza Fórum • Óbudai Gázgyár • forgalom - parkolás - közlekedésszervezés • Coophimel(b)lau • a csepeli szennyvíztisztító • Budapest - neonváros - fotódokumentáció • Corvin sétány • Budapest – felhőkarcoló? • publikus aluljárók • Innopolis Budapest • Dunapart használat, rakpart-rekonstrukció • panelrekonstrukció • bemutatkoznak a kerületi főépítészek • bemutatkozik az agglomeráció településeinek építészete • bemutatjuk a MÉSZ és a Kamara korábbi elnökeit

kapcsolt programok
Kis létszámú közreműködőt mozgósító zenei események, gyermek programok /báb, bohóc/, irodalmi estek, színház, képzőművészeti kiállítások. A Színház és Filmművészeti Egyetemmel kialakítható együttműködés lehetőséget teremt vizsgafilmek bemutatására, vizsgaelőadások lebonyolítására. A helység vizsgafilmek forgatási helyszíneként is funkcionálhat.

szponzori események
Termékbemutatók, új szerkezetek, innovációk, oktatás pl.: Wienerberger • Velux • Semmelrock • Geoplan • Trespa • Austrotherm • Nikecell • Rockwool • Knauf • Lindab • Ytong • 3M • Bramac • Hella • Kling • Rolla • T-Markt • ACO • Dörken • Hörmann • Leier • Roto • Tondach • Xella • ABS Ditec • Gate • Internorm • Mediterrán • Schiedel • Bauland • Fermacell • Terranova • Zalakerámia • Bona • Hofstädter • Novoferm • Westag • gyártók, forgalmazók, kivitelező cégek a BÉK tagság ajánlásával

A BÉK nevezzen megy egy személyt az Alapítvány képviselőjével való, folyamatos kapcsolattartásra.

A kezdéskor a FUGA – a BÉK képviselőjével egyeztetett – programját 2009. október 1-től – 2010. december 31-ig terjedő időszakra sajtótájékoztatón be kell jelenteni. A FUGA programját mindig egy évre előre kell tervezni, természetesen helyet hagyva az aktuális eseményekre való reagálásra.

Budapest, 2009 május 4.

Rév András, Nagy Bálint

Vélemények (1)
independent1956
2009.09.05.
09:57

Részt vettem a bejáráson, már akkor is hüledeztem, mennyire nincs tisztában a T. Kamara azzal, hogy mit, akar, hogy melyek az objektív lehetőségek és hogy egy ilyen termet mennyi idő alatt lehet felújítani.

Így aztán nem is vettem részt a pályázaton.

 

Valamelyik nap arra jártam, bekukkantottam. Most meg elolvastam a pályázatot. Rájöttem, jól döntöttem.

Tragédia.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk