Programok

Construma - Nemzetközi konferencia az innovatív építészeti megoldásokról

1/6

Családi ház, Ausztria, forrás: PREFA Hungária Kft.

?>
Családi ház, Ausztria, forrás: PREFA Hungária Kft.
?>
Hotel Tevini, Olaszország, forrás: PREFA Hungária Kft.
?>
Gazdaságtudományi épület, Bécs, forrás: PREFA Hungária Kft.
?>
Koncertterem Erl-i Operaház, Ausztria, forrás: Creaton Hungary
?>
Koncertterem Erl-i Operaház, Ausztria, forrás: Creaton Hungary
?>
Szálloda Poysdorf, Ausztria, forrás: PREFA Hungária Kft.
1/6

Családi ház, Ausztria, forrás: PREFA Hungária Kft.

Construma - Nemzetközi konferencia az innovatív építészeti megoldásokról
Programok

Construma - Nemzetközi konferencia az innovatív építészeti megoldásokról

2015.04.02. 11:23

Eseményinfó

Szerzők:
Rubóczki Erzsébet

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Juhász Ákos, Kothenc Ervin, Nemere Judit, Verena Mörkl, Zsilli Péter, Orosz István, Horváth József, Csáki Csaba, Eckert Péter, Cságoly Zoltán, Sebastian Brunke

Cég, szervezet:
Hungexpo

Esemény kezdete:
2015.04.17. 08:00
Esemény vége:
2015.04.17. 12:00

Dosszié:

Az építészetben nap mint nap új anyagok és technológiák jelennek meg, újabb és újabb gondolatokra és megoldásokra inspirálva az építészeket. Ezen újdonságok megismertetését és alkalmazásának lehetőségeit állítja fókuszba a Hungexpo által első alkalommal szervezett, a Construma kiállításhoz kapcsolódó az INNOVÁCIÓK AZ ÉPÍTÉSZETBEN című konferencia esemény Rubóczki Erzsébet moderálásával.

IDŐPONT: április 17. péntek, 10:00 -14:00

HELYSZÍN: EXPO Congress Hotel, Congress Terem (megközelíthető kívülről, az Expo tér felől), 1101 Budapest, Expo tér 2.


A konferencia a Hungexpo saját szervezése.
Moderátor: Rubóczki Erzsébet újságíró

Az INNOVÁCIÓK AZ ÉPÍTÉSZETBEN című konferencia hazai és külföldi előadói, köztük építészek és gyártók képviselői, mások mellett a homlokzatok és a tetőzet alakításának, a hőszigetelés, az árnyékolás, a világítás, vagy éppen a felületkezelés új lehetőségeire kívánják felhívni a figyelmet, de szóba kerülnek a szakmagyakorlás elméleti és gyakorlati kérdései is.


Program

10:00 – 10:05 Köszöntő, bevezető

 • Rubóczki Erzsébet újságíró, a konferencia szervezője és moderátora


10:05 – 10:50 PREFA Hungaria Kft. - Tetők és homlokzatok (45 perc)

 • Bevezető: Nemere Judit építőmérnök, cégvezető, Prefa Hungária Kft.

 • Előadó: Verena Mörkl építész / Superblock Architects, Ausztria, (német nyelvű előadás, tolmácsolással)

Az építészeti koncepcióknak gyakran meghatározó része az anyagválasztás, amely végigkíséri az épület összes homlokzatát, beleértve a tetőt is. A korábban csak egyetlen célra tervezett termékek így olyan műszaki kihívásokkal szembesülhetnek, amelyek a szokásosnál nagyobb műszaki elvárásokat támasztanak. Ilyenkor a gyártó és a tervező közös feladatává válik ezen elvárások teljesítése, az egyedi csomóponti megoldások kialakítása, esetlegesen megtervezése. Ráadásul az egyedi megjelenésű épületek gyakran igényelnek egyedi, projektspecifikus csomóponti megoldásokat is, amelyeknek – természetesen – meg kell felelniük a legmagasabb műszaki elvárásoknak is. Az osztrák Superblock ZT Tervezőiroda részletesen ismertetendő projektjén a homlokzatot a PREFA falburkoló rombusz elemével kívánták megvalósítani úgy, hogy az optikai törés megszakítás nélkül olvadjon bele a tető síkjába, amihez a rombusz elemek vízszintes hajtása elengedhetetlenné vált. Azonban ezzel az elemek elveszítették volna esőbiztos kialakításukat. A megoldást a tervező a PREFA homlokzatburkolati részlegének mérnökeivel közösen dolgozta ki, jelen esetben egy második, vízelvezető síkot kialakítva a tetőfedés egy része alatt. A PREFA szakembereinek köszönhetően, a tervező álma a homogén homlokzat-tető együtteséről műszakilag kifogástalan minőségben valósulhatott meg. Az előadás ilyen egyedi, projektspecifikus megoldásokat mutat be. Épületeket, melyekkel az anyagválasztás határait sikerült kitágítani.

Gazdaságtudományi épület, Bécs, forrás: PREFA Hungária Kft.
3/6
Gazdaságtudományi épület, Bécs, forrás: PREFA Hungária Kft.10:50 – 11:10 IsoShell - Hőszigetelő bennmaradó zsalurendszerek alkalmazása Magyarországon (20 perc)

 • Előadó: Kothenc Ervin építész, IsoShell

A konferencia hallgatói megismerkedhetnek az energiatakarékos ICF (Insulated Concrete Form, azaz a bennmaradó hőszigetelt zsalu) építési technológiával, amely az alacsony energiafelhasználású és fenntartható épületek építésénél játszik fontos szerepet. Hallhatnak e technológia főbb változatairól, alapanyagairól és gyártási folyamatáról, továbbá a hőszigetelő zsaluzatú szerkezetek előnyeiről. Az előadás kiemelten foglalkozik az ICF szerkezeteknek az építészeti tervezési folyamatokba történő integrálásával a betartandó modulméretek, illetve a rugalmas méretek esetében, a hőhídmentes csomópontok kialakításával, a szerkezetek méretezésével (figyelembe véve az OTSZ új előírásait), de szó lesz az ICF szerkezetek beépítésével kapcsolatpos tudnivalókról is.

11:10 – 11:30 Alu-Redőny Kft. - Bioklimatikus fénykultúra - tudatosan tervezett terasz, modern árnyékolóval

 • Előadó: Zsilli Péter, Alu-Redőny Kft. (20 perc)

Mit takar a fenti cím, melyek a bioklimatikus tervezés szempontjai, milyen ismeretet, sőt tudatosságot igényel az építésztől? Hogyan alakíthatók ki kellemes külső terek a bioklimatikus szempontok figyelembevételével tervezett külső térlefedésekkel? Többek között ezek a kérdések is felmerülnek az előadás során, és természetesen megszületnek rájuk a válaszok is. Megtudhatjuk például, hogy a modern paramétereket tartalmazó bioklimatikus tervezés miképpen járul hozzá a környezeti terhelés csökkentéséhez, hogy hatékonyan módosítja az épületszerkezetek túlmelegedését és pozitívan befolyásolja a környezeti hatásokat, otthonos, védett teret biztosítva a felhasználó számára.

11:30 – 11:50 DML Hungary Kft. - Alternatíva a korszerű világításra - A DML technológia, és ami mögötte van (20 perc)

 • Előadó: Orosz István, DML Hungary Kft.

Nagyléptékű beruházásoknál, így hidak, repülőterek, sportlétesítményeknél, csarnokok esetében, egyre többször alkalmazzák a távol-keleten kifejlesztett és világszabadalommal védett Digitális Mágneses Indukciós technológiát, amelynek hazai képviseletét és forgalmazását 2009-től a DML Hungary Kft. látja el. Kiderül, hogy valójában mit jelent és hogyan működik ez a zöld világítástechnológia, milyen előnyös tulajdonságokkal rendelkezik, illetve hogy a nagyléptékű beruházások mellett milyen kisebb léptékű projekteknél – irodák, fodrász szalonok, éttermek, stb. – indokolt és javasolt az alkalmazása. Ha a világítás tervezésének szempontjai között kiemelt jelentőségű az akár 50-70 százalékos energiamegtakarítás, a hosszú élettartam, az alacsony hőkibocsátás, a villogás- és káprázatmentesség, vagy a természetes fényhez közeli színvisszaadás, akkor a tervezőknek mindenképpen érdemes komolyabban megismerniük a 3D tervezéssel is támogatott DML technológiát.

11:50 – 12:10 Trilak Festékgyártó Kft. - Vizes bázisú zománcok és lazúrok fa- ésfémvédelemben (20 perc)

 • Előadó: Horváth József/Csáki Csaba, Trilak Festékgyártó Kft.

A hazai festékgyártással szembeni igények több szempontból is megváltoztak az elmúlt egy évtizedben. Vannak akik a divat és az esztétikai igények követését várják el a gyártóktól és forgalmazóktól, míg mások a festékgyártás kémiai-biztonsági kockázatának csökkentésére helyezik a hangsúlyt, amit egyébként az Európai Unió is folyamatosan szabályoz, évről évre egyre szigorúbb tiltólistását vezetve be a tagországokban; a lista korlátozza, illetve akár ki is zárhatja a felhasználási körből az egészségre és környezetre bizonyítottan káros mellékhatásokkal rendelkező termékeket. Mindezek következtében a fejlesztések iránya a festékgyártásban világszerte elsősorban a vízbázisú, vagyis a vízzel hígítható fedőbevonatok felé orientálódik. Az előadás arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy az innovációs fejlesztéseknek köszönhetően ma már rendelkezésre áll és egyre erősödik a vizes bázisú termékeknek az a kínálata, amely alternatívát nyújt az oldószeres festékekkel szemben. A kérdés, amire többek között választ kaphatunk, hogy milyen előnyökkel jár ezeknek a vízbázisú termékeknek az alkalmazása a fa és fém felületeken.

12:10 - 12:25 Szünet

12: 25– 12:45 Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft. - Esztétika, komfortérzet, minőség az építészetben (20 perc) 

 • Előadó: Eckert Péter, Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft.

Hihetetlen jubileumot ünnepel a francia Saint-Gobain cég: 350 éve alapították, és azóta kikerülhetetlen része a világ építészetének, különösen, hogy az anyagok és a technológiák terén mindig kiemelkedően fontosnak tekintette az innovációt. E hosszú időszak történetének bemutatása helyett – mely hosszú órákat igényelne – az előadás a cég jelenére és jövőjére koncentrál, mindenki számára elérhető minőségi építészeti megoldásokkal mutatja be az esztétika, az energiahatékonyság és a komfortérzet megtestesítését.

12:45 – 13:30 CREATON South-East Europe Kft. - Equitone, a tervezés szabadsága - A szálcement anyagokban rejlő tervezési lehetőségek (45 perc)

Az Erl-i Operaház

 • Bevezető: Cságoly Zoltán építész, szaktanácsadó, Creaton Hungary

 • Előadó: Sebastian Brunke építész / DMAA (Delugan & Meissl Associated Architects), Ausztria (német nyelvű előadás, tolmácsolással)

A múlt század végére egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a Földön hagyott lábnyomunk súlyos ökológiai következményekkel jár, miként az is, hogy az új irányt a fenntarthatóság és az energiamegtakarítás jelenti, amelynek kulcsa – mások mellett – a legkorszerűbb burkolati rendszerekben rejlik. Ezen szerkezetekkel, a fizika egyszerű törvényeit passzívan használva, nagyon sok energiát vagyunk képesek megtakarítani. Az utóbbi évek Equitone innovációja annak az elkötelezettségnek és szemléletnek az eredménye, amely nem pusztán kompozit termékként tekintett a szálcementre, hanem azt az építészeti anyag szintjére emelte. A cég rendelkezésére áll az a technológia, amely a szálcementet a maga tényleges valójában képes bemutatni, színében, felületében,tapintásában egy szerethető, elegáns, a természetes anyagok értékeivel rendelkező matériát adva az építészek kezébe.

Ez utóbbi állítást bizonyítja többek között az Erl-i operaház épülete, amely Tirolban, egy mindössze 1500 lelket számláló falucskában épült meg, amely Jézus szenvedéstörténetét és halálát bemutató Passiójátékáról ismert, 1613 óta. A Passiójátékot, illetve az 1988-ban életre hívott Erl-I Tiroli Fesztivált Robert Schuller 1959-ben tervezett, ívelt formájú, hófehér épülete fogadja be. Ennek szomszédságában épült meg 2013-ban – a Passiójátékok 400 éves jubileuma alkalmából – a Delugan & Meisl Építésziroda által tervezett hangversenyterem és operaház szögletes formájú épülete. Sebastian Brunke építész, a prokjekt vezető tervezője, ezen iroda képviseletében mutatja be a tervezés koncepcióját, az alkalmazott innovatív megoldásokat, különös tekintettel az épület egyik jellegzetességére, a fekete burkolataként alkalmazott Equitone szálcementben rejlő lehetőségekre, de természetesen kitérve a két épület közötti viszonyra, illetve a természeti környezetben elfoglalt helyére is.

Koncertterem Erl-i Operaház, Ausztria, forrás: Creaton Hungary
5/6
Koncertterem Erl-i Operaház, Ausztria, forrás: Creaton Hungary13:30 – 13:55 Elmélet a gyakorlatban - 12 év szakmai kihívásai Nagy-Británniában (25 perc)

 • Előadó: Juhász Ákos DLA építész, MOME Építészeti Intézet vezető, Feilden Clegg Bradley Studios, Nagy Britannia

Mit jelent a fenntarthatóság, a társadalmi elkötelezettség, a rendszerben és a hosszútávon való gondolkodás elve a gyakorlatban? Hogyan épül fel és működik egy partnerek által vezetett brit iroda? Ezekre a kérdésekre talált válaszokat Juhász Ákos építész, a legtöbb RIBA díjjal rendelkező brit építésziroda kötelékében eltöltött több, mint egy évtized alatt. A konferencia hallgatói számára izgalmasak lehetnek a szigetország építészképzésének első helyén rangsorolt University of Bath mesterképzésének hallgatójaként, majd oktatójaként, valamint a Feilden Clegg Bradley Studios tervezőjeként szerzett szakmai tapasztalatok, amelyek új nézőpontot kínálnak az hazai építészeti gyakorlat és oktatás területén is.

13:55 – 14:00 Zárszó, összefoglaló 


MÉK továbbképzési pont: 1,5

Belépés: ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött

Regisztráció:

Kamarai tagoknak

Nem kamarai tagoknak

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk