Épületek/Középület

Egy lipótvárosi bérház metamorfózisa: Hotel Parlament

1/13

?>
?>
?>
?>
lobby
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/13

Egy lipótvárosi bérház metamorfózisa: Hotel Parlament
Épületek/Középület

Egy lipótvárosi bérház metamorfózisa: Hotel Parlament

2006.09.08. 10:23

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Németh Tamás, Niczki Tamás, Kima Stúdió

Vélemények:
1

Hotel Parlament

Építés éve:
2006

Stáblista

Építészek: Németh Tamás, Niczki Tamás
Generáltervezés: Németh Tamás vezető tervező - Kima Stúdió Kft.
Építész munkatársak: Draskóczy Gergely, Fábián Viktória, Csete Erzsébet
Építtető: Kálmánház Kft., Savasta Renzo
Projektmanager: Ferrari Alberto
Belsőépítészet: Nathalie Rottenburg
Tartószerkezet: Neumayer Péter, Demeter László, Hajnal István, Kis Dániel - Diafragma Kft. 

Letölthető dokumentumok:

Márciusban nyílt meg a Hotel Parlament a belvárosban, a Vadász és Kálmán Imre utca sarkán. A bérházat 1891-ben Fellner Sándor tervei szerint építették eklektikus stílusban, a kor építési hagyományainak megfelelően. Az áttervezélssel Németh Tamást és Niczki Tamást (KIMA Stúdió) bízták meg. 

Az épületet 2002-ben ismertem meg, amikor az olasz beruházó a KIMA Stúdiót bízta meg annak áttervezésével. Elég siralmas képet festett akkoriban a lakóház: a saroktorony, amelyet a II. világháborúban bombatalálat ért, évtizedek óta állt romokban, az egykor 19 lakásos bérház két éve lakatlan volt. Három tanulmánytervet készítettünk az épület újrahasznosítására: luxuslakások, apartman hotel, illetve hotel funkcióval. Végül ez utóbbi funkcióra eset a tulajdonos választása. A feladat rendkívül összetett volt: A külső homlokzatot az utca felöli tetőszakasszal - a tömbben lévő Báthory utca 20. sz. lakóház műemléki védettsége miatt -, eredeti állapotában kellett helyreállítani, miközben a belsőben, egy a mai igényeknek (és előírásoknak) megfelelően működő szállót terveztünk.

Az épületbe lépve, a terazzo-padlós, hálóboltozatos előcsarnokból húzott karú lépcső vezetett, a pesti bérházaknál megszokott külső függőfolyosókhoz, amelyekből a két épülettraktus mélységű lakások nyíltak. Egy ilyen ház az első pillanattól megfogja az embert: egy-egy részlete még így romos állapotában is rendkívüli erőt sugárzott. A legfontosabb feladat a ház szellemiségéhez szorosan kapcsolódó értékes elemek kiválasztása volt. Ezeket, a lehetőségek szerint, eredeti állapotban kívántuk helyreállítani, míg a hozzátett elemeket, velük harmóniában, de mai építészeti nyelven próbáltuk megfogalmazni.

lobby
4/13
lobby

Az épület eredeti húzott karú főlépcsője nem felelt meg a mai tűzvédelmi előírásoknak, továbbá a pincébe és a padlásra sem lehetett eljutni rajta. Ma a függőleges közlekedést, új füstmentes lépcsőház és liftek biztosítják, míg az egykori öntöttvas korlátos lépcsőt, egy kiemelt helyre tervezett; első emeleti könyvtárszobáig vezetve tartottuk meg. A bejárati résztől balra nyílik a recepciós tér, amely helyén 80 cm-rel feljebbi szinten lakás állt. Padlólesüllyesztéssel a régebben csak átközlekedésre szolgáló bejárat, egybenyithatóvá vált a mostani lobby terével. Így nemcsak tágassá vált az előtér, hanem biztosítani is tudja az akadálymentes közlekedést a liftig. A recepció terénél tapasztalható régi és új együttélése, az egész házban végigkísér.

„…a körfolyosó keresztboltozata alatt léphetünk a régi udvar terébe, mely mind funkcionálisan, mind téri értelemben a szálloda központja…Itt egy kétszintes teret alakítottak ki az építészek. A körfolyosót követő, az eredeti udvar szinten elhelyezett L alakú galérián keresztül egy nagyobb bárba, illetve egy kisebb társalkodó-tárgyalóba léphetünk. A galériáról a pinceszintre lesüllyesztett reggelizőtérbe láthatunk, melyhez lépcső vezet…" (MÉ 2006/3)

6/13

A reggeliző kétszintes terét a földszint feletti magasságban íves üvegtető fedi le, amelyen keresztül átsejlenek a felújított egykori függőfolyosók. Ezek ma a belső oldali szobaegységek erkélyei. Az eredetileg pincével együtt ötszintes épület, az átépítés során a tetőtérben két újabb szinttel egészült ki. Bővítés csak a belső udvar irányába történt. A pince helyiségei az udvar lesüllyesztésével „kiszabadultak" elzártságukból. Itt került kialakításra egy mobilfallal kettéválasztható konferenciaterem, egy kis wellness-központ, illetve a gazdasági rész. A reggeliző tere időszakosan a konferencia termek előterévé alakulhat igény szerint.

Az általános emeleteken 65 kétágyas szobaegység kapott helyet, amelyek a középfőfal mellé szervezett új közlekedőről nyílnak. A hátsó cselédlépcső helyett, a Vadász utcai frontról nyíló gazdasági egységből szerviz-lift vezet az épületen végig a személyzet számára.

A rekonstrukció során használt igényes anyagok többségét Olaszországból szállították, a belső terek részletei spanyol belsőépítész munkáját dicsérik.

Niczki Tamás

Vélemények (1)
rokon
2006.12.03.
00:38

Az új szálloda egy eklektikus épületben - két másik házzal együtt - „Budapest Építészeti Nívódíja 2006" elismerő oklevelet nyert.

Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk