Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. /
Épülettervek/Középület

Épül a rákbetegek alternatív gyógyító központja Piliscsabán

2014.11.12. 14:14

Projektinfó

Földrajzi hely:
Piliscsaba, Magyarország

Építészek, alkotók:
Légrádi Csaba

Vélemények:
1

Egészségház (Piliscsaba)

Piliscsabán, az Álomvölgyben – az egy hektáros telek körpanorámás dombján Gyógyító-oktató-meditációs központ épül. Az épület formailag, szerkezetileg, funkciója szerint, de finanszírozását tekintve is eltér a megszokottól. Az építész – Légrádi Csaba – a területi szabályozást maximálisan kihasználva – belerajzolta az épületet az „élet virágának" geometriai formájába.  

Az egy szinten mindössze 300 m2 alapterületű épület a 21. század új, környezettudatos és rendkívüli módon energiatakarékos gondolkodásmódját képviseli. Ez tükröződik az épület kialakításában, a felhasznált anyagok kiválasztásában, a környezetbe való illeszkedésben, az energiaforrások kiválasztásában, a hulladék- és szennyvízkezelésben valamint az épületet körülölelő telek gyümölcs- és gyógynövénytermesztést szolgáló kialakításában.

Megbízóm a telket részben lakás, részben gazdálkodási céllal, alkalmanként a környezettudatos élet és vegyszermentes táplálék előállításában szerzett tapasztaltok megosztására, oktatására kívánja használni. A terület valamivel több, mint egy hektáros. A telken jelentős szintkülönbségek vannak, kevés használható növényzettel. A telek környezete magaslati pontja, így gyönyörű panorámával rendelkezik, mely a beruházásnak csak előnyére szolgál. A tervezett épület is ezt igyekszik kihasználni mind az elrendezésével, mind a telepítésével.A tervezett épületet a telek magaslati pontjától mintegy 20 méterre északra helyeztem a megbízóm kérésére. A telepítéssel igyekszünk kihasználni a terepadottságok adta lehetőségeket. Az alagsori szintet sikerült úgy elhelyezni, hogy bár az teljesen a föld alá került, mégis az alsó, dél felőli útról szinte szintben megközelíthető.

A földszint majdnem teljesen terepszinten áll, miután a dombtetőn nics jelentős terepmozgás. Nagyobb földmunkát a pincetömb kiemelésekor és a támfal építésekor terveztem. Támfalat is csak a legszükségesebb helyre terveztem, a szintkülönbséget földrézsűvel oldottam meg.

Az épület alagsori szintjén teljesen gazdasági funkciót, míg a földszinten részben a gazdasági funkcióhoz tartozó irodát, részben egészséges életmód oktatását biztosító területet, részben fürdőszobákat és lakószobákat terveztem. Az alagsori szint az épületen belülről és a telekről is megközelíthető. Az alagsor előtt egy nagyobb manipulációs teret terveztem, mely a palánták neveléséhez fontos területet biztosítja. Ezenkívül kisteherautóval is itt lehet a szintet megközelíteni. Ezen a szinten biztosítottam a gazdasági funkciókhoz tartozó egyéb helyiségeket, mint öltözők, raktárak, gépészet.

A megbízóm a területre gyümölcsfákat és cserjecsemetéket kíván telepíteni. Az alagsor – amelyhez szintben egy külső terasz jellegű tér is tartozik – palánták biotermesztésére, valamint az érett gyümölcsök tartósítószer-mentes feldolgozására és csomagolására nyílik lehetőség. Ezt a tevékenységet az alapítvány működteti, melyhez a szükséges irodát közvetelnül a bejárat melletti részen, a földszinten biztosítottam. A kialakított szobák a tulajdonosok lakhatását biztosítják, egyben lehetővé téve a gazdálkodás közeli felügyeletét és irányítását.

Az épület formavilága a megbízó elképzelését, álmait tükrözi. Az oktatásra kiválóan alkalmas központi tér fölötti kupola, az általa nyújtott térélmény miatt izgalmas.

Légrádi Csaba


Az alapítvány erre a bankszámlaszámra várja a felajánlott támogatásokat: 73600149-11118792 

 

 

 

 

 

Vélemények (1)
esem
2014.11.13.
12:58

Ezen azért még dolgozni kellett volna

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk